Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Fenrir_14Zameldowany :witojcie2:. Dzięki za uznanie, ale szczerze to ja nie mam zdania odnośnie nowej rangi, czy specjalnego wątku. Jak ten drugi by się pojawił, to imo będzie obligował automatycznie do częstego "memienia", zrobi się wtedy presja i z "twórczości" nici %-)

Ja wenę mam w najmniej oczekiwanym momencie i kleję te wszystkie farmazony na komórce najczęściej.

Ja wiem że to spam, ale nie mogę się wtedy powstrzymać, sorry :E

Edytowane przez Smalec
  • Like 3
Opublikowano
20 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ten temat to już prawie umarł przez ostatnie 2 dni, więc próbujemy go postawić na nogi :D

Chłodna może i może, ale cicha na pewno nie :D :D :D

Niedługo się zacznie, bo mój zasilacz z bydzi właśnie jedzie 8:E
Gość reszte chyba złożył, więc wepnie najpóźniej o 17 i go przetestuje. Zobaczymy co tam w trawie P I S Z C Z Y

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Zachy napisał(a):

Czyli na forum tylko ja mam cichego Astrala?

No BIaly Kruk :metal:

Moze to w nagrode za pozytywna gadke o @x-kom bez dziwactw w stylu 'szczaja na nas' 'ruchaja nas' i innych bredni :salut:

Zasilacz tez ma wpływ na piszczenie cewek w karcie grafiki. Może masz po prostu porządny zasilator ?

Opublikowano
15 minut temu, Zachy napisał(a):

Moze to w nagrode za pozytywna gadke o @x-kom bez dziwactw w stylu 'szczaja na nas' 'ruchaja nas' i innych bredni :salut:

U mnie tez cisza :balon:

• Upvote 1
Opublikowano
38 minut temu, sideband napisał(a):

Przecież ten temat to jeden wielki śmietnik i nie warto nic tutaj pisać merytorycznie ;)

Także kolejny spam nic już nie zmieni :E

No nie wina uzytkownikow ze ten temat to smietnik, raczej RTXow 5k.

Myślałem, że kupie 4090 czy z alledrogo czy tutaj za jakies 3.5k. Dobra karta 24GB vram. Okazało sie jednak, że nowe RTXy 5000 są tak dobre, że kosztujący wczesniej lub w promo RTX4090 za 6500zl kosztuje 8500 po roku dwóch czasu używany. 5080 niby by wystarczył, (jesli chodzi o wydajnosc) ale kosztuje 6k za tandetne wersje np "5080 Ventus 3x 80C" (tak ta karta powinna sie nazywac a lepsze 7000zł i wiecej. 

16GB vram wyglada bardzo obiecująco na przyszlosc i w dodatku wydajemy tylko 7k~, a na dodatek jeszcze z dużą szansą ze dostaniemy świerszcza w prezencie. 

Jakby było tanio to nowe karty trafiałyby do szerszego grona osob wiec tez byłoby ciekawiej. A tak to cóż jedyna ciekawa karta 5090, w bardzo nieciekawej cenie, no i w dodatku loteria ze świerszczem

Opublikowano
4 godziny temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Ziomek co mi składa PC takie dał info o nowym zasilaczu - NZXT C1200 Gold ATX 3.1

Ciekawe czy tylko twoja sztuka nie trzyma parametrów. 

Mam C1500 od kilku miesięcy i nawet tego nie sprawdzałem.

Opublikowano
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jak już zasilacze przestają trzymać parametry, to dokąd my zmierzamy... A potem zdziwko bo karta spłonęła...

Bywa niestety, wadliwe zasilacze też się trafiają. Jakoś po trochę ponad roku używania Corsair HX1200i poszedł mi z dymem :E

• Sad 2
Opublikowano
36 minut temu, Zachy napisał(a):

A może jesteś tu najstarszy i niektórych zakresów dzwięku już nie słyszysz;)

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, ODIN85 napisał(a):

A może jesteś tu najstarszy i niektórych zakresów dzwięku już nie słyszysz

i tak mam od 10-15 lat, ze nigdy cewek nie slysze?

jak nagram na telefon i puszczam komus to tez nie slyszy bo jestem najstarszy?

no dobre dobre :wariat:

Edytowane przez Zachy
  • Haha 1
Opublikowano

Przyszedł zestaw kabli Pro PSU Cable Kit od Corsaira, to wrzucam małe porównanie wtyczek 12V 2x6, jak obiecywałem. Pamiętam, że ktoś tu też kupował sam kabel Pro, to może się odniesie.

Kable zamówione w styczniu, więc chyba świeżutka dostawa. Zasiłka to RM1200x Shift kupiony w listopadzie.

Oryginał:

PSU.thumb.jpg.fe001219a27f07671345e3c944e10c7a.jpg

Kabel Pro:

PRO.thumb.jpg.70d8580c14864df7e2362bc0242adc67.jpg

Pajączek Nvidii:

Nvidia.thumb.jpg.4652b21bcb9c6b9f203a9457a6be4b07.jpg

Kabel Pro ma oznaczenie H++ a ten dołączony do zasiłki H+. W Pro 4 piny w minimalnym stopniu się przesuwają, więc trzeba będzie docisnąć poszczególne żyły. W pierwotnym kablu też, ale znacznie ciężej ze względu chyb a na gumowaty oplot. Nigdzie nie ma takiej tragedii, jak pokazywał choćby J2C w swoim filmie. Zdecydowanie najlepszą jakość ma wtyczka załączona do karty.

Testy wpływu PSU i podłaćzenia na cewki pewnie dziś wieczorem.

Opublikowano
12 minut temu, ODIN85 napisał(a):

A może jesteś tu najstarszy i niektórych zakresów dzwięku już nie słyszysz;)

@PiPoLiNiO słuchaj Odina wygrzewaj te ceki jeszcze tak z 10 - 15 lat i przestaniesz je słyszeć ;-)

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@Marcusfff
Tu masz kabel ori od tego zasilacza: https://www.corsair.com/pl/pl/p/psu/cp-9020254-eu/rm1200x-shift-80-plus-gold-fully-modular-atx-power-supply-cp-9020254-eu
vs kabel nvidii

image.thumb.png.bdf7d311a4bb841a50d00da0fd6cf939.png

A tu "pro" corsaira :)  (jak coś to jest w tytule 12v-2*6, ale przysyłają 12vhpwr  ): https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920323/premium-individually-sleeved-12-4pin-pcie-gen-5-12v-2x6-600w-cable-type-5-gen-5-black

IMG_1753.thumb.jpeg.10b3c847c09bb83ed833ea8b052156a1.jpeg

Edytowane przez sovas