Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam bo byłem i sam słyszałem u @PiPoLiNiO jak pierwszy astral (piękne bydle) grał na pulpicie, a w takim wiedźminie to było jak w letni wieczór na łące. Tuf grał tylko w grach, ale zdecydowanie ciszej.  Żeby nie było u mnie 4080s w grach też słychać, ale znośnie.

Edytowane przez creatinfreak
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, sideband napisał(a):

Szukałbym wspólnego mianownika jakim jest dana platforma u mnie na Inno3D totalna cisza w 2160p 240Hz pod pulpitem. Wątpie bym doczekał jakiekolwiek karty na która będzie popiskywać w idle.

Ale u mnie żadna inna karta nie piszczy w idle :) Tylko Inno3d. To jest loteria kartowa moim zdaniem.

Edytowane przez sovas
Opublikowano
8 minut temu, Faflucy napisał(a):

@Send1N Zgadza się, ale wydawanie dźwięków w idle to już przesada.

W idle owszem ale pod obciążeniem to bodajże powyżej 2005r (nie jestem pewny) od kiedy zmienili sposób zasilania na kartach cewki zawsze będzie słychać róznice są tylko w natężeniu tego dzwięku.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja również potwierdzam piszczące karty w idle przy ruchu myszka na pulpicie lub przy przewijaniu stron internetowych. Do dnia dzisiejszego przerobiłem:

1. 5080 MSI Suprim - piszczała wszędzie (idle, obciążenie) i jak dla mnie zdecydowanie za głośno. 

3. 5070 TI Aorus Master - na pulpicie słyszalna jak i w grach, choć zdecydowanie ciszej niż Suprim. Terkoczący wentylator brrr. 

3. 5070 Ti Zotac Solid OC - na pulpicie cisza ale w grach już było ją słychać choć w miarę akceptowalnie. Delikatnie ciszej niż Aorus.

4. 5070 TI MSI Trio - na pulpicie tylko delikatnie słyszalna, w grach trochę lepiej niż Zotac. Ogólnie najcichsza z powyższych jeżeli chodzi jedynie o cewki. 

Wszystkie te karty testowane były na dokładnie tej samej platformie. Żaden z komponentów poza w/w kartami nie był wymieniany a mimo to w idle było różnie co jak dla mnie wyklucza zupełnie zasilacz lub mobo. 

Edytowane przez Crusio
Opublikowano

Wychodziłoby na to, że w serii 50XX to jest grubo gorzej z cewkami niż wcześniej. Ciekaw jestem czy zagranica robiła jakieś zestawienia jeśli chodzi o piszczenie jak kiedyś za czasów krypto. Latał taki publiczny arkusz ze statystykami ile % modeli piszczy od każdego producenta.

Opublikowano
4 godziny temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Jestem w domu i sobie nadrabiam forum, niezły cyrk tutaj się odegrał, a @Kadajo niezła odklejka wjechała.

Biedne sklepy? Zacznijmy od tego, że wykorzystując ewidentne anty-konsumenckie zagrywki monopolisty jakim jest nvidia, wystawiają karty w diabelnie zawyżonych cenach.

Karty przychodzą i co się okazuje? Mój astral tak pizgał ogniem, że nie dało się tego używac - zrozumiałbym gdyby to było pod obciążeniem, ale nie! Kupujesz sprzęt za 15k i jest ewidentnie niedopracowany.

Kupiłem Aorusa po tak samo diabelskiej cenie i nagle się okazało, że się da - generalnie dałem odstąpienie od umowy, żeby mieć czas na przetestowanie gaming oc, którego udało się kupić w WZGLĘDNIE dobrej cenie i co się okazuje? Dostaje wybrakowany shit(ROPy), który terkocze i piszczy jak mała dziwka.
No a teraz wróćmy do tych pokrzywdzonych sklepów - Aorusa zamówiłem internetowo w wersji białej - udało mi się wymienić przez sklep na wersję czarna, anulowali mi zamówienie i wysłali nowe z czarną wersją, jak myślisz, czy sklep zachował się fer? Otóż nie - skurwiele złapali mnie w pułapkę nielegalną - moje zamówienie online, opłacone online, wysłane kurierem z drugiego końca polski zaznaczyli jako zakup w sklepie i odrzucili moje odstąpienie od umowy.
Pokazać środkowy palec monopoliście? Czy Ty poważnie to mówisz? Mam 2 wybory - albo robie to co mówisz i nie mogę kontynuować mojego życiowego hobby, albo podejmuję karty które nvidia, producenci oraz sklepy wystawili mi na stół i zaczynam grać na ustalonych przez nich brudnych zasadach :)

Odkleję to wy macie wiedząc dokładnie co się dzieje a nadal wymieniacie karty jedna po drugiej.
Śmieje się z was Nvidia,
śmieją się sklepy,
śmieje się cale forum. 

A wy dalej to samo.

Na własne życzenie bierzecie udział w tej patoli i jeszcze się obrażacie ze ktoś was próbuje wydymać bardziej niż poprzednik. 

Wy się prosicie o to, żeby was dymać, bez mydła na pełnej.

Brakuje tylko waszych zdjęć bez gaci z tymi kartami w rekach i wypiętymi dupami.

I tak jak ktoś napisał niczego nie ogarniecie, wyjdzie następna generacje i zacznie się od nowa.

Was już naprawdę odkleiło i to do końca.

Ciągle zamawiać, ciągle narzekać i ciągle liczyć ze następna będzie na pewno ta jedyna. Czysta odkleja.

Jak tego nie widzicie, to nie ma już dla was ratunku.

• Haha 3
  • Upvote 3
Opublikowano
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Dokładnie, ale w 2025r nadal są ludzie nawet na tym forum którzy twierdzą że są karty w których cewki wcale nie wydają dzwięku :E yhymm owszem było tak 20 lat temu ;) 

Powiedz to Astralowi, ktorego miałem.

Byla bezglosna. , a cudowalem na rozne sposoby zeby wywolac cewki, nawet wbiłem 5200*2500 rozdzielczosc, bo "przy 3440*1440 tego nie slychac" ponoc i "musi byc 4k"... I co? I nic. Dead silent.

Jak dopytywalem o Trio i TUFa - podobne informacje zwrotne dostalem, ze bez piszczacych cewek, a karty odbierali rozni ludzie - Wrocław i Olsztyn.

Moze mam po prostu farta.

Teraz 5070Ti Vanguard - cewki nawet nie piskna odrobinke, dead silent, no ale to sporo mniejszy kaliber tez.

Opublikowano (edytowane)

@Zachy ale pisząc "bez piszczących cewek" to masz na myśli że po prostu ich nie słyszysz przy zamkniętej obudowie czy przystawiałeś ucho do karty bez bocznego panelu i też ich nie było słychać przy wysokiej wartości fps np w menu wiedzmina bez limitu klatek? bo to jest różnica :E ewentualnie dochodzi jeszcze problem ze słuchem lub ich zagłuszenie przez szum powietrza ;D

Tak swoją drogą to mi zaczynają grać cewki w telewizorze jak odpalę tego typu tabelkę https://docs.google.com/spreadsheets/d/18eQRucHX41A-O4OsoV96Qw2gFw1Qs2N7f6qQQs3kXx4/edit?gid=0#gid=0 o tym samym mi napisał znajomy na pv że nigdy mu tak ekran nie piszczał jak wchodząc w ten link xD potrafi ktoś wyjaśnić od czego to się dzieje? dodam że na monitorze nie mam tego tylko na tv, nie jest to bardzo głośne ale w nocy bez problemu da się to wychwycić jak wkoło cisza ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
5 godzin temu, Crusio napisał(a):

Ja również potwierdzam piszczące karty w idle przy ruchu myszka na pulpicie lub przy przewijaniu stron internetowych. Do dnia dzisiejszego przerobiłem:

1. 5080 MSI Suprim - piszczała wszędzie (idle, obciążenie) i jak dla mnie zdecydowanie za głośno. 

3. 5070 TI Aorus Master - na pulpicie słyszalna jak i w grach, choć zdecydowanie ciszej niż Suprim. Terkoczący wentylator brrr. 

3. 5070 Ti Zotac Solid OC - na pulpicie cisza ale w grach już było ją słychać choć w miarę akceptowalnie. Delikatnie ciszej niż Aorus.

4. 5070 TI MSI Trio - na pulpicie tylko delikatnie słyszalna, w grach trochę lepiej niż Zotac. Ogólnie najcichsza z powyższych jeżeli chodzi jedynie o cewki. 

Wszystkie te karty testowane były na dokładnie tej samej platformie. Żaden z komponentów poza w/w kartami nie był wymieniany a mimo to w idle było różnie co jak dla mnie wyklucza zupełnie zasilacz lub mobo. 

Pulpit więcej niż 60hz?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

Tzn? :E pite było? bo nie wiem czy z tobą rozmawiać :D  :hmm:

No tak, w końcu  można po robocie :P  

Kurde, myślałem, że już nikt się do mnie nie odezw

2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Tzn? :E pite było? bo nie wiem czy z tobą rozmawiać :D  :hmm:

Noo, ale o co chodzi ?  Jeszcze widzę :hihot:

Edytowane przez leven
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

No tak, w końcu  można po robocie :P  

Kurde, myślałem, że już nikt się do mnie nie odezw

Noo, ale o co chodzi ?  Jeszcze widzę :hihot:

Pytałem czy ktoś wie dlaczego mi zaczyna piszczeć TV jak wejdę w taką tabelę np https://docs.google.com/spreadsheets/d/18eQRucHX41A-O4OsoV96Qw2gFw1Qs2N7f6qQQs3kXx4/edit?gid=0#gid=0 w żadnym innym scenariuszu nie piszczy, na monitorze to nie występuje, nie tylko ja mam taki efekt wchodząc w ten link bo znajomy na PV też o tym wspomniał ale nie wiem od czego to zależy :hmm:

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Pulpit więcej niż 60hz?

240 Hz. Przy 60 Hz zawsze była cisza na każdej karcie. 

Dźwięk cewek słyszalny był z odległości ok. 1 m od zamkniętej obudowy. 

Dodam jeszcze tylko, że komputer jest super cichy (wentylatory są skręcone na ok. 30 dB) więc każdy nieproszony dźwięk poza delikatnym szumem powietrza od razu wybija się z tła. 

Edytowane przez Crusio
Opublikowano
4 godziny temu, leven napisał(a):

Zachy ?  to nie problem z kartami, tylko z ich interprecjami.  Tomek !  Mogę to ukrócić !  Ale będzie pogrom.

EDIT: Interpretacja :P

Ale Cię poniósł melanż księciuniu :lol2:

Odstaw alkohol bo Ci ewidentnie nie sprzyja 😀 zamiast chlać do białego rana i pisać kocopoły na internetach byś się lepiej porządnie wyspał a rano zrobił jakiś sensowny trening albo morsowanie. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba mi nie powiesz że jakieś morsowanie dla otyłych emerytów jest przyjemniejsze niż schlanie się? :E akurat w tej kwestii Levena rozumiem tylko nie powinien co tydzień pisać po piajku bo nie wiadomo o co mu chodzi xD ;D

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

Potestowałem MSI 5070Ti Shadow, max 74stopni w stresie (Quake 2 RTX i Witcher 3 RT + uber) 

Zrobiłem uv na 950mv, zegary na 2900 i jeszcze wszystko dostroje. 

67 stopni w stresie. 

Mam 6 wiatraków w obudowie które chodzą na niskich obrotach, nie wyją i GPU też nie jest odkurzaczem. Słychać jak działa na 100%. Szybko się schładza po wyłączeniu gry zaraz spada do poniżej 40 i wyłączają się wiatraki. 

Spodziewałam się, że dostanę jakis szit po opiniach tutaj. A to GPU które naprawę może iść do każdego kto chce 5070Ti w MSRP. 

Edytowane przez MaxxGroo
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Send1N dla większości pewnie nie, chociaż znam takich dla których jest to ważna sprawa 😀 uważam że w pewnym sensie każdy jest kowalem własnego losu 💪 

@Kadajo czyli co, przesiadasz się na radeona czy Intel wjedzie? 

Bo wnioskuję że na nvidie jesteś obrażony?

Może MFS wydadzą jakoś niedługo na PlayStation to będzie jeszcze furtka od zaplecza 😀

EDIT: kurde, MFS 2024 jest na Xbox'a 😱 Człowieku, podpinasz to pod 4K 77" i masz ... pokaz slajdów? 🙈

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1
  • Haha 1