Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, VRman napisał(a):

Okazja z tym FE 5070.

Jedyne 250zł drożej niż ta sama wydajność w 4070Super z okazji rok temu + z tego co mówicie, gorszym od 4070s Dual/Ghost (czy co to tam było, bo zapomniałem)  chłodzeniem.

Jak pisał jeden z nabywców kilka podstron temu: "myślę, że to całkiem spoko cena".

Tak nas urabiają.

Ja swoją 4070s kupowałem właśnie w tej cenie w ubiegłym roku i była to jakaś promocja ( dokładnie model inno2x). W tej chwili można w tej samej cenie kupić kartę odrobinę wydajniejszą więc sytuacja z 5070FE i tak jest stosunkowo dobra.

Fakt dość głośna ale przelicznik fps/$ jest nawet lepszy niż był rok temu

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@lukadd No ja tam nie wiem, nie widziałem, nie czytałem. Ale no oprocentowane raty na kartę, to nie mieści mi się jakoś w głowie :) A może jest tu, tylko nick zmienił :)

@Kadajo Moje problemy mają podstawy metafizyczne 😁😁

Jak ktoś tego nie przeżył i nie widział na własne oczy to tego nie zrozumie. Tam były takie akcje ze nawet zły kabel hdmi upierdalał megaherce w grach (w sensie zegary mu zabijało na 1500mhz czy coś takiego) że nie wspomnę jazd z zasilaczami. 

@lukadd pamiętasz co on tam miał ostatniego? To nie był Gigabyte Waterforce czy jakiś Xtreme ten 2080ti? Bo pamiętam że był jakiś pomysł na SLI dwóch kart z blokiem wodnym 😀 na raty ofc. 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, Mizu napisał(a):

+ nadal black screeny itd mimo trzech sterowników które twierdziły, że naprawiły nadal nieprawione i jeszcze kilka innych niedopisanych bugów :E 

To był impulsywny zakup, jak tak teraz się zastanawiam ze swoim dobrze działającym, cichutkim i chłodnym 4090 FE to chyba nawet tego 5090 nie odpakuje tylko na olx poleci, chyba że kochany x-kom mnie wyręczy i anulują zamówienie z jakiegoś powodu xD 

Siedź na 4090 ;)

16 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo Moje problemy mają podstawy metafizyczne 😁😁

I cyk jeden z moich ulubionych gifow wchodzi :D

?imw=5000&imh=5000&ima=fit&impolicy=Lett

Opublikowano
34 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Napisać można wszystko, jakoś nie chce mi się wierzyć w kredyty z odsetkami na karty. Zwłaszcza, że wtedy też już były raty 0.

Legit user. Chyba większy lewak niż ja:E

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Karro napisał(a):

a to nie ty zakładłeś konto z 200 razy? To dyskusyjne kto mocarniejszy

200? Teraz to obrażiłeś  Odina, bo 200 to on potrafił w dzień trzepnąć :E 

Blind jak podawał to było to w tysiakach 

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, jankooo napisał(a):

W tej chwili można w tej samej cenie kupić kartę odrobinę wydajniejszą więc sytuacja z 5070FE i tak jest stosunkowo dobra.

Fakt dość głośna ale przelicznik fps/$ jest nawet lepszy niż był rok temu

5070 nie jest kartą wydajniejszą od 4070S bo:

Spoiler

image.png.7b776489aa5f2af541f83a5178839b56.png

Tymczasem historia na pepperze:

- Oficjalny sklep allegro miał ograniczoną ilość, ale po 2299, Asus Evo OC, pół roku temu

- amazon.pl, 2499, Windforce OC 12GB, 2450 PNY, 2370 inny model, pół roku temu

- xkom, 2600, gainward super ghost, pół roku temu

- xkom 2600, Zotac

- amazon, Inno3d 2500zł

- kolejne, 2300, 2500, 2400, ciągle jesteśmy ok pół roku temu

- 2500, sierpień-wrzesień, kilka okazji

- 2500, MSI Ventus, mediaexpert, czerwiec

- 2600, PNY, czerwiec

- 2570, Zotac Twin Edge OC, Amazon.pl czerwiec i 2620 lipiec

- jeszcze kilka innych w 2500-2580, dalej niż pierwsze dni czerwca nic nie wyrzuca w wynikach.

Przesadziłem z tym rok temu, ale reszta się zgadza. Teraz głośny FE jest najlepszą okazją w tym roku.

Przelicznik opłacalności więc był 10 miesięcy temu lepszy lub nie gorszy. Dostajemy nowy displayport, który się nikomu z taką wydajnością nie przyda i MFG, na które i tak tej karcie zabraknie VRAMu. Zajebista nowa generacja, nie ma co. To już potrójne zmiany nazwy dla tego samego chipu w 8800gt, 9800gt, gts250 wypadały lepiej, bo przynajmniej nie krzyczeli WIĘCEJ za to samo, choć wtedy było (słuszne!) oburzenie, że oszukują nazewnictwem. Do tego wtedy karta z tej półki co 5070 kosztowała 800zł (ja bym się kłócił, że 500-600, ale nie chcę robić offtopowego sporu), więc też mniejszy był ból. Nawet jeśli uwzględnimy inflację.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
59 minut temu, VRman napisał(a):

Okazja z tym FE 5070.

Jedyne 250zł drożej niż ta sama wydajność w 4070Super z okazji rok temu + z tego co mówicie, gorszym od 4070s Dual/Ghost (czy co to tam było, bo zapomniałem)  chłodzeniem.

Jak pisał jeden z nabywców kilka podstron temu: "myślę, że to całkiem spoko cena".

Tak nas urabiają.

Nie chciało mi się już przerabiać, ale zamiast paliwa podstawić GPU :E

img.jpg

• Thanks 1
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, VRman napisał(a):

5070 nie jest kartą wydajniejszą od 4070S bo:

Pokaż ukrytą zawartość

image.png.7b776489aa5f2af541f83a5178839b56.png

Tymczasem historia na pepperze:

- Oficjalny sklep allegro miał ograniczoną ilość, ale po 2299, Asus Evo OC, pół roku temu

- amazon.pl, 2499, Windforce OC 12GB, 2450 PNY, 2370 inny model, pół roku temu

- xkom, 2600, gainward super ghost, pół roku temu

- xkom 2600, Zotac

- amazon, Inno3d 2500zł

- kolejne, 2300, 2500, 2400, ciągle jesteśmy ok pół roku temu

- 2500, sierpień-wrzesień, kilka okazji

- 2500, MSI Ventus, mediaexpert, czerwiec

- 2600, PNY, czerwiec

- 2570, Zotac Twin Edge OC, Amazon.pl czerwiec i 2620 lipiec

- jeszcze kilka innych w 2500-2580, dalej niż pierwsze dni czerwca nic nie wyrzuca w wynikach.

Przesadziłem z tym rok temu, ale reszta się zgadza. Teraz głośny FE jest najlepszą okazją w tym roku.

Przelicznik opłacalności więc był 10 miesięcy temu lepszy lub nie gorszy. Dostajemy nowy displayport, który się nikomu z taką wydajnością nie przyda i MFG, na które i tak tej karcie zabraknie VRAMu. Zajebista nowa generacja, nie ma co. To już potrójne zmiany nazwy dla tego samego chipu w 8800gt, 9800gt, gts250 wypadały lepiej, bo przynajmniej nie krzyczeli WIĘCEJ za to samo, choć wtedy było (słuszne!) oburzenie, że oszukują nazewnictwem. Do tego wtedy karta z tej półki co 5070 kosztowała 800zł (ja bym się kłócił, że 500-600, ale nie chcę robić offtopowego sporu), więc też mniejszy był ból. Nawet jeśli uwzględnimy inflację.

Zależy kto co testuje bo no inny dobry serwis twierdzi tak:

Screenshot_20250402-125610.png

• Sad 1
Opublikowano
20 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Chcesz zamowienie? :)

Jak już opłacone to chętnie :D a na serio to  luz.. nie śpieszy mi się - jak pomyślę,że miałbym dostać kartę z mniejszą ilością ROP to zapał słabnie 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

W ogóle srogo te 5090 rozgrzewają dysk nvme powyżej. W 4090 tego nie było, a tu i na tuf i na astral, leci w kosmos temperatura.

Też z tym walczyłem, dlatego sobie podbiłem te wentyle w budzie i jest akceptowalnie :) W idle (poprawka: w pracy na pulpicie/przegladarce, yt te sprawy) czasami podrosnie pod 50 jak karta sie zgrzeje, ale w gierce max 57

Edytowane przez Tester Wrażeń
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

A ja taki sekundowy czarny ekran miałem na radeonie gdzie teraz wrzuciłem 5070 i jak ręką odjął.

ja z czarnymi ekrnami spotkalem sie na 4090, nie moglem namierzyc problemu az zmienilem kabelek dport na ten dostarczony z monitorem

co ciekawe problem dotyczyl kilku 4090, ktore mialem - liquid, pny xlr8, gigabyte gaming

a jeszcze ciekawsze - w miedzyczasie mialem 7900 xtx nitro i potem gaming oc i na nich ten problem nie wystepowal, niezaleznie od uzytego przewodu dport.

• Upvote 1