Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

@Vexis Wynik jak na RTX 5090 po OC 600W. :E  Zotac cięższy od konkurencji w RXT 5070 Ti, a temperatury dużo gorsze. :kwasny: Minimum to 1200 rpm? 

I tak, i nie :D Tak 1200 RPM to min. Chciałbym wiedzieć jak techpowerup testuje karty u siebie. Prosto z pudełka u mnie karta robi 3000 MHz. Na screenie karta latała w przedziale 3150-3200. Po zmianie i ograniczeniu boosta do 2805 MHz (tak jak u nich w testach) mam 1200 RPM i 64 stopnie. Nie wiem jak oni dokładnie testują te karty, ale dziwne mają te wyniki. Jeszcze rozumiem jakby każda karta miała ustawiane takie samo taktowanie, żeby porównać chłodzenia, ale tak nie jest. Jedne latają na 2707 MHz inne dobijają do 2800 MHz. Druga sprawa, że chyba im się trafiła jakaś fatalna sztuka albo mi dobra. W ich karcie przy taktowaniu ~2800 mają 70 stopni i RPM 1373, u siebie na tych samych ustawieniach mam niższą temperaturę i RPM.

Odnośnie RTX5090 - dlatego wcześniej pisałem, że w życiu bym nie kupił tej karty w tej wersji :D Zotac ma to samo chłodzenie od 5090 do 5070 Ti. Przynajmniej tak było na początku produkcji.

Edytowane przez Vexis
Opublikowano

Ja to muszę pochwalić euro.com za szybkie ogarnianie zwrotów w przeciwieństwie do ME. 

Piątek paczka u nich. W poniedziałek przyjęta a wtorek zwrot kasy.

Tak trzeba żyć. 

• Upvote 1
Opublikowano

O, jaka fajna karta. Brak kolorowych świecidełek (przynajmniej na tej miniaturce) i kolorowych pierdół. Wygląda poważnie i tak powinny wyglądać karty moim zdaniem, choć ja ogólnie zlewam estetyką kart kompletnie. Ta jednak mi się kojarzy z 1080ti więc mi się podoba. Ostatnia zajebista karta bez RT i AI, w cenie bliskiej normalnej (i normalnej jak spojrzeć na jak długo wystarczyła)  i z zajebistą na tamte czasy wydajnością.

Opublikowano

Hej.

W budżecie 3400 co będzie lepszym wyborem: jakość, kultura pracy?

Asus 5070 ti Prime czy

Palit 5070 ti GamingPro

Nigdzie nie widzę bezpośredniego porównania i szczegółów odnośnie chłodzenia. 

Opublikowano
24 minuty temu, jagsulek napisał(a):

Hej.

Asus 5070 ti Prime czy

Palit 5070 ti GamingPro

Obie sa niezłe, średnia półka sporo ludzi chwali 5070Ti prime.

• Thanks 1
Opublikowano
16 godzin temu, Mizu napisał(a):

Zmieniłem BIOS na Quiet, w Q2 RTX ustawienia default jedynie wyłączyłem vsync i wrzuciłem fullscreena żeby nie limitowało klatek, 15 minut postałem na 1 poziomie na dole w szybie gdzie jest woda: 

Pokaż ukrytą zawartość

cG3L0NB.png

Cewki podobnie jak w moim 4090 FE tylko nieprzyjemna wyższa częstotliwość ale i tak cichsze od wentyli w obudowie + mam słuchawki więc mi to lotto.
Przy moim ulubionym ustawieniu które zmniejsza/usuwa pomniejsze stuttery na pulpicie etc: 
eSXBSqn.png

100W sama karta w idle :E 

Chyba raczej pozwrotówka. Pierwsze plomby były ponownie naklejane i to byle jak. Do tego ryska przy śrubce na backplate i powykrzywiane finy w radiatorze, ale te rzeczy akurat mogły wyjść z fabryki także tu nie jestem pewny.
Album jak to wygląda: https://imgur.com/a/OpGVQP1 
Wołam @creatinfreak, potwierdź mi prosze czy też masz tak te finy powyginane. Na renderach i stronach sklepów wszystko pięknie ładnie równo to wygląda, ale na reddicie znalazłem zdjęcie tej karty gdzie też są powyginane tylko troche inaczej
Ten LED świecący w gały w tej pustej przestrzeni w środku karty to wisienka na torcie jak ona czuje się tanio wykonana i tak samo wygląda :E 10.5k a czuje jakbym trzymał zabawke w porównaniu do Foundersa 4090

Jeszcze będę testował i zastanawiał się czy ją sobie zostawiam. Będzie zależeć od stabilności i od tego czy te finy w radiatorze faktycznie tak mają być brzydko powyginane czy nie

edit: screen zajmował połowe strony

U mnie też jeden fin wygięty od nowości po prawej stronie obok tej pianki.

Jak u ciebie z temperaturą pamięci przy 600W obciążenia np. w takim cyberpunk z PT i DLAA albo Indiana Jones również z pełnym PT i DLAA?

Miałem 3 szt. tej karty i na dwóch pierwszych pamięci w trybie silent smażyły się do 98C, teraz na 3szt jest nieco lepiej bo tylko i aż 92C max, zastanawiam się jak u ciebie, jeśli dasz radę sprawdzić.

20250619_143327.jpg

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, jagsulek napisał(a):

Hej.

Asus 5070 ti Prime czy

Palit 5070 ti GamingPro

mam prime, bardzo cicha karta na biosie silent, mimo że temperatury wtedy są trochę wyższe

Poniżej prime i tuf w jednym teście 

https://lanoc.org/review/video-cards/asus-tuf-gaming-rtx-5070-ti-oc?start=7

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

nVidia nie zbiednieje jak karty nie będą schodzić

może do woli podwyższać ceny

Cytat

Wycena firmy Nvidia, jako pierwszej spółki w historii, przekroczyła 4 biliony dolarów na zamknięciu czwartkowej serii na Wall Street. W ocenie Reutersa umacnia to pozycję producenta chipów jako głównego gracza w wyścigu o dominację na rynku technologii AI.

Obecnie firma jest warta więcej niż wszystkie spółki notowane na giełdzie w Wielkiej Brytanii.

W czerwcu 2023 roku Nvidia po raz pierwszy osiągnęła wartość rynkową na poziomie 1 biliona dolarów, potrajając ją w ciągu około roku, szybciej niż Apple i Microsoft - jedyne inne firmy w USA, których wartość rynkowa przekracza 3 biliony dolarów.

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano

Na razie to te AI pożera drakońskie ilości energii a co z tego mamy ? Zalew durnych obrazków, filmików i innych bzdetów albo pytania ile 2x2+2\2 w zapytaniach chataGPT :E

Wiec te "AI" to na razie pitolenie o szopenie. Ale banka rośnie a Nvidia się bogaci. Zobaczymy jak długo.

Nikt praktycznie nie jest w stanie niczego uruchomić konkretnego lokalnie bo potrzeba do tego miliona GPU z pamięcią wielkości księżyca.

Tak ze ja te AI to widzę jak RT, niby jest i fajnie ale mocy potrzebuje tonę a potem na obrazkach porównawczych ciężko i tak dostrzec różnice. Zbędny bajer i tyle.

Jeszcze żeby zmuszał ludzi do myślenia, a tu jest wręcz odwrotnie.