Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale pewnie kosztem przedmuchu tych wielkich jak lotniskowce wentylatorów. :D

Ciekawe jak ciche są na 400 RPM  i jak wtedy z cyrkulacja powietrza :D

Ja nie pipolinio żeby zmienić obudowy jak rękawiczki i testować, nie mam na to czasu.

Torrent ma glosne wentyle, dopiero na 600rpm sa ciche i maja ok 37db.

Ale na tych 600rpm sa na tyle wydajne, ze zwiekszac nie ma potrzeby.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Otoczenie u ciebie ma 25-26 dB? Mieszkasz na odludziu bez domowników? 

Piszesz, że masz wentylatory na sztywno, późnym wieczorem jest cichutko w pokoju, właśnie około 26dB. W dzień to już 29-30dB minimum trzeba liczyć.

Jakieś blisko 20 lat temu, kiedy chciało mi się bawić w wyciszanie komputera, robiłem własnoręcznie skrzynkę na dysk HDD wypełnioną masą bitumiczną do wyciszania aut. O dziwo przewodziło to ustrojstwo ciepło i dysk się nie gotował. Bez tego nie mogłem zdzierżyć dziada w wyciszonej obudowie późnym wieczorem podczas przeglądania internetu i innych drobnych czynności.

Edytowane przez Miszek
Opublikowano
36 minut temu, Miszek napisał(a):

Piszesz, że masz wentylatory na sztywno, późnym wieczorem jest cichutko w pokoju, właśnie około 26dB. W dzień to już 29-30dB minimum trzeba liczyć.

Jakieś blisko 20 lat temu, kiedy chciało mi się bawić w wyciszanie komputera, robiłem własnoręcznie skrzynkę na dysk HDD wypełnioną masą bitumiczną do wyciszania aut. O dziwo przewodziło to ustrojstwo ciepło i dysk się nie gotował. Bez tego nie mogłem zdzierżyć dziada w wyciszonej obudowie późnym wieczorem podczas przeglądania internetu i innych drobnych czynności.

Dyski HDD były charakterystyczne, 20 lat temu wszystkie były glosne. Znalazles sposob na wyciszenie, ale 99% osob mialo go luźno w obudowie i hałas był. Aczkolwiek kojarzył sie z praca i był akceptowalny. Dzisiejsze dyski HDD na szczeście te z 2023 i 2024r są wielokrotnie cichsze. 26db i tak poza studiem do nagran raczej mało osiągalne chyba ze masz play room gdzies w piwnicy

Opublikowano
2 godziny temu, Miszek napisał(a):

Odnosisz się do wartości skrajnych, które występują w idealnych warunkach.

Mój komputer w nocy generuje 30 dB.

Gdybym otworzył okno, to na zewnątrz w nocy panuje hałas o natężeniu 34-40 dB, lub więcej, gdy pies szczeka.  

Za dnia 29-30dB? :E To nie u mnie. :hihot:

Jeżeli nie chcesz w nocy słyszeć swojego komputer, to złóż sobie pasywny komputer, a jak nie możesz, to kup sobie słuchawki z ANC. ;)

Opublikowano

Dla mnie te przewiewne ażurowe budy bez żadnego wyciszenia to trochę kwadratura koła. Niby chłodno i niski RPM wentylatorów, tylko potem słychać każdy pierd z zasilacza, cewki z GPU, szum łożysk itd. Co z tego, że w budzie same wentylatory Noctua, jak na GPU dostajemy jakieś chinśkie oemy.

Potem pół tego wątku to poszukiwania bezgłośnego GPU. :E

• Upvote 4
Opublikowano
15 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Obejrzałem i słaby ten meshify 3 imho. 

Przekombinowany trochę. 

Zdecydowanie bym wolał Antec Flux Pro w tych pieniążkach. 

Normalne wentylatory 4pin, filtr na przodzie i by była buda lux a tak to lekki regres. A szkoda bo początkowa miałem ją brać ale po recenzji ochota przeszła. A obecny dark base to chyba najlepsza buda jaką miałem i spełnia więcej niż zakładałem a do tego wentylatory i aio pracują na 600rpm o jest absolutna cisza. 🤐 

Opublikowano
6 minut temu, some1 napisał(a):

Dla mnie te przewiewne ażurowe budy bez żadnego wyciszenia to trochę kwadratura koła. Niby chłodno i niski RPM wentylatorów, tylko potem słychać każdy pierd z zasilacza, cewki z GPU, szum łożysk itd. Co z tego, że w budzie same wentylatory Noctua, jak na GPU dostajemy jakieś chinśkie oemy.

A no, albo ażurowe i wtedy akceptujemy hałas, albo akwarium i ładujemy takie wentyle żeby było cicho i przewiewnie.

Opublikowano
3 minuty temu, some1 napisał(a):

Owszem. Paradoks. Ale to tez częściowe niezrozumienie takich budek. One nie mają być idealnie ciche tylko mają dawać bardzo niskie temperatury.

Wbrew pozora często czytam ze to wygłuszane budy są przyjemniejsze dla ucha. Stad kusi mnie, aby kiedyś taką budę wypróbować, ale je robi chyba tylko BeQuiet.

Chociaż w dzisiejszych czasach gdzie sprzęt poszedł w absurdalnie wysokie TDP Mesh może być jedyna opcja, aby to gówno schłodzić poprawnie.

Do tego stopnia ze o to proszę Fractal wypuszcza nową budę i nawet filtra nie daje, nawet takiego który w poprzedniej wersji można było usunąć.

Walić to ze syf do budy będzie wpadał, ważne ze RGB ładnie widać i wieje jak na kasprowym.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Chociaż w dzisiejszych czasach gdzie sprzęt poszedł w absurdalnie wysokie TDP Mesh może być jedyna opcja, aby to gówno schłodzić poprawnie.

Albo duży przeciąg w budzie, ale osobiście wolałbym mesha, mniejsze obroty i tyle. 

Opublikowano

Ja, dopóki nie spróbuje budy wygłuszanej nie mogę w 100% powiedzieć którą opcje wole bardziej.

Ale logika podpowiada mesha, szczególnie dziś. Z dwojga złego już lepiej słyszeć trochę świerszczy, ale ogólnie móc chociaż w idle mieć 0dB gdzie w budzie wygłuszanej myślę ze nie będzie takiej możliwości bez dużego skoku temperatur.

Ogólnie wszystko się rozbija o zbyt wysokie TDP.

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

One nie mają być idealnie ciche tylko mają dawać bardzo niskie temperatury.

Wbrew pozora często czytam ze to wygłuszane budy są przyjemniejsze dla ucha. Stad kusi mnie, aby kiedyś taką budę wypróbować, ale je robi chyba tylko BeQuiet.

Dlatego ja się nie przejmuję wyższymi temperaturami a 5090 zapakowałem do nastoletniej Define XL :)