Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A UV naprawili? %-) Memki to i tak można kręcić tyle co driver pozwoli, bo w GPU Tweak nie ma limitu. U mnie więcej niż 34k nie szły.

Hmm... Jakby coś inaczej się zachowywało.

image.png.e07a611fa8b69423ae9b226b2073cb70.png

image.png.da173ed342ece1b727b07378084b4253.png

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)

W nocy trochę się bawiłem z Afterburner'em ale u mnie jest wciąż niestabilny. Ta sama metoda, która działała 100% stabilnie w każdych warunkach przy 4090 tutaj żyje własnym życiem. Nie wiem wg jakich zmiennych ustawia sobie zegar ale robi to zupełnie z czapy. Zegar sam w sobie całkiem stabilny ale potrafi przykładowo w takim GoT przyciąć go o przeszło 100MHz w stosunku do Cyberpunka. Przerobiłem jakieś 5-6 gierek i w zasadzie w każdej są odchyłki powyżej 30MHz :/ Ja na razie lecę na GPU Tweak i czekam na rozwój sytuacji.

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)

Coś się wysoko zaczeło boostować po aktualizacji Afterburnera 2870-2900 na tej krzywej co wyżej,

miejscami dobija do 3000, ale to przy niskim obciążeniu.

Edytowane przez sovas
Opublikowano
1 godzinę temu, sovas napisał(a):

Coś się wysoko zaczeło boostować po aktualizacji Afterburnera 2870-2900 na tej krzywej co wyżej,

miejscami dobija do 3000, ale to przy niskim obciążeniu.

Sprawdziłem jeszcze raz, nie działa to dobrze u mnie. W AB krzywa wypłaszczona od 2760MHz, w grze leci na 2640MHz ;/

Opublikowano
37 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Sprawdziłem jeszcze raz, nie działa to dobrze u mnie. W AB krzywa wypłaszczona od 2760MHz, w grze leci na 2640MHz ;/

0.9V na tablicy dokładnie 2745mhz

cały przelot TimeSpy 2722-2730mhz

3F96gNj.png

Opublikowano (edytowane)

Hm dobra, spróbuję to jeszcze raz porządnie ustawić. Może jak podnoszę najpierw całą krzywą z shiftem to jest problem. Przez to też clock w idle rośnie.

// edit: taki curve daje:

Kingdom Come Deliverence 2: 890mV @ 2692 Mhz, karta nie chce wejść na 900mV
Cyberpunk: 890mV @ 2722 Mhz

Nie powinno dobijać przy tej temperaturze do 900 mV @ 2850 Mhz?

image.thumb.png.32da0108ea5787df5db3297cacc03c6b.png

Edytowane przez sovas
Opublikowano (edytowane)

Ja narazie odpuszczam chyba MSI. GPU Tweak jest w moim przypadku bardziej stabilny. Na razie zostaje przy 2760-2840MHz @0.965V, w zależności od tytułu do 440W wciąga. Dodatkowo zauważyłem że jak po zabawie z MSI odpalam GPU Tweak to mam zblokowane zegary i nie mogę już wbić tych 2760MHz na używanym profilu. Wystarczy że zrobię reset kompa i odpalę GPU Tweak'a (bez ruszania MSI) i boost'uje powyżej 2800MHz w niektórych tytułach - Cyberpunk, Ninja Gaiden 2 Black czy Horizon Zero Dawn Remaster. 

Cuda na kiju :lol2:

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO @Fenrir_14 @sideband Według kolesia z reddit tak to ma działać. Czyli jak ustawiłem szczyt krzywej na 895mV @ 2850 Mhz to karta będzie dobijać trochę niżej, chyba, że wejdzie na znacznie niższą temperaturę.

Jak robiłem UV na 3080 to normalnie leciała do oddciny od razu.

"Since the goal is to retain (and slightly improve) performance, I had to find the frequency to achieve that.

And that's 2670Mhz (I know we are technically at 2827Mhz, but that clock would only be triggered at unrealistically low temperatures.

In game 2827 equals to 2670 to 2700 Mhz)."

image.png.8f5506c34f8c8c2d2c6e2ad7ac204823.png

Można spokojnie wyżej puścić, tu dałem dla testu i pokazania jak to się zachowuje.

Edytowane przez sovas
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Nie widzę, żeby na reddicie mieli problemy skoro ustawiają 2850Mhz przy 0.86V ;)

No tutaj to jest kwestia chyba samych egzemplarzy. Na moim 5090 Gaming Trio, co bym nie robił jestem limitowany afterburnerem. I do napięcia 0.9V mam cap +1000MHz na krzywej. Ponad 1000Mhz nie da się dać, a przy +1000MHz 0.9V moja karta osiąga 2880Mhz bez obciążenia, gdzie np. w Time Spy daje to 2750Mhz a przy zapuszczeniu Steel Nomad (max pobór 520W), karta potrafi nawet zrzucić taktowania na chwilę poniżej 2,7Ghz. I nic ponad to nie da się ogarnąć bez podnoszenia napięcia.  Sprawdzałem nawet bios od Mastera, który domyślnie ma +200Mhz boost względem Gaming Trio, ale to kompletnie nic nie zmieniło względem maksymalnych taktowań przy danym napięciu.

Co ciekawe przy 0.9v +1000Mhz mam wyższy wynik w Steel Nomad (14800 punktów), niż jak robię zwykłe OC i mimo średniego wyższego taktowania o prawie 200Mhz, karta osiąga 14600 punktów, waląc prawie cały czas pod korek 575W.

MAX taktowanie przy danym napięciu:

0,8V - 1530Mhz
0,82V - 1874Mhz
0,85v - 2200Mhz
0,87v - 2450Mhz (efektywnie), max 2550Mhz
0,9v - 2750Mhz (efektywnie), max 2880Mhz

I mam wrażenie, że spokojnie można byłoby bardziej kartę pogonić, ale nic ponad 1000Mhz się nie da.

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano (edytowane)

74 stopnie i  ok 1750rpm w dość mocno ofiltrowanej obudowie, co uważam za bardzo dobry wynik (poprzedni 4090 Gamerock od palita był głośniejszy i tak samo ciepły), cewki bardzo ciche, słychać delikatne buczenie elektroniki jak przyłożę kartę do ucha :) (edit: raczej ucho do karty :E)

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano

No to u mnie Gamerock 4090 był głośniejszy przy 450W niż Gaming Trio 5090 przy 575W :).  Samo zdjęcie filtrów w mojej obudowie dużo by dało (Cooler Master Qube 500 Flaptak)  i odsłonięcie góry (tak, mam graty na obuwie poukładane, przez co top jest przytkany). Tyle, że karty i tak używam z UV, co mocno redukuje RPM i temperatury.

Opublikowano

Kurde, mój były Gamerock 4090 był wyjatkowo cichy i chłodny. Skoro Trio porównujesz do niego, a wręcz stawiasz nad nim, to wnioskuje, że jest bardzo spoko. Mam nadzieję, że zagości u mnie w czwartek i go sprawdzę pod każdym kątem. W serii 3000 miałem kilka Trio i zawsze były to spoko karty, a w 3090 nawet cichsza i chłodniejsza niż Suprim, którego też miałem. Przez to mam sentyment do trio, a w serii 5000 psy na nim wieszają, bo nie ma komory parowej. Gamerock 5090 ją ma, a jest głośną i gorącą suszarą, więc...

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie no, nikt tu nie pisał że na full load Trio nie słychać, ale jest to zupełnie inny poziom względem Gamerocka :D 

24 minuty temu, darekz napisał(a):

Kurde, mój były Gamerock 4090 był wyjatkowo cichy i chłodny. Skoro Trio porównujesz do niego, a wręcz stawiasz nad nim, to wnioskuje, że jest bardzo spoko. Mam nadzieję, że zagości u mnie w czwartek i go sprawdzę pod każdym kątem. W serii 3000 miałem kilka Trio i zawsze były to spoko karty, a w 3090 nawet cichsza i chłodniejsza niż Suprim, którego też miałem. Przez to mam sentyment do trio, a w serii 5000 psy na nim wieszają, bo nie ma komory parowej. Gamerock 5090 ją ma, a jest głośną i gorącą suszarą, więc...

Kusi mnie, żeby obadać jakiś inny model 5090, ale póki co nic nie pojawia się w fajnych cenach :/ 

Edytowane przez GAZuOOT
Opublikowano

Nie chodzi o to, że przy 1700 rpm ich nie słychać, bo logicznie jest to niemożliwe, ale dźwięk z MSI jest na pewno taki lżejszy, delikatniejszy... Pamiętam jak pierwszy raz miałem Palita po przesiadce z MSI i przy 1400 rpm w Palicie myślałem, że zwariuje jak głośno to chodziło... Z czasem jednak się przyzwyczaiłem, ale wenty w Trio są takie jak generacja wcześniej w Suprim. Przynajmniej tak było w 3000/4000. Już może nie tyle o wenty chodzi co o sam przepływ powietrza przez finy.

• Upvote 1
Opublikowano

2000 odrzutowiec? Miałeś Phantoma, więc tam miałeś odrzutowiec chyba cały czas. No bądźmy powazni. W CODzie 1800 w Gamerocku miałem cały czas, byłą ją słychać, ale bez przesady. Mieć 1000 rpm cały czas jest niemożliwe, a dla Ciebie to chyba właśnie względny spokój. Może masz zbyt wyostrzony sluch?

Opublikowano
6 minut temu, Karro napisał(a):

nie ma lepszych wentylatorów niz msi ,najwyzej mozesz wiekszy radiator wziąć.

Najcieższy to astral

No pod względem kultury pracy to za dużo nie ugram, wiem. Ale mi bardziej chodzi o dorwanie innej 5090 i porównanie jak się zachowuje przy UV względem Trio. Jak przeglądam fora, to te karty potrafią kompletnie inaczej się zachowywać pod tym względem.