Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W Polsce nie będzie żadnej szansy na kupienie wersji FE?
W Zachodnich krajach prócz USA  też ta wersja będzie trudno dostępna.

Potrzebujemy jakiejś konkurencji dla sprzętu do AI bo nvidia ma cały rynek.

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
3 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Też się czaje na tą wersję :) niestety obawiam się że będzie dostępna z poślizgiem :/ w przypadku 4090 to było jakoś 6 tygodni po premierze zanim zaczęły się te modele pokazywać. 

Opublikowano
1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Też się czaje na tą wersję :)

Ja bym z ciekawości wziął z blokiem wodnym zamiast powietrznym chłodzeniem, jeszcze o gigabyte WF myślałem, ale tam nie piszą czy blok jest z miedzi czy z amelinium. A jak się nie chwalą tym to różnie może być. Na inno jest blok z alphacool to wiadomo że nie będzie wtopy z ameliniowym blokiem. 

Teraz, dhyde00 napisał(a):

Nie trzeba sprawdzić kodu strony, starczy spojrzeć w sekcji "raty"

A widzisz, ja nigdy na raty nie biorę to mi umknęło :E 

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

Godzina jest zawsze ta sama 

Krócej by Ci zajęło odpisać godzinę dwoma cyframi 

poszukałem sam, 15:00 - żeby nie spamować bez treści 

Opublikowano
1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

kupić model pod wodę jak będą już dostępne

Ja niedawno składałem pierwszego loopa, tylko na procka, i nie jestem pewien czy będe szedł w to dalej czy nie, więc czas pokaże :E jak będą braki 5090 to pewnie da się sprzedać foundersa z niewielką stratą.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

9800x3d jest wystarczająco dobrze zaprojektowany i porządne AiO ogarnia na luzaku procka

Przeszedlem z i5 13600K na 9800X3D i na tym samym AiO ALF II 280 woda mi teraz w ukladzie zamarza. Naprawde lodowaty ten procek.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 2
Opublikowano

Panowie, a do takiej karty z samym blokiem, da się dokupić jakiś gotowy zestaw żeby to w miarę prosto ogarnąć? . Czyli taki radiator z wentylatorami i pompką + jakieś uzupełnienie płynu na start.

Opublikowano

jakbyście tipa chcieli na szybszy zakup.

Dodajcie cokolwiek do koszyka , wypełnijce wszystkie potrzebne dane  przed kliknięciem  kup poczekajcie na swoje 5080 5090  didahaj ja do koszyka

i pozniej szybko wracacie do 1 zakładki i kupujecie - karta wam wskoczy

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, zozolek napisał(a):

Dodajcie cokolwiek do koszyka , wypełnijce wszystkie potrzebne dane  przed kliknięciem  kup poczekajcie na swoje 5080 5090  didahaj ja do koszyka

Co za brednie wypisujesz? Gdzie niby możesz dodać niedostępną kartę do koszyka?
Ewentualnie możesz to napisać bardziej składnie i z interpunkcją aby było czytelne dla statystycznego Kowalskiego?

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Tylko w sumie nie wiadomo po cholerę Nvidia robiła nowe chipy jak mogła puścić 4080 Super Super i dać mu 40W więcej

1. Na nowej generacji można bardziej podnieść ceny.

2. Minęły dwa lata, ludzie są przyzwyczajeni że będą nowe karty I wydadzą na nie pieniądze, a że po drodze okazało się, że jedni i drudzy nie mają nic nowego do zaoferowania, to nie ma postępu ani rywalizacji więc nvidia skupiła się na tym by wyciągnąć jak najwięcej pieniędzy jak najmniejszym wysiłkiem.

3. Jeżeli 5090 sprzeda się za 12k a 5080 za 7k, to przy większym wzroście wydajności w 6xxx nvidia zwiekszy ceny np. do 20k i 10k za FE i powie ze skoro 5080 sprzedało się za 7k przy 10% wzrostu wydajności to 10k za wzrost 50% to uczciwa cena.

Edytowane przez mortir
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, King Arthas napisał(a):

Kupować karty pokroju 5-12k za BLIK, no, no, nie powiem, że trzeba mieć jaja ze stali :E

Przecież BLIK to najlepsza forma płatności.

Chyba, że robisz zakupy za pobraniem.

Opublikowano
Teraz, tgolik napisał(a):

Przecież BLIK to najlepsza forma płatności.

Powiedziałbym, że wygodna, ale to tyle z zalet. Jeżeli zakup pójdzie nie po Twojej myśli, to nie masz możliwości chargeback, a różne są zdarzenia losowe. Ja unikam i wszędzie płacę kartą, ale jak ktoś lubi ryzykować, szczególnie w przypadku drogich zakupów, to jego sprawa.

• Upvote 3
Opublikowano
12 minut temu, zozolek napisał(a):

Po jakiemu to? :hmm: