Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, krukkpl napisał(a):

Nie odpaliła Ci się jakaś rekompilacja shaderów po zmianie sterowników GPU?

Przy TLFO oczywiście ale czekałem aż skończy. I teraz fun fact - powrót na poprzednia wersje sterów rozwiązuje problem :pajac:sprawdzę jeszcze raz czystą instalacje po DDU. 

Edit: po DDU również to samo na nowych sterach. Cyber bije po 80st na procu :kupa:

Edytowane przez Prykon
Opublikowano
1 godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

A jaki związek ma ilość RTX 5090 na polskim rynku do tego, kogo wymieniłeś w klienteli (bananowe dzieci & ludzi powiązanych ze spółkami skarbu państwa - to to sa te pierdoły, a nie to, ile jest kart na rynku PL).
Skoryguj zapytanie do czata ;), bo pomyliłeś wątki. ;) 

A ty w takim razie dokładniej cytuj. Jak pierdołami miały być dla ciebie jedynie bananowe dzieci trzeba było wykreślić pierwsze zdanie i pozostawić tylko to co do którego uważasz, że to pierdoły :) a nie łącznie z pierwszą moją tezą (potwierdzoną zresztą przez naszego Ai :) ) dotyczącą ilości sztuk...

A co do tematu odpisałem innemu forumowiczowi, który zastanawiał się kto to kupuje...

Opublikowano

Nie chcę znów jakoś prorokować jak przy 4090 gdzie bardzo się pomyliłem zarówno co do spadku cen jak i sensu ich kupowania co wyszło dzisiaj, ale myślę, że tym razem ceny spadną bo w przypadku 4090 od początku pisano, że do 4K to ta karta miażdży, a tu od początku są recenzje jaki jest słaby przyrost wydajności... Więc z wyjątkiem bananowych dzieci i paru ludzi z tego i podobnych forów, które się mocno jarają technologiami mało kto to kupi... Natomiast i 4090 kupiło może z 1,5% jak pokazywał steam. Więc tak czy inaczej czy tu będzie 1% czy 0,5% to już mało ważne. Walka tak naprawdę rozegra się na poziomie 5060 do 5080 i tu zobaczymy co i jak będzie się działo. Mam nadzieję, jak już pisałem, że powstanie jakieś 5080Ti OC z dobrą ceną jak nvidia będzie chciała zarobić. Ale 5090 jako "flagowiec" może też trzymać cenę.

• Like 1
Opublikowano

@Mpro polubiłem twój post bo co do idei się zgadzam, ale jak ktoś jest świrem i maniakiem technologii czy po prostu chce błysnąć przed narzeczoną jakiego to dużego... :) tzn. jaką to dużą ma kartę to jego sprawa... To i tak będzie minimalny procent sprzedaży całej serii 5xxx gdzie jak zwykle najwięcej sprzedadzą średniaków i mierniaków typu 5050 czy 5060.

O ile już w przypadku 4090 pisałem, że z powodu wejścia na FPS z 80 ludzie płacą po 12k żeby mieć 140fps (w 4K) i to już było dla mnie mało zrozumiałe o tyle w tym wypadku to tej ceny nic nie tłumaczy nawet nie będzie 40% wzrostu wydajności w 4K. Natomiast w przypadku 4090 tak duża moc w 4K dawała to, że przyszłe gry będą chodzić płynnie. Gry z większymi wymaganiami niż te w dniu premiery 4090. Natomiast w tym wypadku nawet takiej prognozy nie ma.

Ale też tak mocno krytykujemy te ceny, ale zauważmy jedną rzecz. W dawnych czasach ludzie grali w takiego Quake II w 640x480 lub bogatszy w 800x600 i każdy się cieszył mając 30fps. Dzisiaj żeby zagrać w 1080p gdzie większość wciąż ma takie monitory lub nawet w 1440p wystarczą karty za 2000-5000zł i to do 60fps. Więc tak naprawdę następuje roztrzelenie rozdzielczości i chęci na fps, ale tak naprawdę płynną rozrywkę przy bardzo dobrej grafice (czy to z użyciem DLSS czy małej redukcji detali) i to w 60fps może uzyskać każdy.

Uzmysłówmy sobie fakt, że 4090 czy 5090 kupią e-sportowcy czy ludzie grający w 4K w najnowsze gry, którzy nie chcą żadnych kompromisów i chcą mieć i 160fps. Takie ich prawo... Są ludzie co jeżdżą skodami i tacy co mają bentleya - i jedni i drudzy jeżdżą i docierają do celu....

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Zobaczcie jak się robi zakupy :E

f07h8Z6.png

Takie karty graficzne nie nad Wisłą. :E

U nas zapewne też nie mała część kart rozeszła się przed 15.

X-kom jak zawsze z klasą, strona przestała działać. :smiech:

Opublikowano (edytowane)

Mnie to x-kom wkopał na minę.
Napisał mi w swoim wątku, że będą dostępne modele od Gigabyte i na te polowałem przez co przegapiłem inne dostępne.

Mnie to zastanawia gdzie te cholerne testy innych modeli?

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
10 minut temu, hubio napisał(a):

@Mpro 

O ile już w przypadku 4090 pisałem, że z powodu wejścia na FPS z 80 ludzie płacą po 12k żeby mieć 140fps (w 4K) i to już było dla mnie mało zrozumiałe o tyle w tym wypadku to tej ceny nic nie tłumaczy nawet nie będzie 40% wzrostu wydajności w 4K. Natomiast w przypadku 4090 tak duża moc w 4K dawała to, że przyszłe gry będą chodzić płynnie. Gry z większymi wymaganiami niż te w dniu premiery 4090.

3fjl65.jpg

Opublikowano

Czyżby miała się powtórzyć sytuacja z GTX'em 1080Ti? W sensie, że był on aż nadto wydajny co psuło sprzedaż kolejnych generacji. To samo RTX 4090 on jest po prostu za dobry. Czy to zapowiedź, że już nie zobaczymy takich wzrostów z generacji na generację jak chociażby z serii 30 na 40?

Opublikowano
7 minut temu, lokiju napisał(a):

Czyżby miała się powtórzyć sytuacja z GTX'em 1080Ti? W sensie, że był on aż nadto wydajny co psuło sprzedaż kolejnych generacji. To samo RTX 4090 on jest po prostu za dobry. Czy to zapowiedź, że już nie zobaczymy takich wzrostów z generacji na generację jak chociażby z serii 30 na 40?

Przejście z 8 nm Samsunga, na 5 nm TSMC, stąd tak duża poprawa wydajności na wat. RTX 5xxx dalej są na 5 nm TSMC, więc wzrost wydajności jest taki, a nie inny. RTX 6xxx będą na 2-3 nm.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, lokiju napisał(a):

Czyżby miała się powtórzyć sytuacja z GTX'em 1080Ti? W sensie, że był on aż nadto wydajny co psuło sprzedaż kolejnych generacji.

2080ti nie wypadł tak dobrze, bo proces 12nm nie był wiele lepszy od 16nm i dlatego, że NV zrobiła układ dla grafików, który potem przemalowała na GPU dla graczy. I nie ma czegoś takiego jak za szybka karta lub za szybki proc. Dochodami megakorporacji to się raczej nie my musimy przejmować ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
15 minut temu, Doamdor napisał(a):

Przejście z 8 nm Samsunga, na 5 nm TSMC, stąd tak duża poprawa wydajności na wat. RTX 5xxx dalej są na 5 nm TSMC, więc wzrost wydajności jest taki, a nie inny. RTX 6xxx będą na 2-3 nm.

Czyli w 6xxx można oczekiwać kopa w czystym rasterze a nie jakieś fejk klatki? ;E

Opublikowano
39 minut temu, Meuron napisał(a):

Ja w pracy probowalem z czteroma znajomymi na PC wyrwac mi TUF'a i nikomu sie nie udalo :E  Trzeba czekac na dostawe.

Ja z dziewczyną na 2 kompy i siadło, nawet dwie by siadły, ale kazałem odpuścić astrala :D

Opublikowano
8 minut temu, VRman napisał(a):

2080ti nie wypadł tak dobrze, bo proces 12nm nie był wiele lepszy od 16nm i dlatego, że NV zrobiła układ dla grafików, który potem przemalowała na GPU dla graczy. I nie ma czegoś takiego jak za szybka karta lub za szybki proc. Dochodami megakorporacji to się raczej nie my musimy przejmować ;)

To był ten sam proces czysty marketing 12FFN nie istnieje, a stricte 12nm to był custom do innych zastosowań.

• Upvote 1