Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Ciekawe czy nie pojda na latwizne i nie uzyją tych samych chlodnic lekko zmodyfikowanych pod nowe gpu. Ponoć te były przewymiarowane, bo szykowane na TDP 600W. Czy 5090 juz nie bedzie mial tak ladnych temperatur?

Ci którzy chcą mieć chłodno i cicho zrobią undervolting poświęcając wydajność. Ci którzy chcą wydajności zrobią OC poświęcając ciszę. Wielkiej filozofii w tym nie ma. Skoro 4090 450W może być cicha to 5090 po UV powinna być podobna do 4090 w trybie 450W. Przy 600 będzie cieplej, ale skoro nawet mały founders sobie z 600 wat radzi to tym bardziej dużo większe od niego chłodzenie typu strix.

Opublikowano (edytowane)

Moj 4090 Liquid X jest cichutenki i to bez UV. Pod obciazeniem 400W temperatura na GPU ponizej 60C@1000rpm. Czasem jak gra przycisnie to max. 1050rpm. Bajka. Do tego jest tak piękna w tej szczotkowanej stali nierdzewnej, ze kupilem CM Riser V3, żeby postawić ją w pionie. 

Jestem strasznie ciekaw serii 50x0 w wersji AiO.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
4 minuty temu, wrobel_krk napisał(a):

Ja zmienię jednak z aio na cegłę powietrzna. Takie 240 auto wcale takie super ciche. A dopłacasz;)

To chyba cos nie tak masz, mialem 2 razy i zawsze zadowolony bylem, chyba, ze jakas padaka z lipnymi wentylami. 

Opublikowano
3 godziny temu, Zachy napisał(a):

W nic.

Jak wydajesz tyle kasy chcesz wiedziec co kupujesz.

Jednego dnia sa testy, a następnie dzien później sa w sklepach.

Piszesz,a nie znasz realiow :d

Co do modeli

Msi Suprim X - topka, nie ma sie do czego przyczepic, w niektorych piszcza cewki.

Gigabyte Gaming OC - swietne chlodzenie, ale trzeba samemu ustawić krzywa wentylatorow, zerowa szansa na piszczenie cewek.

PNY XLR8 - mala, ciche chlodzenie i cewki

Asus TUF - ok, ale piszcza cewki

Asus Strix - ok, cewki tez daja sie we znaki

Jak zrobią tak jak z premierą 9800X3D to zawsze dzień na przemyślenia.
Miałem  PNY 3080 XLR8 - strasznie głośne chłodzenie. Także więcej się nie zdecyduję. Chyba, że z braku laku nie będzie nic innego na półkach sklepowych.
Mam obecnie Gigabyte Gaming OC 3080 Ti - owszem, krzywą wentyli w Afterburner musiałem sam ustawić. Chłodzenie o wiele, wiele lepsze niż w XLR8. Natomiast pamiętam, że miałem w niej problemy z UV.