Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale to jest bydle 🙈 ponad 6 kilogramów łącznie. I wszystko oklejone folią wszędzie gdzie się da. Samo ściąganie tego zajęło mi ok. 10 minut. 

Musiałem oczywiście opuścić maksymalnie w dół mobo i chłodnicę od Ryjuina. Kolacja i trzeba się wziąć za testy 😀

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Asus daje plomby na pudełku?

Tak.

8 minut temu, leven napisał(a):

Tylko te wentylatory wyczyść, bo przy tej ślicznotce biednie wyglądają :E 

W sumie T30 są dobre jak nie chce się komuś kurzu czyścić, bo nowe wyglądają już na zakurzone :D 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Okej, pierwsze testy to oczywiście Cyberpunk ;)  Kultura pracy karty naprawdę na wysokim poziomie. Cewki delikatnie słychać w menu przy klatkach na poziomie 800-1000 fps. W samej grze może minimalnie, trzeba wyciszyć zupełnie audio i blisko obudowy nasłuchiwać.

Sama karta jest bardzo szeroka, tak naprawdę przy montażu w pozycji horyzontalnej węże opierają się o szybę boczną Lian Li Dynamic Evo XL. Zamówię riser i zobaczę wertykalnie jak to siądzie. Przewody myślę że dobre 60cm mają, masakrycznie długie. Przez chwilę autentycznie się zastanawiałem czy nie przerzucić wszystkiego do Enthoo Pro 2 :lol2: Mam dwa czujniki temperatury zamontowane na wtyczkach - Temp 1 dla 12v-2x6 od strony zasilacza i Temp 2 dla 12v-2x6 na złączu GPU - na zdjęciu poniżej pomiary - po jakichś 30 minutach w grze. 

Ustawienia domyślne - full stock. Zaraz posprawdzam nominały i biorę się za UV, zobaczymy jak to będzie wyglądać gdzieś na poziomie 0.95-0.97mV. Na stock'u oczywiście trochę ciepła sprzęt oddaje :D 

Astral LC 5090_cp2077.jpg

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Okej, pierwsze testy to oczywiście Cyberpunk ;)  Kultura pracy karty naprawdę na wysokim poziomie. Cewki delikatnie słychać w menu przy klatkach na poziomie 800-1000 fps. W samej grze może minimalnie, trzeba wyciszyć zupełnie audio i blisko obudowy nasłuchiwać.

Sama karta jest bardzo szeroka, tak naprawdę przy montażu w pozycji horyzontalnej węże opierają się o szybę boczną Lian Li Dynamic Evo XL. Zamówię riser i zobaczę wertykalnie jak to siądzie. Przewody myślę że dobre 60cm mają, masakrycznie długie. Przez chwilę autentycznie się zastanawiałem czy nie przerzucić wszystkiego do Enthoo Pro 2 :lol2: Mam dwa czujniki temperatury zamontowane na wtyczkach - Temp 1 dla 12v-2x6 od strony zasilacza i Temp 2 dla 12v-2x6 na złączu GPU - na zdjęciu poniżej pomiary - po jakichś 30 minutach w grze. 

Ustawienia domyślne - full stock. Zaraz posprawdzam nominały i biorę się za UV, zobaczymy jak to będzie wyglądać gdzieś na poziomie 0.95-0.97mV. Na stock'u oczywiście trochę ciepła sprzęt oddaje :D 

Astral LC 5090_cp2077.jpg

Wez w programie OCCT zrob test 3d standard i zobacz jak cewki :D U mnie piszczy jak komar, a najciekawsze sie dzieje jak zaczynam wtedy myszka po pulpicie jezdzic xD

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
10 godzin temu, xtn napisał(a):

W xkom Inno rtx5070 w msrp 2849zł https://www.x-kom.pl/p/1319117-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-5070-twin-x2-12gb-gddr7-dlss4.html  nie za dobre chłodzenie ale msrp. 

Miałem to samo chłodzenie w 4070 Super, więc w 4070 Super v2... tfu... w 5070 powinno też być OK.
Po zmianie pasty na termopad w jakichś najgorszych stresach syntetycznych łapało może 1550RPM przy przyzwoitych temperaturach.
Inno3d umie w przyzwoite, kompaktowe i dosyć wydajne chłodzenia. Co najważniejsze - wymiana pasty na PTM 7950 robi robotę, a firma pozwala to robić bez utraty gwarancji (potwierdzone przez moją osobę dwukrotnie w Inno3d Europe oraz raz w Inno3d Poland za co mają u mnie mega plusa).

Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Miałem to samo chłodzenie w 4070 Super, więc w 4070 Super v2... tfu... w 5070 powinno też być OK.
Po zmianie pasty na termopad w jakichś najgorszych stresach syntetycznych łapało może 1550RPM przy przyzwoitych temperaturach.
Inno3d umie w przyzwoite, kompaktowe i dosyć wydajne chłodzenia. Co najważniejsze - wymiana pasty na PTM 7950 robi robotę, a firma pozwala to robić bez utraty gwarancji (potwierdzone przez moją osobę dwukrotnie w Inno3d Europe oraz raz w Inno3d Poland za co mają u mnie mega plusa).

Cały czas czekam na RTX5070 w wersji Asus Prime poniżej 3000zł ale na razie 3200-3300zł. Zastanawiam się jednak czy nie brać Zotaca Solid z 3 wetylatorami, czy może to Inno w msrp. Nie chodzi tutaj o pieniądze, tylko staram się trzymac założeń zakupu w msrp. Lubię cisze w kompie i to mnie trzyma z dala od 2 wentylatorowych konstrukcji, chociaż wszystko da się ustawić. Zastanawiam się jeszcze nad RX9070, jednak widac juz, że RT zostanie z nami na długo i będzie we wszystkich nowych grach AAA, dlatego oddalam się jednak od radka.  

Opublikowano

@xtn Ja szukałem czegoś ciekawego w przedziale 3000-4000zł i powiem Ci, że 5070 jest bardzo mało atrakcyjną kartą. W tym budżecie raczej celuj w 9070XT po promocji bliżej 3k lub w jakiś model MSRP 5070ti bliżej 4k (niech Cię ręka boska broni przed Ventusem! :) ). Na moje potrzeby do 1440p tym bardziej przesiadając się z 4070 SUPER to taki sweet spot wybór między 9070XT a 5070ti. Na chłopski rozum wszystko poniżej tych kart jest bez sensu, AMD nie ma nic lepszego od 9070XT więc odbijamy się o sufit, a ceny 5080 i 5090 pozostawiają wieeele do życzenia. Co najwyżej można próbować ustrzelić 4080/4080S/4090 jeżeli cena jest atrakcyjna ale już od dłuższego czasu się cenią.

Podsumowując:
a) jak jesteś w stanie wydać koło 4000zł, to 5070ti
b) jak jesteś w stanie wydać trochę ponad 3000zł, to 9070XT
c) jak masz mocno ciasny budżet ~3000zł, to 9070 non-XT
d) RTX 5070 to nieśmieszny żart który bym sobie odpuścił.... nawet w MSRP

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Wez w programie OCCT zrob test 3d standard i zobacz jak cewki :D U mnie piszczy jak komar, a najciekawsze sie dzieje jak zaczynam wtedy myszka po pulpicie jezdzic xD

Hmmm, interesujące. Podczas samego testu 3D standard zero cewek, natomiast jak jeżdzę po pulpicie samą myszką to delikatnie słychać cewki. Wystarczy, że wjadę kursorem na jakiekolwiek okno, czy to mój komputer czy jakiś folder z plikami - cisza jak makiem zasiał :lol2:

Edytowane przez Fenrir_14
  • Haha 1
Opublikowano

@Lameismyname tylko tu dochodzi jeszcze TDP. Nie chcę karty z 300W, więc 9070XT odpada od razu. Dla mnie 5070 i 9070 są idealnie w moim targecie pod każdym względem do 1440p. Dwie powyższe sobie ograniczę do 200-220W i będzie ok. Do mojego okazyjnego grania wystarcza mi nawet  obecna 3060Ti ale mam ja już ponad 3 lata i czas coś zmienić. 

Opublikowano
5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Hmmm, interesujące. Podczas samego testu 3D standard zero cewek, natomiast jak jeżdzę po pulpicie samą myszką to delikatnie słychać cewki. Wystarczy, że wjadę kursorem na jakiekolwiek okno, czy to mój komputer czy jakiś folder z plikami - cisza jak makiem zasiał :lol2:

Ciekawy test, u mnie też po pulpicie ćwierczy a jak wjadę na okno to cisza. Dodam tylko, że karta ma naprawdę ciche cewki (5080) chyba najcichsze jaki kiedykolwiek miałem. Teraz pytanie czy to co ja słyszę u ciebie nie było 2x głośniejsze XD

Opublikowano (edytowane)

@xtn zawsze możesz założyć, że z wejścia zrobisz undervolting, wydajność się zachowa i granica w poborze się zatrze, a możesz też sobie zrobić profil okazjonalny "OC" i odpalać gdy brakuje Ci "papu". Chociaż jak UV się sprawuje w seriach RX 90xx i RTX 5xxx tego nie sprawdzałem czy wszystko jest na tą chwilę jak należy.

Z Twoimi założeniami wpisuje się ładnie 9070.
Na allegro masz za 3049zł Red Devila: https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-powercolor-red-devil-amd-radeon-rx-9070-16gb-gddr6-17322429455
Chociaż inne modele nawet i taniej znajdziesz, widziałem coś poniżej 3k.

A tak ogólnie przyglądam się właśnie najtańszym opcjom 5070ti na X-KOM i do wyboru są:
Ventus, BiedaVentus (Inspire) i topowy Zotac AMP Extreme Infinity.
Niezła anomalia ;)

inc.thumb.png.35363fe08243dbb1625199a1a80431f5.png

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Pobawiłem się chwilę GPU Tweak i po UV absolutna cisza. Cewek nie słychać w ogóle. 2800Mhz @ 0.960mV. Temperatury to 52-53 stopnie dla gpu i 70 stopni na memkach. Pobór do 450W.

Domyślnie mam dosyć wysokie napięcie - 1.050-1.075V @ 2890Mhz z chwilowym boost'em do 3GHz. 

@sovas @PiPoLiNiO jak to u Was wygląda na TUF'ach ? Jakie macie napięcie na domyślnym profilu ?

Aha, zauważyłem jeszcze że GPU Tweak co jakiś czas przerzuca sobie załadowany profil na ten domyślny przy skakaniu po oknach - w sensie gra sobie leci w tle i w tym czasie np. przeglądam forum czy YT (giera włączona). Jest u Was to samo ?

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 1