Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Vulc napisał(a):

Ze sprzętem jest wszystko ok. Jak będziesz chciał go zajechać, to go zajedziesz. Zawsze znajdzie się metoda.

Zastawia mnie kiedy dojdziemy do ściany graficznej w grach gdzie w końcu będzie można grać w 4k 60fps + z PT.

Żeby GPU podgoniły :E 

Bo na razie to jest tak że GPU to osioł a gry to kij z marchewką xD :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
8 minut temu, Brolly napisał(a):

No właśnie tutaj pojawia się zawsze to samo pytanie z mojej strony na które chyba nie otrzymałem odpowiedzi nigdy :E 

Czy to że taki wukong/indiana/CP na ultra z PT chodzi jak kupa (stoi w sumie :E ) to jest wina tego że technologia graficzna w grach wyprzedza taki sprzęt jak 4090? czy gry nie potrafią wykorzystać w 100% GPU ? czy to kwestia kodu gry ?

Albo to może jakiś problem od procesorów?

Akurat te gry z Dlss i FG chodzą bardzo dobrze na 4090. 

A 4080 zajechał tylko Indiana.

Mowa o 4k.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Brolly napisał(a):

Zastawia mnie kiedy dojdziemy do ściany graficznej w grach gdzie w końcu będzie można grać w 4k 60fps + z PT.

Żeby GPU podgoniły :E 

60 już jest dla wielu niegrywalne. Minimum 80 musi być;)

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano

Jak wgl sprawdza się frame generator? artefakty zależne od gry?

Bo wiem że na 4k DLSS już mydła nie ma (albo jest minimalne)

Teraz, ODIN85 napisał(a):

60 już jest dla wielu niegrywalne. Minimum 80 musi być;)

Wsadzam kij w mrowisko ale ja widzę różnicę :D 

Opublikowano
29 minut temu, Element Wojny napisał(a):

5080 premiera 21-ego. 

9 minut temu, ODIN85 napisał(a):

11 dni po wypłacie. Przypadek? Nie sądzę :D

1 dzien po wyplacie rent i emerytur przez ZUS babciom i dziadkom, rowniez nie sadze ze to przypadek :E

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Skoro na ruszt idzie 5080 to nvidia jest pewna,  że pozamiata 4090 ;) 

Fajnie by było gdyby ~pół układu z 5090 tak pozamiatało :E

Ja jestem dalej pesymistycznie nastawiony. Nvidia nie bez powodu tak pięknie wycofała ze sklepów 4090 przed premierą. Konkurencji nie będą sami sobie robić :E

Prezentacja obstawiam, że głównie będzie polegać na porównaniu wydajności "DLSS3" vs "DLSS4" i w tym zawarte będzie stare i nowe FG. Tutaj nvidia na pewno się postara, żeby na słupkach dobrze to wyglądało.

A 16GB vram w karcie o poziomie 4090 to ogólnie trochę słabo. Już Indiana ostatnio pokazał, że to zaczyna ograniczać nawet przy skalowaniu do 4k z 1440p DLSS + FG i mimo obniżenia bufora textur na high dalej jeszcze brakuje vramu.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Spychcio napisał(a):

Czekam jak Jensen wyjdzie na scene i zapowie cenę RTX5090.. 

Bez przesady, w absurdalnej cenie nikt tego nie kup....

Spoiler

cover4.jpg

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

@lukadd

Pamiętaj o tej nowej kompresji pamięci :E

Ciekawe czy chociaż to dostaniemy też dla RTX 4xxx :hihot:

Kompresja textur. W takim układzie po co dają do 4090 32GB jak kompresja textur załatwi sprawę :E

Dwa to chyba nie będzie działać od strzała w grach które nie są dostosowane. Kolejna sprawa nawet jak to zaoszczędzi 20% vram to dalej słabo przy 16GB na karcie o poziomie wydajności 4090, albo nawet wyższej jak niektórzy wróżą.

Opublikowano
2 minuty temu, Tornado3 napisał(a):

tabelki z parametrami to wróżenie z fusów ;) chyba wiesz jak 4080 rozprawiła się z 3090ti w czystym rastrze

A jaki przeolbrzymi skok na procesie był z Ampere na Adę? A co teraz mamy 8:E

Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Kompresja textur. W takim układzie po co dają do 4090 32GB jak kompresja textur załatwi sprawę :E

Dwa to chyba nie będzie działać od strzała w grach które nie są dostosowane. Kolejna sprawa nawet jak to zaoszczędzi 20% vram to dalej słabo przy 16GB na karcie o poziomie wydajności 4090, albo nawet wyższej jak niektórzy wróżą.

Bo wiesz. to karta dla profesjonalistów do AI nie do grania. Dlatego musi mieć więcej pamięci. :hihot:

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Kolejna sprawa nawet jak to zaoszczędzi 20% vram to dalej słabo przy 16GB na karcie o poziomie wydajności 4090, albo nawet wyższej jak niektórzy wróżą.

Trzeba zrobić miejsce na serie 6 i 7. ;) Za mało vramu? To się zateguje. :E

Edytowane przez Vulc
Opublikowano

Tak patrzę, 3 stycznia 2023 kupiłem swojego RTX 3060Ti i teraz mam zamiar styczniu zmienić na coś z 16gb vram w okolicy 3tyś, więc czekam na AMD, karta ma posłużyć z 4lata, gdyby ten RTX miał te 12/16 zapewne jeszcze rok bym dał radę.

Opublikowano
1 minutę temu, Tornado3 napisał(a):

wrócimy do tematu 7 stycznia aczkolwiek już widać wśród właścicieli 4090 lekki niepokój :D

Dla czego niepokój ja tam bym chciał, aby 5080 była 2x wydajniejsza od 4090, a 5090 nawet 3x :E No, ale oceniam to co widzę, pół układu w 5080 i proces zaledwie po lekkim liftingu.

To mi daję do myślenia, że na slajdach będzie forsowany nowy DLSS4, a realna wydajność nie będzie porywać.

Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Tak patrzę, 3 stycznia 2023 kupiłem swojego RTX 3060Ti i teraz mam zamiar styczniu zmienić na coś z 16gb vram w okolicy 3tyś, więc czekam na AMD, karta ma posłużyć z 4lata, gdyby ten RTX miał te 12/16 zapewne jeszcze rok bym dał radę.

To raczej tylko RX9070/9070XT dla Ciebie bo RTX5070 będzie miał 12GB więc odpada na starcie... a oba Radeony mają mieć 16GB:red:

Opublikowano
5 minut temu, Spychcio napisał(a):

a oba Radeony mają mieć 16GB

Wiem, w cenie do ok 3tyś mam 7800xt- ale odpada bo jest najsłabszy z tej stawki, ale cenowo dla mnie plus, bo ok 2tyś idzie kupić. 9700GRE/XT(chyba lepiej będzie XT i nie ograniczać się) albo właśnie te nowe o których wspomniałeś, podczas gdy z nvidii mam tylko 4070 Super, mam po dziurki w nosie problemy z vramem., włączenie FG to zależnie od gry od 300mb-1.2gb na karcie, sporo gier specjalnie omijałem, bo wiedziałem co będzie. Czekam na CES, choć mam kilka obaw odnośnie Radeonów, bo widziałem, że mają sporo gorący hot spot, czasem idle pobiera kosmiczne wartości Wat, no i te niesławne sterowniki jedni narzekają drudzy nie.

Kurteczka mnie interesuje, bo jestem ciekaw co zapowie, jakie będą to nowe technologie, słupki z tym związane, czysta ciekawość, ale wyboru to nie ma dużego.