Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, darkezowsky napisał(a):

Dwa razy pytałem konsultanta na czacie, rano nie specjalnie ogarniał o co mi w ogóle chodzi, drugi raz pytałem chyba o 18, dostałem info, że powinien się dzisiaj pojawić, ale nie zna konkretnej godziny, z tym, że oni chyba pracują do 21, więc dzisiaj już raczej po zawodach, może jutro, kto ich tam wie, jak oni sami nie wiedzą :boink:

Pytałem się ich dzisiaj na czacie kiedy pojawią się dostawy 5090 i czy wiedzą coś o najbliższej dostępności kart. Babka nie wiedziała o co chodzi i powiedziała, że nie ma takich informacji. Jak zapytałem do kogo mam się zgłosić, żeby się coś dowiedzieć to napisała, że sprawdziła i w najbliższym czasie nie będzie żadnych dostaw na magazyn. :rotfl:

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, eXplosiV napisał(a):

Ja się z Tobą generalnie zgadzam, że w idealnym świecie powinno się sprzedawać tylko to, co faktycznie sklep ma na stanie (z drugiej strony wtedy nie wyrwałbyś wielu tego typu produktów z niską dostępnością po premierze) po prostu podaję też drugi punkt widzenia - przy tak "gorącej" premierze, niskiej dostępności produktu (i tak jak pisałem wyżej, jeśli sklep nie kupi fizycznie danego towaru od dystrybutora, tylko ma swój system połączony z hurtownią, różne rzeczy mogą się zdarzyć). 

Spoko. Pewnie tak to działa wszędzie i nie tylko z GPU na czubku naszego nosa. Tak działa Just In Time. I pewnie biedra tak zamawia pomidory, a lidl tatara, tylko mamy to w sumie w dupie, co i jak tam działa w tej materii.

3 minuty temu, eXplosiV napisał(a):

Jestem w stanie sobie wyobrazić, że jakaś dostawa nie dojdzie/będzie mniejsza, niż zakładana etc. 

O właśnie! Ty jesteś w stanie sobie to wyobrazić. Jak i my wszyscy. A sami sprzedawcy nie?
Przecież to niemal PEWNE, że tak będzie i wiedzą wszyscy, tylko nie sprzedawcy. To jest powszechnie wiadoma i praktykowana patola do piętnowania IMO.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Kanzu napisał(a):

Pytałem się ich dzisiaj na czacie kiedy pojawią się dostawy 5090 i czy wiedzą coś o najbliższej dostępności kart. Babka nie wiedziała o co chodzi i powiedziała, że nie ma takich informacji. Jak zapytałem do kogo mam się zgłosić, żeby się coś dowiedzieć to napisała, że sprawdziła i w najbliższym czasie nie będzie żadnych dostaw na magazyn. :rotfl:

Januszex Panie, a coś Ty myślał, że jutro bedo? To jest Panie towar deficytowy. ;)

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Bierz takiego. Jak będziesz grał to wszystkie somsiady w okolicy będą wiedzieli, że masz RTX 5090 w budzie :E

Jeśli to jest faktycznie dźwięk tej karty, a nie inny w tle, i słychać go również przy zamkniętej budzie, to szczerze zastanowiłbym się nad zwrotem (i koniecznością ponownego polowania/czekania na kolejne egzemplarze). :E Przy słuchawkach otwartych nawet podczas gry to byłoby słychać w niektórych warunkach.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli to jest faktycznie dźwięk tej karty, a nie inny w tle, i słychać go również przy zamkniętej budzie, to szczerze zastanowiłbym się nad zwrotem 

Z A S T A N O W I Ł B Y M się ?!
Wylot z budy po 30 sekundach! ;)

Przy słuchawkach otwartych nawet podczas gry to byłoby słychać w niektórych warunkach.

IMO przy tych tłumikach nagłownych od młotów pneumatycznych na budowach też! 

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Sklepy poczuły , że mogą konkretnie zarobić. W związku  że zapotrzebowanie na tą kartę jest ogromne ,to jeszcze chwila a topowe modele 5090 będą kosztować 20-25 tyś. Będą ciągle przesuwać tą granicę cenową, żeby sprawdzić ile mogą wydoić kasy od człowieka.

Opublikowano
Teraz, JeRRyF3D napisał(a):

Z A S T A N O W I Ł B Y M się ?!
Wylot z budy po 30 sekundach! ;)

Kiedyś byłem uzależniony od dźwięków dochodzących z wnętrza komputera (musiałem zostawiać kompa włączonego na noc, bo pomagało mi to zasypiać :E), więc siedzenie przy 100% wentylatorów na GPU było dla mnie perwersyjną rozkoszą. ;) Na szczęście z wiekiem mi przeszło

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Aero27 napisał(a):

Sklepy poczuły , że mogą konkretnie zarobić. W związku  że zapotrzebowanie na tą kartę jest ogromne ,to jeszcze chwila a topowe modele 5090 będą kosztować 20-25 tyś. Będą ciągle przesuwać tą granicę cenową, żeby sprawdzić ile mogą wydoić kasy od człowieka.

A to akurat, to i mnie interesuje.
Gdzie pękają kości? Na jakim progu?

Opublikowano
2 minuty temu, Aero27 napisał(a):

Wolałbyś żyć w socjalizmie, żeby niczego nie było? ;) Wolny rynek, dostępność się ustabilizuje, to i ceny wrócą do sugerowanych (o ile nie będzie innych tąpnięć w gospodarce). Mimo wszystko bardziej bym się martwił, gdyby to ceny wody albo chleba wystrzeliły w kosmos.

• Like 1
Opublikowano

Zresztą spójrzcie na to z innej strony - skoro połowa gamingowego świata zabija się o karty za ponad 10k to znaczy, że żyje się lepiej niż kiedyś, a nie gorzej. ;) Kasa jest, tylko towaru nie ma, choć ciężko ocenić czy to lepiej niźli towar by był, a pieniędzy nie. :E