Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Brolly napisał(a):

Czy ten model to nie jest jakiś głośny/piszczący short?

Wgl te piszczenie cewek to słyszy nawet głuchy czy to jest dla ludzi wrażliwych? :E 

Piszczeć nie powinien, a na stock jest około 2000 rpm, więc będzie dobrze słyszeć jak wejdzie w obroty. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Dziwna sprawa, że aż taki rozstrzał. Nie siedzę już w tym pół roku, ale nigdy nie miałem takich różnic. Wyniki były bardzo powtarzalne +-50pkt max.

Też się tym nie bawię już. Czasami puszcze na stock jak stery nowe wejdą, żeby zobaczyć czy jest gorzej. 

Już widzę, że to ich wina, bo wróciłem z 591.44 do 581.08 i znowu 15250 jest. Dlatego to porównanie wyników nie ma sensu, skoro takie rozbieżności są między sterownikami a nikt nie mówi na jakim sprawdza. 

@Wuadator jak chcesz większe cyferki widzieć w nomadzie to wróć do starszych wersji a jak nie to zajmij się graniem :E

Pobór przy takich napięciach mam podobny jak ty.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bofff napisał(a):

hmm 2800/0,89V to dość sensowny punkt, tylko u mnie bierze z 560/565W total power draw, 30-35W więcej i robi 15450/1550

11934 at 0,8V, średni zegar 2137

Czyli masz kartę, która ładnie boostuje na tle innych 5090, ale też żre więcej papu na tle innych 5090 i szybciej dotyka limitu. Zdejmij kaganiec, woduj i pierwsza 10-tka Hall of Flame w SN jest Twoja.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Kanzu napisał(a):

jak chcesz większe cyferki widzieć w nomadzie to wróć do starszych wersj

Ale nie za daleko, bo przecież na początku premiery były sterowniki, które nie były w ogóle zoptymalizowane pod 3dMarka - na tych zrobiłem wtedy ~16300 i siedziałem wtedy w pierwszej 10-tce. Potem wyszły te słynne, gdzie nagle wszyscy zaczęli kręcić lepsze wyniki (Ty wtedy też wykręciłeś coś w okolicy ~16200 na Suprimie) - ja wtedy wskoczyłem na 16723pkt i do dziś w PL nikt nie pobił mojego wyniku, a jakby usunąć z listy tych wszystkich z odblokowanym limitem to dalej byłbym na liście.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
4 minuty temu, sideband napisał(a):

Brak limitu offsetu robi swoje i kartofel staje się lepszy :E

obi nie lepiej wypieczony:wariat:

@DżonyBi blok i  tak będę jutro/pojutrze zakładał, wcale nie wiem czy  tak dobrze boostuje, na pewno lubi prąd

generalnie dziwna ta loteria, karta lepiej wyglada na niższych napięciach: w 330W/0,8V 12k wygląda ok, w 450W/0,855 (czyli  jak 4090) 14k 

ale na razie max  co  zrobiłem na 600W to 15800 na ca 0.92/2900, więc tu ewidentnie słabej wypada niż Astrale i widać że chce więcej prądu

trochę korci  mnie sprawdzić ile napięcia potrzebowałbym do 3100, coś czuję że ca 1V i  byłoby 650W, a nie wiem jak solidna jest sekcja zasilania, założę blok zobaczę

ale do grania to  pewnie i tak będzie max 500/550W, zaraz zobaczę w Ghost of Tsushima gdzie samuraj ma zegar 

@RavenArsenalpiękny ten heatkiller

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Czy ktoś tu jeszcze siedzi na innej karcie niż 5090😂

W prawdzie 5090 to nie moja liga, ale posiadanie na forum bogatych kolegów też daje jakąś satysfakcję :uklon::hihot:

54 minuty temu, RavenArsenal napisał(a):

Jak się bawić to na całego, ja zawsze brałem coś z serii niżej niż flagowiec, ale od rtx 4000 przeskok między 80-90, to nie jest 10-15% tylko bliżej 50%. 

Blok już czeka, razem z nową elektrownią .

4.jpg

3.jpg

5.jpg

Piękne klocki :lovin:

• Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ty wtedy też wykręciłeś coś w okolicy ~16200 na Suprimie

Zrobiłem wtedy po aktualizacji na powietrznym 16560 :E

Wy kręciliście na LC, więc nie miałem szansy się zbliżyć bardziej a teraz na Astralu to już nawet bawić mi się nie chce w te rankingi. 

Podium w Polsce i tak zostaje na forum xD

Screenshot_20251214_153755_Brave.thumb.jpg.7eb917922c13d98c7ed76eb2b0faa1a3.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, RavenArsenal napisał(a):

Mam i ja, miało nie być nic w tej generacji, ale nie wiadomo co będzie w przyszłości z kartami. Po tym jak ram wystrzelił, wolałem kupić teraz i mieć spokój na 4-5 lat.

1.jpg

2.jpg

Godzinę temu, DżonyBi napisał(a):

Czy ktoś tu jeszcze siedzi na innej karcie niż 5090😂

Rodzina się powiększa, ale jeszcze zostało kilku samotnych jeźdźców na RTX 40xx. ;D

Opublikowano
Godzinę temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

Czy ten model to nie jest jakiś głośny/piszczący short?

Wgl te piszczenie cewek to słyszy nawet głuchy czy to jest dla ludzi wrażliwych? :E 

A skąd mozesz wiedziec czy bedzie czy nie. Jak kupisz to sie przekonasz. 

W dniu 11.12.2025 o 23:10, ju-rek napisał(a):

Na jakich taktowaniach ty to robisz bo jakoś mało tych klatek?

W dniu 11.12.2025 o 22:13, maxmaster027 napisał(a):

Wygląda całkiem nieźle, a jaki masz wynik z FGx2 bo w sumie z tym najlepiej testowac stabilnosc, FG potrafi wykrzaczyc . Dobijesz na X2 z tym swoim OC do 125fps?? Jeżeli tak to nawet nawet 

image.thumb.png.0606113e1281d344b5ed01c637a8ac40.png

To było na ustawieniach 5080FE żeby pokazać mu wydajnosc, energii to bierze przy TDP 360W w tym tescie okolo 300-315W.  ~310W
Screenshot(100).thumb.png.272873f24ed28b7dd5aa5a4418ec1b8d.png
Natomiast na tych samych ustawieniach, przy UV 0.82V 2.62Ghz + 3000ram, bierze 195-210W, ~205W , także wydajnosc lepsza niz default, i ponad 100W mniej :) bestia energetyczna :) 

Opublikowano
43 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

W prawdzie 5090 to nie moja liga, ale posiadanie na forum bogatych kolegów też daje jakąś satysfakcję :uklon::hihot:

Piękne klocki :lovin:

Jest jeszcze mora 4 600 (16x140 arctic p14pro) i reszta gratów z rezem i 2xd5 i nowa buda ( havn hs420 vgpu) bo stara O11 niestety została bez szyby,

która się strzaskała.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Podium na forum :hihot:

Dobra odklejka.

Z czym odklejka? 

Napisałem to prześmiewczo i nawiązałem do screena. 

Każdy widzi, że chodzi o fabryczny bios, zablokowany PL i osoby z Polski. 

Kogo interesuje, że po zmianie biosu można kręcić wyższe wyniki. 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, ju-rek napisał(a):

Po co Ci taka wielka buda jak wszystko ogarnie MO-RA? Chyba, że do niej też jakieś chłodnice wsadzasz.

Mam jeszcze 2x480 + 1x360 ale to nie pasuje do 140mm wentylatorów z havn, a buda dlatego że mi się podoba i ma być vgpu.

Edytowane przez RavenArsenal
Opublikowano
3 godziny temu, RavenArsenal napisał(a):

Jak się bawić to na całego, ja zawsze brałem coś z serii niżej niż flagowiec, ale od rtx 4000 przeskok między 80-90, to nie jest 10-15% tylko bliżej 50%. 

Blok już czeka, razem z nową elektrownią .

4.jpg

3.jpg

5.jpg

Premium, premium...

images?q=tbn:ANd9GcQuLaJsAmlgOUGh8UK8vGw

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Kanzu napisał(a):

@Wuadator jak chcesz większe cyferki widzieć w nomadzie to wróć do starszych wersji a jak nie to zajmij się graniem :E

Pobór przy takich napięciach mam podobny jak ty.

Ściągnąłem cyberpunka, odpaliłem z ciekawości w bencha z dlss quality z path tracingiem. Gram w 1440p/ 144 hz

Będzie grywalne :boink:

Posłucham się rady i kończę na jakiś czas z testami, dopóki nie zacznie brakować mocy.

Pozdrawiam

Zrzut ekranu 2025-12-14 191134.png

Edytowane przez Wuadator
  • Upvote 1