Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

1440p mimo, że niektórzy też nazywają 2k, jest złym określeniem bo mu po prostu najbliżej do 2.5k

Tutaj brakuje kilka pikseli w linii gdzie indziej brakuje kilku ROPów co za problem. Pewnie ludzie oddają takie karty bo się nudzą w poniedziałek rano w pracy. :hihot:

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Mozna nazywac 2.5K, tylko po co? skoro wszyscy wiedza o jaka rozdzielczosc chodzi i wiadomo, za jak ktos pisze 2K to nie ma na mysli fullhd.

Zwykle czepialstwo. Chyba ktos sie nudzi przy poniedzialku.

Jak ktoś pisze 2k w przypadku monitora to pierwsze co przychodzi do głowy to 1080p bo temu jest najbliższe.

Jak ktoś dalej dziś niepoprawnie mówi/pisze 2k na 1440p to po prostu trzeba edukować :E

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Jak ktoś pisze 2k w przypadku monitora to pierwsze co przychodzi do głowy to 1080p bo temu jest najbliższe.

Jak ktoś dalej dziś niepoprawnie mówi/pisze 2k na 1440p to po prostu trzeba edukować :E

Edukuj siebie. 1980x1080p nigdzie nie jest nazywane 2K. W branzy jest onaznaczana jako FULLHD, a 720P jako HD. 

Po co rozdzielac na monitory i TV. Jak ktos pisze 2K czy 2.5K to zawsze wiem, ze ma na mysli 1440p, ale na Ciebie bede musial wziac poprawke, bo Ty rozdzielczosc 1920x1080p nazywasz 2K.

Edytowane przez DżonyBi
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Edukuj siebie. 1980x1080p nigdzie nie jest nazywane 2K. W branzy jest onaznaczana jako FULLHD, a 720P jako HD.

1080p zostało, nawet ci już napisałem wcześniej w poście.

"The resolution 1920 × 1080 has also been referred to as a 2K resolution by other standards organizations like NHK Science & Technology Research Laboratories and ITU Radiocommunication Sector (which were involved in the standardization of 1080p HDTV and 4K UHDTV)"

2560x1440, 2560 pixeli to 2.5k.

Opublikowano (edytowane)

"Rozdzielczość 2K to ogólny termin określający urządzenia wyświetlające lub treści o rozdzielczości poziomej wynoszącej około 2000 pikseli . [ 1 ] W branży projekcji filmowych Digital Cinema Initiatives jest dominującym standardem dla wyjścia 2K i definiuje format 2K o rozdzielczości 2048 × 1080. [ 2 ] [ 3 ] W przypadku telewizji i mediów konsumenckich dominującą rozdzielczością w tej samej klasie jest 1920 × 1080 , ale w branży kinowej jest ona ogólnie określana jako HD i odróżniana od różnych formatów kinowych 2K."

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
5 minut temu, ffallen napisał(a):

Teraz będzie 20 stron rozprawiania o rozdzielczości :D Widać posuchę w ofertach na GPU, niestety :D Ten temat jest niepodrabialny.

Lepsze to niż gadanie o kablach i czy zasilacz 850w starczy do 5090:E

Opublikowano

Czy ktoś na forum ma już może 5080/90 Xtreme Waterforce WB? W mojej RGB nie śmiga i zastanawiam się czy winna jest karta czy mobo, czy może coś innego. Support Gigabyte'a nie jest zbyt pomocny. Na odpowiedź MSI jeszcze czekam. I może ktoś uzna, że to pierdoła i można olać - może ma rację, ale nie o to pytam :D

Gigabyte Control Center pokazuje kartę i można robić OC itp., ale nie pozwala sterować RGB - po prostu brakuje tej opcji.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

"Rozdzielczość 2K to ogólny termin określający urządzenia wyświetlające lub treści o rozdzielczości poziomej wynoszącej około 2000 pikseli . [ 1 ] W branży projekcji filmowych Digital Cinema Initiatives jest dominującym standardem dla wyjścia 2K i definiuje format 2K o rozdzielczości 2048 × 1080. [ 2 ] [ 3 ] W przypadku telewizji i mediów konsumenckich dominującą rozdzielczością w tej samej klasie jest 1920 × 1080 , ale w branży kinowej jest ona ogólnie określana jako HD i odróżniana od różnych formatów kinowych 2K."

No i czytaj dalej

"The resolution 1920 × 1080 has also been referred to as a 2K resolution by other standards organizations like NHK Science & Technology Research Laboratories and ITU Radiocommunication Sector (which were involved in the standardization of 1080p HDTV and 4K UHDTV)"

3 raz ci już to wklejam :E

1440p nigdy nie zostało nazwane 2k. A 1080p zostało pod 2k podciągnięte. Więc jeśli pisać o 2k to w tym przypadku mowa jedynie o 1080p.
1440p to 2.5k. A nazywanie go 2k to po prostu błąd o którym niektórzy nie wiedzą i tak piszą :E

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Ustaw kolorki płyty głównej to takie same będą na karcie.

Próbowałem to zrobić przez MSI Mystic Light - nic się nie zmienia. GPU na filmach na YT przy pierwszym boocie od razu dostaje kolorków, u mnie od początku ciemno. Aktualizowałem BIOS, też bez zmian.

Opublikowano
37 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No jakis oled 4k na pewno, ale tym sie zajme dopiero jak juz zdecyduje, czy zostawiam sobie Astrala 5090 czy go zwracam, nie mam glowy, zeby teraz jeszcze monitora szukac i testowac.

Aktualnie dostalem info od goscia co zwrocil Astrala, ze wymienil na suprim soc i cewki to niebo a ziemia - pulpit, przeglądarka, scroll - podobno nic nie slychac.

Lg bedzie wypuszczalo 45 calowego oleda z 4k. Zmienie aktualnego LG 45 oled 3440x1440 bo jestem z niego zadowolony wlasnie na ten model z wieksza rozdzialka. Tak ze polecam. 

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, ffallen napisał(a):

Teraz będzie 20 stron rozprawiania o rozdzielczości :D Widać posuchę w ofertach na GPU, niestety :D Ten temat jest niepodrabialny.

Właśnie miałem pisać, że teraz wojna o rozdziałkę będzie :boink:8:E

Opublikowano
Teraz, Dr_bb napisał(a):

Lg bedzie wypuszczalo 45 calowego oleda z 4k. Zmienie aktualnego LG 45 oled 3440x1440 bo jestem z niego zadowolony wlasnie na ten model z wieksza rozdzialka. Tak ze polecam. 

Aktualnie mam 27 cali, nic ponad 32 nawet nie biore pod uwagę. Gram przy biurku.

Opublikowano
43 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No jakis oled 4k na pewno, ale tym sie zajme dopiero jak juz zdecyduje, czy zostawiam sobie Astrala 5090 czy go zwracam, nie mam glowy, zeby teraz jeszcze monitora szukac i testowac.

Aktualnie dostalem info od goscia co zwrocil Astrala, ze wymienil na suprim soc i cewki to niebo a ziemia - pulpit, przeglądarka, scroll - podobno nic nie slychac.

Tuf od Asusa tez oceniam bardzo dobrze, cewek absolutnie nie slychac. Temperatury idealne. Nie jest supercicha ale u mnie jest zamontowana vertykalnie. 

Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

jak wyedukujesz wiekszosc producentow monitorow to bede nazywal 2560x1440p. Zacznij od Xiaomi. 

Ale ja to wiem.

Producenci, nawet redakcje popełniają tego babola i od tego się zaczęło, że i niektórzy ludzie zaczęli tak pisać.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Aktualnie mam 27 cali, nic ponad 32 nawet nie biore pod uwagę. Gram przy biurku.

Chyba to kwestia wielkosci biurka. Dla mnie wszystko ponizej 40 cali przy biurku jest za male. W salonie natomiast musi byc co najmniej 85 cali. 

• Confused 1
  • Sad 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Sprawdzałeś jak jest na bios silent? Czy ona nie ma dual bios?

Ma duala, ale nie sprawdzalem. Polecial undervolting i jest ok :) 

aaa, pytales w kontekscie cewek. Nie sprawdzalem w ustawieniu silent ale w tym drugim jest cisza absolutna. Potrafie wylapac cewki w moim ps5pro….. tutaj cisza :) 

Edytowane przez Dr_bb