Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, lysyn napisał(a):

Jest włączone. 1200 rpm jak było tak i jest.

IMG20250301150421.jpg

A wyłącz kompa na kilkanaście minut i zobacz po uruchomieniu czy będą się kręcić w idle zaraz po starcie jak GPU zimne.

Z tego co wyczytałem w teście tego GPU na niemieckim portalu, gdzie trochę chaotycznie jest to opisane, to wygląda, że Inno bierze pod uwagę dwa parametry. Pierwszy to temp GPU od 50 stopni dla start fan, a drugi to pobór prądu w idle.

I tempy masz niskie, ale masz pobór 40W w idle. A tam było coś napisane, że wentyle się włączają po przekroczeniu 50W poboru, a następnie możliwe, że do ich wyłączenia potrzeba zejść poniżej 26W. Co w praktyce może być trudne bo nawet klikając po stronkach czy youtube będziesz miał więcej niż 26W poboru z GPU.

"Tanie" GPU/chłodzenie to i lipne nastawy zapewne w biosie GPU.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
10 minut temu, bourne2008 napisał(a):

Ale co innym biosem? :hmm:Dopóki producent nie wypuści bios-u w którym zejdziesz niżej z nastawami wentyli to żaden soft tego nie przeskoczy.

1 minutę temu, lysyn napisał(a):

Patrzyłem u syna ma PNY 4070 Ti Super i też ma zablokowane na 30%. Przed chwilą sprawdzałem. Ale ma min 700rpm i chodzi cicho w idle.

Wychodzi na to, że INNO już tak ma z tymi wentylami

Opublikowano
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

ma znaczenie jak się gra uczciwie, a że typ znalazł babola którego wykorzystał to inna sprawa

To może inaczej. 2 najlepsze wyniki 14900k vs 9800X3D (RTX5090) to raptem 1.1% różnicy dlatego ja np obstawiałbym kwestie opytmalizacji platformy i to czy masz zaśmiecony system, bo przy tak dużym FPSie to jest istotne.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tornado3 napisał(a):

To może inaczej. 2 najlepsze wyniki 14900k vs 9800X3D (RTX5090) to raptem 1.1% różnicy dlatego ja np obstawiałbym kwestie opytmalizacji platformy i to czy masz zaśmiecony system, bo przy tak dużym FPSie to jest istotne.

To na pewno, żeby na swoim kapciu 13700kf wbić te 221000pkt , musiałem ubijać wszystkie aplikacje w tle kręcić proca i pamięci, na systemie przeznaczonym stricte do 3dmarków.

Kolega ma ZNACZNIE mocniejszego proca i gpu, a wynik słabszy (gdzie wszystkie inne testy robią sieczkę z 4090), warto sprawdzić co nie trybi, bo szkoda marnować sprzęt na syfy w systemie

jeśli proc pozwoli  i system czysty, to na 5090 powinni wbijać ponad 1k fps

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
4 godziny temu, Zachy napisał(a):

400-430 w większości testow,

500w w steel nomad, ale on bierze więcej 

475w w CP2077

acha no to taki poziom 4090 default, oprocz nomada. 

A jak to wyglada na 0.85V? Generalnie nie jest powiedziane, że na 0.85V dużo stracisz. Możesz nawet zyskać w teorii na 1% low. Pamietaj jeżeli undervoltujesz, o ile to mozliwe nie ruszaj powerlimitu. 

Wyglada to tak normalne OC +400Mhz tzn GPU boostuje do 1V, chyba że przekracza 600W to zbija napiecie

0.9~ tutaj roznie zalezy od egzemplarza +500Mhz?

Pytanie o 0.85V byc moze 525Mhz byc moze 550. Kazde GPU bedzie inaczej reagować na napiecie. Jeden chip moze byc fenomenalny przy 0.8V a przy 1V tragiczny. itp warto posprawdzac. 

Ostatnio VEX robił testy 5070Ti prime OC, karta ma 2 biosy quiet i performance. Na quiet odziwo GPU było bardziej stabilne mimo, że w teorii avg. fps był wiekszy na P, to na biosie cichym 1% low a w niektorych przypadkach nawet sredni fps potrafiłbyc wyzszy. 

14minuta porownanie 2 biosow 5070TI. 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

acha no to taki poziom 4090 default, oprocz nomada. 

A jak to wyglada na 0.85V? Generalnie nie jest powiedziane, że na 0.85V dużo stracisz. Możesz nawet zyskać w teorii na 1% low. Pamietaj jeżeli undervoltujesz, o ile to mozliwe nie ruszaj powerlimitu. 

Wyglada to tak normalne OC +400Mhz tzn GPU boostuje do 1V, chyba że przekracza 600W to zbija napiecie

0.9~ tutaj roznie zalezy od egzemplarza +500Mhz?

Pytanie o 0.85V byc moze 525Mhz byc moze 550. Kazde GPU bedzie inaczej reagować na napiecie. Jeden chip moze byc fenomenalny przy 0.8V a przy 1V tragiczny. itp warto posprawdzac. 

Ostatnio VEX robił testy 5070Ti prime OC, karta ma 2 biosy quiet i performance. Na quiet odziwo GPU było bardziej stabilne mimo, że w teorii avg. fps był wiekszy na P, to na biosie cichym 1% low a w niektorych przypadkach nawet sredni fps potrafiłbyc wyzszy. 

14minuta porownanie 2 biosow 5070TI. 

Z duzo teoretyzujesz :D

Kup karte zobaczysz jakie sa problemy z OC + UV.

Soft jeszcze nie ogarnia i trzeba kombinować.

Jakies skoki mhz w dol wzgledem tego co ustawisz itp.

Dalem 875mV i 2760MHz, a mam 2560-80MHz 

To jest jak gra w ruletkę 

Obnizasz napięcie do 850mV i cala krzywa idzie się pierdzielic.

Tak sie nie da testowac :(

Jak bedziesz mial karte i potestujesz mozesz wtedy mowic co i jak ma wyglądać:D

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Jest jakiś problem z nowymi GPU na win10?

Udało się trafić Gigabyte 5070 Ti windforce sff ale nie ma żadnych informacji/testów w necie. Mam nadzieję, że będzie lepsza niż ventus ...

Opublikowano (edytowane)

@maxmaster027

Przyklady wydajnosciowez heavens benchmark (z pamieci):

Oc pod korek 3080-3130mhz, 1050mV,+2000mem - 9870 pkt

Oc + UV 2900MHz, 900mV, +2000mem - 9650pkt

OC + UV 2560-80MHz,875mV, +2000Mem - 9240pk

Tak to mniej wiecej wyglada

Chciałem znalesc ustawienia na 850mV ale krzywa idzie w kosmos i jak ustawie V to wyskakuje dalasza jej czesc poza skale, jak ustawie prosta od zadanych V i 2700MHz to sama przeskakuje na 2300Mhz - zyje wlasnym zyciem

Edytowane przez Zachy
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Zachy napisał(a):

Z duzo teoretyzujesz :D

Kup karte zobaczysz jakie sa problemy z OC + UV.

Soft jeszcze nie ogarnia i trzeba kombinować.

Jakies skoki mhz w dol wzgledem tego co ustawisz itp.

Dalem 875mV i 2760MHz, a mam 2560-80MHz 

To jest jak gra w ruletkę 

Obnizasz napięcie do 850mV i cala krzywa idzie się pierdzielic.

Tak sie nie da testowac :(

Jak bedziesz mial karte i potestujesz mozesz wtedy mowic co i jak ma wyglądać:D

PTMa zainstalowałem zaaplikowałem* sobie przed momentem, wczoraj jeszcze sprawdzlem ceny GPU i wole jednak zadbac o tę co mam. 10C mniej odrazu na wejscie hotspot 15C mniej. 

A jeśli chodzi o krzywą to tak ktos tu juz wspominał, że trzeba dac wiecej. Ale zawsze mozesz sprobowac zablokowac czestotliwosc na konkrentym napieciu na kwadrat ktory jest aktywny na ciskasz L (z eng lock) i blokuje sie na tej czestotlisci. No...chyba, że to też jest zbugowane w takim razie :dupa:

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

Przy 850mV nie ds sie ustawić tego co sie chce. :wariat:

A chcialem tyle wbic dla 2740-50MHz i miec te 2580MHz stabilne i w miare wydajne.

Nie wiem czy to wina 

- karty/biosu jej

- sterownikow

-systemu ( mam win 11 24h wersle skladana wg pewnego poradnika)

Moze dziś windowsa jakas nowsza wersje wrzuce

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Zachy napisał(a):

Oc pod korek 3080-3130mhz, 1050mV,+2000mem - 9870 pkt

Oc + UV 2900MHz, 900mV, +2000mem - 9650pkt

OC + UV 2560-80MHz,875mV, +2000Mem - 9240pk

A to OC/UV robicie w Afterburner czy trzeba w jakimś innym narzędziu do Astrala? Osobiście preferowałbym Afterburnera...

(Astrala 5090 jeszcze nie mam tylko zbieram infromacje czy mi podpasuje...)

Edytowane przez Ravenik
Opublikowano

#Pipolinio odstapisz mi tego Astrala? Za dobra flaszke. U mnie bedzie mu dobrze. Powaznie pytam. 13,7 dales. Dam Ci 14 I foty wrxuce Jak sie prezentuje w moim wypasie. Potesteuje rowniez co tam bedziesz chcial. 

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, Ravenik napisał(a):

A to OC/UV robicie w Afterburner czy trzeba w jakimś innym narzędziu do Astrala? Osobiście preferowałbym Afterburnera...

(Astrala 5090 jeszcze nie mam tylko zbieram infromacje czy mi podpasuje...)

Ja robie w afterburner bo jakos bardziej mi podchodzi.

Jeszcze musialbym sie GPU Tweak 3 pobawic ale na razie uzywam jednego narzedzia.

• Thanks 1
Opublikowano
13 minut temu, Zachy napisał(a):

Przy 850mV nie ds sie ustawić tego co sie chce. :wariat:

A chcialem tyle wbic dla 2740-50MHz i miec te 2580MHz stabilne i w miare wydajne.

Nie wiem czy to wina 

- karty/biosu jej

- sterownikow

-systemu ( mam win 11 24h wersle skladana wg pewnego poradnika)

Moze dziś windowsa jakas nowsza wersje wrzuce

Też miałem problemy z ustawieniem krzywej nisko, 850mV jakoś i w dół. W afterburnerze sprawdzałem, nie wiem jak w gpu tweak.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

o serio serio. Tylko muszę najpierw w celu weryfikacji zobaczyć tego wypasa. Nie chciałbym zostać oszukany.

No wszyscy chcielibyśmy zobaczyć tego wypasa.

Jak to taki wypas to pewnie w customowej budzie siedzą customowe wodowania, chłodnice na zamówienie wykuwane przez najlepszych kowali świata i wszystko zrobione na rurkach wyginanych przez dziewice podczas pełni księżyca :E

Edytowane przez lukadd
  • Haha 1
  • Upvote 1