Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dokładnie. W tym jest cały problem z @x-kom. Kupiłem kartę z dostawą na jutro czyli 31.01.2025r. Od tego czasu 2 razy zmienili datę, i pewnie jutro albo za tydzień zrobią to znowu. Zwykłe skurwysyństwo i tyle. Okej oddali 500 zł, ale co jak za tydzień znowu nie będzie? 

A za ile kupiles swojego Astrala? Bo tutaj pojawiaja sie juz oficjalnie ceny, z tym, że półki co karta niedostepna za prawie 22k zl ASUS GeForce RTX 5090 ROG Astral LC OC 32GB GDDR7 DLSS4 - Karty graficzne NVIDIA - Sklep komputerowy - x-kom.pl https://www.x-kom.pl/p/1314722-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-rtx-5090-rog-astral-lc-oc-32gb-gddr7-dlss4.html 

Pytanie jak bedzie dostepna w takiej cenie jak to sie bedzie mialo do tego, ze oni Tobie jeszcze karty nie wysłali hmm

Opublikowano
17 minut temu, Marcusfff napisał(a):

Niby tak, niby nie. Nie można zakazać zawierania umowy długoterminowych np. na usługi/towary, których elementem lub całością są zakontraktowane towary. Problemem jest jasna komunikacja sprzedającego i wiarygodność jego dostawcy.

Gdyby w momencie premiery 5090 w sklepie widniały 2 pozycje:

-Astral 2szt realizacja dzisiaj

-Astral 12 szt realizacja 1-8 tyg.

byłoby przejrzyście i uczciwie. Każdy wiedziałby na co się pisze

No ale tak nie jest.

Wchodzisz kupujesz i nagle się okazuje ze karty nie ma. A widniało wysyłka natychmiast.

To jest wprowadzanie świadome w błąd klienta. I klienta powinno patyk obchodzić z czyjej to jest winy.

Końcowo za to ponosi odpowiedzialność tylko i wyłącznie sklep.

• Upvote 1
Opublikowano

Na premierę xkom sprzedawał 5090tki na ich niemieckim sklepie po 5k euro :E Kilka sztuk różnych modeli było i poszło :E

A dzisiaj na Niemcy był rzut 5090 FE za 2329euro ~9700pln, zakup przez klikanie graniczył z cudem :E MSI też wrzuciło kilka sztuk 5090 Suprim SOC za 3049euro poszło w milisekundach :E 

Opublikowano

Jeszcze przed premierą zastanawiałem się czy nie kupić 5080, teraz rozważam już 3090 :hahaha:ale ten rynek jest dynamiczny. Brakuje jakiegoś tajfuny, trzęsienia albo powodzi i będzie w pytę :rotfl:

Opublikowano
35 minut temu, Faflucy napisał(a):

Trudno by 4090 kosztowała 3,5kPLN jak ten badziew 5080 jest wyceniony minimum na 5,2kPLN ,a realnie w okolicach 6,5kPLN. Co prawda niektórzy wieżą że 5080 jest lepszy niż 4090, ale oni żyją w swoim świecie :hihot:

Niestety 5080 dysponuje wydajnoscią jaka miał pierwotnie dysponować 5070Ti, takie byly przecieki, tak z reguły było jak spojrzec na wczesniejsze edycje XX80 tutaj pierwszy raz w historii nV mamy nowa serię XX80 ktora jest wolniejsza od starej XX90. W dodatku w cenie obecnie 2x 4080 12GB aka 4070Ti. Widać nV leci w kulki jak tylko moze ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, dhyde00 napisał(a):

Kawalerka czy kilka sztuk 5090? :hmm:

image.thumb.png.5f0610f11b971cea9048772e956262c8.png

Banki i developerzy płaczą że im mieszkania nie schodzą to się przerzucili po cichu na karty graficzne jako pracownik sklepu pod przykrywką 8:E

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Nigdy go nie było. 

Na xkom działa to tak, że oni chyba muszą przywrócić na chwilę dostępność żeby zmienić cenę. 

Wg Google ten Gainward stał za 18 tys. 

Screenshot-20250212-160220-Opera.png

Teraz podnieśli cenę na 20 tys. 

Obserwowałem ten model od dnia poprzedzającego premierę i w dzień premiery do teraz.

Cena na premierę wynosiła 12999 zł co już było ceną zawyżoną jak na Gainwarda, który zawsze był tańszy od MSI, ASUS itp.

Dzień po premierze cena wzrosła o 1000, 3 dni po 2000, 5 dni po 3000.

Teraz jest to kwota 20000!

Rozumiem wzrost o paręset złotych, który już jest spory, ale o 7000 zł? Brak słów co to się dzieje, robimy z tego kraju drugą Ukrainę...

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Benecol napisał(a):

A ja myślę że 5080 nie poleci w dół. Seria 60xx bedzie miała +30% wydajności i +30% ceny i za 2 lata dalej 5080 bedzie kosztować 5200 xD.

5070Ti niewiele bedzie ustepowac 5080, a bedzie miec tez 16GB vram i lepsza oplacalnosc cena/fps. Do tego na rynku wtornym dalej lepsza jest 4090, ktorej ceny pospadaja jak sie pokoncza gwarancje, jest jeszcze 4080/Super. 5080 wydajnocia nie imponuje jak 4080 w dniu premiery i ma za duza konkurencje juz teraz. Wyjdzie po drodze 5080 super/ti z wieksza iloscia vram, moza AMD tez zaskocza. 5080 przepadnie w odmętach, a jak kleknie jeszcze przez vram po drodze to bedzie lezec i kwiczec. Sam jak mialbym wybierac ze sredniej polki karte to wolalbym juz tansza 5070Ti. Nie widze sensu doplacac do 5080.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
4 minuty temu, Totek napisał(a):

Jeszcze przed premierą zastanawiałem się czy nie kupić 5080, teraz rozważam już 3090 :hahaha:ale ten rynek jest dynamiczny. Brakuje jakiegoś tajfuny, trzęsienia albo powodzi i będzie w pytę :rotfl:

Ty się śmiej. Ja też coraz częściej spoglądam na 3090/90ti, bo jak czytam co się dzieje z dostępnością i cenami, to nie ma siły, żebym przepłacił 1000zł :stukniety: