Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, galakty napisał(a):

@Kadajo ja już to przerabiałem przy 7800X3D, jak był za 1300-1400 zł to chciałem się przesiąść, dopłatę bym miał symboliczną wtedy a wydajność wzrosła, mogłem brać, ale czekałem na lepsze ceny i stało się co się stało. Czy żałuję? Nie bardzo, bo 5800X3D dalej jest super wydajnym procesorem i tylko na takich forach jak tutaj dużo ludzi go ma lub mocniejsze. Większość graczy marzy o czymś takim i siedzą na 5600 i też grają ;) 

Jeszcze dwa lata temu bym szarpał tego 9800X3D jak Reksio szynkę, ale dzisiaj... nie wiem czy to zmęczenie materiału czy co, ale szkoda mi kasy dla tych %. I nie to że nie stać, po prostu złożę sprzęt, pocieszę się kilka dni z wydajności, a potem zapomnę i pewnie locka FPS zrobię gdzie obecny sprzęt i tak wykarmia wystarczająco... 

No właśnie mam dokładnie to samo.
Pocieszyłbym się parę dni, trochę benchmarkow, trochę grzebania a potem lock FPS i nic się w sumie nie zmieniło... mehhh.
Juz więcej radochy by było z OLED'em 32" ale tu znowu brak 1440p... nie to nie :D

4 minuty temu, Zachy napisał(a):

Teraz 40 lat to inne zmeczenie materiału

Inaczej się żyje tzn może u mnie. Trening 6 razy w tygodniu. Dużo biegania (można powiedzieć że jestem zawodnikiem amatorskim PRO), do pracy rowerem. 

Ja więcej teraz ćwiczę mając blisko 40 lat niż jak miałem 20. 

Ale mentalność do zabawek nadal zostaje. 

• Upvote 2

@Zachy widzę że jedziemy tym samym autobusem haha

@RTX5090 ja mam to samo, trening 4-5 razy w tygodniu, do tego sporo ruchu na codzień. Ja ćwiczyłem całe życie praktycznie, ale na dziś po prostu jest łatwiejszy dostęp do wiedzy, specjalistów, można łatwiej, szybciej i prościej monitorować wiele rzeczy w tym zdrowie czy dietę przede wszystkim. Myślę że wlasnie aktywność fizyczna ma decydujący wpływ na to jak się starzejemy. 

• Like 1
  • Upvote 2

Dla mnie osobiście 42 oled jest idealnym rozwiązaniem, pod moje potrzeby. Triple A native 4k, padzik do ręki i tilt na fotelu a w fpsy 3840x1600 i lock na 120fps. Miałem wcześniej 1440, ultrawide i 32" 4k ale powyższy konfig najbardziej mi odpowiada. 

@Zachy jakie pamiątki wrzuciłeś? 

Edytowane przez Fenrir_14

7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

OLED robi wrazenie na poczatku potem sie przyzwyczajasz.

Ale później do ips już nie wrócisz bo szarości kłują w oczy. Ja mam jeden tv OLED I drugi zwykly VA w salonie słonecznym to nie mogę filmów ogladac na zwykłym.

Ja monitor na OLED zmienie dopiero jak będzie na nich można programować bez wypalania. Jeszcze kuso mieć 2 monitory. Albo po prostu zmienię na OLED z 3 latami gwarancji na wypalanie. Bo w sumie to jak się kupuje GPU co 2-3 lata za 3000+zł to monitor co 5 lat można zmienić

3 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Ale później do ips już nie wrócisz bo szarości kłują w oczy. Ja mam jeden tv OLED I drugi zwykly VA w salonie słonecznym to nie mogę filmów ogladac na zwykłym.

Ja monitor na OLED zmienie dopiero jak będzie na nich można programować bez wypalania. Jeszcze kuso mieć 2 monitory. Albo po prostu zmienię na OLED z 3 latami gwarancji na wypalanie. Bo w sumie to jak się kupuje GPU co 2-3 lata za 3000+zł to monitor co 5 lat można zmienić

Akurat TVki sie wypalaja kilkukrotnie bardziej od monitorow. Na 34 oledach nie wyglada to źle. IPs/VA sa ok to nie ten poziom ale niektore sa calkiem przyzwoite szczegolnie te zniskim inputlagiem

No na pewno fajnie, ale nie 32:9 powiedzmy 24:9 jeszcze ok. 21:9 styka. Z tym że za tym musi isc rozdzielczosc. 5120 na 2160 albo cos takiego jaka karta to wykarmi. Z całym szacunkiem dla 9800x3d, ale obecnie 4070Ti/TiS/4080 sa bottlenekiem do tego stopnia ze CPU z reguly bierze 35-45W.  Dopiero taki 5090 który moze byc okolo 4krotnie szybszy od 4070Ti da fajny FPS w wyzszych rozdzielczosciach i tam wlanise procesor typu 9800x3d bedzie perefct wyborem

• Like 1

39 minut temu, sniper76 napisał(a):

Co tam pany wstępnie wykręciliście ??

@Zachy

Na ile poszedł stabilnie nowy RAM 8000 Cl38 ??

Odpalal sie na 1 lepszych V ns 8400 wiec o tyle mozna powalczyc przy niskim vdd i vddq, nie chce pompowac 1.5V+ do codziennego uzytku :)

Ale 8600 juz nie wstawałna razie, tylko nie zwiększałem juz  VDD / VDDQ

Edytowane przez Zachy