Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Też czekam na 5080 nawet 16GB. Do monitora 2560x1440p. Abym się zdecydował 5080 musi być szybszy niż 4090 w fps. Ewentualnie jeśli cena 5090 będzie do około 10k to rozważę też 5090 tylko tutaj musiałbym zobaczyć jakąś recenzję że nie jest on głośny jak suszarka. Kartę potrzebuję oprócz grania do projektu dema w Unreal Engine 5.X który przygotowuję, a nie jestem póki co mocny w optymalizacji, więc karta powinna być wydajna. 

5 godzin temu, Johnny Tomala napisał(a):

Na pewno nie kupię RTX 5080 16 GB - ta karta zupełnie jest nieopłacalna.

W ogóle nie rozumiem biadolenia że 5080/16GB jest nieopłacalne: przecież to jest tyle samo vram co 5070TI a (1.) nie znamy różnicy ceny 5080 do 5070TI ani (2.) różnicy w wydajności fps między tymi kartami.

Edit: P.S. takie demo/eksperyment robię z dinozaurami w Unreal Engine:

Dinos.jpg.4f1fb888265114a00a14648277510d73.jpg

Edytowane przez Ravenik
  • Upvote 6
Opublikowano

Chętnych pewnie będzie więcej niż się Wam wydaje. Większość nie żyje na forach komputerowych. Nie wspominając już o fakcie, że pewnie do 95% albo i lepiej gier wydanych w najbliższych dwóch latach te 16 GB nadal w zupełności wystarczy.

Opublikowano

Ja nie rozumiem też tych dziwnych nadziei na 5080 super/Ti z 24gb VRAMU. Po pierwsze jeśli ta karta zostanie kiedyś wydana to pewnie nie wcześniej niż za rok co pokazała premiera rodziny rtx 4000 super. Po drugie na 99% to będzie taka sama wydajność jak zwykła 5080 a jedyną różnicą będzie zastosowanie kości 3gb zamiast 2gb. 5080 ma być na pełnym chipie gb203 a NVIDIA raczej nie będzie chętna do cięcia gb202, podobnie jak nie było cięcia ad202. A 5080 super/Ti by się przydała ale nie o takiej samej wydajności jak zwykła 5080 a mocniejsza, mająca z 15tys rdzeni cuda i szynę 384bit.

Opublikowano
30 minut temu, Ravenik napisał(a):

Też czekam na 5080 nawet 16GB. Do monitora 2560x1440p. Abym się zdecydował 5080 musi być szybszy niż 4090 w fps. Ewentualnie jeśli cena 5090 będzie do około 10k to rozważę też 5090 tylko tutaj musiałbym zobaczyć jakąś recenzję że nie jest on głośny jak suszarka. Kartę potrzebuję oprócz grania do projektu dema w Unreal Engine 5.X który przygotowuję, a nie jestem póki co mocny w optymalizacji, więc karta powinna być wydajna. 

W ogóle nie rozumiem biadolenia że 5080/16GB jest nieopłacalne: przecież to jest tyle samo vram co 5070TI a (1.) nie znamy różnicy ceny 5080 do 5070TI ani (2.) różnicy w wydajności fps między tymi kartami.

Edit: P.S. takie demo/eksperyment robię z dinozaurami w Unreal Engine:

Szybszy od 4090 i taniej niż 7000zł. Moje warunki:red:

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, lukadd napisał(a):

Nowy rok, nowa gra czy stary RTX radę da 8:E

Pokaż ukrytą zawartość

Wx7XMcl.png

Wspaniała gra 🙂

4 godziny temu, Spychcio napisał(a):

Sea of Stars:yuppie: 

Przeszedłem super gra:)) Uwielbiam klasyczne, turowe jrpg.

Ograłem też ostatnio Octopath Traveler II i też mega polecam:puchar:

Również przeszedłem Sea of Stars, to była bardzo fajna przygoda 🙂 najprawdopodobniej w tym roku ma wyjść coś podobnego, gra nazywa się Threads of Time, zapowiada się równie wyśmienicie 🙂

Edytowane przez Pavel87
  • Thanks 1
Opublikowano
26 minut temu, bartez88 napisał(a):

Ja nie rozumiem też tych dziwnych nadziei na 5080 super/Ti z 24gb VRAMU. Po pierwsze jeśli ta karta zostanie kiedyś wydana to pewnie nie wcześniej niż za rok co pokazała premiera rodziny rtx 4000 super. Po drugie na 99% to będzie taka sama wydajność jak zwykła 5080 a jedyną różnicą będzie zastosowanie kości 3gb zamiast 2gb. 5080 ma być na pełnym chipie gb203 a NVIDIA raczej nie będzie chętna do cięcia gb202, podobnie jak nie było cięcia ad202. A 5080 super/Ti by się przydała ale nie o takiej samej wydajności jak zwykła 5080 a mocniejsza, mająca z 15tys rdzeni cuda i szynę 384bit.

Potencjalna 5080 Super/Ti, to będzie odpad z 5090 dlatego zobaczmy ją dopiero za jakiś czas, jak nVidia uzbiera już kupkę wadliwych GB202. Nikt nie będzie przycinał dobrych GB202.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Szybszy od 4090 i taniej niż 7000zł. Moje warunki:red:

Moje to chociaż 20 GB ram i 6 tys ale już na to od dawna nie liczę więc celuje w 5070 ti.Natomiast spodziewam się że będzie nam wciskany jakiś ficzer obniżający zużycie ramu w grach żeby jakoś sprzedać tego kastrata jakim okaże się 5080.O ile przecieki się potwierdzą na co niestety wszystko wskazuje.

Edytowane przez dan254
Opublikowano
23 minuty temu, dan254 napisał(a):

(...) celuje w 5070 ti. Natomiast spodziewam się że będzie nam wciskany jakiś ficzer obniżający zużycie ramu w grach żeby jakoś sprzedać tego kastrata jakim okaże się 5080.

5070TI to plucie w ryj po całości: mało vramu i mało shaderów. Jak krucho z kasą to już lepiej zaoszczędzić i kupić coś bardziej potrzebnego do życia.

• Haha 3
Opublikowano
6 minut temu, Ravenik napisał(a):

5070TI to plucie w ryj po całości: mało vramu i mało shaderów. Jak krucho z kasą to już lepiej zaoszczędzić i kupić coś bardziej potrzebnego do życia.

Tak tak, każda karta jest nie dobra, po co wy tu w ogóle siedzicie i czekacie na karty, kupcie coś bardziej przydatnego do życia! Może od razu najlepsza trumna by się dobrze w niej leżało po życiu w którym się wszystkiego odmawiało?

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano

@PiPoLiNiO sytuacja sama się prosiła o trolling. @sideband zaczął o tym calebie, Ty zapytałeś czy to prawda więc jak można było nie skorzystać z okazji na dobry żarcik. :E Tak więc pociągnąłem historyjkę dalej. To tylko pokazuje jak łatwo można manipulować ludźmi w necie i jak łatwo łykają różne baity i fake newsy. Radzę wrzucić na luz.

ac2ac5cb6dc21c3250c0d2682a80fe97.gif

• Haha 5
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A 4070ti z 12gb jakos do dzis zyje po 2 latach :D

I pewnie pożyje kolejne 2 lata, bo nie sądzę że 12GB się zapcha w 1440p.

Ale no tak czy siak, 5070Ti to będzie karta do 1440p, więc 16GB to aż naddto. Rozumiem czepiać się o 12GB w 2025 roku, ale 16?

Oh wait, bo AMD daje więcej! Eeeee no nie, bo nowa generacja też poza 16GB nie wyjdzie. Ojoj :( 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Proszę odpalić najnowszy build Escape From Tarkov, wersja 0.16 - żre 99% VRAM i 99% pamięci RAM. :E Wszystko się "da", kwestia jak bardzo developer "utalentowany".

12GB VRAM to będzie niedługo minimum do 1080p, a Wy tu wspominacie o 1440p. Patrząc na wymagania gier, które ciągle idą w górę przyszłość nie rysuje się w pozytywnych barwach jeśli ktoś będzie miał poniżej 16GB VRAM.

@PiPoLiNiO jeśli poczułeś się w jakiś sposób urażony to przepraszam ale nie taki miał być zamysł tej akcji.

Edytowane przez caleb59
  • Sad 1
Opublikowano
22 minuty temu, caleb59 napisał(a):

12GB VRAM to będzie niedługo minimum do 1080p, a Wy tu wspominacie o 1440p. Patrząc na wymagania gier, które ciągle idą w górę przyszłość nie rysuje się w pozytywnych barwach jeśli ktoś będzie miał poniżej 16GB VRAM.

Zwiększanie VRAM to pudrowanie problemu i nic więcej. To nie jest rozwiązanie.