Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

No dlatego przy 5090 warto było poszukać lepszej sztuki. 0.83V przy zegarze rzeczywistym 2580Mhz, perf/W stoi bardzo wysoko. 0.8V 2070MHz, prawie 12k w Steel Nomad i max pobór 320W.

Właśnie porównywałem do Twojego wyniki 119xx coś takiego wyszło u mnie 11680 na 0.8V.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano

No dokładnie 11927, takie 5090 to już są używalne kawałki krzemu :E

Jeszcze jak to u mnie wygląda tak mniej więcej w QII 4k MAX

obraz.png.8e47dadb910729e5a4e67541ab9b30cc.png

Praktycznie stockowa wydajność na 0,83V, tyle że zrzucane jest 150W poboru :). Wiadomo, w lżejszych pozycjach takie UV, będzie mniej wydajne od stocka, ale za to dużo bardziej oszczędne. 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, GAZuOOT napisał(a):

No dokładnie 11927, takie 5090 to już są używalne kawałki krzemu :E

Nie porównywaliśmy się chyba wtedy z tym Suprimem co miałem, ale gdzieś post znalazłem ze screenem. 

2065Mhz, 0.800V, 316W.

Ciekawe kto go z outletu przygarnął ;D

Screenshot_20250424_140231_Brave.thumb.jpg.2e4370cd8a8dd2e8fde2c191fc1b16cd.jpg.fb82178518ac2df39987f5a47f227516.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Przeszło test na 2h w południe, a wieczorem się wykrzaczyło. Fakt, że się nie bawiłem dłużej, bo w ogóle był problem żeby komp jakkowiek działał z timingami jakie myślałem, że w z palcem w dupie dam radę. A tu albo kupiony na Labie zostaw był totalną padaką, albo coś z płytą czy procem, bo nie znalazłem nawet żadnych wpisów żeby ktoś miał aż takie problemy. Nie celowałem w 3800 12-12, ale tu w ogóle był problem żeby uzyskać cokolwiek ponad gówniane SPD   Już 18 lat temu się przekonałem, że jest takie coś jak degradacja. C2D na Asusie W64cośtam (i975) najpierw chodził z FSB na 400. Potem wymagał więcej "prundu" na chipset (kontroler RAMu). Potem już nawet do domyślnych 333 (fabryczne ustawienia) trzeba było podbijać te napięcie, bo inaczej komp nawet do windy nie wchodził.  Później 2500K z biegiem lat zjeżdżał z 4.8 aż do 4.4, choć ostatecznie szkoda mi było czasu i zostało 4.3. O boocie  z ustawieniami jak pierwszego dnia szedł komp stabilnie, nie było już mowy. Teraz ostatnio czytałem o sytuacjach z podobnym rezultatem, choć trudno powiedzieć czy przyczyna ma z tym jakikolwiek związek, ale ludzie piszą, że po pół roku im proce się degradują i nie idą jak szły stabilnie wcześniej. Z tego wszystkiego takie wnioski, że ja się pchać w OC RAMu nie zamierzam, bo za duże ryzyko ze albo zmarnuję czas, albo pewnego dnia zacznie się problem bo się coś zdegradowało. I piszę to ze świadomością, że większość osób nie miała z tym do czynienia więc uzna to za bzdurę, wymysły czy "robienie sobie problemów bo się nie umie ogarnąć ustawień".   Zacznę od końca. Jaka prehistoria? Przecież Core 2 Duo wychodziło dopiero co! Prehistoria to XT albo 286   Z ciekawości: jakiej klasy to płyty? Ja celuję w low-end, bo nie potrzebuję w zasadzie nic, byle sekcja zasilania była OK. Zabawy z b-die robiłem na kolegi kompie Tomahawk Zcoś70, 270 albo 370 z 7700K. To jedyna z jaką miałem do czyniania, ale wcześniej na innej platformie się przekonałem, że czasem po prostu się trafi padaka i walczysz całe godziny i nie idzie uzyskać prawie nic, a podmieniasz część na niby taką samą, a tu niebo o ziemia i od pierwszego strzała wszystko zapierdala i to stabilnie.  I drugie pytanie: coś DDR5 zmienił, albo metodologia testów się zmieniła? Ja się zatrzymałem na MemTestach x86 i Goldmemory. Czyli w tej właśnie "prehistorii". Od tamtego czasu rad podszedłem do tematu z 2500K swoim i 7700K kolegi i podziękowałem. Swoją drogą to tutaj właśnie zmiana RAMek na inne nagle magicznie rozwiązała problem z "Czemu do ..... nędzy nie daję rady uzyskać żadnych sensownych ustawień RAMu?" W teorii i według mędrców z forum frazpc, każdy ram powinien robić to co chciałem, a dobry sporo więcej, a podbijanie napięć czy zmiana ustawień powinna pomagać. Na 100%. No nie ma innej opcji! Wszyscy że jestem głupi i nie umiem.  A tu zmiana RAMek i patrz pan, niespodzianka.  Od tego czasu wolę wierzyć własnemu "przeczuciu" i ogólnie od kręcenia pamięci trzymać się z daleka. W kartach tym bardziej. Już w 8800GT ludziom po roku padały pamięci bo "se podkręcili" z 1800 na 2000 czy inny niewarty zachodu procent.  Byle nie było mniej niż -5% względem niezłych ustawień w "worst case scanario" (ale w grach, nie benchmarku) i oleję, zostawię, niech się ludzie mający czas i cierpliwość tym bawią, a ja postoję.     BTW. Ciekawe czy z premierą 9850X3D AMD nie zacznie pakować do 9800X3D kaszan, które będą kaszleć już przy def EXPO 6000 CL30
    • DPF to się czyści i elo  
    • Sprawdzałeś integralność plików gry? Usuwałeś download cache? Zobacz też tutaj czy masz na pewno sejwy w chmurze.   https://store.steampowered.com/account/remotestorage
    • Dwie nowe felgi (niestety szersze i kołpaki średnio pasują) + 4 nowe Klebery Quadrarex 3. Poprzednie dwójki po 4 latach... cóż, mimo bieżnika na mokrym buksowały, a na śniegu też średniawo (zresztą przez to wymieniłem felgi, domyślcie się czemu).    Różnica mega, cichsze, lepiej kleją, żałuję że nie wymieniłem przed zimą. 
    • W swojej karierze to dowaliłem 2 pady od x360 ale to wtedy się ciupało... Myślałem aby kupić sobie elita2, ale tutaj wybili pomysł z głowy, i uznałem że jak dowalę pada od seriesX to kupie nowego... 3 części soulsów+ ER i pad cały  a jeszcze jeden jest którego używa Ojciec do golfa, także chyba przez następne 10 lat nie kupię żadnego     Z tego co widzę to każdy z ww. padów, nie ma dzielonego krzyżaka jak to w przypadku padów od Sony... Sony ma jakiś patent na to? Na padzie z seriesX granie w bijatyki z łączonym krzyżakiem to patologia, pewnie w tych wyżej będzie ta sama bolączka. @Kadajo testowałeś może w jakimś tekkenie jak działają skosy? Ale wydaje mi się że to tez będzie chybił trafił  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...