Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Gwarancja wyraznie mowi - waznosc gwarancji wygasa w wypadku odsprzedazy, tutaj ani x-kom ani nbb czy scan Ci nie pomoga, to sa warunki Nvidii. 

Oczywiście gwarancja może nie istnieć jak sobie tak zapisali.

Ale w EU jest tak fajnie, że masz inne prawo co jest ponad gwarancją i masz rękojmie 2 lata, to muszą uznać jako sprzedawca, nie ma innej opcji bo takie jest prawo i te przepisy dotyczą wszystkich sprzedających w EU.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Powiem tak. Zadzwonił do mnie kurier, że jedzie do paczkomatu. Przyjechałem, wsadził przy mnie paczkę bo inaczej nie mógł mi wydać i... 

Naciskam w aplikacji inpost otwórz i wywala błąd, próbuje na maszynie kod qr wywala błąd, typ mówi, że jak włożył to już nie otworzy. Juz myślałem, że będzie kolejna beka, ale jakimś cudem po czasie manualne wpisanie zadziałało 🙃🙃🙃

Oj, czuje ze tutaj sie cos odwali, miej gasnice pod reka w razie czego. 

6 minut temu, lukadd napisał(a):

Oczywiście gwarancja może nie istnieć jak sobie tak zapisali.

Ale w EU jest tak fajnie, że masz inne prawo co jest ponad gwarancją i masz rękojmie 2 lata, to muszą uznać jako sprzedawca, nie ma innej opcji bo takie jest prawo i te przepisy dotyczą wszystkich sprzedających w EU.

Limitations of warranty
This warranty applies only to the original purchasers of the Warranted Products from an NVIDIA-authorized third party or www.nvidia.com ; this warranty will not extend to any person that acquires a Warranted Product on a used basis.

A co do EU i prawa - i tu moze byc myk odnosnie tego kto i gdzie sprzedaje, kto jest dystrybutorem, a kto tylko wysyla. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Element Wojny napisał(a):

A co do EU i prawa - i tu moze byc myk odnosnie tego kto i gdzie sprzedaje, kto jest dystrybutorem, a kto tylko wysyla. 

Nie ma żadnego myku. Sprzedają w EU na Polskę z Polskim VATEm, na DE z niemieckim i faktury są na nasz region.

Obowiązuję ich w 100% prawo EU. Masz 24 miesiące rękojmi i się z tego nie wywiną prawnie.

Gwarancja producenta to całkowicie oddzielna sprawa. Np. Sony daje na PS5 tylko rok gwarancji :E Ale i tak masz 2 lata rękojmi w EU bo takie prawo i przepisy.

W EU sam możesz wybrać czy zgłaszasz wadę do producenta z tytułu gwarancji czy do sprzedawcy z tytułu rękojmi.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano
13 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Wiesz, jakos jednak każdy jest zadowolony. W koncu tyle sie naczekał.

Nie no wiem, śmieję się. Pewny etap w tym wątku się zamknął i bardzo dobrze. Niezwykła to była historia :D

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Powiem tak. Zadzwonił do mnie kurier, że jedzie do paczkomatu. Przyjechałem, wsadził przy mnie paczkę bo inaczej nie mógł mi wydać i... 

użytkownicy nowych GPU czekają przy paczkomacie przed kurierem, albo rozbijają namioty przed sklepem,  a ja w swoim życiu to nawet spóźniłem się do szpitala na narodziny dziecka %-)

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Dostałem info od Inno3D

To mój tekst:

Good morning. I bought an INNO3D GeForce RTX 5090 X3 card and the fans are running loudly at idle (about 1200 rpm). Previously, I had an INNO3D GeForce RTX 4090 iCHILL X3 card and it worked quietly in idle. This volume interferes with my work in windows. What can be done to make the card work quieter?

A to odpowiedź.

Hi.

This card like the 4090 has silent mode, have you added maybe a screen? Or higher resolution screen with this upgrade

Because at a powerdraw of 50W or temp of 50C the fans start spinning.

So you using this card more the you did before or something else changed

I nie wiem co teraz?

img20250303143840.jpg

Edytowane przez lysyn
  • Confused 1
Opublikowano
4 minuty temu, ket_rab napisał(a):

Kurierzy od paczkomatów dzwonią że wiozą paczki do skrytki? Od kiedy? Ja zawsze w app/mail miałem powiadomienie o umieszczeniu paczki.

Może kurier też czyta ten wątek :D

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, ket_rab napisał(a):

Kurierzy od paczkomatów dzwonią że wiozą paczki do skrytki? Od kiedy? Ja zawsze w app/mail miałem powiadomienie o umieszczeniu paczki.

Najwidoczniej trzeba się zaprzyjaźnić z kurierem, aby mieć takie niestandardowe traktowanie. Nigdy mi się to nie zdarzyło. 

Opublikowano
4 minuty temu, lysyn napisał(a):

Because at a powerdraw of 50W or temp of 50C the fans start spinning.

To zapytaj się ich jeszcze od jakiego momentu się wyłączają?

Bo jak ci pisałem z tego co w niemieckiej recce tego GPU trochę chaotycznie, ale było napisane że dopiero po zejściu do 26W :E 

Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

odbiorę obie i nie będzie musiał jeździć

Dostąpić takiej łaski ze strony Pipka, chłop pewnie długo się nie mógł otrząsnąć z wrażenia :hihot: Życiowe doświadczenie, definiujące resztę egzystencji :wariat:

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, lysyn napisał(a):

Board Power Draw - to od tego zależy?

Tak. Pisałem ci, żebyś spróbował wyłączyć kompa tak żeby wystygł, może wystarczy kilkanaście minut i wtedy po odpaleniu zobaczył na zimnym GPU w idle czy wentyle pracują od razu w idle i jakie są pobory.

Teoretycznie po starcie według ich specu powinny wystartować od 50 stopni lub po przekroczeniu 50W poboru.

Jak tam mają ustawione, że wentyl się wyłącza poniżej 26W dopiero to ciężko będzie na tych potworach zejść do takiego poziomu po rozgrzaniu GPU, możesz sprawdzić co się stanie jak nic nie będziesz klikał przez kilka minut czy zejdzie.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
9 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Mniej więcej. Miał dla mnie jeszcze drugą paczkę pobraniową, więc dałem znać rano żeby dzwonił jak będzie pod paczkomatem i odbiorę obie i nie będzie musiał jeździć :)

Napięcie rośnie jak u Hitchcoka - Astral już prawie pod drzwiami

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, lukadd napisał(a):

Tak. Pisałem ci, żebyś spróbował wyłączyć kompa tak żeby wystygł, może wystarczy kilkanaście minut i wtedy po odpaleniu zobaczył na zimnym GPU w idle czy wentyle pracują od razu w idle i jakie są pobory.

Patrzyłem  i po uruchomieniu kompa jest 1200 rmp na wentylatorach grafiki.

Jak nic nie robię to pobór jest ok 39W.

Edytowane przez lysyn
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, lysyn napisał(a):

Patrzyłem  i po uruchomieniu kompa jest 1200 rmp na wentylatorach grafiki.

Czyli coś mają zwalone totalnie :E 

Chyba, że na tym GPU jak masz monitor 240Hz to robi ci jakiś peak po starcie systemu ponad 50W, możesz przestawić monitor w tryb 60hz i sprawdzić.

Ale tak czy inaczej mają mega agresywnie to ustawione.

Ogólnie sam fakt, że na GPU nie da się zejść poniżej 1200RPM to bida totalna.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

W HWInfo masz min i max pobór. Jeśli od uruchomienia karta nie schodzi poniżej 26 W to może się nie wyłączyć w ogóle. Jak masz więcej niż 1 monitor to też większy pobór będzie w Idle. A support pisze ze poniżej 50W ma być fan stop. On w ogóle doczytał że to wersja x3 bieda edyszyn? Bo iChill to wersja najmocniejsza i ma inny bios. 

Edit. Miałem Inno3d RTX 4070 i nie miała trybu polpasywnego. 

Edytowane przez damyan123
Opublikowano
17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Mniej więcej. Miał dla mnie jeszcze drugą paczkę pobraniową, więc dałem znać rano żeby dzwonił jak będzie pod paczkomatem i odbiorę obie i nie będzie musiał jeździć :)

Dobra dobra , od 5 rano miałeś rozłożony obóz pod paczkomatem, kuriera chlebem i solą witałeś :hihot:

• Haha 1