Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@bourne2008 Tyle, że ja na tym samym zasilaczu miałem TUF 4090 I PHANTOM 4090. TUF był nie do zniesienia. On był słyszalny nawet po założeniu słuchawek. 

Identyczny zestaw jak u mnie i ten sam problem. Wrzuciłem 1500W w Platinum i dopiero zrobiło się cicho poza obudową. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@bourne2008 Tyle, że ja na tym samym zasilaczu miałem TUF 4090 I PHANTOM 4090. TUF był nie do zniesienia. On był słyszalny nawet po założeniu słuchawek. 

Bo jak masz sprawny dobry zasilacz to nic to nie zmieni, może jakby podłączyć coś co daje spore wahania napięć to spotęgowało by bardziej cewki na GPU.

A tak jak GPU mocno piszczy to będzie mocno piszczało dalej.

W dniu 8.01.2025 o 19:22, DyndaS napisał(a):

Przerabiałem tony kart graficznych, miałem wiele płyt oraz zasilaczy. Kombinowałem nawet z UPS z pełnym sinusem odłączając to też i od prądu oraz wiele innych. Nawet pojechałem do Sławka Eldera, bo to ostatnie co zostało do wyeliminowania... Zero jakichkolwiek zmian.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To chyba tylko u Asus jest loteria. Miałem 2x4090 Gainward, u kuzyna montowałem 4080 Gainward. Wszystkie 3 są identycznie ciche w kwestii cewek. 

Niektórzy wrzucają cewki z lepszą izolacją, ale to też loteria, ogólnie karty z słabszymi sekcjami zwykle ciszej grają cewkami.

Opublikowano
29 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Trochę naukowego bełkotu ;)

Zasilacz może mieć znaczący wpływ na piszczenie cewek w karcie graficznej, a także w innych komponentach komputerowych. Piszczenie cewek, znane również jako coil whine, jest wynikiem wibracji cewek indukowanych przez przepływający prąd. Zasilacz dostarcza zasilanie do karty graficznej, więc jego jakość, stabilność i charakterystyka działania mogą wpłynąć na nasilenie tego zjawiska.

Jak zasilacz wpływa na piszczenie cewek?

Jakość napięcia i stabilność prądu:

Zasilacze o niskiej jakości mogą dostarczać niestabilne napięcie, z zakłóceniami i szumami, co może powodować większe obciążenie cewki na karcie graficznej. Takie napięcie może powodować wibracje cewek, które są bardziej odczuwalne i powodują piszczenie.

Dobrej jakości zasilacze (zwłaszcza z certyfikatem 80 Plus Gold, Platinum, itp.) dostarczają stabilniejsze i czystsze napięcie, co może pomóc zredukować zjawisko piszczenia cewek.

Zmienność obciążenia:

Kiedy komputer jest pod dużym obciążeniem, jak np. w przypadku grania w gry czy renderowania wideo, karta graficzna pobiera więcej mocy. Jeśli zasilacz nie jest w stanie płynnie dostarczyć wystarczającej ilości energii, może to prowadzić do niestabilności napięcia. Takie zmienne napięcia mogą nasilić piszczenie cewek w karcie graficznej.

Zasilacze wysokiej jakości z dobrze zaprojektowanymi układami napięciowymi i stabilizatorami mogą lepiej radzić sobie z dużymi obciążeniami, minimalizując wahania napięcia.

Częstotliwość prądu:

Zasilacze mogą wytwarzać różne częstotliwości prądu, co wpływa na pracę cewek w komputerze. Jeśli zasilacz ma tendencję do wytwarzania prądów o częstotliwości, która wpada w zakres wibracji cewek, może to prowadzić do głośniejszego piszczenia. Dobrej jakości zasilacze mają lepsze układy filtrujące, które minimalizują ten problem.

Wielkość i obciążenie zasilacza:

W przypadku zasilaczy, które mają zbyt małą moc względem potrzeb komputera (tzn. zasilacz o niskiej mocy, który zasila mocną kartę graficzną), mogą występować większe fluktuacje napięcia. Zbyt duże obciążenie zasilacza prowadzi do niestabilności, co może potęgować piszczenie cewek.

Zasilacz o odpowiedniej mocy (z odpowiednią rezerwą) będzie dostarczał bardziej stabilne napięcie, co pomoże zminimalizować piszczenie.

Dokładnie. Trochę czytałem wcześniej. Części sie domyślałem. 

Czyli generalnie, jak ktos kupuje karte za 15k (topowa) to na jego miejscu jakby był problem z cewką można zawsze wypróbować inny zasilacz. 

Myślę, że do tego warto dodać. Że nawet jeżeli są 2 zasilacze z certyfikatem platinum czy gold, to jeden może działać lepiej z jednym rodzajem cewek (cicho) a drugi zasilacz z innym rodzajem cewek. 

Jeżeli chodzi natomiast o to co ja mialem to oba zasilacze są mocne, wcześniejszy też był dobry miał powera. Ale nawet przy obciążeniu 210-220W GPU było głośno. A tutaj po zainstalowaniu biosu od ASUSA (z czystej ciekawosci na pare godzin) i obciążeniu karty około 340-350W, czyli max co może układ zasilania dla akurat tej wersji karty bylo cicho. 

Wiec nawet jeżeli ktoś dostanie juz tak drogą kartę, jest możliwe, że majac inny dobry zasilacz bedzie cicho.

Opublikowano
10 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No ale zamawianie kilku zasilaczy żeby sprawdzić cewki w karcie, to też taki mocno średni pomysł bym powiedział. 

Jeśli masz dobry sprawdzony zasilacz to nic to nie zmieni.

3080 sztukę jakoś na 5 zasilaczach miałem testowaną, od tanich 650W Seasonica, przez stary 12 letni 750W ale jak najbardziej sprawny po nowe highend Corsaira  czy Bquiet i w takim samym stopniu na każdym grały cewki. To samo z 2070, to samo z 4090 itd.

Musiałby się jakiś naprawdę trefny zasilacz trafić, aby zauważalnie wpływał na cewki w GPU.

Opublikowano
3 minuty temu, Voodoo2 napisał(a):

MSI sprzedaje podobno wyższe modele z cichymi cewkami.  

Przy kartach serii 90 to już powinien być standard w każdym modelu, ale nie dla księgowych. 

Ja swojego 5080 Suprim zwróciłem ponieważ zdecydowanie za głośno grał cewkami po uszczach (po UV również).

Co najlepsze nawet w idlu podczas ruchu myszą po pulpicie, dało się je usłyszeć z zamkniętej obudowy.

• Sad 1
Opublikowano
48 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No aktualnie moze i taniej nie bedzie, ale chyba warto zaczekac, przeciez szlo za 5200 kupic 5080, i to nawet czesto wlatywaly ostatnim czasem

Pytanie tylko czy jeśli ktoś celuje w kartę z lepszym chłodzeniem (przecież można szukać modeli za 3900-4200 zl) będzie chciał 5080'ke z podstawowym. 

Wiedziałem, że jak wezmę jakąś zwykła 5080'ke to dłużej niż miesiąc by u mnie nie była - zaraz bym szukał czegoś innego. Dla mnie chłodzenie odkrywa dużą rolę bo nie gram na słuchawkach, a i też są to po prostu kwestie estetyki akustycznej. 

Opublikowano
Godzinę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No aktualnie moze i taniej nie bedzie, ale chyba warto zaczekac, przeciez szlo za 5200 kupic 5080, i to nawet czesto wlatywaly ostatnim czasem

No pewnie że idzie kupić, ale są osoby które wolą dołożyć te parę stówek i mieć ciszę, niż się męczyć z jakimś wyjcem.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak to jest z tą gwarancją przy zakupie używanego Foundersa? 

Ktoś tu pisał, że przepada ona kompletnie po zakupie od innego użytkownika.

Przecież w razie "w" taki xkom, nie będzie mnie sprawdzał z dowodu czy dane na fakturze są moimi czy mojego kuzyna.

Ktoś ma jakieś doświadczenie z takim przypadkiem?

Edytowane przez darekz
Opublikowano
4 minuty temu, sovas napisał(a):

W ogóle to cena Trio i Suprim różni się tylko o 50$.

Zrzut ekranu 2025-03-3 o 12.17.07.png

Wiesz jaka jest różnica teraz w rteiksach fajf tałsyn? Żę XX90 maja osobne lepsze chłodzenia, czasami zdecydowanie lepsze od swoich odpowiednikow z serii XX80. Taki Ventus 5090 jest całkiem OK ale juz 5080 to lipa. Innymi słowy przechodząc do meritum. 
W serii RTX 4000 karty 4080 miały z reguły te same chłodzenia co 4090, były przez to chłodne i miały świetny potencjał OC z niksa temp. 
W serii RTX 5000 karty 5080 maja z reguły te same chłodzenia co 5070TI, przez co są cieplejsze i maja nieco mniejszy potencjał OC od 5070Ti. 

Taki Ventus 5090 jako tako ok, Ventus 5080 ma niemal 80C, 5070Ti ma te samo chłodzenie i 70C. 

Niestety, ale tak to wyglada