Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, KaszaWspraju napisał(a):

Cewki troszkę słychać

W kazdej karcie troche slychac ale np  umnie to musze otworzyc szybe i nastawiac ucho. Jak przy zamknietej budzie obok glowy podczas gry jest cicho to uwazam, ze problemu z cewkami nie ma :D Jak mialem kiedys radka to przez sluchawki cewki bylo slychac, co prawda otwarte slychawki ale jednak dawalo sie we znaki :D 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

No to jest fenomen tej karty, ona wyszla im az za dobrze w tej kasie na tle innych kart :hihot: 

Wleciał do mnie w tym tygodniu kolejny Astral LC 5090 i zero cewek. Jedynie po dłuższym intensywnym dociskaniu (kilka godzin na pełnej) delikatnie słychać pracę pompki przez kilkanascie minut. Pompa tak jak w przypadku 4090 MATRIX chodzi na 100% cały czas. Muszę zainstalować jeszxze Aqua Sense i zobaczyć czy da się tam sterować tym jakoś. 

Opublikowano
13 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Wleciał do mnie w tym tygodniu kolejny Astral LC 5090 i zero cewek. Jedynie po dłuższym intensywnym dociskaniu (kilka godzin na pełnej) delikatnie słychać pracę pompki przez kilkanascie minut. Pompa tak jak w przypadku 4090 MATRIX chodzi na 100% cały czas. Muszę zainstalować jeszxze Aqua Sense i zobaczyć czy da się tam sterować tym jakoś. 

Astral bez piszczących cewek - biały kruk - Pippolino się przewraca w grobie(w sensie na zesłaniu)

• Haha 3
Opublikowano
46 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Nikt w to nie uwierzy:E

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, matkar napisał(a):

Witajcie,od 3 miesięcy używam Zotac5070ti Amp Extreme infinity.

Karta bardzo cicha.Jezeli ktoś rozważa zakup,to polecam.

Po małym UV jak na foto.

20250829_110236.jpg

to mozna grac w gry z karta ciagnaca 180W?:woot:

Edytowane przez aureumchaos
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

2gi pic. Jakies wysokie temperatury jak na 239W, 65C? i obroty 1600..

Wkazdej grze nie przekracza mi 60 na ultra...myślałem że całkiem ok jest ta temp.

Opublikowano

Nie rozumiem podejścia co niektórych, gdy piszą, że 60stC w pełnym obciążeniu, to wysoko już. Dawniej padaki od AMD potrafiły przekraczać 90stC i użytkownicy tych grzałek byli zadowoleni pomimo tego, że cały komputer był gorący :hahaha:

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, leven napisał(a):

Nie rozumiem podejścia co niektórych, gdy piszą, że 60stC w pełnym obciążeniu, to wysoko już. Dawniej padaki od AMD potrafiły przekraczać 90stC i użytkownicy tych grzałek byli zadowoleni pomimo tego, że cały komputer był gorący :hahaha:

U mnie jest zimno🙂

• Upvote 1
Opublikowano

Słuchajcie możliwe że będę miał do kupienia tą https://www.x-kom.pl/p/1318526-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-5070-ti-gaming-oc-16gb-gddr7-dlss4.html używaną może z miesiąc czasu prawie nówka bo ziomek kupił 5090 do pracy.

Pewnie za 3400-3500 by ją sprzedał ale nie wiem czy nie zaczekać na 5070 ti super 24gb ?  16 gb będzie już pewnie kulało czasem w ultra wide? bo monitor też chcę zmienić "niedługo" z 1440p na UW.

Opublikowano
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Słuchajcie możliwe że będę miał do kupienia tą https://www.x-kom.pl/p/1318526-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-5070-ti-gaming-oc-16gb-gddr7-dlss4.html używaną może z miesiąc czasu prawie nówka bo ziomek kupił 5090 do pracy.

Pewnie za 3400-3500 by ją sprzedał ale nie wiem czy nie zaczekać na 5070 ti super 24gb ?  16 gb będzie już pewnie kulało czasem w ultra wide? bo monitor też chcę zmienić "niedługo" z 1440p na UW.

Od roku już słyszę że 16gb nie będzie dawało rady

W sumie ilu forumowiczów tyle opini.

• Upvote 1
Opublikowano
@Brolly Krótko: to zależy od „jakiego” ultrawide.

- 3440x1440 (UWQHD, ~60% 4K): 16 GB w nowych grach zwykle wystarcza na Ultra; z RT bywa 12–14 GB, z ciężkim RT/PT (AW2, CP2077 Overdrive) potrafi dobić pod 15–16 GB.
- 3840x1600 (~74% 4K): nadal ok z 16 GB, ale margines robi się mniejszy, szczególnie z RT + tekstury Ultra.
- 5120x1440 (SUW, ~89% 4K): tu 16 GB bywa „na styk” przy Ultra+RT; do grania „na lata” i bez nerwów celowałbym w 20–24 GB.
- 5120x2160 (5K2K, ~133% 4K): sensownie 20–24 GB minimum, jeśli chcesz RT/Ultra.

Praktyka:
- Najwięcej VRAM zjadają tekstury (Ultra/8K packi) i RT/PT; rozdzielczość podbija głównie bufory (kilkaset MB–parę GB).
- FG/MFG dorzuca ~0.4–0.6 GB narzutu.
- Jeśli brakuje: zbij tekstury z Ultra→High (oszczędza 1–3 GB), wyłącz RT-reflections, skróć streaming/LOD. Stutter znika, a jakość w ruchu prawie ta sama.

Chcesz, podaj konkretny format (3440x1440/3840x1600/5120x1440), w jakie tytuły celujesz i czy RT/FG wchodzi w grę – rzucę „safe preset” pod 16 GB.

gpt-5-2025-08-07

• Upvote 1
Opublikowano
@Brolly Krótko: na 3440x1440 – 16 GB zwykle wystarcza, nawet na Ultra. „Na styk” robi się dopiero przy ciężkim RT/PT lub 8K texture packach.

Orientacyjnie (typowe widełki VRAM przy 3440x1440):
- AAA bez RT: 7–11 GB
- RT (bez PT): 10–14 GB (Alan Wake 2, Hogwarts RT)
- PT/„RT-overkill” lub 8K tekstury: 14–16 GB (CP2077 Overdrive, modowane paczki)

Ważne:
- FG/MFG dorzuca ok. 0,4–0,6 GB narzutu.
- DLSS/FSR Quality/Balanced zwykle trochę zmniejsza working set (niższa rozdz. wewnętrzna = mniej buforów).

„Safe preset” pod 16 GB (UWQHD):
- Tekstury: Ultra; jeśli gra ma 8K pack/„Ultra+”, daj High.
- RT: GI/ambient ok, ale Reflections podbijają VRAM – zbij do Low/Off; PT (Overdrive) tylko z teksturami High.
- Upscaling: DLSS/FSR Quality/Balanced; FG opcjonalnie w singlu.
- Gdy braknie VRAM: tekstury Ultra→High to -1–3 GB „za darmo”.

TL;DR: Do UWQHD 16 GB jest „OK na dziś”. Jeśli chcesz totalny święty spokój z RT/pt w next-genach na 2–3 lata, 20–24 GB mile widziane, ale nie jest to must-have dla 3440x1440.

gpt-5-2025-08-07

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Brolly napisał(a):

@ITHardwareGPT

Czy 16gb pamięci VRAM na karcie graficznej wystarczy do rozdzielczości ultra wide w nowych grach?

:blant:

Ja gram na ultra wide w qhd

W czystej rasteryzacji w grach AAA/AA, mam 150-180kl/s

Na 5070ti zotaca.

Syn gra w valoranta to ma 500-700kl/s

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@matkar

A masz msi after burnera żeby zobaczyć ile VRAM zjada w danej grze AAA ? 

Tak czy siak zbieram kasę pewnie listopad grudzień pokażą 70/80 super i ich ceny a dostępne będą styczeń luty.

Jak cena się okaże z dupy to wezmę tą używkę aka nowke 5070 ti od ziomka tylko wtedy już taniej niż 3,5k :wariat:

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
40 minut temu, leven napisał(a):

Przy 240Watach ponad 60C to duzo, nie wiem czy tam jakis blad czy co, ale to naprawde duzo.