oldfashioned 618 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jeden gra 2h w tygodniu, drugi 50h. Jeden gra 4fun, drugi gra competitive i zaspokaja troche szersze spektrum potrzeb. Jeden odpala z dzieckiem gre, drugi klepie gry logiczne bo mu to pomaga w pracy. Jeden gra bo lubi sie popatrzec na fizyke cyckow w grach azjatyckich, drugi gra zeby sie odciac. To tak jakbys mowil ze kierowca autobusu = kierowca F1. Fakt, jedza do przodu 1
Fenrir_14 937 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @Kadajo jeżeli chodzi o wentyle to ja oczywiście trzymam Twoją stronę 2
Garru 21 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Każdy tu wycenia komfort grania... a w tym czasie ludzie kupują loty w biznes klasie o wartości takich 3x rtxów. Dlatego jedno hobby nie może być tak drogie, a drugie już może, bo w końcu jazda na rowerze jest zdrowa. Dobrze że nie ma tu przelicznika fajerwerków na rtx'a, bo niektórzy by się złapali za głowę, że ktoś wystrzelił kasę na poziomie rtxa 5070ti/80. 1 1
DżonyBi 2 049 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Problem powstaje tylko wtedy gdy ktoś ma większe potrzeby niż pieniędzy w portfelu.
oldfashioned 618 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu A to na rtxy juz nie daja kredytow? Pierwszego wlasnego lapka na 2gim roku studiow wzialem na raty, ale sie wtedy gralo
Kadajo 7 980 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 12 minut temu, oldfashioned napisał(a): Jeden gra 2h w tygodniu, drugi 50h. Jeden gra 4fun, drugi gra competitive i zaspokaja troche szersze spektrum potrzeb. Jeden odpala z dzieckiem gre, drugi klepie gry logiczne bo mu to pomaga w pracy. Jeden gra bo lubi sie popatrzec na fizyke cyckow w grach azjatyckich, drugi gra zeby sie odciac. Nie ma to znaczenia, każdy z nich jest graczem.
oldfashioned 618 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Nie dogadamy sie (: Idz pograc w cyberpunka full detalach w 4k na karcie za 1000 pln. Z jakiegoś powodu osoby biegajace co 2ga niedziele nie startuja w ultra po górach, a kierowcy MPK nie wchodzą ze 140kmh w zakret. Jedni i drudzy graja Jedni i drudzy biegają Jedni i drudzy prowadzą W innych ligach - i nie ma tutaj nic złego. Po prostu nie ma co porównywać i sprowadzać do tego samego mianownika. 1
Fenrir_14 937 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Mój kolega, po przesiadce z 4080 którą użytkował z panelem 4K, na 4090 pierwsze co zrobił to zaktualizował mody, coś tam dodał i odpalił nową grę z menu Cyberpunk 2077. Stwierdził że to zupełnie inna gra i przeszedł całość jeszcze raz wraz z Widmem Wolności
Kadajo 7 980 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 8 minut temu, oldfashioned napisał(a): Nie dogadamy sie (: Idz pograc w cyberpunka full detalach w 4k na karcie za 1000 pln. Z jakiegoś powodu osoby biegajace co 2ga niedziele nie startuja w ultra po górach, a kierowcy MPK nie wchodzą ze 140kmh w zakret. Jedni i drudzy graja Jedni i drudzy biegają Jedni i drudzy prowadzą W innych ligach - i nie ma tutaj nic złego. Po prostu nie ma co porównywać i sprowadzać do tego samego mianownika. Ale co z tego, hobby to hobby tak czy nie ? Twoim hobby jest granie w gry czy granie w 4K na karcie za 50 tys ? Rozumiem ze osoba która się wkręca w hobby biegania to odrazu startuje w ultra góry bo inaczej to nie bieganie ? Albo odwrotnie, jak ktoś nie biega w góry (nie gra w 4K) to nie jest biegaczem (nie jest graczem). To co ty piszesz to są już tylko i wyłącznie twoja preferencja i nic więcej. Jak ktoś cie pyta co jest twoim hobby to ty mu odpowiadasz ze PC czy zaczynasz mu wymieniać wszystkie podzespoły i ile kosztowały ? Jak ktoś mówi ze jego hobby to gry ? To zaczyna tez wyliczać ile gra i w jakie gry i ile na to wydaje ?
Garru 21 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 9 minut temu, oldfashioned napisał(a): Nie dogadamy sie (: Idz pograc w cyberpunka full detalach w 4k na karcie za 1000 pln. Z jakiegoś powodu osoby biegajace co 2ga niedziele nie startuja w ultra po górach, a kierowcy MPK nie wchodzą ze 140kmh w zakret. Jedni i drudzy graja Jedni i drudzy biegają Jedni i drudzy prowadzą W innych ligach - i nie ma tutaj nic złego. Po prostu nie ma co porównywać i sprowadzać do tego samego mianownika. Nie no hold 10 lat, a potem zamieni się w proch i będą mogli mu napisać na nagrobku "Wierny w wiarę Hold'u" i nie dożył tego czego pragnął. Mamy jedno życie i każdy żyje jak mu się podoba. Jeden wyda na swoje hobby 100k, inny 30k, a jeszcze inny 4k... ważne że dane hobby oferuje niski próg cenowy, żeby każdy mógł spróbować i wspólnie się bawić. Jeżeli ktoś usilnie próbuje coś wmówić to problem tylko i wyłącznie tkwi w nim samym i tyle. Tak samo znawcy spędzania czasu, ty marnujesz życie, ale on nie i masz życ jak on. W Polsce mamy za mało słońca i są skutki.
Kadajo 7 980 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 5 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): Mój kolega, po przesiadce z 4080 którą użytkował z panelem 4K, na 4090 pierwsze co zrobił to zaktualizował mody, coś tam dodał i odpalił nową grę z menu Cyberpunk 2077. Stwierdził że to zupełnie inna gra i przeszedł całość jeszcze raz wraz z Widmem Wolności Percepcja może się zmieniać wraz z lepszym sprzętem ale to niczego nie zmienia w kwestii hobby samego w sobie. Grając w PSX tez byleś graczem a zobacz jaka koślawa grafika była. A gracze którzy dziś się lubują w retro ? To gracze czy nie gracze no bo nie graja na RTX'ach
Zhao 728 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): Cyberpunk 2077. Stwierdził że to zupełnie inna gra i przeszedł całość jeszcze raz wraz z Widmem Wolności No i elegancko Dla mnie lata temu sufit to było 500USD.. a teraz rtxy 4090/5090 uje muje i dzikie węże 2
Doamdor 2 214 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Mnie nie liczcie, ja patrze tylko na grafikę 14
Kadajo 7 980 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 2 minuty temu, Zhao napisał(a): No i elegancko Dla mnie lata temu sufit to było 500USD.. a teraz rtxy 4090/5090 uje muje i dzikie węże A hobby cały czas to samo. Jednak niektórzy usilnie próbują przekonać ze jak nie masz sprzętu z topowej półki to panie nie masz tego samego hobby i wypad.
lukadd 3 167 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) W zasadzie to taki RTX 5090 w 4k ma podobną wydajność w fps jak 5070ti w 1440p. Jeden i drugi będzie graczem i może się dobrze bawić. Granie na PC to dalej mimo relatywnie sporego wzrostu kosztów w ostatnich latach to dość tanie hobby szczególnie dla już w miarę dorobionych 40latków nawet pomimo tych 10k+ cen za 5090 Edytowane 2 godziny temu przez lukadd
Kadajo 7 980 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, Doamdor napisał(a): Teraz, lukadd napisał(a): W zasadzie to taki RTX 5090 w 4k ma podobną wydajność w fps jak 5070ti w 1440p. Jeden i drugi będzie graczem i może się dobrze bawić. Granie na PC to dalej mimo relatywnie sporego wzrostu kosztów w ostatnich latach to dość tanie hobby szczególnie dla już w miarę dorobionych 40latków nawet pomimo tych 10k+ cen za 5090 Dokładnie o to mi właśnie chodziło Tak jak 4070 Ti miał podobna wydajnosc w 1440p jak 4090 w 4K.
oldfashioned 618 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 10 minut temu, Kadajo napisał(a): Ale co z tego, hobby to hobby tak czy nie ? Twoim hobby jest granie w gry czy granie w 4K na karcie za 50 tys ? Rozumiem ze osoba która się wkręca w hobby biegania to odrazu startuje w ultra góry bo inaczej to nie bieganie ? Albo odwrotnie, jak ktoś nie biega w góry (nie gra w 4K) to nie jest biegaczem (nie jest graczem). To co ty piszesz to są już tylko i wyłącznie twoja preferencja i nic więcej. Jak ktoś cie pyta co jest twoim hobby to ty mu odpowiadasz ze PC czy zaczynasz mu wymieniać wszystkie podzespoły i ile kosztowały ? Jak ktoś mówi ze jego hobby to gry ? To zaczyna tez wyliczać ile gra i w jakie gry i ile na to wydaje ? Ale co ma piernik do wiatraka? To Ty spłycasz hobby do "grania w gre". Ja pisze ze i jeden i drugi gra, tylko ich podejście sie różni. Nie chodzi o sprzęt sam w sobie, a o podejście do tego hobby. Jak Ci jakas blondyna powie ze chodzenie na shopping z kumpelami to jej hobby to postawisz znak równości bo babcia Krysia co ma czas co 2gi dzien idzie do Lidla ogarnac promocje? Shopping = shopping. 3 minuty temu, Kadajo napisał(a): A hobby cały czas to samo. Jednak niektórzy usilnie próbują przekonać ze jak nie masz sprzętu z topowej półki to panie nie masz tego samego hobby i wypad. Przeczytaj raz jeszcze, ze zrozumieniem moje posty. Bo zrozumiałeś z nich zero. 1
Garru 21 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, lukadd napisał(a): W zasadzie to taki RTX 5090 w 4k ma podobną wydajność w fps jak 5070ti w 1440p. Jeden i drugi będzie graczem i może się dobrze bawić. Granie na PC to dalej mimo relatywnie sporego wzrostu kosztów w ostatnich latach to dość tanie hobby szczególnie dla już w miarę dorobionych 40latków nawet pomimo tych 10k+ cen za 5090 Tanie, jeżeli unikasz gier na premierę. Sprzęt to najmniejszy problem.
Fenrir_14 937 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Kadajo Mój przykład jest stricte porównawczy. Przeszedł tego cyberka na 4080 bo taką kartę miał i sprawiało mu to granie masę radości. Jak włożył 4090 to zrobił to samo i stwierdził obiektywnie że pomimo ogrywania tego samego raz jeszcze ma jeszcze więcej frajdy. To tyle. Ja wyciągnąłem z tego prosty wniosek - przesiadka i dopłata do tej 4090 to była słuszna decyzja skoro daje mu wyraźnie więcej radości. Zresztą, nie raz mi później mówił że wzięcie tej 4090 to był najlepszy pomysł i cieszy się cały czas tą kartą. Jasne że grać się da na PSX czy tam pegazusie, tylko czemu sobie zawężać spektrum radości jeżeli możesz sobie na to pozwolić. Nie mówimy tutaj przecież o ludziach na głodówce z wyboru pod kątem zakupu karty z wyższej półki bo to zwykła głupota. 7 minut temu, Kadajo napisał(a): A hobby cały czas to samo. Jednak niektórzy usilnie próbują przekonać ze jak nie masz sprzętu z topowej półki to panie nie masz tego samego hobby i wypad. Mnie do tego grona nie wciągaj bo nigdy takiej tezy tutaj ani na labie nie lansowałem. Każdy orze jak może. Edytowane 2 godziny temu przez Fenrir_14
lukadd 3 167 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 3 minuty temu, Garru napisał(a): anie, jeżeli unikasz gier na premierę. Sprzęt to najmniejszy problem. Jeśli chodzi o unikanie grania w gry na premiery to jestem mistrzem Większość AAA jeśli kupuję to po roku+, ale tu nawet nie chodzi o względy finasowe i koszt tych gier, tylko, że są niedorobione premierowo, a gier na rynku jest tak dużo i jestem nimi tak zawalony, że spokojnie mogą sobie czekać w kolejce, aż stanieją i twórcy je połatają zanim je kupie. Ale jeśli chodzi o Stalkera 2 to zaczynam wątpić, do dziś nie kupiłem i nie wiem Edytowane 2 godziny temu przez lukadd
maxmaster027 1 032 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 6 minut temu, Garru napisał(a): Tanie, jeżeli unikasz gier na premierę. Sprzęt to najmniejszy problem. Ceny gier na premiere rzeczywiscie sa lekko odjechane, szczegolnie w PL. Gry potrafią zlecieć z ceny, albo przy winter sale grubo ponad połowe po paru miesiacach, a jak gra rzeczywiscie jest cos warta np MSFS 2024 to nie ma na to promocji w ogole (moze 5%) i trzyma cały czas podobna cene. Innymi slowy dobra dajmy 369zł, zobaczmy ilu napalenców kupi, potem promka -20% 300zł, jak juz Ci powykupowali to wtedy 200zł mega promocja za gre która moze z 50zł jest warta, 2-3h fabuły i tyle. No ale trzeba przyznac, że takie GTA V, RDR2, wlasnie MSF, nawet Cyberpunk to gierki, które warte zakupu w swoich cenach
Garru 21 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): @Kadajo Mój przykład jest stricte porównawczy. Przeszedł tego cyberka na 4080 bo taką kartę miał i sprawiało mu to granie masę radości. Jak włożył 4090 to zrobił to samo i stwierdził obiektywnie że pomimo ogrywania tego samego raz jeszcze ma jeszcze więcej frajdy. To tyle. Ja wyciągnąłem z tego prosty wniosek - przesiadka i dopłata do tej 4090 to była słuszna decyzja skoro daje mu wyraźnie więcej radości. Zresztą, nie raz mi później mówił że wzięcie tej 4090 to był najlepszy pomysł i cieszy się cały czas tą kartą. Jasne że grać się da na PSX czy tam pegazusie, tylko czemu sobie zawężać spektrum radości jeżeli możesz sobie na to pozwolić. Nie mówimy tutaj przecież o ludziach na głodówce z wyboru pod kątem zakupu karty z wyższej półki bo to zwykła głupota. Sam pamiętam jak przechodziłem Gta 4 w 15-20fps w 720p, potem znów ale FullHD z 60fps niskie/średnie, a potem 1440p Ultra 60fps. Tak samo ostatnio jak wymieniłem na 5070Ti to pierwsze co odpaliłem to Watch Dogs 2. Zawsze przy zmianie czegoś w PC odpalam i patrzę na wydajność. Teraz 4k wszystko wymaksowane i płynna rozgrywka. Banan na twarzy i zaczęło się giercowanie mimo, że stara giera, ale piękna. To co piszesz po prostu ma sens i ja też taką osobą jestem, że lubię wracać do ulubionych gier, aby zagrać w nie jeszcze raz z lepszą jakością, gdzie poprzedni sprzęt nie dawał rady. Także rozumiem twojego ziomka. 1
Kadajo 7 980 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @oldfashioned to nie ja spłycam tylko ty robisz jakieś podziały niewiadomo z czego. Już ci wytłumaczyłem, jak dla kogoś hobby to PC to nie oznacza z automatu ze musi mieć RTX'a 5090. Tak jak ktoś jest graczem to nie oznacza automatycznie nawet ze gra na PC. Sorki ale to ty robisz z igły widły i za wszelka cenę podpinasz pod hobby status finansowy. A to może mieć znaczenie tylko i wyłącznie dla ciebie i dla nikogo więcej. To jest rzecz której nie rozumiesz.
AndrzejTrg 2 923 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu To ja chyba dziwny jestem, nie wracam do gier, tak samo jak nie oglądam filmów drugi raz, to wszystko co było warte uwagi to zastaje mi w pamięci i czy to było rok czy 20 lat temu to pamiętam to tak dobrze że nie widzę sensu ponownego przechodzenia czegoś, tym bardziej po zmianie gpu, grafika grafiką, która u mnie jest po za podium wyznaczników dobrej gry, co z tego że gra wygląda pięknie jak cała reszta ssie
Rekomendowane odpowiedzi