Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Bo tam nie ma zadnego rasteru tylko PT, o czym side wyzej pisal ;)

No dobra, uzylem blednie slowa raster, chodzilo mi o slowo natywna, bez DLSS. Pisalem tez o wukongu RT i SW RT, wiec to jest zwykle czepialstwo.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
9 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Pisalem tez o wukongu RT i SW RT, wiec to jest zwykle czepialstwo.

No nie czepialstwo bo te gry maja raster plus elementy RT/PT, a demko to jest w 100% PT render wiec jest roznica.

Opublikowano
1 godzinę temu, tomcug napisał(a):

Czyli RTX 5080 do 1440p, RTX 5090 do 4K. Z MFG musi być minimum ~240 FPS, żeby lag był akceptowalny. Pozostałe słupki dla picu.

Mam wszystkie Halfy do 2jki. Oprocz Alyx, czekam na promo. W 2jke sporo grałem. Oczywiscie mam też Half-life 2 VR. Half life 2jka ma jeden z najlepszy modow VR, poniewaz wyglada jak natywny i tak samo działa. FPS jest w cholere. Mnie interesuje czy nowy RTX mod bedzie dostępny w modzie Half-life 2 VR i czy w każdym sequelu. I jak to bedzie działać. 

Główną różnica pomiedzy GTA V legacy i Enhanced vs Half life 2 i Half life 2 RTX jest wlasnie to że HL ma genialny mod VR, a twórcy rockstar walczyli z moderami co rusz to zmieniajac versje gry tak aby mody VR nie działały (tak do tego stopnia). VR to 2x 2160x2160x czyli nieco ponad 4k z DLSS 4.0 performance powinno wygladac dobrze, ciekawe ile FPS, bo FG/MFG oczywiscie odpada

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

Jak rozumiem masz problem z chłodzeniem CORSAIR iCUE H150i , a nie z zasilaczem, 5090 bierze znacznie więcej papu od 4090, więc może przy słabo wentylowanej budzie przegrzewa się płyn w chłodzeniu, może podłączając gpu , odpiąłeś jakiś kabelek od wentylatora CORSAIR iCUE H150i

Sprawdź temperatury na cpu w czasie gry i dane z chłodzenia , temp. płynu jak to pokazuje, albo obroty pompy (może przypadek i pompka zaczyna padać )

Testowałem to dzisiaj pół dnia. I temperatury są dobre. Obudowa jest nawet otwarta i dobry przewiew. Bechmarki cpu i gpu nic nie zawieszają. Jedynie dwie gry w praktycznie w tym samym miejscu powodują nagłe wyłączenie komputera. Zmiana ustawień grafiki na gorszą nie rozwiązuje problemu. Jedynie jak zmniejszę rozdzielczość to komputer się nie resetuje. 

i doszedłem do tego że podczas gry w tych miejscach gdzie komputer nagle się wyłączał pomaga wyjęcie kabla HDMI i wszystko działa. Jedynie nie ma obrazu :)  

Teraz muszę rozgryźć co jest za to odpowiedzialne, kabel HDMI, monitor alienware aw3225qf czy Asus RTX 5090 Astral OC

EDIT: Na każdym przewodzie HDMI jest to samo, jak podłączyłem PC pod telewizor 4k jest to samo. Jedynie jak kabel HDMI jest odłączony to komputer się sam nie wyłącza. 

Uszkodzona karta czy może być jakiś inny problem?

Edytowane przez mikas
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Mam wszystkie Halfy do 2jki. Oprocz Alyx, czekam na promo. W 2jke sporo grałem. Oczywiscie mam też Half-life 2 VR. Half life 2jka ma jeden z najlepszy modow VR.

Sama fizyka w tym uniwersum jest idealna do VR. Mam ograne ~200h w VR - Black Mesa, HL2, Episode 1 i 2, Alyx. Na Alyxa teraz masz chyba najlepsza promocje jaka kiedykolwiek byla 82.49, wiec nie czekaj.

Uwielbiam serie HL i teraz premiera wersji RTX nakreca mnie jeszcze bardziej na zakup 5090.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
56 minut temu, cruzier napisał(a):

Sorki za blache i może śmieszne pytanie... Czy ja muszę pozrywać te widoczne folie i naklejki aby przetestować kartę w otwartej obudowie ?

IMG-20250313-WA0006.jpg

IMG-20250313-WA0005.jpg

Jak z  backplate zrobisz patelnie to te folie powinny pięknie się wkomponować

Opublikowano
53 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Sama fizyka w tym uniwersum jest idealna do VR. Mam ograne ~200h w VR - Black Mesa, HL2, Episode 1 i 2, Alyx. Na Alyxa teraz masz chyba najlepsza promocje jaka kiedykolwiek byla 82.49, wiec nie czekaj.

Uwielbiam serie HL i teraz premiera wersji RTX nakreca mnie jeszcze bardziej na zakup 5090.

własnie za 67zl byla. Myslałem że pojdzie w dól do 50 xD a tu przez tyle czasu poand 200zl... no sciagnałem sobie Steam LAB, pobawiłem sie na magazynie super fizyka w VR mega w dodatku jest tam tez flamaster i mozna pisac po tablicy itp na rozne kolory, tym wlasnie aspektem (piszacym flamastrem po szybie w Alyx) recenzenci probowali sprzedac Alyxa. Ja mówie, co w tym nadzyczajnego w Steam labie to też jest. No ale jeżeli mowisz ze gra jest w dobrej cenie to moze kupie

Opublikowano
13 minut temu, DżonyBi napisał(a):

To chyba przez sekunde doslownie, bo teraz masz historycznie najnizsza cene i naprawde warto, bo gra jest swietna.

Screenshot_20250313_200737_Chrome.thumb.jpg.b41242b6401a0f2c431c8bfc9b0e523e.jpg

No ok, to może była na jakims sklepie a na Steamie podobnie. W kazdym badzie razie sporo gierek jest na wyprzedaży RDR2 za 62zl itp robokop za 46zl chyba całkiem spoko

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, BarBar009 napisał(a):

Jak będziesz testował to napisz czy wentylatory klekoczą jak wchodzą w tryb pasywny. Aorus i windforce tak, ciekawe jak gaming oc

Ewidentnie podczas przejścia w tryb pasywny środkowy wentylator dość wyraźnie nie tyle klekocze co rzęzi. Niestety na wolnych obrotach też delikatnie rzęzi...Ropy się zgadzają... Irytuje mnie to gdyż lubię ciszę... tak to fajna karta - sam nie wiem czy jednak dla mnie. Za dużo kasy jak na taką wadę. Cewek prawie nie słychać.

5070ti.gif

Edytowane przez cruzier
  • Sad 1
Opublikowano

Daj na początek 60hz na ekran i sprawdź

2 godziny temu, mikas napisał(a):

Testowałem to dzisiaj pół dnia. I temperatury są dobre. Obudowa jest nawet otwarta i dobry przewiew. Bechmarki cpu i gpu nic nie zawieszają. Jedynie dwie gry w praktycznie w tym samym miejscu powodują nagłe wyłączenie komputera. Zmiana ustawień grafiki na gorszą nie rozwiązuje problemu. Jedynie jak zmniejszę rozdzielczość to komputer się nie resetuje. 

i doszedłem do tego że podczas gry w tych miejscach gdzie komputer nagle się wyłączał pomaga wyjęcie kabla HDMI i wszystko działa. Jedynie nie ma obrazu :)  

Teraz muszę rozgryźć co jest za to odpowiedzialne, kabel HDMI, monitor alienware aw3225qf czy Asus RTX 5090 Astral OC

EDIT: Na każdym przewodzie HDMI jest to samo, jak podłączyłem PC pod telewizor 4k jest to samo. Jedynie jak kabel HDMI jest odłączony to komputer się sam nie wyłącza. 

Uszkodzona karta czy może być jakiś inny problem?

Opublikowano (edytowane)

https://videocardz.com/pixel/chinese-retailer-lists-geforce-rtx-5060-12gb-and-rtx-5060-ti-cards-with-initial-prices

Ładnie. Chińczycy już podrobili kartę, a Nvidia jej jeszcze nie zdążyła zapowiedzieć. :D

Poza tym licząc procent ceny 5070 to za te 5060 12GB by wyszło na obecne ceny 2550zł :hahaha:

Cena 5060Ti też spoko. Drożej niż za 4070 za gówno na szynie 128bit. :E

To wygląda tak źle, że aż wiarygodnie. ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
36 minut temu, leven napisał(a):

No i ku..a znowu nie kupię 5060ti 16GB, bo nie dam 1000zł więcej niż się należy za troszkę mocniejszego 4060ti 16GB :dupa:

Akurat tutaj w przypadku 5060Ti 16GB bedzie spory boost wydajnosciowy, żeby nie powiedzieć bardzo bardzo duzy. 

Raz, że teraz 5060Ti bedzie miał 16GB GDDR7 28Gbps po OC 32Gbps vs GDDR6 18Gbps OC 21Gbps +55% przepustowosci ~~

RT corese wczesniej 34 vs teraz 36 i podobnie CUDA 4352 vs 4602. Wiekszy powerlimit. Wiec karta powinna byc blisko 4070 zwykłej + 16GB vram. 

Czyli przepustowosc pamieci po OC oczywiscie wzrośnie z 336~ do 512. To bedzie miało bardzo duzy wpływ na wydajnosc, szczególnie tam gdzie był bottleneck pamieci. 

Dlatego taka karta jakby chodziła po  2000-2200zl za wersje 16GB to byłoby fajnie, jednakże mało prawdopodobne niestety.

Opublikowano

Bardzo optymistycznie. Moim zdaniem za bardzo, bo jeśli przy 5070, 5070ti, 5080 i 5090 GDDR7 praktycznie nic nie dały, to tu też szału nie będzie. 

Ja przy 2400zł za 4070 (dawno temu) mówiłem że to jest warte góra 2000, więc nawet jakby się zbliżyło do 4070 to i tak przy 2500 byłoby śmiesznie. A niestety jeśli 4060 16GB była po 1900-2100 w sklepach a ta seria póki co wszędzie ma chore ceny..

No ale to tylko jakaś plotka, szczególnie mało wiarygodna, bo wersji 12GB nawet jeszcze Kopite nie "leakował". 

Tymczasem...

https://videocardz.com/newz/colorful-and-indian-retailer-team-up-3-lucky-winners-will-be-able-to-buy-rtx-5080-at-msrp

:hahaha:

Opublikowano
37 minut temu, VRman napisał(a):

Bardzo optymistycznie. Moim zdaniem za bardzo, bo jeśli przy 5070, 5070ti, 5080 i 5090 GDDR7 praktycznie nic nie dały, to tu też szału nie będzie. 

Ja przy 2400zł za 4070 (dawno temu) mówiłem że to jest warte góra 2000, więc nawet jakby się zbliżyło do 4070 to i tak przy 2500 byłoby śmiesznie. A niestety jeśli 4060 16GB była po 1900-2100 w sklepach a ta seria póki co wszędzie ma chore ceny..

No ale to tylko jakaś plotka, szczególnie mało wiarygodna, bo wersji 12GB nawet jeszcze Kopite nie "leakował". 

Tymczasem...

https://videocardz.com/newz/colorful-and-indian-retailer-team-up-3-lucky-winners-will-be-able-to-buy-rtx-5080-at-msrp

:hahaha:

karty typu 4070/4070S/4070Ti są bottlenekowane przez wielkosc pamieci i sama szyne. Dlatego wzrost jest wiekszy przy 5070(obczaj sobie ilosc CUDA/RT). Podobnie mysle, że bedzie z 5060Ti. Bottleneck pamieci 128bit był bardzo zauwazalny, wiec powinno być zauważalnie szybciej, szczerze to może byc ciekawa karta (oczywiscie tylko wersja 16Gb), 8GB do FULL HD juz nawet niestarcza

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, leven napisał(a):

No i ku..a znowu nie kupię 5060ti 16GB, bo nie dam 1000zł więcej niż się należy za troszkę mocniejszego 4060ti 16GB :dupa:

https://www.purepc.pl/nvidia-geforce-rtx-5060-ti-rtx-5060-i-rtx-5050-poznalismy-liczbe-jednostek-cuda-mozemy-juz-oszacowac-wydajnosc-nowych-kart

Chyba tobie się pomyliło, 5060 ti ma być trochę wydajniejszy od 4060 ti a nie na odwrót ale to i tak mała różnica między tymi kartami nie warta dopłaty.

EDIT: Sorry jednak to samo napisałeś tylko inaczej zdanie ułożyłeś:boink:

@leven  skąd wziąłeś informację, że 5060 ti ma być 1000 zł droższe?

7 godzin temu, leven napisał(a):

5060ti 16GB będzie kosztować 3200-3500zł znając Polskie sklaperskie sklepy :niegrzeczny:

Nie przesadzaj aż tyle nie będzie kosztował.

Edytowane przez tomek25