Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Faflucy napisał(a):

Tak swoją drogą podłączylibyście 5090 to tego przewodu co wkleiłem wyżej? 

Ja bym podłączył, nic w tym kablu złego nie ma.

Jak na tym coś by się stało to na każdym innym byłoby to samo.

• Upvote 1
Opublikowano

Wcześniej posiadałem 3x8pin na 12VHWPR od cablemod i miałem problemy ze stabilnością. Podczas grania monitor czarny a wentylatory na karcie pracowały na 100%, po zmianie kabla problem ustał.

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No ale pytanie dlaczego tam szło 23A jednym kablem. Tego ciągle nie rozumiem. 

Skoro wtyczka dobrze siedzi, to co powoduje, że nagle 1 kabel daje 23A, a 3 inne po 2A?

To pytanie prosimy kierować do Nvidii i Intela :E

:smiech:

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Skoro wtyczka dobrze siedzi, to co powoduje, że nagle 1 kabel daje 23A, a 3 inne po 2A?

Bo fizyka nie działa tak jakby księgowy/prezes sobie zażyczył.

• Haha 3
Opublikowano
6 minut temu, Faflucy napisał(a):

Ja generalnie nie widzę problemu w używaniu dedykowanych kabli albo od producenta zasilacza, albo od nVidii (tak, te straszne przejściówki). Jak coś się zjara, przynajmniej wiadomo do kogo pisać zgłoszenie.

Miałbym za to obawy przed używaniem kabli innych firm. Nie dlatego, że są gorszej jakości czy większe ryzyko awarii, tylko dlatego, że w razie czego rozmywa się odpowiedzialność kto ma pokryć ewentualne uszkodzenia sprzętu. 

Opublikowano
Godzinę temu, Wuadator napisał(a):

Jeśli chodzi o polskie to na pewno wpadły pojedyncze sztuki:

Ja wróciłem z urlopu, na spokojnie chciałem coś upolować w ciągu najbliższego miesiąca, ale jak zobaczyłem ten filmik z natężeniem prądu na kablach, to stwierdziłem, że na razie odpuszczam :)

Zrzut ekranu 2025-02-11 165302.png

Zrzut ekranu 2025-02-11 165310.png

Zrzut ekranu 2025-02-11 165319.png

czy ten serwer jest jakis tajny? znalazlem tylko dla amazona i odswiezam te strony po 1000 razy dziennie ;)

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Bo dla zasilacza i karty nie ma znaczenia czy to idzie na jednym przewodzie czy 6, nvidia dała dupy i tyle. Wrzucilem tutaj filmik, obejrzyj koleś tlumaczy jaka jest różnica 

Edytowane przez Joloxx9
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No dobra. Ale to jest jak widać do wychwycenia w 5 min testów. Więc może to jednak jest jakiś błąd partii albo coś. Nie wiem... 

To znaczy, że u Derbauera na jednym przewodzie jest ~10x większy opór elektryczny niż na drugim. U tego gościa któremu spaliła się karta było pewnie jeszcze gorzej. 

A dlaczego tak? Może mimo dobrze włożonej wtyczki styki wewnątrz nie kontaktują. Może w gniazdku jest jakiś defekt. Może jest źle przylutowane, albo coś pękło na PCB. Na razie nie wiadomo.

Opublikowano
24 minuty temu, Faflucy napisał(a):

A jest jakiś inny wybór ? Przecież to ori Seasonic. Zaczyna się panika ! A pamiętajcie, że panika zwiększa liczbę ofiar :E

Opublikowano
7 minut temu, some1 napisał(a):

Miałbym za to obawy przed używaniem kabli innych firm. Nie dlatego, że są gorszej jakości czy większe ryzyko awarii, tylko dlatego, że w razie czego rozmywa się odpowiedzialność kto ma pokryć ewentualne uszkodzenia sprzętu. 

Dostaniesz info od producenta, że user error i to będzie cała rekompensata %-)

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, Michael_ napisał(a):

Dotyczy to jedynie rtxów serii MATRIX i Astral, tuf i rog nie mają tego.

Ponieważ niedługo powinna dotrzeć do mnie taka sama karta, chciałem zapytać, jak sprawuje się Twój egzemplarz TUF'a 5090? Dodatkowo jestem ciekaw, jaki posiadasz zasilacz oraz czy podłączałeś kartę za pomocą dołączonej przejściówki, czy bezpośrednio kablem z zasilacza?

Opublikowano

dobra niechc mnie jakiś alaktryk poprawi

23A to jest  max z 12v prąd co zasilacz może podać, kiedy  ma inne linie nieobciążone

tu  jakimś cudem jedna linia zażądała 22A i prawie cały prąd poszedł  jedną żyłą?

ale to  karta powinna rozdzielać pobór na linie?

więc coś nie zagrało  po  stronie GPU?  zwarcie, złe luty, zły regulator,  złe power managment?

Opublikowano
3 minuty temu, maras2574 napisał(a):

A jest jakiś inny wybór ? Przecież to ori Seasonic. Zaczyna się panika ! A pamiętajcie, że panika zwiększa liczbę ofiar :E

Pytam ponieważ tam jest tylko 2x8pin więc jak by nie było to z jednej wtyczki poleci 300W.

Opublikowano
6 minut temu, bofff napisał(a):

dobra niechc mnie jakiś alaktryk poprawi

23A to jest  max z 12v prąd co zasilacz może podać, kiedy  ma inne linie nieobciążone

tu  jakimś cudem jedna linia zażądała 22A i prawie cały prąd poszedł  jedną żyłą?

ale to  karta powinna rozdzielać pobór na linie?

więc coś nie zagrało  po  stronie GPU?  zwarcie, złe luty, zły regulator,  złe power managment?

Bo tam linie są tylko dwie :E

To, że masz tyle kabelków nie oznacza tylu linii... :E

image.thumb.png.771ebd19087f19d9074b68ce201a387b.png

Zobacz tu. To jest wtopa Nvidii i Intela ze tak to wymyśliła. Tego się nie da naprawić nie przeprojektowując wszystkiego jak było wcześniej przy 8 pin.

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Voggie napisał(a):

Ponieważ niedługo powinna dotrzeć do mnie taka sama karta, chciałem zapytać, jak sprawuje się Twój egzemplarz TUF'a 5090? Dodatkowo jestem ciekaw, jaki posiadasz zasilacz oraz czy podłączałeś kartę za pomocą dołączonej przejściówki, czy bezpośrednio kablem z zasilacza?

Przejściówka, zasilacz to jest już 3 letni Corsair RM1000x.

Karta jeszcze żyje, aczkolwiek ma obecnie lekki żywot bo ogrywam tylko Finala VII

• Like 1
Opublikowano

W tym filmiku debauera, jakim cudem 1 kabel ciągnie 22 ampery jak przecież złącze w founders ma zworę pomiędzy wszystkimi pinami VCC i GND :E tam coś grubo musi nie stykać na samych pinach w złączu.

Opublikowano
18 minut temu, Private_mandella napisał(a):

czy ten serwer jest jakis tajny? znalazlem tylko dla amazona i odswiezam te strony po 1000 razy dziennie ;)

gpu price bot

żaden tajny, ktoś tutaj na forum jakiś czas temu wspomniał, że jest cos takiego, to sobie odpaliłem z ciekawości. Głównie wrzutki z amazona, ale w PL też jak widać czasem coś wpadnie

Opublikowano
Teraz, cichy45 napisał(a):

W tym filmiku debauera, jakim cudem 1 kabel ciągnie 22 ampery jak przecież złącze w founders ma zworę pomiędzy wszystkimi pinami VCC i GND :E tam coś grubo musi nie stykać na samych pinach w złączu.

Albo po stronie zasilacza.

Opublikowano
7 minut temu, Faflucy napisał(a):

Pytam ponieważ tam jest tylko 2x8pin więc jak by nie było to z jednej wtyczki poleci 300W.

Na dobrych zasilaczach i kablach to nie problem. Jeśli producent takie oferuje to znaczy, że zasilacz sobie poradzi.

Oczywiście żaden zasilacz i kabel jaki mamy w komputerze sobie nie poradzi, jeśli 300 Watów pójdzie jednym przewodem zamiast kilkoma, tak jak pokazano na dzisiejszych filmach. Ale to inny temat :D

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, some1 napisał(a):

To znaczy, że u Derbauera na jednym przewodzie jest ~10x większy opór elektryczny niż na drugim. U tego gościa któremu spaliła się karta było pewnie jeszcze gorzej. 

To ja zapytam tak, co ma te obciążenie rozłożyć po równo na te 6 pinów? Konektor? Kabel? Nie, musi to zrobić producent urządzenia. Kabel to kawał miedzianego drutu, gniazdko to kawał plastiku i trochę metalu, możesz sobie nawet 100 pinową wtyczkę zrobić i nic Ci to nie da jak nie zadbał o to producent sprzętu. To tak jak z wątkami w CPU. CPU może mieć 100 rdzeni a jak producent softu nie zadba o multithreading to soft będzie się dusił na jednym wątku.

Opublikowano
12 minut temu, Faflucy napisał(a):

Ta wtyczka w Seasonicach wytrzyma sporo wiecej niz 300W, przeciez to EPS a nie pcie.

• Upvote 2