Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, VRman napisał(a):

Dopiero teraz się skapnąłeś? ;)

A sam pomysł na MNIEJSZĄ wtyczkę 12HPWR to po co innego był? 

Przecież ludzie o..pieli na punkcie robienia z kompów akwarium podświetlonego na wszelkie kolory, a cable management dziś określa poziom wiedzy o kompach :E

Ludzie kupowali wesoło źle zaprojektowane płyty główne, gdzie pod ładnym plastikiem się wszystko pięknie gotowało, cooler pomalowany na czarno potrafi kosztować 50% drożej od tego samego bez farby, a jak szukałem dla kumpla budy z dobrym przeciągiem, to ciężko było znaleźć wariant bez szyby. 

Ludziom odwaliło z tym wyglądem, a korpo zawsze robi ankiety i bada czego "gracze" chcą. No to niech mają, nową cud-wtyczkę. 

5 minut temu, b1ela5 napisał(a):

Oni wymyślają ludziom potrzebę a potem im sprzedają za gruby hajs. Tak to działa. Zrobili produkt do AI, zostało im trochę chipow pod szafą, wymietli i teraz się głowią jak to opchnąć zwyklym grtaczom, no i mamy mfg x4,

Ludzie to debile. Bez urazy dla wszystkich :E

Już wszędzie ten debilizm tak wybija ze jesteśmy w to wciągani mimowolnie.

• Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, LecOLiCe napisał(a):

Nie wiem jak wyglądały te rekompensaty 500 zł i co było przy nich ustalone (czy przypadkiem nie dali sobie prawa do przedłużania dostawy w nieskończoność), ale zawsze możecie zrobić zgłoszenie do UOKiK, który w ostatnich latach trzeba przyznać wziął się ostro do roboty wystarczy poszukać w necie o ich działalności.

https://uokik.whiblo.pl/

u mnie padło pytanie czy chce 400 i czekać do 19.02, czy mają mi anulować zamówienie. Nic więcej.

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname

Dokladnie, jak można wydać produkt high end z tolerancją wtyczki zapiętą do 100 procent obciązenia? nie było zmiany procesu, nie było nic prócz nowych rdzeni tensor do AI, więc co? Macie 600W behemota i mfg x4. Trochę lol LOL Ale ludzie i tak z leżakami w kolejce czekali jak na kolorowe tv rubin w latach gierka. Nie do wiary Panie.

Edytowane przez b1ela5
Opublikowano

Teraz mierzyłem drugi raz, jak poruszam kablem (wtyczką) to ta linia 16A spada do 9A , a ta 1,3A rośnie do 6-7A więc się wyrównuje, tylko problem jest w tym, że wtyczka jest zatrzaśnięta i wsunięta do końca, a i tak ma jakiś luz

to gniazdo to padaka totalna

2 minuty temu, ket_rab napisał(a):

Kto ma najwięcej 5090? Testerzy :E

skalperzy , testerzy od nich wypożyczają %-)

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Napisałem tylko, że można anulować zakup i niech kasę zwracają.

Można, ale dlaczego anulować zakup? Deklarowali dany termin dostawy to oni mają się stosować do tego co sami obiecują, a nie klient ma rezygnować.

Godzinę temu, MarcoSimone napisał(a):

Zanim cokolwiek napiszesz, przeczytaj komentowany post chociaż 2x ;-)

Czytałem w samochodzie (jako pasażer jakby co :D) i faktycznie mogłem się dobrze nie skupić lub wyciągnąć coś z kontekstu nie kojarząc twoich poprzednich wypowiedzi. Mea culpa.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Widzę że z 5070Ti Muppet Show i Monty Python w wydaniu Nv ciąg dalszy

5 500-6 000 spodziewane ceny.

Ciało jamiste z tobą panie Jensen.

Ustaw sobie te karty jak kryształy w segmencie,albo powieś jak obrazki.

Edytowane przez X360
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Dorwałem w końcu odpowiedni bios więc oficjalnie moja karta została przerobiona na wersje OC, za całe 0zł.

Stabilne 3260 na zegarze, temp okolice 65-66 stopni. Wszystko działa tak jak powinno razem z wentylatorami 0 rpm przy braku obciążenia.

Różnica miedzy moją wersja a OC jest tylko w biosie, nvflash raportuje bios jako w pełni zgodny z modelem płytki  :)

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, LecOLiCe napisał(a):

Tylko tak informacyjnie, w Unii Europejskiej, papier nie przyjmie wszystkiego.
Polecam sobie poczytać co to są klauzule abuzywne.

Już sobie banki myślały, że mogą do umów wpisywać co chcą. A czy nie ma z tego konsekwencji to wystarczy spojrzeć na proporcje wygranych spraw konsument vs banki.

https://www.money.pl/gospodarka/pasmo-sukcesow-frankowiczow-masowo-wygrywaja-z-bankami-w-sadach-6998718771661312a.html

Można też sobie wejść na stronę główną Play i zobaczyć co piszę u góry strony czerwonym druczkiem.

Tylko tak jak mówię, o swoje trzeba trochę zawalczyć, a nie jak @Zachy mieć wywalone czy wam wyślą za tydzień czy w Grudniu na gwiazdkę.

A czy ja mowie ze mam wywalone?

Wiem co sie dzieje na swiecie z kartami serii 5000 i nie bede idioty przed sklepem strugal pod tytulem"chce karte bo tak"...

Na razie spokojnie czekam na rozwój sytuacji. Do 19.02 niedaleko.

Opublikowano
1 godzinę temu, SylwesterI. napisał(a):

no my tu gadu, gadu o tych kablach, to myslę od zmiany obudowy i zasilacza razem w listopadzie nic nie sprawdzałem, no i pyk 20250214_195148.thumb.jpg.bb4b6931543496b2ecb9e719a8c7b0db.jpg

Dobrze jest, nie ma co panikować :E  straty cieplne tylko ~3.5 raza większe niż przy 9 amperach.

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

19 napiszesz to samo w związku z koniecznością oczekiwania na kwiecień :)

Przewrazliwiony jestes, moze grudzien od razu?

I co zrobisz?

Zrezygnuj z xkomu jak Ci sie nie podoba i szukaj szczescia z klikaniem zamowienia gdzies indziej :)

No przecież w ch... Cie robia, tak?

Opublikowano

Byłem napalony na RTX 5090.

Wybrałem się jednak na wszelki wypadek do okulisty (ktoś tam pisał, że operacja laserowa to jak 8k@240). Pani powiedziała, że w moim wieku wystarczy GTX1070 ti i 720p żebym wycisnął ostatnie soki z okularów, które mi przepisała. A operacje wzroku, to w wieku 25-40 lat i ani ja a tym bardziej pani doktor, nie łapiemy się.

• Sad 1
Opublikowano
9 minut temu, cichy45 napisał(a):

Dobrze jest, nie ma co panikować :E  straty cieplne tylko ~3.5 raza większe niż przy 9 amperach.

200w prądu tylko jedną sznurówką??  To już grubo, przy czym miernik cęgowy to może mieć błąd pomiaru jak lotnisko, ale w najbardziej optymistycznym scenariuszu to idzie tam 10A.

4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Walałbym chyba stopioną wtyczkę niż zabiegi w Turcji :E

W Turcji miałem Hamam, akurat jestem mega zadowolony do dziś :D

Opublikowano
6 minut temu, Zachy napisał(a):

A czy ja mowie ze mam wywalone?

Wiem co sie dzieje na swiecie z kartami serii 5000 i nie bede idioty przed sklepem strugal pod tytulem"chce karte bo tak"...

Na razie spokojnie czekam na rozwój sytuacji. Do 19.02 niedaleko.

No spoko, ale tak jak pisali, mieli przy zamówieniu napisane "wysyłka natychmiast" i mają prawo się upominać. To nie był pre-order. Poza tym, potencjalnie X-Kom z końcem Lutego może powiedzieć, że wszystkie zamówienia będą jednak anulowane. A w tym czasie ludzie mogli gdzieś indziej szukać a mieli zamrożoną kasę.

Godzinę temu, sovas napisał(a):

u mnie padło pytanie czy chce 400 i czekać do 19.02, czy mają mi anulować zamówienie. Nic więcej.

To ja bym osobiście poczekał do tego 19. Ale jak znowu przesuną to mi by raczej wyglądało, że oni nie mają możliwości sprowadzenia tych kart i raczej te dostawy mają umówione na gębę. No i jeszcze te nowe ceny, które podali na stronie...

Opublikowano

U mnie z kablem tez wszystko ok ale jakie to gowno jest małe jak sobie pomyślę że tym ma lecieć 600W to mi sie w glowie matrix automatycznie zawiesza :smiech:

4 minuty temu, tgolik napisał(a):

Byłem napalony na RTX 5090.

Wybrałem się jednak na wszelki wypadek do okulisty (ktoś tam pisał, że operacja laserowa to jak 8k@240). Pani powiedziała, że w moim wieku wystarczy GTX1070 ti i 720p żebym wycisnął ostatnie soki z okularów, które mi przepisała. A operacje wzroku, to w wieku 25-40 lat i ani ja a tym bardziej pani doktor, nie łapiemy się.

Ciekawe, mój znajomy wlasnie zrobil sobie korekcja laserowa ale mial -7, 48 lat.

• Upvote 1