Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Widze, że działasz na dwóch frontach podkrecasz 9070XT i 5090.

Mma obie karty to sie nimi bawię i patrze co kazda potrafi.

Czy to zabronione? :D

46 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Z UV blackwella nie mam jeszcze znajomości, czy 2900MHz @ 0.9V to dobry wynik? do jakiej wartości dążyć? 

Nie mam pojęcia jak to sklasyfikować i do czego porównać.

Taki dosc normalny wynik.

Zegar i tak masz przyciety do 2700-2750MHz 

I jakies 400-430W

21 minut temu, jankooo napisał(a):

Ja mam ustawione np. 0,925v i 3030Mhz. W grach nie spada rdzeń poniżej 3k a maksymalny pobór to było 280W dla takich ustawień.

To odpal cos wymagajacego to będziesz mial grubo ponad 400w

Opublikowano

Ja bym szedł w stronę UV+OC, power limit na fula i potem zabawa w takty i zbijanie napięcia. Większość kart ma fajne chłodzenia, chipy są małe, można się bawić.   

Opublikowano
58 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Z UV blackwella nie mam jeszcze znajomości, czy 2900MHz @ 0.9V to dobry wynik? do jakiej wartości dążyć? 

Nie mam pojęcia jak to sklasyfikować i do czego porównać.

Wynik ok.

Jakie temperatury, pobór prądu i rpm ma twoja karta po maksymalnym stabilnym OC?

Opublikowano
1 minutę temu, Doamdor napisał(a):

Jakie temperatury, pobór prądu i rpm ma twoja karta po maksymalnym stabilnym OC?

Jak testowałem to na biosie quiet przy graniu gdzie dobiłem do 333W i ~3300MHz miałem ~1350rpm i około 70*.

2 minuty temu, jankooo napisał(a):

Chyba razem z monitorami bo mam tylko rtx 5070Ti i o takim modelu rozmawiamy z @ShaDow_Pro;)

No moja karta ma i tak wysoki PL bo 345W, ale gdzie tu dojść do 400 %-)

Opublikowano
9 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Kilka stówek ? Skąd te bzdury bierzesz 😆 dolar spadł ale cena nie zmieni się o kilka stówek . 

Przy premierze dolar miał peak 4.12, w tym momencie 3.85. Spokojnie te dwie stówki powinno spaść. To, że nie spadnie to wiem.

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

RTX 4080 Super 16GB vs RTX 5070 Ti 16GB / Test / 1440p - 2160p 4K / in 8 Games

Uuu, "lewe testy". Taki towar jest tutaj nielegalny i niespecjalnie lubiany przez niektórych ętuzjastów :E

Pamięta ktoś epitet "ętuzjastów" uszczypliwie używany na śp forum w kierunku osób które nabyły 4090'ki?

Teraz są im budowane pomniki, tak więc głowa do góry jeśli dzisiaj ktoś kręci bekę z jakiegoś zakupu - historia osądzi :D

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, sovas napisał(a):

@Elvis79 co to kątowy obrócony w górę? :D nie masz w pudełku z kartą czegoś?

Są 2 rodzaje tych kabli .. I ja np używam tylko tego co jest do góry :) Co ciekawe Asusy mają gniazdo odwrotnie i wtedy ten sam kabel idzie w dół :)

Opublikowano
3 minuty temu, mikas napisał(a):

Mam płytę główną ASUS rog strix x870e-e i jak zmusić do pracy ASUS 5090 ASTRAL na PCI 5.0 a nie 4.0?

Odpal ten test pcie i sprawdz czy sie zmienia bo na pulpicie pcie moze sobie zrzucac w dol.

Opublikowano

Dołączam się do tematu.

Dla zainteresowanych, jakiś czas temu testowałem 5080 Zotac Solid, chłodzenie temperaturowo całkiem dobre, ale nie nadaje się dla maniaków ciszy, bo minimalne obroty startowe wentyli to ~1200, przy czym głośność wtedy jest na poziomie ok. 1500 obrotów w 3080 Strix, czyli dla mnie już lekka suszarka, więc poszła na zwrot. Cewki nie hałasowały zauważalnie, były na pewno cichsze niż wentylatory.

Aktualnie zaszalałem i czekam aż do mnie przyjedzie 5080 Suprim Liquid, ale jeszcze muszę się namyśleć czy nie lepiej poczekać np. na zwykłego Suprima w lepszej cenie :F

Opublikowano
4 minuty temu, mjecisuaf napisał(a):

Aktualnie zaszalałem i czekam aż do mnie przyjedzie 5080 Suprim Liquid, ale jeszcze muszę się namyśleć czy nie lepiej poczekać np. na zwykłego Suprima w lepszej cenie :F

Ja mam Suprim Liquid 5090 i karta jest rewelacyjna pod każdym względem.