Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też wziąłem do porównania 5070ti Zotac Solid OC. Maksymalny wynik w nomadzie po oc to u mnie 6850 więc bez rewelacji, ale to może być wina platformy AM4. Jeśli chodzi o wentylatory to w porównaniu z MSI Inspire minimalne obroty Solid są tak głośne jak średnie w inspire czyli w okolicach 1700 rpm. Szkoda że w Solidzie nie są się zejść niżej z obrotami. A tak to wolę jednak przedział 70-75 stopni i ciszę.  Myślę że np. Gaming Trio da podobna temperaturę co Solid, ale odczuwalnie lepszy komfort pod względem glośnosci.

Opublikowano
1 godzinę temu, Crusio napisał(a):

Będzie lepsza od 5070 Ti ale. No właśnie ale ... obecna różnica w cenie nie jest warta tej dopłaty do 5080.

Nie wiem.

Wedlug INFO z techpowerup. GT1 w timespy extreme, 5070Ti to 84FPS, dobre wersje idą z OC 94FPS. Czyli +12% do wydajnosci.

Jeżeli chodzi o 5080 to GT1 timespy extreme to 98FPS, dobre wersje robią 115FPS po OC (Zotac AMP, Vulcan, Astral, Gaming od gigabyte) daje to 18% do wydajnosci. 

Wiec wyglada na to, że 5080 ma lepsze OC, jezeli porównujesz karte po OC to do karty tez po OC. Są oczywiscie wyjątki, np karty które biorą dużo energii 4090/5090 tam czesto robi sie UV zamiast normalne OC (nie wliczajac w to benchmarkow)

Opublikowano

Do posiadaczy 5090 miałbym prośbę. Czy możecie zobaczyć jakie taktowania wasze karty osiągają przy 0.8v +1000MHz? Na oryginalnej krzywej przy punkcie 0.8v naciskacie L i dajecie Core +1000Mhz

Jestem ciekawy czy inne marki, czy po prostu egzemplarze pozwalają tutaj na więcej.  Tak jest przy 5090 Gaming Trio

obraz.thumb.png.4e48b05a4c0718279aa766e1d5f1292d.png

Opublikowano
10 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

Jestem ciekawy czy inne marki, czy po prostu egzemplarze pozwalają tutaj na więcej.  Tak jest przy 5090 Gaming Trio

A jakie masz MHz defaultowo przy 800mV?

Jsk probuje ustawiać napiecia ponizej 885mV to krzywa sie rozjezdza u mnie.

Opublikowano
45 minut temu, Zachy napisał(a):

A jakie masz MHz defaultowo przy 800mV?

Jsk probuje ustawiać napiecia ponizej 885mV to krzywa sie rozjezdza u mnie.

Widze, że działasz na dwóch frontach podkrecasz 9070XT i 5090. Nie będę rozkminiał czemu, ale podopowiem jak juz tłumaczyłem @sovas nie ma jakiejs złotej metody, że na 0.88 czy 0.9V bedzie perfect. Kazdy chip jest inny. Może sie okazać że twój na 0.835 albo na 0.86 pozwoli na osiągniecie OC na poziomie 550Mhz gdzie na 0.9V to bedzie bliżej tego normlanego które jest również na 1V czyli ~+400Mhz. Warto po prostu zainteresowac sie jak twoj egzemplarz radzi sobie od najniższego napiecia do tego które Cie satysfakcjonuje z wydajnoscią, powoli/stopniowo je podnosząc wraz z Mhz

34 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Po OC zostają tylko mrzonki ;) 

Wydajność serii 5000 niekiedy jest fenomenalna a niekiedy traficzna, potem imponujaca,  zeby innym razem znowu rozczarować, wiec dobre OC sie napewno przydaje na kazdym RTX 5000 :)  szczególnie w takim thrones of liberty, mozesz sobie laczyc video 4minuta 30s no wydajnosc jest daleka od imponujacej

RTX 4080 Super 16GB vs RTX 5070 Ti 16GB / Test / 1440p - 2160p 4K / in 8 Games

• Upvote 1
Opublikowano

@maxmaster027

Oczywiste że 5080 będzie wydajniejszy od 5070Ti. Mi chodzi jedynie o opłacalność zakupu względem wydajności. Tutaj 5070Ti wypada bezkonkurecyjnie jeżeli chodzi o najnowszą serie kart NV a po OC zyskujemy wydajność stockowej 5080. 

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Dopłata z 5070ti do 5080 to jest tragedia i niekiedy nawet do 2k różnicy. 

1 US Dollar =

3,85 Polish Zloty
5080 MSRP to 999$,~3849zł

także ten.. =6999zł ;)  https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-5080-gaming-trio-oc-16gb-dlss-4?msockid=194ceba6448466fd1d55fe3545a567f4

Opublikowano
15 minut temu, Phoenix. napisał(a):

5.2zl x999 dolkow

Poniekąd tak, ale ten przelicznik był aktualny dla droższego dolara. Teraz MSRP powinna spaść o kilka stówek. 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Somedude napisał(a):

Karta doszła a reszta podzespołów w xkom wysyłka za tydzień :boink:

zdarza się że coś im się szybciej uda skompletować czy jak tak napisali to już tak będzie? 

Reszta to z montażem czy bez? Ja miałem z montażem, i dzień przed wysyłką kilka pytań wysłali i nowy termin wysyłki i tak jeszcze raz i wyszło tydzień obsuwy ;)

Edytowane przez Elvis79
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ztx napisał(a):

Poniekąd tak, ale ten przelicznik był aktualny dla droższego dolara. Teraz MSRP powinna spaść o kilka stówek. 

Kilka stówek ? Skąd te bzdury bierzesz 😆 dolar spadł ale cena nie zmieni się o kilka stówek . 

Przy spadku 15gr to co najwyżej 150zl max spadnie cena, a nie kilka stówek 😆 Realnie nic nie spadnie przy tej dostępności.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Z UV blackwella nie mam jeszcze znajomości, czy 2900MHz @ 0.9V to dobry wynik? do jakiej wartości dążyć? 

Nie mam pojęcia jak to sklasyfikować i do czego porównać.

Ja mam ustawione np. 0,925v i 3030Mhz. W grach nie spada rdzeń poniżej 3k a maksymalny pobór to było 280W dla takich ustawień.