Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Zachy napisał(a):

@Lameismyname nie wytlumaczysz :)

Ma byc Astral Air i kropka :)

Nie wazne ze Liquid, Astral LC czy Aorus Waterforce (kolejnosc dowolna) bylby najlepszym wyborem jesli chodzi o cisze i kukture pracy niz jakikoleiek powietrzny 5090.

Albo ventusik za 10300 + blok 800 %-)

@Nex1M O kurde 300h w 3dMark :D Ja mam w 1 grze 10k+ h :lol2:

Edytowane przez sovas
Opublikowano
28 minut temu, Nex1M napisał(a):

To jest podsumowanie nas wszystkich. Kupujemy karty po 16 tys zeby grac w 10letnie gry lub robic benchmarki.
Wszyscy jestesmy poyerbani

No mój 5070ti poci się teraz na Starcrafcie (wersja retro, nie remaster).
Ta gra by poszła na kalkulatorze ;)

Opublikowano

Aha. to przepraszam. Nie załapałem, bo mam katar*.

Ostatnio się wkurzam, że wyświetlanie strony z samego tekstu jakimś cudem obciąża co chwilę  kilka procent GPU i myślałem, czy to czasem nie kolejny etap takich anomalii, szczególnie na fali afer z kolejnymi niedoróbkami w nowych sterach NV

*) taki żarcik z lat 90tych

Opublikowano
7 minut temu, VRman napisał(a):

Ale jak?

Przecież to gra 2D. Chodziła świetnie na Pentium 133MHz i chyba na 32MB RAM.

Bez żadnego trybu. Znaczy akceleratora czyde.

VR Ty tak na serio :) jeżeli lubisz starsze gierki a wiem że tak to majac nową karte np RTX 4000 lub RTX 5000 są ciekawe programy np dgVoodoo(świetnie radzi sobie ze wszystkim co było na 3dfx) a do bardzo starych gierek lub video na win11 masz ShaderGlass-1.0.2-win-x64. Ale nawet uzywajac dgVoodoo emulator i ShaderGlass RTXy 4k i 5k nie wezmą wiecej jak 50-60W :) 

Opublikowano
Godzinę temu, Nex1M napisał(a):

To jest podsumowanie nas wszystkich. Kupujemy karty po 16 tys zeby grac w 10letnie gry lub robic benchmarki.

Ja to chociaż prawie platynę wbiłem :hihot:

56a6e1a9eb1cb874dde5e3d69b40dd15.png.5fcd94eeaf1db3cd3efab51c5ee7ba69.png

• Haha 6
Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@tomcug Wczoraj pisałeś, że masz Astral. Mocno daje? Tylko w grach czy na pulpit też? No i pytanie, masz 4k monitor i 240Hz? Bo wczoraj się okazało, że Testera Aorus jest cichutko jak daliśmy u mnie pod TV 144Hz, ale w domu pod 240 było gorzej :)

W grach wyraźnie słyszalne cewki, na pulpicie nie. Monitor 1440p 360 Hz.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

W czwartek wraca Verdansk do Warzone...

O cholera, ależ mnie ogarnął sentyment ogromny. Można powiedzieć, że w tym mieście się wychowałem :hihot:

Edytowane przez darekz
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, tomcug napisał(a):

W grach wyraźnie słyszalne cewki, na pulpicie nie. Monitor 1440p 360 Hz.

U mnie podobnie, na pulpicie cisza w grach słychać. I raczej nie istnieje coś takiego jak cichy astral :)

Edytowane przez Faflucy
Opublikowano
8 godzin temu, Nex1M napisał(a):

Lepiej grać w te stare gry niż najnowsze wysrywy woke lgbt.

• Like 2
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 28.03.2025 o 17:34, PiPoLiNiO napisał(a):

Powinienem od 2 marca cieszyć się Astralem, a muszę ciągle kombinować jak kupić nową kartę i modlić się o ROP i cewki. I jeszcze

Ciekawe czy coś wybierzesz do następnej gen :hihot:

• Haha 2
Opublikowano

Wybierze na  świętego Dygdy czyli nigdy. Przecież te karty potrafią brać 600W. Fizyki nie oszukacie bo cewka to jest po prostu drut nawinięty na rdzeń, który im większy płynie przez niego prąd tym bardziej wibruje. Więc przy 600W mocy to myślicie, że będą idealnie ciche? Jak nie ustawicie niższych wartości fps to przecież przy tak prądożernych kartach to normalne, że będą grać jak świerszcze w polu. Trafić cichą 5090tkę to będzie jak trafić 6stkę w totka pewnie. A żaden producent nie będzie się bawił w selekcjonowanie cewek czy innych elementów bo po co. Napaleńcy i tak kupią te karty bo jest ich mało na rynku.

• Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@MadDog Wszystko fajnie, ale TUF po srogim UV na 2400MHz, bierze 320W w Wiedźmin i dalej go słychać :)

Gdzie 4090 brała 450W i nie było słychać. Więc pisanie, że coś bierze 600W i musi być słyszalne jest bzdura. Ba, Aorus Testera Wrażeń sprawdzałem przy 600W poboru i była nimal całkowita cisza ;)

Bzdurą jest pisanie takich rzeczy. 

A najbardziej bawi jak ty jakimiś % rzucasz którą kartę jak bardzo słychać.

Sam to policzyłeś czy ci mama pomogła ?

:hahaha:

Opublikowano

No grające cewki na pulpicie to jestem jeszcze w stanie zrozumieć. Ale przyznam szczerze nigdy w życiu się z tym nie spotkałem. I pytanie czy to na pewno karta gra? A nie mobo albo zasilacz?

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, MadDog napisał(a):

No grające cewki na pulpicie to jestem jeszcze w stanie zrozumieć. Ale przyznam szczerze nigdy w życiu się z tym nie spotkałem. I pytanie czy to na pewno karta gra? A nie mobo albo zasilacz?

Też mnie to zastanawiało ale twierdzą że to karta więc widocznie jakiś nowy ficzer :E skoro na grające cewki mobo w "idle" często pomagało wyłączenie c-states to może trzeba zrezygnować z oszczędzania energii przez kartę w spoczynku i wbić jej maksymalną wydajność w sterowniku + wyłączyć ASPM :hihot:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 2
Opublikowano

Albo te twoje KEFy nie mają mocy albo cewki w Astaralu pracowały z siłą młota pneumatycznego. Gdybym u siebie podniósł regulację w windowsie do 80% to szyby z okien w pokoju poszłyby na spacer.