Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, PaVLo napisał(a):

Tak, gry jak Indiana, SW: Outlaws, Jedi Survivor, Diablo 4 czy Cyberpunk wykorzystują ponad 16GB. Możliwe, że porty God of War 2 i Horizon ZD też zadowolą się ponad 16GB Vram.

Zapotrzebowanie będzie tylko rosło, więc kupowanie kart z 16GB do 4k będzie strzałem w kolano 🙄

Oprócz Diablo to te gry chodziły na premierę jak kupa nawet na 4090 więc 16gb nie ma tu nic do rzeczy.

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano

Indiana rozumiem że z tymi dodatkowy teksturami 40GB mógł brać ponad 20GB VRAM w 4K, ale SW:Outlaws z tym rozpaćkanymi teksturami to widać babol by tyle VRAM brać w 4K, ja myślę że mi 16GB na trochę starczy w 1080p, monitora nie zmieniam póki się nie zepsuje. :faja:

• Upvote 1
Opublikowano

A Ty celujesz w którą kartę? Ja raczej poczekam na RTX 5080 z 24 GB, czy to nazwą Ti, Super czy jeszcze jakoś inaczej. 16 GB VRAM dla mnie za mało, a ja nie zmieniam często karty, także ma mi wystarczyć na długo. Siedzę na GTX 1070, 19.10.2024 upgrade kompa robiłem, ale GPU zostało. Chyba trzeba będzie jeszcze rok hold robić, bo RTX 5090 to będzie mega droga.

• Haha 1
Opublikowano

No niestety, dziś jak chcesz mieć wszystko maks nie tylko liczy się dużą wydajność ale i powoli zasób pamięci w 24 GB.

Z drugiej strony bez mocy ale z dużą ilością pamięci też nie pograsz maks ( patrz AMD z 24 GB gdzie suwaki muszą iść ostro w dół).

5080 16GB będzie się dusić, 9070XT czy tam 7900XTX za mała moc.( Tutaj nawet PT na low nie ma co myśleć)

Na rynku aktualnie będą 2 GPU do grania na full powyżej 1440p - 4090 i 5090.

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Sebastiansbk napisał(a):

Noo tam to trzeba doliczyć Jeszce koszta informatyka żeby to w slot zainstalował 🤣

Całkiem możliwe, że to zainstalowanie GPU w kompie będzie wykonywać nie najzwyklejszy informatyk, a... kobieta 8:E. (nie mam na myśli jego starej ;))

Edytowane przez Spl97
  • Haha 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Spl97 napisał(a):

Całkiem możliwe, że to zainstalowanie GPU w kompie będzie wykonywać nie najzwyklejszy informatyk, a... kobieta 8:E. (nie mam na myśli jego starej ;))

A to trzeba całej rzeszy specjalistów do montażu gpu? Przecież to tylko cyk w slot i kabelek podpiąć i gotowe :E

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Wolę zaufać komuś kto się na tym zna. Sobie nie ufam:E

Ja kiedyś po "alkoholu" kartę za 2 tys uwaliłem. Chciałem założyć nowe chłodzenie :)

Śrubokręt się omsknął i przeciąłem ścieżki do 8 warstwy. Tak stwierdzili w serwisie.

Edytowane przez lysyn
  • Sad 3
Opublikowano

Ja ciągle jakieś grafy montuje, słabsze, lepsze, czasami mobo nie trybi i są inne cyrki, kompa sam składam sobie od ponad 25 lat. :E  Pierwszego składałem jak nie było internetów i tych wszystkich udogodnień co teraz, tylko zworki, taśmy, IRQ, DMA, ATA, ISA, PCI, Socket 3, Socket 7. :E  

• Upvote 2