Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat znany od wieczności - kupujesz topową kartę od ASUS'a godzisz się na cewki. Pytanie jest wtedy nie - czy będą grały - tylko jak głośno. Było tak ze Strixami i TUF i tak jest teraz, Astrale nie będą wyjątkiem. Coś za coś - co wcale nie znaczy, że powinno tak być, żeby nie było.

Opublikowano

Sprawa jest prosta. Piszczącą kartę trzeba sprzedać.  Usuwanie rzeczy, które negatywnie wpływają na samopoczucie, może być bardzo uwalniające i korzystne dla zdrowia psychicznego. Często są to przedmioty, które przypominają nam o nieprzyjemnych chwilach, albo po prostu wprowadzają chaos i stres w otoczeniu. Oczywiście, nie zawsze jest łatwo podjąć decyzję o ich usunięciu, ale to często pierwszy krok do stworzenia przestrzeni, która sprzyja lepszemu samopoczuciu.:D

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, TonyMoSo napisał(a):

No i pudełko w ręach na chwile jak odbieracie ze sklepu, a potem odsprzedajecie ludziom żeby napisać tutaj jak to przyjechali "wypasionym autem" i są zadowoleni, a potem dać kolejny wpis o skalperach. 

thats-it-yes-thats-it.gif.6699fe77b0a575518d618696c7b80f24.gif
To o mnie, chinole przyjechali wypasem 300km po Astrala:witojcie2:

• Haha 1
Opublikowano

Nie ma sensu nic nagrywać. Przecież każdy sam ocenia czy mu przeszkadza czy nie. Mój ojciec, który przed 60-tką ogarnia dark soulsy, nie zna pojęcia cewki, nic mu nie piszczy, wentylatory mu nie przeszkadzają, dopóki komputer się nie unosi xD

Najlepiej cewki oceniać jak emocje związane z nowym sprzętem opadną, bo po pierwszym teście czasem akceptujemy coś mimowolnie by rekompensować sobie rozczarowanie i wydaną kase.

Ja kiedyś kupiłem 3080 waterforce, poskładałem LC na sztywno, bo nie miałem innych złączek. Byłem zawiedziony, ale przetrwałem rok, bo nie chciało mi się tego rozkładać i wymieniać. 

Opublikowano
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

Słysze i to jest normalne ze cewki słychać z 2mm, wyłącz te wyjące wentylatory i wtedy spróbuj coś nagrywać.

A najlepiej nagrać z pozycji z której się siedzi bo to z niej maja przeszkadzać cewki a nie jak włożysz głowę do obudowy.

Wrzucałem kilka stron wcześniej jak to u mnie wyglądało i też nagrywałem z bliska jak pierwszy raz miałem styczność z cewkami. Na tych filmach raczej chodzi o samo brzmienie, a nie pokazanie jak daleko słychać. Nagranie nigdy tego nie odda dlatego dużo osób nagrywa z telefonem w obudowie, ale potwierdzam, że dużo głośniej i bardziej na żywo jeździ po łbie. 

Opublikowano
35 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Tylko, że taki pisk wysoki to pewnie się niesie strasznie, nie widzę powodu czemu losowy typ z neta miałby mi od paru dni kłamać na PW na discordzie

Co ma "niesienie straszne" do praw fizyki. Moc akustyczna sygnału maleje o 6 dB na każde podwojenie odległości.

Czyli jak z 2mm masz np. 50 dB to 16mm 32 dB.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ffallen napisał(a):

Temat znany od wieczności - kupujesz topową kartę od ASUS'a godzisz się na cewki. Pytanie jest wtedy nie - czy będą grały - tylko jak głośno. Było tak ze Strixami i TUF i tak jest teraz, Astrale nie będą wyjątkiem. Coś za coś - co wcale nie znaczy, że powinno tak być, żeby nie było.

O dokładnie, Asus to gwarancja piszczenia. Z jednej strony ludzie wiedzą z drugiej za każdym razem na nowo zaskoczeni :o 

Mierzyłem telefonem o ile dB się podniesie hałas w pokoju. W odległości 70cm od kompa odpalenie cewek generuje dodatkowe 5dB, to na przykładzie mojego gigusia 3080 którego cewki są mega upierdliwe. 

Edytowane przez Totek
Opublikowano
33 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Tu ciekawy przypadek z neta, widzę, że jeszcze gorzej :D

W zasadzie to słychać je gdy się gościu schyli pod biurko.
Jak już jest nad biurkiem to nie ma tragedii.
Kiedyś miałem 8800GT. Tam to cewy grały dopiero.

Opublikowano
5 minut temu, RTX4090 napisał(a):

Ograniczasz do 60 fps i będzie cisza

Serio ktoś kupuje kartę za ponad 10k i bawi się w ograniczanie fps? Już wolałbym tego wycia słuchać ;D

Opublikowano
14 minut temu, Kabor napisał(a):

Co ma "niesienie straszne" do praw fizyki. Moc akustyczna sygnału maleje o 6 dB na każde podwojenie odległości.

Czyli jak z 2mm masz np. 50 dB to 16mm 32 dB.

No tak mniej wiecej jest. I każde 3db to 2 razy ciszej niż wcześniej. 

Mojej 4070Ti piszczały troche cewki, i bardzo na zasilaczu. Po wymianie zasilacza na MSI 1000G jest cicho. Nie wiem do końca jaka jest zależność, czy w ogole jakas jest no ale takie sa fakty, że piszczenie cewek ustało.

Opublikowano
15 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie no, jak Astral będzie piszczeć jak TUF 4090 którego kiedyś miałem przez kilka godzin, to od razu leci na OLX. W Gainward z cewkami jest cisza. 

Już kilka ludków na forum ma Astrala. U nich piszczą cewki?

11 minut temu, RTX4090 napisał(a):

swoją drogą w X jest sporo 5090. nawet mityczny Astral. 

W sumie Astral już nie taki mityczny bo trochę osób go ma.
Mityczny to dalej jest Suprim.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Mojej 4070Ti piszczały troche cewki, i bardzo na zasilaczu. Po wymianie zasilacza na MSI 1000G jest cicho. Nie wiem do końca jaka jest zależność, czy w ogole jakas jest no ale takie sa fakty, że piszczenie cewek ustało.

Trochę naukowego bełkotu ;)

Zasilacz może mieć znaczący wpływ na piszczenie cewek w karcie graficznej, a także w innych komponentach komputerowych. Piszczenie cewek, znane również jako coil whine, jest wynikiem wibracji cewek indukowanych przez przepływający prąd. Zasilacz dostarcza zasilanie do karty graficznej, więc jego jakość, stabilność i charakterystyka działania mogą wpłynąć na nasilenie tego zjawiska.

Jak zasilacz wpływa na piszczenie cewek?

Jakość napięcia i stabilność prądu:

Zasilacze o niskiej jakości mogą dostarczać niestabilne napięcie, z zakłóceniami i szumami, co może powodować większe obciążenie cewki na karcie graficznej. Takie napięcie może powodować wibracje cewek, które są bardziej odczuwalne i powodują piszczenie.

Dobrej jakości zasilacze (zwłaszcza z certyfikatem 80 Plus Gold, Platinum, itp.) dostarczają stabilniejsze i czystsze napięcie, co może pomóc zredukować zjawisko piszczenia cewek.

Zmienność obciążenia:

Kiedy komputer jest pod dużym obciążeniem, jak np. w przypadku grania w gry czy renderowania wideo, karta graficzna pobiera więcej mocy. Jeśli zasilacz nie jest w stanie płynnie dostarczyć wystarczającej ilości energii, może to prowadzić do niestabilności napięcia. Takie zmienne napięcia mogą nasilić piszczenie cewek w karcie graficznej.

Zasilacze wysokiej jakości z dobrze zaprojektowanymi układami napięciowymi i stabilizatorami mogą lepiej radzić sobie z dużymi obciążeniami, minimalizując wahania napięcia.

Częstotliwość prądu:

Zasilacze mogą wytwarzać różne częstotliwości prądu, co wpływa na pracę cewek w komputerze. Jeśli zasilacz ma tendencję do wytwarzania prądów o częstotliwości, która wpada w zakres wibracji cewek, może to prowadzić do głośniejszego piszczenia. Dobrej jakości zasilacze mają lepsze układy filtrujące, które minimalizują ten problem.

Wielkość i obciążenie zasilacza:

W przypadku zasilaczy, które mają zbyt małą moc względem potrzeb komputera (tzn. zasilacz o niskiej mocy, który zasila mocną kartę graficzną), mogą występować większe fluktuacje napięcia. Zbyt duże obciążenie zasilacza prowadzi do niestabilności, co może potęgować piszczenie cewek.

Zasilacz o odpowiedniej mocy (z odpowiednią rezerwą) będzie dostarczał bardziej stabilne napięcie, co pomoże zminimalizować piszczenie.

Edytowane przez bourne2008