kamil039c 19 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, caleb59 napisał(a): Ale macie wiedziane, że ja swojego dziadka NH-D14 mogę nadal używać z 9800X3D. BTW po co wypuszczać coś takiego: https://www.guru3d.com/review/geforce-rtx-5060-8gb-review/ Z punktu widzenia entuzjasty karta z takim vramem to elektrośmieć. Żeby dali kostki 3gb to nikt by się do tej karty nie przyjebał - 12GB Vram i była by to idealna "budżetowa" karta nawet do 1440p. Ostatnio składałem znajomemu dla dzieciaka, gdzie targetem był fortnite i inne lżejsze gierki w 1080p, a dopłata do 5060ti to było 6 stówek a radeona 9060 jeszcze nie było i do tego budżet był ciasny, stąd padła decyzja o włożeniu 5060 za 1400 zeta. Chociaż sam naciskałem na to aby kijem nie tykać tych 8gb Warunkowo do szczególnych zastosowań przejdzie, ale prawda jest taka że lepiej mieć zapas VRAM niż za mało Edytowane 11 Czerwca przez kamil039c
Dimazz 565 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca laptopowa 5080 jest trochę słabsza od desktopowej 5070 1
krulaks 59 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Suprimka zwrócona, wracam do swojego szafira rx 7900 xtx. Robię przerwę w szukaniu dobrych (normalnych) 5090 - wrócę jak będzie pierwsza promka (poniżej swojej msrp) 1 1
kamil039c 19 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 19 minut temu, krulaks napisał(a): Suprimka zwrócona, wracam do swojego szafira rx 7900 xtx. Robię przerwę w szukaniu dobrych (normalnych) 5090 - wrócę jak będzie pierwsza promka (poniżej swojej msrp) Aż tak było z nią źle ? Też przechodziłem z radka Vanguard jest zdecydowanie cichszy od 7900XT XFX (1150 RPM po UV vs 1400RPM), cewki też zdecydowany in plus dla msi. Chyba trafiłem na całkiem przyzwoitą sztukę. Na radku dzwięki czasem wchodziły w gwizdanie a na msi dźwięk cewek jest niższy - zazwyczaj klasyczne bzyczenie które nie przeszkadza mi gdy skupiam się na grze. Na pulpicie/necie/filmy totalna cisza na obydwu kartach.
maxmaster027 875 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca NV live NVIDIA CEO Jensen Huang Live GTC Paris Keynote at VivaTech 2025
sideband 1 768 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 12 godzin temu, SylwesterI. napisał(a): Mój jest więc wyjątkowym kapciem, do 2550 muszę mieć 0.925V, ale pisze tu o 10000% stabilności, gdzie potrafię grac w gry różne po kilkadziesiąt godzin i zero problemów, mogę ustawić 0.9V, ale randomowo co kilka h wtedy dostaje black screena Jak trzymasz jeszcze temp poniżej 50stopni to słaba sztuka
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) https://videocardz.com/newz/evga-z690-and-geforce-rtx-50-series-incompatibility-can-be-fixed-with-a-kapton-tape Edytowane 11 Czerwca przez Phoenix. 1
YouKnowSedri 28 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca U mnie miejsca nie brakuje, oczywiście na start przygoda. Mały kabelek od aio zahaczał o wentylator na gpu... Musiałem grzebać 4
Kadajo 7 396 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca @YouKnowSedri Ale wentylatorownia Ja zamówiłem Meshify 2, zrobimy swapa i zobaczymy co się zmieni.
YouKnowSedri 28 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 2 minuty temu, Kadajo napisał(a): Ale wentylatorownia tam od dołu jeszcze leci 3x120mm 2
lukadd 2 901 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 4 minuty temu, YouKnowSedri napisał(a): tam od dołu jeszcze leci 3x120mm No i git w takim układzie z AIO dla GPU i CPU. Sam mam bardzo podobną budę Enthoo 719. Bajka
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 1 godzinę temu, Kadajo napisał(a): Ja zamówiłem Meshify 2 Ktory model??, bo jest ich wiele
Fenrir_14 825 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca @Kadajo czemu nie wziąłeś np torrenta ewentualnie budy z opcją nawiewu of dołu? @YouKnowSedri Enthoo Pro 2 - świetna buda. Wygłuszenie też na wysokim poziomie 👍
Kadajo 7 396 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 15 minut temu, Phoenix. napisał(a): Ktory model??, bo jest ich wiele Zwykła 2, Solid https://www.fractal-design.com/products/cases/meshify/meshify-2/black-solid/ Na karty miejsca nie zabraknie, dyski jakoś upcham, ciekawe jak bardzo się temperatury się zmienia. Przez chwile jeszcze myślałem o Meshify 3 bo tam fajnie dyski sie montuje i jest ten "tunel aerodynamiczny" ale ostatecznie brak filtra z przodu i dzikie jak dla mnie wyciaganie filtra od zasilacza spowodowało ze wybrałem "2". W 2 sa spoko drzwiczki i łatwy dostęp do filtra. 1
Phoenix. 4 711 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Bylem napalony na Meshify 3 ale brak filtra i to ich customowe ustawienie i podlaczanie wentylatorow na ich zlocze to masakra, do tego nie wpinasz ich pod plyte tylko sterujesz przez strone internetowa Sezon na zmiany obudow czas start 2
Kadajo 7 396 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a): @Kadajo czemu nie wziąłeś np torrenta ewentualnie budy z opcją nawiewu of dołu? Dlatego ze Torrent ma montaż zasilacze na górze co po pierwsze wymusi na nim zaciąganie całego ciepłego powietrza z budy co w rezultacie spowoduje ze będzie co chwile wychodził z pasywnego trybu i juz by mi przeszkadzało łożysko wentylatora jak i cewki. Zasilacz w piwnicy ma ta zaletę ze jest dobrze izolowany od naszych uszu. Pozatym Torrent ma nietypowe wentylatory a ja nie chce używać stokowych tylko od razu montuje Noctue. Kiedyś nad Torrentem bardzo myślałem i bardzo mi się ta buda podobała ale z czasem wyłapałem te wszystkie "zgrzyty". Ale ogólnie to bardzo fajna buda. 1
JeRRyF3D 1 725 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Fractal Design Torrent TG Light Tint Czarna Piękna obudowa. Naprawdę "chce się na nią patrzeć". Natomiast, przy tej (niemałej wcale) cenie nie jest to 10 na 10, bo posiada pewne cechy (niekoniecznie mankamenty, ale cechy), których przy zakupie trzeba mieć świadomość. Będą to raczej "czepiajki", niż prawdziwe wady, ale może komuś pomogą przy decyzji zakupu. Zaskoczyło mnie. 1. Zasilanie u góry na strychu powoduje, że przewód do GPU jest zwykle za krótki, aby go estetycznie schować i wyprowadzić pod kartą - dynda taki wąż od góry, psując schludność. Może być różnie z różnymi zasiłkami, ale przy MSI MPG 1000W, przewód przykrótki vs zasilacz na górze. 2. HUB wentyli tylko na same PWM (bez aRGB), aRGB trzeba mostkować ze sobą szeregowo, co daje kilometry sznura do ukrycia na plecach budy. 3. HDD na przyklejone do pleców CPU, po raz pierwszy na trayu ikony od dysków palą mi się na pomarańczowo, a nie zielono (45'C HDD - wiem, nic to dla nich, ale zwykle było 28'C / 32'C), 4. CIĘŻAR! Buda z 2 taflami szkła, bebechy, + PSU, + GPU... tego dźwignąć się nie da wygodnie! A zważywszy na szkło po obu stronach = nie ma tego jak chwycić, aby nie popaluchać! Dramat! ;). 5. Tworzywo - dosyć specyficzne tworzywo - raz zapaluchowane mocno trzyma odcisk, trzeba się nagimnastykować / uważać, by nie popaluchać. za bardzo przy montażu. Generalnie ŚWIETNA buda i jestem bardzo zadowolony. Piękna, masywna, rewelacyjnie wykonana, podpórka pod GPU, masa prześwitów na trytki, sporo opasek w standardzie, obszerna (można montować AIO, gdy toś ma chęć), fajny dostęp np. do zasilania CPU, co jest częstą bolączką bud po zamontowaniu płyty - generalnie BARDZO FAJNA BUDA. Do pełni szczęścia oczekiwałbym jednak jeszcze: - HUBa na wentyle również z portami dla aRGB, - może (?) modułowych przyłącz wentylatora, np. 8 cm + przedłużka, gdy potrzebna (to by eliminowało miliony metrów sznura do schowania), - 1 cm więcej przestrzeni roboczej "na plecach", wbrew pozorom, pomimo niby obszerności, trudno tam coś (te nieszczęsne sznury wentylatorów) skutecznie i schludnie upchnąć, - gdyby była - a nie ma - brałbym wersję ze szkłem tylko od "frontu", szkło na części roboczej moim zdaniem przerost formy nad treścią, która generuje koszt, wagę i upierdliwość paluchania, a w sumie i tak niewiele tam widać i niewiele chciałby się tam pokazać (raczej ukryć), - skoro buda jest w wersjach aRGB, to idealnym byłoby sprzedawać tę wersję z już defaultowo zapiętymi przez Fractala i z pod wymiar pociągniętymi przewodami PWM / aRGB bezpośrednio do HUBa. Moj stary wpis z moreli. https://www.morele.net/obudowa-fractal-design-torrent-tg-light-tint-czarna-fd-c-tor1a-01-8882007/ Edytowane 11 Czerwca przez JeRRyF3D 1
YouKnowSedri 28 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 8 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): Enthoo Pro 2 - świetna buda. Gdyby miała ten 1-2cm nad płytą główną więcej. Osobiście jestem mega zadowolony. Co do GPU cewki mniej słyszalne niż na 4090 tuf. Jest legancko
lukadd 2 901 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) 31 minut temu, Kadajo napisał(a): ciekawe jak bardzo się temperatury się zmienia. Na pewno będzie na plus, ale buda nadal mała. Widać, że trzeba będzie kręcić wentylami aby zrobić przepływ. Chociaż ty masz 4070ti więc pewnie będzie w miarę OK. Ja ogólnie nie brałbym dzisiaj budy z szerokością poniżej 190mm dla cpu cooler height i nawet nie chodzi o kloca powietrznego na CPU, po prostu gpu z lepszymi chłodzeniami są duże i do ~150mm i warto mieć tu luz dla przepływu powietrza, pomiędzy GPU, szybą/bokiem obudowy . Te 190mm raczej traktował jako minimum. U siebie mam 195mm, ale lepiej by było ~200-210mm A kolejne GPU jak tak dalej pójdzie to będą jeszcze większe kolosy. Tylko czekać, aż ktoś z producentów wrzuci 140mm wentyle na powietrzem chłodzone GPU Edytowane 11 Czerwca przez lukadd
Fenrir_14 825 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca 21 minut temu, YouKnowSedri napisał(a): Gdyby miała ten 1-2cm nad płytą główną więcej. Osobiście jestem mega zadowolony. Co do GPU cewki mniej słyszalne niż na 4090 tuf. Jest legancko Gratuluje trafienia dobrej sztuki 👍 niech Ci służy. To była główna przyczyna dla której się przesiadłem z enthoo pro 2 do evo xl. Brak miejsca na topie. To jest typowa serwerówka / buda pod dwa systemy więc coś za coś. Ale już jestem z powrotem z phanteks'em 😀 Kurde, mam teraz 3 Phanteksy na stanie: enthoo pro 2, nv7 i nv9
wkamil73 285 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Pipek wypadł z tematu, to watek o Astralu zmienił się w pogawędki o obudowach 5 1
Kadajo 7 396 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca O czymś pisać trzeba, RTX 5xxx umarły razem z Astralem i Pipem Niech świerszcze graja nad ich dusza 44 minuty temu, lukadd napisał(a): Na pewno będzie na plus, ale buda nadal mała. Widać, że trzeba będzie kręcić wentylami aby zrobić przepływ. Chociaż ty masz 4070ti więc pewnie będzie w miarę OK. No ciekawy jestem. Biorąc pod uwagę ze u mnie problem bardziej był z wyciąganiem powietrza niż wpychaniem świeżego a teraz o góry mogę nawet walnąć 4 wentylator co dało by 4 wyciągające. Tak oglądam i oglądam ta budę i wydaje mi się ze można "upchać" trzy wentylatory 120mm nie "spadając" do piwnicy co jest niewykonalne w Meshify C.
Doamdor 1 778 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Dlatego ze Torrent ma montaż zasilacze na górze co po pierwsze wymusi na nim zaciąganie całego ciepłego powietrza z budy co w rezultacie spowoduje ze będzie co chwile wychodził z pasywnego trybu i juz by mi przeszkadzało łożysko wentylatora jak i cewki. Zasilacz w piwnicy ma ta zaletę ze jest dobrze izolowany od naszych uszu. Pozatym Torrent ma nietypowe wentylatory a ja nie chce używać stokowych tylko od razu montuje Noctue. Kiedyś nad Torrentem bardzo myślałem i bardzo mi się ta buda podobała ale z czasem wyłapałem te wszystkie "zgrzyty". Ale ogólnie to bardzo fajna buda. Mam obudowę Torren od premiery, zasilacz cały czas jest chłodny i działa pasywnie.
Kadajo 7 396 Opublikowano 11 Czerwca Opublikowano 11 Czerwca Ale pewnie kosztem przedmuchu tych wielkich jak lotniskowce wentylatorów. Ciekawe jak ciche są na 400 RPM i jak wtedy z cyrkulacja powietrza Ja nie pipolinio żeby zmienić obudowy jak rękawiczki i testować, nie mam na to czasu.
Rekomendowane odpowiedzi