Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dlaczego? większa moc, większe spalanie, większą prędkość. 

Karty: większa moc, większe chłodzenia, więcej klatek 

Dlatego ze karty to nie samochody to raz, dwa Karty nie powinny pobierać tylu wat z powodów właśnie tych, o których ci tu piszą.

Bo wtedy muszą być wielkie, ciężkie, co zawsze wiąże się z dodatkowymi problemami.

Tylko ktoś nieogarnięty kompletnie w technice nie widzi w tym problemu.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dlaczego? większa moc, większe spalanie, większą prędkość. 

Karty: większa moc, większe chłodzenia, więcej klatek 

Tylko, że te sportowe samochody nie dają złudzenia szybszej jazdy, one naprawdę zapie*dalają :E A np MFG to raczej "złudzenie" niż faktyczna wydajność :)

• Like 4
Opublikowano

Ale to raczej konsekwencja wysokiego poboru mocy, nie ma w tym nic fajnego.

Samochód sportowy nie ma "problemów" przez to, że jest samochodem sporotwym ;)

A GPU nie ma być duże i ciężkie.

Ma być wydajne, jeśli jest duże i ciężkie, żeby być wydajne to znaczy ze technologia nie nadarza za tym co chce stworzyć producent.

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ja najbardziej czekam na.. Ghost of Yotei. Playstation 5 pro juz czeka.

Mnie ta gierka nie jara poprzedniego Ghosta do dziś nie ukończyłem bo po prostu mnie znudził. Ogólnie Assassyno podobnych gierek już mam totalny przesyt.

Opublikowano
15 minut temu, Kris194 napisał(a):

Sami sobie jesteście winni, karty dalej rosną i stają się bardziej prądożerne a wy dalej kupujecie czyli pokazujecie, że nie macie problemu ani z rozmiarem ani z ilością wydzielanego ciepła.

Wydzielane ciepło to się zgodzę , ale co złego w tym że gpu rośnie ?

Opublikowano

Znowu zaczynacie? Przypominam że każdy wydaje pieniążki według własnego uznania i potrzeb 😀 Nie ma konkurencji - cena jest taka a nie inna. Nie pasi? Nie kupuj, to proste. 

Jesteś w stanie wymyślić coś na podobnym poziomie? Zrób to i sam zarabiaj. Co generację ta sama polemika lol. 

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Oczywiście masz rację. 

Ale świat nie jest idealny i albo bierzesz co jest albo nie :)

No zgadza się, ale ciekawy jestem nowego FE, bo Nvidia stworzyła dwu slotowe chłodzenie do odprowadzenia prawie 600W.

Jak te karty będą ciche to dla mnie prawdziwa rewolucja w chłodzeniu powietrzem GPU.

1 minutę temu, michaelius33 napisał(a):

Wydzielane ciepło to się zgodzę , ale co złego w tym że gpu rośnie ?

A po co ci cegła w budzie, która robi się tak ciężka, że zagraża slotowi PCIe ?

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, Brolly napisał(a):

Ja to miałem podpórkę do 4070 ti nawet 8:E

No ja w swojej tez mam, a moja karta jest relatywnie mała w porównaniu do takich 4080/90 czy 5080/90. I to tak sporo mniejsza.

ASUS-TUF-Gaming-GeForce-RTX-4070ti-OC_25

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

No zgadza się, ale ciekawy jestem nowego FE, bo Nvidia stworzyła dwu slotowe chłodzenie do odprowadzenia prawie 600W.

Jak te karty będą ciche to dla mnie prawdziwa rewolucja w chłodzeniu powietrzem GPU.

W przypadku RTX 5090 to pomóc chyba może też dość duża powierzchnia styku układu z chłodzeniem, inaczej mogłoby być krucho.

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

A do opadania masz podpórki :)

Aż mi się przypomniało powiedzenie "Socjalizm to ustrój, w którym bohatersko rozwiązuje się problemy nieznane w żadnym innym ustroju". Tu jest w sumie podobnie :E

Opublikowano

Z ciekawości, jaką masz górną granicę którą mógłbyś dać za Astrala? Czy tylko niebo jest limitem?

Kurde chciałbym jak najmniej no ale wiadomo jakie będą realia więc za Astral 360 LC dałbym te 15k. 

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

a moja karta jest relatywnie mała w porównaniu do takich 4080/90 czy 5080/90. I to tak sporo mniejsza.

Ale też o ile ma mniejszą wydajność.

Radiator i chłodzenie powinno być dostosowane do mocy GPU tak, aby było ciche i utrzymywało dobre temp.

Ale ogólnie co do bezsensownego nieraz pompowania watów w GPU to się zgadzam. Nvidia już totalnie odleciała z tym 575W w 5090. 450W to jest już miazga.

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Wlasnie koledzy z UK mi przeslali zebym sobie popatrzyl na ten ghosting na 5090 w wykonaniu nowego FG:

Kupujesz ultra szybkiego Oleda po czym włączasz MFG i masz ultra wolne VA. :E

Opublikowano
Teraz, Gret napisał(a):

Kupujesz ultra szybkiego Oleda po czym włączasz MFG i masz ultra wolne VA. :E

Gorzej niż aktualny DLSS i FG raczej nie będzie więc i tak jest poprawa.

@Kadajo Ty ogólnie próbujesz walczyć z systemem, a w tym samym czasie wesoło go wspierasz :D :D :D :D

He? Z kim ja walczę ? O czym ty piszesz.