Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, bofff napisał(a):

po  prostu 

cd c:/nvflash

nvflashk.exe --protectoff

nvflashk -6 nameofyourbios.rom
czy  safe mod, ddu na golasa, nowe stery ect?

Ależ królu złoty to +/- 30 to dałem na wyrost, nie musiałem nawet protecta wyłączać - flash poszedł od razu

napisałem +/- z oglądaniem filmu poglądowego, ponieważ musiałem odświeżyć sobie wiadomości - ostatnio bios wgrywałem do 1070 (pamiętam, że wgrywałem moje modowane zegary tam)

Ale ostrożności nigdy zbyt wiele i lepiej dmuchać na zimne niż obudzić się z ręką w nocniku.

wyłączenie karty w windows

flash

restart

stery ładują się same po stracie windowsa

pozostaje tylko sprawdzenie karty

filmik który oglądałem to bardziej pomoc w momencie problemów, na przykładzie serii 3x

Edytowane przez szafir00
dopiski
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Zhao napisał(a):

Ja mojego RTX oddaje  na zwrot - cena spoko,ale męczy mnie jedna rzecz mianowicie minimum obrotów wentylatorów to 30% czyli 1400 i strasznie mnie to denerwuje.. gdzie w moim kompie w spoczynku to wentylatory lecą ledwo 700~~ z kawałkiem  zastanawiałem się czy wodować,ale wodować to mogę i FE za 8 stówek taniej  

To właściwie druga rzecz jaką kiedykolwiek zwróciłem do sklepu.. jeśli idzie o zwrot 14 dni 

A rzeczywiście 1400-2800, 1400 zza szyby EVO  jeszcze jest OK, ale 2800 robi wrażenie, ale trzeba przyznać, że ładnie chłodzi  ta komora parowa.

Sprawdzałeś może zegary?

@szafir00 oglądałem, plus te z gita, dzięki

Edytowane przez bofff
Opublikowano
2 minuty temu, bofff napisał(a):

Sprawdzałeś może zegary?

Nie i już nie sprawdzę - najpewniej jutro wylot do sklepu i tyle ją widzieli

2800 jeszcze bym przeżył,ale tego trybu pasywnego  to już nie mogę 

Woda spuszczona w kiblu jest głośniejsza od mojego pcta w IDLE 

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja właśnie @Zhao z tego samego powodu już nigdy nie pójdę w gówno kartę, nie ważne jaka fajna cenę będzie miała ;)

Albo konkret albo wcale.

Karta jest spoko poza tym trybem pasywnym - chciałbym poznać gościa,który sobie pomyślał 1400 będzie spoko - zaprosiłbym go na herbatkę z cytrynką bez cukru 

slepnac-dario.gif

Za to Oled sztos za 3500 zostaje ;) 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Bo OLED'y nie nadają się do AI :hihot:

Generalnie może udało by się mieć zdolność przed świętami jeszcze ale chyba z GPU się wstrzymam do CES bo jajca będą jak będzie shadowdrop superek nagle ja w raty wezmę 5070 ti  / 5080  8:E

Posrało by mnie :blant:

Edytowane przez Brolly
Opublikowano

Teoretycznie jak startuje od takich obrotów to albo jest to zrobione specjalnie żeby sprzedać wyższy "cichszy" model, albo na karcie może coś jest na tyle słabo chłodzone pasywnie ze potrzebuje od razu sporego nawiewu.

Tak czy siak eksperymentować za 10 kola to tak srednio troche, a wyjca z tyle kasy tymbardziej.

6 minut temu, Zhao napisał(a):

Za to Oled sztos za 3500 zostaje ;) 

OLED to bajeczka mizia cie pięknym kontrastem i nieskończoną czernią :E

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

@Brolly superek nie będzie, nie ma na to najmniejszych szans :D ja też czekałem na 24GB ale ostatecznie kupiłem najtańsze 5080 16GB. Szlag by mnie trafił jak bym czekał do CES, gówno by wyszło a w tym czasie GPU +1000zł do ceny :Crash: Za to teraz czekam na paczkę z Danii i obgryzam paznokcie ;D

Edytowane przez Totek
  • Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

Teoretycznie jak startuje od takich obrotów to albo jest to zrobione specjalnie żeby sprzedać wyższy "cichszy" model, albo na karcie może coś jest na tyle słabo chłodzone pasywnie ze potrzebuje od razu sporego nawiewu.

Tak czy siak eksperymentować za 10 kola to tak srednio troche, a wyjca z tyle kasy tymbardziej.

Pocieszam się,że nie tylko ja narzekam  na zagranicznych forach też narzekają,że to śmieszne  

Taki Astral ma ponoć 500 w idle @Fenrir_14 potwierdzisz/zaprzeczysz?  

18 minut temu, Kadajo napisał(a):

OLED to bajeczka mizia cie pięknym kontrastem i nieskończoną czernią :E

4K i 42 cale robią robotę ostatnio tak się cieszyłem z zakupu 3440x1440 5 lat temu  ;) 

Za to jeden minus dla LG za pilota boże drogi jaki to szajs trochę :E 

Nie ma nawet osobnego przycisku do Muta "LG remote magic" taaa widzę magię 

• Like 1
Opublikowano

Ktoś mi tu na forum pisał ze jakbym wgral bios do swojego TUF ze Strixa czy jak tam wyższy model się nazywa to można zejść z obrotami poniżej 1000 i stabilność karty wzrasta... go figure.

Poniżej 1000 nie widzę sensu schodzić bo u mnie "problemem" nie są obroty tylko szum łożysk.

Opublikowano
6 minut temu, Brolly napisał(a):

@Totek

A jakiego 5080 kupiłeś? jak cewki/hałas/temp/oc/UV ?

Windforce OC, na razie paczka w drodze. Przyjdzie to zrobię ładną reckę tego sprzętu. Ogólnie karta idzie pod blok wodny i dostanie bios 400W+  

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Totek napisał(a):

Windforce OC, na razie paczka w drodze. Przyjdzie to zrobię ładną reckę tego sprzętu. Ogólnie karta idzie pod blok wodny i dostanie bios 400W+  

Ale zrobisz najpierw bez bloku i innego biosu? bo ja sie w takie rzeczy nie bawię :E 

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Zhao napisał(a):

Taki Astral ma ponoć 500 w idle

500rpm ma ten 1 wentylator na GPU i 1000rpm mają te 3 na chłodnicy, ale w idle one nie załączają się w ogóle. Natomiast przy 450-460W (tyle max ciągnie po UV) to mam ustawione na sztywno 1100rpm i temperatura nie przekracza 55C na GPU w peaku! Np. jak grałem w Stalkera 2 to tam po UV pobór utrzymywał się poniżej 400W i wtedy ciężko było zobaczyć 50C na GPU. Astral LC ma kozackie chłodzenie.

Edytowane przez DżonyBi
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

dać sztywno 500/1000 :E

Można spokojnie tak zrobić. Ja ustawiłem 1100rpm, bo i tak ich nie słyszę wtedy, a bardzo niska temperatura mocno cieszy moje oczy.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Brolly napisał(a):

Generalnie może udało by się mieć zdolność przed świętami jeszcze ale chyba z GPU się wstrzymam do CES bo jajca będą jak będzie shadowdrop superek nagle ja w raty wezmę 5070 ti  / 5080  8:E

Posrało by mnie :blant:

Co Ty z tymi superkami, przecież nie wyjdzie tylko 5080FE, jeżeli FE by w ogóle wyszedł. nV na długo przed planowaniem jakiejs karty wysyła zapytania i plany do partnerów takich jak Asus, Msi, Zotac i inni. Byłyby przecieki to stad to z tamtad. Nawet plantow nie wysłałi. 

Opublikowano
2 godziny temu, Zhao napisał(a):

Pocieszam się,że nie tylko ja narzekam  na zagranicznych forach też narzekają,że to śmieszne  

Taki Astral ma ponoć 500 w idle @Fenrir_14 potwierdzisz/zaprzeczysz?  

Astral LC ma fan stop'a więc w IDLE wentylator na karcie jest wyłączony. Te na chłodnicy z tego co pamiętam załączają się na defie przy starcie ale w ogóle ich nie słychać. Tak jak montowałem pod zlecenie to całkiem przyzwoite wentyle ale dziwię się nie dali do tej karty wentylatorów z serii EXTREM - 30mm grubości, które Asus wrzuca do najnowszej wersji Aio serii Ryujin Extreme - przy grubości radiatora 37mm zdecydowanie lepsze byłoby to rozwiązanie a i wentylatory są kapitalne - śmiem twierdzić że może nawet lepsze niż Phanteks T30. U mnie i tak jest wszystlko pod Fan Control'em i na chłodnicy mam push-pull'a 6x wspomniane T30. 

Temperatury tak jak pisze @DżonyBi - kapitalne. W zasadzie karta łapie 50 stopni dopiero przy poborze 500W w gierkach. 

@DżonyBi ja najtańszego Astrala LC wyrwałem we wrześniu za jakieś 11300 PLN :D Ze dwa chyba kupowałem jeszcze w wakacje w okolicach 12K PLN. Sezon ogórkowy robi swoje heh.