Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tzn. Chodziło mi ze OC vs UV, jak juz to OC vs OC i UV vs UV.

A zdanie sobie wasze zawsze cenie.

Przecież przy 4070 Ti to mnie użytkownicy którzy przeskoczyli z 3070 mnie częściowo przekonali .

No i afrykasnka cena :E

Opublikowano
47 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawe czy Rubin będzie fajny, bo obecna generacja była takim niewypałem czy będzie fajny, bo będzie fajny.

RTX 6000 będzie na N3P, tak samo jak serwerowy Rubin i MI350, prawdopodobnie RDNA5/UDNA też.

Małe chipy Nova Lake i Zen6 na N2. 

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Tzn. Chodziło mi ze OC vs UV, jak juz to OC vs OC i UV vs UV.

A zdanie sobie wasze zawsze cenie.

Przecież przy 4070 Ti to mnie użytkownicy którzy przeskoczyli z 3070 mnie częściowo przekonali .

No i afrykasnka cena :E

Nie no, mozna oczywiscie OC vs OC roznica bedzie wieksza, ale wedlug mnie UV jest na tyle dobre a wydajnosci jest na tyle ze nie warto.

@lukadd Ja rozumiem, majac karte z tylko x2 tez tak mowilem, 

Nie wiem jaka wydajnosc ma 4090 
Natomiast jezeli ma taka to 5080 ma taka samą a nawet nieco wyższa uzywajac tych samych ustawien. Wiec chyba tak źle nie jest.

Opublikowano
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale to x2... Ale czy x3, czy boj się Boże x4 ma być taki sam jakościowo... pesymista we mnie mówi ze nie

Jak jeszcze nie mialem karty z FG i czytalem te negatywy to tez bylem niespecjalnie nastawiony na FG. Jak kupilem karte i zobaczylem sam to sie do tego przekonalem. Na MFG tez narzekali, a jak znowu kupilem nowa serie to golym okiem nie jestem w stanie odroznic czy to 2x czy 4x w kwesti jakosci. Najbardziej mi siedzi 3x bo na 4x delikatnie czuc roznice w lagu, a miedzy 2x, a 3x zero roznic.

9 minut temu, Kadajo napisał(a):

No ja przy 4K trochę zmieniałem zdanie co do DLSS, bo wygląda to naprawdę bardzo dobrze.

Transformer to mega game changer, czesto jak gra ma TAA to DLSS wyglada spoo lepiej ;) 

A transformer w 4k to musi byc baja!

• Upvote 4
Opublikowano

@maxmaster027

Daj spokój z tym Doomem. Karta (5080) w 99,99% gier jest KILOMETR za 4090tką, nagle w jednej grze (którą przypadkiem od razu reklamują sponsorowanym filmikiem na DF) jest lepiej i od razu optymizm.

Ta seria nie ma żadnych zmian w architekturze, które pozwolą na jakiś magiczny progres. Jedyne co NV zmieniła to ej aje i tyle. 

Nie każdy uważa, że UV to obowiązek. Mówmy o dostępnej wydajności. Jak dziś za +15% krzyczą +2000zł to chyba lepiej się skupić na tym co dana karta realnie potrafi. A czy będzie brała więcej czy mniej prądu to sprawa drugorzędna dla wielu. Nie każdy uważa, że pobór prądu to najważniejsza cecha karty. 

Opublikowano
25 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jak jeszcze nie mialem karty z FG i czytalem te negatywy to tez bylem niespecjalnie nastawiony na FG. Jak kupilem karte i zobaczylem sam to sie do tego przekonalem. Na MFG tez narzekali, a jak znowu kupilem nowa serie to golym okiem nie jestem w stanie odroznic czy to 2x czy 4x w kwesti jakosci. Najbardziej mi siedzi 3x bo na 4x delikatnie czuc roznice w lagu, a miedzy 2x, a 3x zero roznic.

Transformer to mega game changer, czesto jak gra ma TAA to DLSS wyglada spoo lepiej ;) 

A transformer w 4k to musi byc baja!

No właśnie dlatego jestem teraz ostrożny w stawianiu krzyżyków i osądów, bo tak samo stawiałem na FG, a potem się okazało ze nie taki diabeł straszny. A po tym co widzę w 4K to już mnie kusi, aby odkręcić kurek z kasą... :boink:

A żył sobie człowiek spokojnie na LCD 1440p... :wariat:

9yummh.jpg.425d1366c7c992c04ebfdd59b71ea025.jpg

27 minut temu, SmogSmok napisał(a):

RTX 6000 będzie na N3P, tak samo jak serwerowy Rubin i MI350, prawdopodobnie RDNA5/UDNA też.

Małe chipy Nova Lake i Zen6 na N2.

No właśnie, a RTX 5080 24GB będzie mnie kusić ... 

Pożyjemy zobaczymy.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, VRman napisał(a):

@maxmaster027

Daj spokój z tym Doomem. Karta (5080) w 99,99% gier jest KILOMETR za 4090tką, nagle w jednej grze (którą przypadkiem od razu reklamują sponsorowanym filmikiem na DF) jest lepiej i od razu optymizm.

Ta seria nie ma żadnych zmian w architekturze, które pozwolą na jakiś magiczny progres. Jedyne co NV zmieniła to ej aje i tyle. 

Nie każdy uważa, że UV to obowiązek. Mówmy o dostępnej wydajności. Jak dziś za +15% krzyczą +2000zł to chyba lepiej się skupić na tym co dana karta realnie potrafi. A czy będzie brała więcej czy mniej prądu to sprawa drugorzędna dla wielu. Nie każdy uważa, że pobór prądu to najważniejsza cecha karty. 

Najwieksza roznica z gier, ktore sa w miare nowe, to Avatar tam siega 26-27% nie wiem czy jest jeszcze gdzies gra gdzie roznica jest az tak duza
Znalazlem benchmark z karty MSI Gaming RTX 4090, 24GB GDRR6X, 384-Bit, Extreme Clock: 2535 tutaj 5080 default ma 49fps :) wiec masz racje w niektorych grach jest to kilometr z tym że w takiej grze bierze 440-450W

image.thumb.png.37710ebd292fcfa1a3fc68c86e3eae26.png

Natomiast wystarczy wlasnie zrobic UV w okolice 2.92Ghz nie bierze wtedy 360W tylko raczej 280-290W a i fps jest lepszy o blisko 16% 

Screenshot(164).thumb.png.eaf70dc7d4ee560d7ab2a4810bedd89f.png

Wiec przy TAA 100% dalej jest roznica, ale jak dasz DLSS Quality nawet moze nowy preset zaaplikowac jest okolo 95FPS i nie ma problemu z gra.

No ale mniejsza o to, w kontekscie 5080 24GB dalej uwazam, ze lepiej byloby miec karte +33% CUDA/RT Cores anizeli wiecej vram.

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, Kadajo napisał(a):

No właśnie, a RTX 5080 24GB będzie mnie kusić ... 

Pożyjemy zobaczymy.

Miałem wrażenie, że byłeś największym przeciwnikiem FG, MFG i nowej serii a tu takie nawrócenie. Toż to szok ;D

• Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Natomiast wystarczy wlasnie zrobic UV w okolice 2.92Ghz nie bierze wtedy 360W tylko raczej 280-290W a i fps jest lepszy o blisko 16%

Tam będziesz się bawił w UV - 2K Ultra skalowanie 200% i ogień :)

NeedforSpeedUnbound29_06.202516_10_25.thumb.png.00be86a7e0a7d2a1d7d237ef544da4e4.png

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, ju-rek napisał(a):

NeedforSpeedUnbound29_06.202516_10_25.thumb.png.00be86a7e0a7d2a1d7d237ef544da4e4.png

:) na NFS unbound zachorowalem jak wyszedl :) z tym że, tam byl jakis problem ze przy podlaczaniu na TV (z wyswietlaczem drugim) wydajnosc spadala, oczywiscie zajelo mi z 4h zeby to rozkminic i juz nie mozna było zwrócić. 

Od tamtej pory juz szło tylko Gran Turismo 7, ponad 120tys kilometrow przejechane w VR :) Tego countach oczywiscie mam w tym samym kolorze :P zaraz wlacze i Ci wrzuce jak to wyglada wewnątrz

Opublikowano

@maxmaster027 Super że wrzucieś screena z avatarka 

Wrzuć test 1440p, DLSS jakość(tryb skalowania stałe),wszystko na maxa , głębia pola i rozmycie w ruchu wyłączone. Jeszcze możesz napisac w tescie 1,2,3 ile max widziałeś poboru prądu...

Opublikowano
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Nie wiem jaka wydajnosc ma 4090 
Natomiast jezeli ma taka to 5080 ma taka samą a nawet nieco wyższa uzywajac tych samych ustawien. Wiec chyba tak źle nie jest.

Pełno testów dooma na necie.

gGzxP8x.png

lpvpafu.png

Mnie ta gra totalnie nie interesuję jeśli chodzi o granie, ale jeśli bym grał to tryb PT w ogóle nie ma tutaj sensu z tą wydajnością.

Opublikowano

Następnym razem nie będę kupował zwykłej serii tylko czekał na Superki. Przechodziłem z GTX 1070 na RTX 5070 Ti i tak wytrzymałem od października 2024 pięć miesięcy do wymiany karty (inne części w październiku zmieniałem). Wiadome było, że będą SUPERki, ale czekać ponad półtorej roku na kartę z 24GB VRAM nie mogłem. Zobaczę po premierze, czy będę się bawił w sprzedaż RTX 5070 Ti i kupno RTX 5070 Ti SUPER.

Opublikowano
Godzinę temu, Kanzu napisał(a):

Miałem wrażenie, że byłeś największym przeciwnikiem FG, MFG i nowej serii a tu takie nawrócenie. Toż to szok ;D

Był ale ma monitor 4K. A co można zrobić mając 4K i 4070ti. Grać na low albo high i 20 fps. 

Opublikowano
Godzinę temu, ju-rek napisał(a):

:)  Piekne auto. Retro, kapke inna wersja ale wdziek ten sam. Zrobiłem go na szybko żeby były w miare podobne.

Godzinę temu, Pixa napisał(a):

@maxmaster027 Super że wrzucieś screena z avatarka 

Wrzuć test 1440p, DLSS jakość(tryb skalowania stałe),wszystko na maxa , głębia pola i rozmycie w ruchu wyłączone. Jeszcze możesz napisac w tescie 1,2,3 ile max widziałeś poboru prądu...

Wole sobie pograc niz bedę w ustawienia sie bawił, które to maja byc korzystne dla 4090, nie potrzebne mi to, masz screen 4k 100% TAA ultra 290W. Wczesniej wrzuciłem link do folderu tam jest pobór energii bo zainstalowalem rive tuner mozesz sobie zobaczyc jak to wyglada, na nowym i starym presecie DLSS. Masz tam video mozesz sobie obejrzec i zobaczyc ile W bierze
https://drive.google.com/drive/folders/1aTepxkuNy3FS68HO8BivCzwbVxxHScVx?usp=sharing 

Opublikowano
53 minuty temu, Johnny Tomala napisał(a):

Następnym razem nie będę kupował zwykłej serii tylko czekał na Superki. Przechodziłem z GTX 1070 na RTX 5070 Ti i tak wytrzymałem od października 2024 pięć miesięcy do wymiany karty (inne części w październiku zmieniałem). Wiadome było, że będą SUPERki, ale czekać ponad półtorej roku na kartę z 24GB VRAM nie mogłem. Zobaczę po premierze, czy będę się bawił w sprzedaż RTX 5070 Ti i kupno RTX 5070 Ti SUPER.

Wymiana na Super nie będzie miała racy bytu.

Teraz, marcin2468 napisał(a):

ehh, i teraz nie wiem czy odbierać 5070 ti prime czy czekać te 6-12 miesięcy na wersje super w normalnej cenie

Wynajdź jak najlepszą cenowo 5070TI i używaj. Przez ten czas skorzystasz bardziej na tej karcie niż na wiekszym VRAM w Superkach.

• Upvote 2
Opublikowano

A która 5070ti jest najtańszą sensowną?

Bo jak się próbowałem rozeznać to mi od dość dawna wychodzi, że dopiero Zotac za 4200-4400. 

Oszczędzać 300zł kosztem 2 lat dodatkowej gwarancji to bez sensu, bo przy odsprzedaży tracisz więcej, o spokojnym śnie nie mówiąc. No chyba, że ktoś kupuje na rok czy półtora, to nie.

@Kadajo

Apropo FG

Daj znać jak potestujesz w jakiejś grze trzymającej zawsze powyżej 400fps z FG x2.

Nie pytaj która to, bo nie wiem. Może chiński Valorant

Frame persistence w 480Hz będzie na tyle mały że w grze bez TAA i po wyeliminowaniu problemów ze sterowaniem (myszka z USB PL 8K albo joypad) wszelkie wady FG zobaczysz wyraźnie.

Najlepiej jakiś TPP i kręć kamerą joypadem.

Bardzo jestem ciekawe czy będzie OK czy nie. I wbrew pozorom wcale nie zakładam z góry że będzie do dupy. Pytanie która wada obrazu okaże się większa. Może 240fps + 240 wygenerowane będzie w ruchu ładniejsze niż samo 240fps.

Opublikowano
38 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Wymiana na Super nie będzie miała racy bytu.

Wynajdź jak najlepszą cenowo 5070TI i używaj. Przez ten czas skorzystasz bardziej na tej karcie niż na wiekszym VRAM w Superkach.

Odbiorę i przetestuje prime od asusa czy cewki nie grają jak szalone

Miałem już 5070 ti od pny i zwróciłem bo w grach przy wyciszanej obudowie  (fractal r6) nie mogłem wytrzymać

Opublikowano
17 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Pożyjemy zobaczymy, Styczeń już za pół roku a przecieki pewnie będą wcześniej.

A lepiej mieć 24 niż 16 to chyba oczywiste :)

A kto wie może Nvidia zamiast superkow pierdyknie rubina i wszystkich zaskoczy.

5070 Ti to karta moim zdaniem najbardziej opłacalna z "5" tylko przejście na nią z 4070 Ti to słaby deal, szczególnie jak miało się 16GB wersje.

A ty maiłeś 16GB wersje ?

Jak możesz to czekaj, jak karty faktycznie się pojawia to lepiej na tym wyjdziesz.

Ja miałem 4070 Ti 12 GB gdybym miał Superke to nawet nie myślałbym o zmianie. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, VRman napisał(a):

A która 5070ti jest najtańszą sensowną?

Bo jak się próbowałem rozeznać to mi od dość dawna wychodzi, że dopiero Zotac za 4200-4400. 

Oszczędzać 300zł kosztem 2 lat dodatkowej gwarancji to bez sensu, bo przy odsprzedaży tracisz więcej, o spokojnym śnie nie mówiąc. No chyba, że ktoś kupuje na rok czy półtora, to nie.

Podobno asus prime 5070 ti jest spoko, na komputroniku można czasami wyrwać za ~3500 zł

Opublikowano
4 godziny temu, lukadd napisał(a):

DLa mnie FG x 2 to ostateczność i zaledwie w kilku grach okazjonalnie używałem na przestrzeni ostatnich 3 lat :E x3 dla mnie totalnie nie ma sensu.

Wcale się nie dziwię w moim przypadku to tylko jedna gra - Until Dawn, a tego typu gry są grywalne przy większym lagu ;) Ale MFG x2/x3 to dokładnie ten sam poziom input laga, ale przy 120hz to x3 to taki próg bólu tam gdzie FG i Reflex dobrze śmigają. 

Problem polega na tym, że FG/Reflex nie w każdej grze dobrze działają. Last Part 2 dopiero jak podmienisz wszystkie biblioteki(jak jeszcze nie wrzucili DLSS v4) na nowe także od FG i Reflex to zaczyna działać jak powinien.

• Like 1
Opublikowano

Dzięki

A apropo cewek - w pogadance na Hardware Unboxed Steve przytacza anegdotę, że ten sam komp wył cewkami lub był kompletnie cichy zależnie od... prądu w gniazdku. 

Przypomnę też, że bywają osoby w necie twierdzące, że zmiana zasilacza albo płyty (!) rozwiązała problem. I przypomnę, że jak zauważył Steve, piszczenie cewek może być terminem dla dwóch różnych typów dźwięku i zachowania karty, zależnie od tego co ona robi. Jak jeszcze miałem dobry słuch to potwierdzę tą opinię, że karty która w 700fps będzie bezgłośna nie spotkałem na te 5 które miałem w swoim kompie lub kolegów. Mówię o okresie jako tako współczesnym, nie o Geforce 256 ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Johnny Tomala napisał(a):

nie ma sensu ta generacja i tak jest słaba. Kup graj do następnej generacji może przyniesie jakiś przeskok