Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale większej mocy mobilnie nie ogarniesz, wiesz wszytko się zgadza :E

Jak to nie :E wystarczy porządnie schłodzić

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

A to nowa funkcja RTX Real Smoke :E

Panie, żaden RTX Smoke, to stary dobry PhysX :) 

• Haha 1
Opublikowano
8 minut temu, ryba napisał(a):

Niezle pojebany matrix, Desktopowa 5080, co powinna byc 5070, jest mobilnym 5090 :E Dealuj z tym.

A realnie przez ustawione bardzo nisko limity mocy mobilna 5090 nawet się nie zbliży do desktopowej 5080 i będzie pomiędzy desktopowymi 5070 a 5070 Ti :E.

Opublikowano
18 godzin temu, Doamdor napisał(a):

RTX 5060 Ti 16GB 499$.

Po różnicy wydajności rtx3060ti vs 4060ti, nie spodziewam się wow po 5060ti. Liczyłbym na 5070 za 499$ ale to raczej mało prawdopodobne. 

Opublikowano
33 minuty temu, tgolik napisał(a):

Kto, z kolegów sprzedał starą kartę i czekając na RTX 3080, przez rok grał na integrze.:placz:

Piszę jako ostrzeżenie dla nowicjuszy, którzy wpadli na chytry plan sprzedaży RTX 40xx przed premierą RTX 50xx :cool:

To nam nie grozi, a ten kto sprzedał w odpowiednim czasie, to wyszedł na zero, lub zarobił.

Lecz patrząc na rynek wtórny, nie ma już trendu sprzedażowego przed premierą.

Jeżeli RTX 5xxx wypadną dobrze, a ceny będą konkurencyjne, to może być niezły wysyp RTX 4xxx w dobrej cenie.

35 minut temu, Spychcio napisał(a):

No to kup sobie tego lapka:P

Ten laptop będzie znacznie droższy od RTX 5090. :E

Opublikowano (edytowane)

Jak posiadacz RTX 4090 chyba powinienem się cieszyć, że RTX 5080 będą miały prawdopodobnie tylko 16 GB VRAM. Zakładałem, że moja karta może być warta 3,5 tys. ale chyba da się ją pchnąć sporo drożej.

Edytowane przez tgolik
Opublikowano
9 minut temu, xtn napisał(a):

Po różnicy wydajności rtx3060ti vs 4060ti, nie spodziewam się wow po 5060ti. Liczyłbym na 5070 za 499$ ale to raczej mało prawdopodobne. 

Teoretycznie powinna być wydajność na poziomie RTX 4070 Super.

2 minuty temu, Spychcio napisał(a):

Ok za 45min AMD "rzuci rękawice" nvidii:yuppie:

Zapowiada się walka z TOPowym 5060Ti:hihot:

tenor.gif

Opublikowano
2 minuty temu, tgolik napisał(a):

Jak posiadacz RTX 4090 chyba powinienem się cieszyć, że RTX 5080 będą miały prawdopodobnie tylko 16 GB VRAM. Zakładałem, że moja karta może być warta 3,5 tys. ale chyba da się ją pchnąć sporo drożej.

Jakby nie było, procki i gpu w ogole sprzet komputerowy traci znacznie wolniej na wartosci niż smartphony. Tam to w przeciągu 1roku cena /2 a jak juz jest 2 generacja czyli z reguły 2 lata od piermiery to cena /3 ...potem  juz nie sprzedaz bo z reguły bateria non-removable i tel jest outdated kosztuje grosze.

Opublikowano
27 minut temu, Roman_PCMR napisał(a):

Ciekawe czy przesiedze kolejna generacje na 4090 czy sie skusze jednak :) 

Ah te emocje, przypominaja sie czasy jak pierwszy raz zostalem ojcem :E 

Pamiętaj o silnej woli %-)

GridArt_20250106_192818700.jpg

• Haha 5
Opublikowano
6 minut temu, tgolik napisał(a):

Jeżeli wzrost wydajności zostanie zachowany, to RTX 4090 będzie rywalizował z RTX 5070Ti, a RTX 5080 będzie wydajniejszy.

Korzystny scenariusz dla RTX 4090, to RTX 5080 musi być słabszy.

Opublikowano
17 minut temu, tgolik napisał(a):

Ciesz się, jeszcze przez kilka godzin masz komfort psychiczny :D