Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Zhao napisał(a):

Dobrze,że Zhao jest tylko jeden xD

No to się ciesz. W moim przypadku okazało się, że jest profil na TikTok z dokładnie takim samym nickiem co mój tutaj. Żeby nie było wątpliwości, zaglądałem kiedyś na ten profil i na 100% to nie jest moja sprawka, a konto na TikToku z tym samym nickiem co ja to ma jakaś Niemka lub Austriaczka 8:E.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano
1 godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Może i 3060ti nie jest super, jak 4070 Super jest "super", ale ma się co się ma, każdy z nas ma inny budżet, ja teraz planuję pobić"swój rekord", nigdy nie wydałem tyle na kartę, z jednej strony mi szkoda z drugiej jestem zmuszony, nawet gdybym miał monitor 1080p to nadal szukałbym czegoś wydajnego z 16gb vram. A kupno czegoś pokroju 70Ti nie wchodzi w grę. Zobaczymy co pokaże pan Kurteczka i pani bez kurteczki.:E

Przy takim monitorze (27 cali 1440p - czyli to samo co u mnie) inwestuj w 5070Ti. Moja 4070 sobie radzi calkiem dobrze, ale w zbyt wielu grach nie potrafi utrzymac 144fps - pomijajac najbardziej wymagajace tytuly, biega gdzies miedzy 100-120fps. Licze ze 5070Ti utrzyma te 144fpsy. 

10 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Gigabyte Gaming Oc w trybie Silent.

Bedzie warto poczekac na testy poszczegolnych modeli. 

Opublikowano (edytowane)

MSI robi na ogol dobre i ciche karty. Mialem od nich 970 Gaming X, 1070 Armor i 3060Ti Gaming X - Armor byl troche glosniejszy, ale Gaming X miod malina. Jesli chodzi o ostatnia generacja, to slyszalem duzo dobrego o modelach PNY LR8 VERTO.

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano
21 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No to też istotne. Ale no ja chcę połączyć ciche cewki i wygląd. Gainward mi to dał. Pytanie jak będą wyglądać 5090.

Chociaż w sumie najważniejsze pytanie, które firmy będą dostępne na start w ogóle. Bo może się okazać, że wybór będzie malutki i będzie dupa zbita 

Cewki to loteria. Trzeba by kupować po pojawieniu się opinii, nie w preorderze, a wtedy może już być wszystko wyprzedane. Ewentualnie jak ktoś kupuje coś innego niż 5080, które mają być pierwsze, ma szansę co nieco wyczytać przed premierą swojego modelu. 

Opublikowano
8 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Przy takim monitorze (27 cali 1440p - czyli to samo co u mnie) inwestuj w 5070Ti. Moja 4070 sobie radzi calkiem dobrze, ale w zbyt wielu grach nie potrafi utrzymac 144fps - pomijajac najbardziej wymagajace tytuly, biega gdzies miedzy 100-120fps. Licze ze 5070Ti utrzyma te 144fpsy. 

Bedzie warto poczekac na testy poszczegolnych modeli. 

To pewniak od lat akurat.

Opublikowano
1 godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Może i 3060ti nie jest super, jak 4070 Super jest "super", ale ma się co się ma, każdy z nas ma inny budżet, ja teraz planuję pobić"swój rekord", nigdy nie wydałem tyle na kartę

Ja za 5070Ti wydam więcej niż za 2 poprzednie karty razem wzięte (970 za 1600 i 2070S za 2500) :E

• Sad 2
Opublikowano (edytowane)

@Element Wojny 

Obydwie karty od Gigabyte'a i działają do dziś (jedna u kumpla) i przez 10 lat żadnych problemów, więc prawdopodobie też Gigabyte'a wezmę jako zadowolony klient ;)

Ale ktoś tu słusznie zauważył, że jak 5080 wyjdą pierwsze to będzie można popatrzeć na testy różnych modeli i producentów i to wziąć pod uwagę przy wyborze 5070ti.

Edytowane przez muszka
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

i 5090 nie idą w parze :D Wiem, że chodziło Ci o sam segment kart 5090 i to, że są segmenty w segmencie, ale i tak to dziwnie brzmi :)

Mid-range układu chłodzenia :)Po prostu mogłem mieć Suprima, ale te grubo ponad tysiąc dopłaty wolałem mieć w kieszeni. Nie potrzebowałem OC i power limitu z kosmosu, a temperatury w x-trio niewiele gorsze na stock.

Opublikowano
7 minut temu, Element Wojny napisał(a):

PNY LR8 VERTO

PNY dał z czasem ciała bo zmienił biosy dając 1400-1500rpm na minimalnych obrotach.

Ogólnie nie ma żadnego pewniaka, na każdy model trzeba patrzeć indywidualnie. Bo producenci lubią sobie zmieniać i dostosowywać chłodzenia pomiędzy generacjami GPU, a również i potrafią wydawać w trakcie trwania generacji rev v.2. Które to wcale nie musi oznaczać, że będą lepsze bo np. jak w PNY więcej RPM na minimalnym, totalnie bezzasadnie.

Albo odchudzą radiator i wywalą komorę parową jak w Gigusiu Windforce V2. czy np. Asus w Dualu wydał z czasem słabsze nowe rewizje EVO. MSI Gaming X to obecnie wersje Slim, czyli mniejsze radiatory, gorsza kultura pracy itd.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Te Slimki od MSI to akurat są zrobione porządnie. Trzymają fajne temperatury jak na tak kompaktowe chłodzenia. 

Nie są złe, szczególnie jak ktoś szuka trochę bardziej kompaktowego modelu, ale są lepsze. Dla tego na wszystko trzeba patrzeć idywidualnie. A szczególnie jak ktoś szuka GPU które potrafi mocno zejść na minimalnym rpm, nie ma wielkiego wyboru.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
6 minut temu, lukadd napisał(a):

PNY dał z czasem ciała bo zmienił biosy dając 1400-1500rpm na minimalnych obrotach.

Ogólnie nie ma żadnego pewniaka, na każdy model trzeba patrzeć indywidualnie. Bo producenci lubią sobie zmieniać i dostosowywać chłodzenia pomiędzy generacjami GPU, a również i potrafią wydawać w trakcie trwania generacji rev v.2. Które to wcale nie musi oznaczać, że będą lepsze bo np. jak w PNY więcej RPM na minimalnym, totalnie bezzasadnie.

Albo odchudzą radiator i wywalą komorę parową jak w Gigusiu Windforce V2. czy np. Asus w Dualu wydał z czasem słabsze nowe rewizje EVO. MSI Gaming X to obecnie wersje Slim, czyli mniejsze radiatory, gorsza kultura pracy itd.

Tu już same stare konie i i tak tego nie słyszą:D

Opublikowano

Ja też gram z dźwiękiem i mi to nie lata. Bo, ani na głośnikach nie zagłuszysz takich rpm, szczególnie gdy w grze masz jakieś ciche tło, podobnie jak się chce jakichś lepsiejszych otwartych słuchawek używać do grania :E