Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zwinę w spojler bo to nie o RTXach, a tylko ciekawe z punktu widzenia osób, które bawi próba zgadywania co przyniesie rok 2027, w sensie co będzie miało AMD do konkurowania z 60xx.

Otóż...

RDNA 5/UDNA ma mieć całe...

Spoiler

image.thumb.png.22c646aa64fbc828365d31a4c3bf1a80.png

Nie wiem czy płakać czy :hahaha:

Do tego AMD celuje w karty 20% szybsze od 9070XT. To oznacza konkurowanie conajwyżej z 5080tką. Na 6080 znowu nie będą mieli niczego, tak jak teraz Radki mogą konkurować conajwyżej z 5070ti

Za to będzie karta z 36GB, specjalnie robiona pod AI, więc na pewno będzie bardzo tanio. ;)

Wygląda na to, że AMD spapuguje ogromną przepaść cenową pomiędzy kartami segmentu 70/80 i 90. 

Do tego dostaniemy w tej najdroższej karcie od AMD jedynie lekko ponad połowę pamięci cache w porównaniu do 5090, z szyną 384bit (choć trochę szybsze GDDR7 więc tutaj akurat to nie robi wielkiej różnicy)

Jeśli NV zostanie przy szynie 512bit, to przy 48GB pamięci (atrakcyjne dla ludzi szukających GPU do AI) i braku konkurencji, będzie drogo jak cholera. 

Obawiam się, że tak daleko w stratosferę, że nawet ewentualna konkurencja ze strony AMD niewiele zmieni. Bo co nam z tego, że zjadą z np. 4500$ do 3500$, bo AMD krzyknęło "tylko" 2500$, jak i tak niczego nie będzie za cenę dostępną dla chociaż 10% pececiarzy.

Za to ponoć jest szansa, że PS6 dostanie sporo RAMu, co znowu może wytworzyć kuriozalną sytuację, gdzie np. kupujesz kartę za 6000zł w połowie 2027, świeżutka karta z najnowszej architekturze, a tu po pół roku pierwsza gra, w której musisz zjeżdżać z detalami bo na konsoli było więcej RAMu niż na tej karcie. Sorry Winnetou. Shit happens. :E

Edytowane przez VRman
Opublikowano
5 minut temu, Karro napisał(a):

na tym kanale nie ma  odwrotnie xD 

Tutaj nie ma pola do błędu, pod względem innej wersji gry, windowsa i czego tam jeszcze, pomiędzy wydaniami sterowników ;) 
Szkoda, że nie było rtx4070 super, rtx5070, rtx5060ti oraz rx9060xt, rx9070. Jestem ciekaw czy Ada ma mniejszy narzut, ale może to nadal niedorobione sterowniki, mimo poprawek. 

Opublikowano
2 minuty temu, Karro napisał(a):

Wyjatkowe pisze pierdoły.Taki maly czip jak 9070xt ,nowy proces i 20 procent xD

Wy naprawdę ich czytacie?Chlop kamieniem nie trafia w stodole %-)

na tym kanale nie ma  odwrotnie xD 

Jednak tutaj ma spore szanse mieć rację.

- mały chip 9070 - możliwe, że AMD nie zechciało iść w większy

- nowy proces - daje całe 10%. Tyle co nic

- do tego plotki, że nie będzie żadnego zwiększenia cache'u a nawet możliwe że dadzą mniej.

- do tego jasne sygnały od AMD i Sony, że raster ich nie interesuje, tylko RT i AI.

Skupią marketing na ogromnej poprawie w AI, sporej w RT, na tym, że to pierwsze radki, na których można pograć z PT choćby w Quake'a sprzed 30 lat i tyle. 

Chciałbym się mylić i zobaczyć Radka 384bit za 999$, ale no jakoś nie chce mi się w to wierzyć, skoro AMD właśnie podało, że rozważa karty tylko do AI dla PC. Oni też mówili pół roku temu, że przestawiają się na konkurowanie z NV w gamingu w tych widełkach, w których karty kupuje większość, co znowu daje kolejny sygnał, że te chipy z 384bit i sporą ilością CU, będą kierowane na rynki pro, a nie do graczy.

Czyli w 2027r. karty AMD mają spore szanse nie dać rady dorównać 4090tce z roku 2022, w czymkolwiek poniżej 1200€. Super...

Chyba trzeba 

Opublikowano
22 godziny temu, marcin2468 napisał(a):

ile prądu karta pobiera w indiana podczas tego testowania?

masz wentylatory na spodzie obudowy które "dmuchają" na kartę?  

Nie pamiętam niestety ile pobiera a już wywaliłem tą gre.

O dziwo mam tylko 3 wentylatory załączone na chwilę obecną w obudowie, dwa od AiO i jeden na wylocie.

Opublikowano
8 godzin temu, Miszek napisał(a):

Te minimalne obroty to 1300rpm?

Asus Prime od jakich startuje?

Minimalne obroty to chyba 1300, nie da się zejść niżej co jest bezsensy dla mnie ale karta i tak jest bardzo cicha. Poprzednio miałem Gainwarda Phantoma i była zdecydowaną suszarką a jestem wyczulony na wentylatory w obudowie.

Opublikowano
39 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Btw. Niby wyszło, że Blackwell ma nieco większy narzut sterownika niż RDNA4, gdzie teorie słyszałem wcześniej na reddit.

To, że na Unboxedach wyszła wyższa wydajność CPU na Radeonie to żadne zaskoczenie, zawsze im tak wychodziło %-) Unboxedy przede wszystkim nie potrafią wyszukiwać miejsc obciążających CPU, skoro muszą schodzić z detalami na takich słabeuszach jak proce na AM4 (tak, to są obecnie słabeusze), żeby nie było wykresów całkowicie płaskich.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, tomcug napisał(a):

Unboxedy przede wszystkim nie potrafią wyszukiwać miejsc obciążających CPU, skoro muszą schodzić z detalami na takich słabeuszach jak proce na AM4 (tak, to są obecnie słabeusze), żeby nie było wykresów całkowicie płaskich.

Dlatego wolę polskie testy, bo zagraniczne często robią na odwal, nie biorąc pod uwagę wielu rzeczy :P Ale coś tam przynajmniej wyszło.
Jak się nie ma co się lubi...

Moim zdaniem zmarnował sporo miejsca w tym teście... Nie ma sensu testować najszybszego CPU, ponieważ to już było robione milion razy, oraz dwóch bardzo podobnych wydajnościowo. 
Ryzen 5600, i5 12400f oraz ryzen 7600 / 7700 miałby tutaj chyba najwięcej sensu. Intel tylko ze względu na inną architekturę i firmę.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Karro napisał(a):

Poza tym co im tam wyszo 72vs 77?

ten narzut zabija xD 

Przy niskim FPS ma to pewne znaczenie, bo mieć spadki poniżej 60fps, a nie mieć to jednak spora różnica. ;) 
i5 10400f / ryzen 5500 może dropiłyby na rtx5080 /rtx5060ti, ale nie na rx9060xt, ale to dalej teoretyzowanie, bo takich gier jest niewiele, a powtarzalność warunków testowych też robi swoje, przy kijowym windowsie i niedopatrzeniach.

Ostatni test jaki chciałbym zobaczyć to rx9060xt vs rtx5060ti, rtx4070, oraz ewentualnie rtx3080 na słabszych procesorach ryzen 3600, 5500, 5600, i5 8400 / 9400f, i5 10400f, i3 12100f, i5 12400f, niekoniecznie wszystkie, ale to wyczerpałoby temat. :E 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Czyli w 2027r. karty AMD mają spore szanse nie dać rady dorównać 4090tce z roku 2022, w czymkolwiek poniżej 1200€. Super...

Zapominasz, że PS6 z RDNA5 to jedno, a XBOX z czymś tam to drugie. ;) Na PC ma być projekt z Xboxa, gdzie ponoć są chiplety i na tym chce się skupić AMD, dlatego próbują namówić Sony do tego samego, zamiast rozwijanego wspólnie chipu do PS6.

12 minut temu, VRman napisał(a):

Ale zauważyliście, że oni rozgraniczają na DX11 i DX12?

DX11 = Radek wypada gorzej

Radek od dawna radzi sobie gorzej w DX11 i niedawno sobie to przypomniałem.... Między innymi dlatego rx9060xt wyleciał z rozważań... Choć w grach, gdzie jest tylko ten tryb i działałby poniżej 60fps jest chyba niewiele, jeśli w ogóle?
Już chyba nie ma współczesnych, wymagających gier, które miałby tylko dx11.

Opublikowano
Godzinę temu, Doamdor napisał(a):

Zrzutekranu2025-08-05225410.thumb.png.19ac29834c0f89102f8a4c33f2749453.png

:E

:hihot: chyba poecie chodziło o laptopy. 5090 to minimum 50% wiecej fps :) 

Swoja drogą podobnie sprawa wyglada w kwestii 4090 i 4080 50%~ tylko trzeba znaleźć odpowiednia gre z reguły im nowsza tym roznice sa wieksze.

4090

~200fps

4080S 

130-140fps

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Daniel sie odpalił, w skrócie, mówi żeby przesttać polecac 5080. Na rynku USA sredni koszt 5080 w stosunku do 5070Ti to +50% do ceny 

... no to Daniel ma rację. JA też nie widzę sensu dopłacać aż tyle do 5080 wzgl. 5070Ti. Gdyby 5080 miało więcej VRAM i monitoring hot-spot to prędzej :konik:(taki żarcik, tak na serio, to po prostu nie warto dopłacać aż tyle, do karty która jest tylko trochę szybsza, bo parenaście procent i nic więcej)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
1 minutę temu, Kyle napisał(a):

... no to Daniel ma rację. JA też nie widzę sensu dopłacać aż tyle do 5080 wzgl. 5070Ti. Gdyby 5080 miało więcej VRAM i monitoring hot-spot to prędzej :konik:

No dokładnie, cieżko sie nie zgodzić, że ma terrible value w stosunku do 5070ti

4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Jak by wszedł tu do tematu i zobaczył   posty 5080 vs 4090 to by chyba apopleksji dostał

I po co te uszczypliwosci, nigdzie nie napisalem ze 4090 jest do bani, pisalem ze sam polowalem na te karte. 

Porównania sa jak najbardziej ciekawe, wynikło z nich, że 5080 po OC nie jest tak szybki jak 4090 i tyle. 

Natomiast majac jedno z najszybszych GPU na świecie takie jakie ma Jurek (wszedzie rekordy) dobija wydajnoscia do 4090 default. 

Mysle, że to bylo fajne porownanie nie rozumiem czemu odbierasz wszystko tak negatywnie, twoja wola

Opublikowano
3 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

Kurcze chciałbym mieć numer do dealera jegomościa, który to napisał 

Zrzutekranu2025-08-06222748.thumb.png.f5295cc7bb798337eb5e7082487c926f.png

Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Może to jakiś bot pisał :wariat:

Niektórzy ludzie w RTX 5080 dostrzegają coś więcej. :hihot:

• Haha 2
Opublikowano

Co do filmiku Owena, to ogólnie ma rację, ale 

- różnica w cenie jaką podaje nie ma miejsca w Europie. Tam mu wyszło +50% do ceny, a u nas to raczej 4100 vs 5400, przy najtańszych 3500 vs 4500. 

- druga sprawa, że czasem te uśrednianie wprowadza w błąd. No owszem, 13 może i wychodzi średnio. Tylko że realnie jest sporo gier gdzie 5080 odstaje o 18-20%, a nawet kilka 20-23%. W skrajnych przypadkach, w durnych ustawieniach z RT i wysoką rozdziałką, nawet 2x wskoczyło ponad +30% (co nie koreluje z niczym poza ilością cache, i kto wie czy nie zacznie "wyłazić" w grach pod PS6 za kilka lat)

Także z tym "worst GPU" to bym nie przesadzał, gdy są takie kwiatki jak 5060Ti 8GB. Ale ogólnie ma rację, że w 95% gier nie ma szans na jakąś wyraźnie inną jakość i dopłata do 5080 nie ma sensu. 

No chyba, że ktoś tak naprawdę potrzebuje wydajności 5090tki i już 5080 jest kompromisem, a tych +20% może boleśnie zabraknąć (np. w UEVR)

Opublikowano
3 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Zrzutekranu2025-08-06222748.thumb.png.f5295cc7bb798337eb5e7082487c926f.png

Niektórzy ludzie w RTX 5080 dostrzegają coś więcej. :hihot:

No ciezko sie nie zgodzic z tym cytatem akurat :)

A jeżeli chodzi o kalkulacje co sie bardziej opłaca, to takie liczenie z kalkulatorem najczesciej sie konczy zestawiem pizzaPC bo sie najbardziej opłaca fps/cena

517982019_10239410854195145_5402697672971320581_n.thumb.jpg.c1acc83912b7fa6097768cf62f1d62e7.jpg

• Haha 4
Opublikowano

Wy świerszcze słyszeliście? Padła mi lodówka i wziąłem po taniości chińczyka brandowanego przez Polaków. Tam to są świerszcze! Piszczący terkot, który z kuchni słyszę w pokoju. :stukniety:

• Haha 6
Opublikowano
Godzinę temu, j4z napisał(a):

Wy świerszcze słyszeliście? Padła mi lodówka i wziąłem po taniości chińczyka brandowanego przez Polaków. Tam to są świerszcze! Piszczący terkot, który z kuchni słyszę w pokoju. :stukniety:

Czy to lodówka z linii Astral/TUF/ROG? :D Jak to chińczyk to może tam siedzą prawdziwe świerszcze. Nie dość, że grają to jeszcze wpierdzielają jedzenie ze środka i prowadzą ekspansje na kolejne rzeczy w domu :)