Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, MJRegul napisał(a):

Cyberpunk DLAA, RT na maxa, path tracing, ray reconstruction i wio :) 

Sprawdzę u siebie później. Bo ze wszystkim na max i RT/PT miałem max 75% power draw, ale miałem włączony DLSS Quality.

Edytowane przez sovas
Opublikowano
13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@MJRegul Pierwsze dni i wczoraj. Ogólnie dziwi mnie to, że inni nie chcą walczyć i zgłaszać chociażby do UOKiK, więc X-kom dalej robi co chce.

Taki @Brolly niby pisze co chwilę nic nie dające posty, a do UOKiK nie zgłosił tego co się dzieje.

Z drugiej strony, co ma zrobić x-kom jeśli serio karty im nie dochodzą, a Wy rezygnujecie z prawa odstąpienia od zakupu? Nie żebym ich bronił, taka przekmina tylko

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Taki @Brolly niby pisze co chwilę nic nie dające posty, a do UOKiK nie zgłosił tego co się dzieje.

Ja na takich sprawach kompletnie się nie znam tym bardziej że nic tam nigdy nie zgłaszałem, ale są tutaj zapewne osoby co robiły to nie raz.

2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Z drugiej strony, co ma zrobić x-kom jeśli serio karty im nie dochodzą, a Wy rezygnujecie z prawa odstąpienia od zakupu? Nie żebym ich bronił, taka przekmina tylko

Ale chodzi o to co oni robią z cenami że 5070ti kosztuje ponad MSPR 5080 a 5090 kosztuje prawie 20 tysięcy !!!!!

Jako jedyny sklep w pl odpierdala taki syf, skalperzy na olx mają taniej a nie czekaj w takim przypadku to X-SCALP jest skalperem :D

komputronik ma albo niedostępne i ceny od 13-14 k max chyba 17k na 5090 a morele jak nie ma to wgl nie wyszukuje na sklepie nic.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

ale mają prawo mimo wszystko xd

Jest tu osoba która może mi przytoczyć notkę prawną albo regulamin sklepu która potwierdza że nie da się z tym nic zrobić?

Serio bym spał na kasie jeszcze dziś bym poszedł do prawnika na konsultacje który się zajmuje czymś takim i to najlepszego w mieście bym znalazł.

Skoro nie można im nic zrobić to dlaczego tylko oni stosują takie podludzkie praktyki? czemu morele czy komputronik nie robi tego samego?

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
Teraz, Brolly napisał(a):

Jest tu osoba która może mi przytoczyć notkę prawną albo regulamin sklepu która potwierdza że nie da się z tym nic zrobić?

Serio bym spał na kasie jeszcze dziś bym poszedł do prawnika na konsultacje który się zajmuje czymś takim i to najlepszego w mieście bym znalazł.

Masz tu luzne info z chatu gpt xd

Spoiler

Tak, sklep taki jak x-kom może ustalać cenę produktu według własnego uznania, nawet jeśli znacząco odbiega ona od ceny sugerowanej przez producenta. W Polsce nie ma ogólnego przepisu, który zmuszałby sprzedawcę do stosowania konkretnej ceny narzuconej przez producenta. Jednak istnieją pewne wyjątki i ograniczenia:

Podstawy prawne:

Swoboda działalności gospodarczej

Zgodnie z art. 353(1) Kodeksu cywilnego (Dz.U. 1964 nr 16 poz. 93), strony umowy (czyli sprzedawca i kupujący) mają swobodę w kształtowaniu jej treści, o ile nie narusza to prawa lub zasad współżycia społecznego.

Oznacza to, że sprzedawca ma prawo dowolnie kształtować cenę produktu, pod warunkiem że nie stosuje nieuczciwych praktyk rynkowych.

Ustawa o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz.U. 2007 nr 50 poz. 331)

Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 1 tej ustawy, zakazane są porozumienia ograniczające konkurencję, w tym np. zmowa cenowa między przedsiębiorcami.

Producent nie może jednak narzucić minimalnej ceny sprzedaży, bo to byłoby uznane za ograniczenie konkurencji (orzeczenie TSUE C-243/83 - sprawa Michelin).

Nieuczciwe praktyki rynkowe

Zgodnie z art. 5 i 6 Ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz.U. 2007 nr 171 poz. 1206), sklep nie może wprowadzać konsumenta w błąd co do rzeczywistej wartości produktu.

Jeśli więc np. x-kom sugerowałby, że cena 20 000 zł to cena sugerowana przez producenta, mimo że faktycznie wynosi ona 11 000 zł, mogłoby to zostać uznane za nieuczciwą praktykę rynkową.

Prawo konsumenta do informacji

Zgodnie z art. 4 i 10 Ustawy o informowaniu o cenach towarów i usług (Dz.U. 2014 poz. 915), sprzedawca musi jasno informować o cenie i nie może stosować ukrytych opłat.

Podsumowanie:

Tak, x-kom może sprzedawać produkt za 20 000 zł, mimo że cena sugerowana przez producenta to 11 000 zł.

Nie może jednak wprowadzać w błąd, sugerując, że jest to oficjalna cena rynkowa, jeśli tak nie jest.

Nie może uczestniczyć w zmowie cenowej z innymi sprzedawcami ani z producentem w celu narzucenia cen minimalnych.

Jeśli podejrzewasz, że sklep stosuje nieuczciwe praktyki, można to zgłosić do UOKiK (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów).

4o

Opublikowano (edytowane)

Czyli jak zwykle Polska nie dla Polaków 

Jebią cię w dupe wszyscy i nic nie możesz zrobić, zus, us , nfz, rząd, sklepy nawet plują ci w ryj a ty udawaj że pada deszcz uśmiechnięta polska :D

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
3 minuty temu, Brolly napisał(a):

Skoro nie można im nic zrobić to dlaczego tylko oni stosują takie podludzkie praktyki? czemu morele czy komputronik nie robi tego samego?

A Ty jesteś pewny że piszesz na temat ZACHCIANKI jaką są "NAJNOWSZE karty graficzne do grania w gry na PC" czy ta dyskusja 500 stron i oburzenie forumowej społeczności graczy jedynej słusznej na świecie dotyczy już innego produktu "priorytetowej życiowej potrzeby"???

Do adminów: Zacznijcie pobierać opłaty na forum bo aż głupio się robi jak za darmo można oglądać taki dobry stand up...

Opublikowano
4 minuty temu, Brolly napisał(a):

Jebią cię w dupe wszyscy i nic nie możesz zrobić, zus, us , nfz, rząd, sklepy nawet plują ci w ryj a ty udawaj że pada deszcz uśmiechnięta polska :D

No to też ma swoje zalety, jeśli Państwo wszystko miałoby regulować to zaraz byśmy mieli komunizm w czystej postaci. Konsument musi reagować portfelem, a przede wszystkim pamiętaj, że decyzje takiego x-komu to są pochodne żałosnych działań nvidii, która - co podejrzewam - nie bez powodu tak mało produkuje/wypuszcza w obieg kart.

Opublikowano (edytowane)

@TonyMoSo

Mi nie chodzi o "zachciankę" bo ta generacja w chwili obecnej mnie nie interesuje, chodzi mi o fakt na to co robi sklep akurat tyczy się to teraz konkretnie kart graficznych ale może sobie zrobić takie praktyki z każdym produktem który ma u siebie.

Serio wy uważacie że takie zachowanie jest w porządku wobec konsumenta?

Tym bardziej że x-kom ma swoje za uszami jeśli chodzi o kontent do uokik podobno i nie mówię tylko o cenach GPU teraz.

Edytowane przez Brolly
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Brolly napisał(a):

Dokładnie NIC nie zrobisz jak Ci zus, us , nfz, rząd oraz NVIDIA i XKOM plują w twarz... :clap:xD:metal: Złoto, dzięki kolego.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Doamdor napisał(a):

MSI leci w kulki, karta kupiona w czwartek na ich stronie i cisza w zamówieniu, nawet anulować nie można.  :E

Przeginają, wczoraj wysłałem maila z pytaniem kiedy zamierzają wysłać ale narazie bez odpowiedzi. Ten ich mail w weekend z przepraszaniem to wydaje mi się po prostu jakiś automat.

Edit: Ktoś kto zamawiał w czwartek pamięta jaką miał podaną date? Wydaje mi się, że było info "produkt otrzymasz między 25-27"

Edytowane przez Nightdew
  • Upvote 1
Opublikowano

Do Inspekcji Handlowej warto zgłosić, nic to nie kosztuje. A jak dużo osób zgłosi to będą musieli zrobić kontrolę. Ja do Rzecznika Praw konsumenta ich zgłosiłem bo od 30.01 nie wysłali mi mojej 5090 ciągle przekładając termin realizacji.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Brolly napisał(a):

No ok, ceny sklepow sa jakie sa. Ale jak by były 5070Ti po 3900-4200 to byłby taki dobry deal? Zwazywszy na to że ciut ale jednak przegrywa z 4080-4080S? Albo 5080 za 5300-5500zl? Karta ma wiecej FPS o 15% od 5070Ti ale jest jeszcze gorszym dealem bo ma tyle samo 16GB vram, które znika coraz szybciej. Także 5090 za 10k to jednak sporo. Mimo że tutaj przynajmniej karta z najwyzszej polki. Nie ma karty nowej z 20gb vram czy 24 albo 28gb. Jednak taki 5080 z 24gb vram to juz inaczej. Niemniej jednak nV wolała wrzucic kosci 3gb do laptopow. No i tak to wlasnie wyglada. To nie jest premiera na miare RTXów 4000.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

No ok, ceny sklepow sa jakie sa. Ale jak by były 5070Ti po 3900-4200 to byłby taki dobry deal? 

A jest jakiś wybór skoro rtx 4xxx nie są już produkowane a to co jest na sklepach to "resztki" ? (ceny z dupy oczywiście)

Po tych akcjach co są z 5xxx skłaniam się bardzo mocno w stronę AMD i 9070 XT tylko czekam na testy i ceny.

Edytowane przez Brolly
  • Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Brolly napisał(a):

Pierwszeństwo mają ludzie z kasą, dla których zapłacenie więcej nie stanowi problemu. Jak ta grupa ludzi się skończy, to ceny kart będą "normalne".

3 minuty temu, Nightdew napisał(a):

Przeginają, wczoraj wysłałem maila z pytaniem kiedy zamierzają wysłać ale narazie bez odpowiedzi. Ten ich mail w weekend z przepraszaniem to wydaje mi się po prostu jakiś automat.

Może w tym tygodniu wyślą. :E

Opublikowano
10 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No ok, ceny sklepow sa jakie sa. Ale jak by były 5070Ti po 3900-4200 to byłby taki dobry deal? Zwazywszy na to że ciut ale jednak przegrywa z 4080-4080S? Albo 5080 za 5300-5500zl? Karta ma wiecej FPS o 15% od 5070Ti ale jest jeszcze gorszym dealem bo ma tyle samo 16GB vram, które znika coraz szybciej. Także 5090 za 10k to jednak sporo. Mimo że tutaj przynajmniej karta z najwyzszej polki. Nie ma karty nowej z 20gb vram czy 24 albo 28gb. Jednak taki 5080 z 24gb vram to juz inaczej. Niemniej jednak nV wolała wrzucic kosci 3gb do laptopow. No i tak to wlasnie wyglada. To nie jest premiera na miare RTXów 4000.

Jakby te 5070ti były po 3900-4200 to całkiem spoko. Rok temu płaciliśmy po 4900-5200 za najtańszego 4080S. 7900XTX też generalnie coś koło tego lata