Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, Marcusfff napisał(a):

Alphacool i Watercool ponoć startują od razu, pokazali już swoje bloczki.

bloki same były wtedy też na start serii. Najgorzej były dostępne gotowe produkty całe od producentów.

Szukałem w kilku sklepach w europie z dostawą do Polski - nic nie było. Finalnie kupiłem Inno3d klasyczne + oddzielnie blok wodny 

Opublikowano
27 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czemu ma to służyć ogólnie? Nie lepiej jak by dać termopady żeby odbierały ciepło przez backplate? 

bo backplate by musial byc grubszy/wyprofilowany, jak ma byc ramka przy rdzeniu - za duzo materialu i pracy, to nie wszedzie jest.

25 minut temu, Kadajo napisał(a):

Chłodzeniu a czemu, termpoady to się daje na duże powierzchnie, a nie jakiś mikropierdoły skondensowane w jednym miejscu.

Zasłonięcie tego miejsca skróci żywotność tych komponentów i może nawet doprowadzić do awarii samej karty.

gdyby backplate byl z solidnego aluminium i grubosci, a nie gownolitu po taniosci, to bylby sens dac tam thermopad i cos ciepla rozproszy.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Pomysł ciekawy, ale pewnie po testach zrezygnują jak zobaczą jak mało się wydajność skalowała z przepustowością w 5090.

Swoją drogą rozlutowywać kartę za 13000zł. 

Mają rozmach scurvy sinner :faja:

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No tak. Fakt. Zapomniałem, że 5070Ti = 4090. Chyba odeślę mu te 200 zł zadatku... 

W dupach się ludziom poprzewracało od tego dobrobytu. Karty kupują!! Burżuazja wyzyskująca klasę robotniczą!!
Rewoltę trzeba zrobić i przywrócić władzę ludowi!!

47 minut temu, Kadajo napisał(a):

Karty dziś wydzielają ogromne ilości ciepła. Warto o tym pamiętać.

Tak sobie dumam i wydumałem, że niedługo to będą wersje kart na sezon letni i zimowy :czapeczka:
Zimą montujesz takiego 5090 co by ogrzewał pomieszczenie, a latem zmiana na 5070 bo i więcej czasu spędzasz na zewnątrz i urlopy. Jak opony...

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
22 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Bardziej chodziło mi o to, co będzie niedługo. Tak jak ktoś wyzej zauwazył, wyjdzie 90 i 80, a potem będzie zalew postów o niczym dotyczących 5060 i 5070, a do tego już posiadacze 80 i 90 będą pisać o swoich kartach :) I chcąc przeczytać o 5090 będzie dalej trzeba przelecieć 3 strony spamu najpierw, bo ktoś dał jakiegoś super fejk newsa na którego 10 osób się oburzyło, 20 potoczyło beczkę, 5 napisało coś na temat :)

Mam bardzo proste rozwiązanie tego problemu. Największym spamerom zpp na dzień wypuszczenia testów i problem z głowy. Pasuje? %-)

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, tomcug napisał(a):

Mam bardzo proste rozwiązanie tego problemu. Największym spamerom zpp na dzień wypuszczenia testów i problem z głowy. Pasuje? %-)

Bez wyjątków? :hihot:
Jeśli tak to wystąpiłby mały precedens :E

Edytowane przez Umpero
  • Haha 3
Opublikowano
Godzinę temu, Umpero napisał(a):

@PiPoLiNiO pytam o to. To jakaś zaślepka, która na CES była odkręcona?
Trochę lipnie to wygląda, że tak odsłonięte.

obraz.png

Godzinę temu, Mar_s napisał(a):

A to nie jest po prostu render i grafik olał umieszczanie tych mikro elementów na modelu?  :E 

Na tym z odsłoniętym karta już z wygiętym backplatem aby kurier nie musiał :rotfl2:

IMG_20250114_131418.thumb.jpg.8a8537ad59e70e8574813876bd27456a.jpg

IMG_20250114_13152753.thumb.jpg.cf42c1128e666eeaa5c4752f4267e454.jpg

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Godlike napisał(a):

RTX 5080 od Gigusa w wersji Aorus to niezły kawal świniaka :E

https://www.facebook.com/share/v/18M9FvguM5/

https://www.instagram.com/aorus_sg/reel/DErJXBtvit7/

Laska metr pięćdziesiąt to i optycznie większy w dłoniach się wydaje :faja:

A tak na serio to karta przy której czuć wydany pieniądz a nie jakaś popierdółka jak 5090 FE choć trzeba oddać, że fajne ma tam rozwiązania. Jak się haczyk ułamie to sam sobie ten part wymienisz a nie do magika i miesiąc czekania. 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Patrz wyżej :)

Yyy. Tzn?
Definicja zadatku mówi o tym, że sprzedający zwraca dwukrotność kwoty zadatku jeśli z jego winy nie dojdzie do transakcji.

Edit: widzę. Nie wskoczyła mi aktualizacja jak pisałem.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Brak możliwości kupna 5090 jest okolicznością za którą nikt nie odpowiada :)

Z drugiej strony patrząc to nijak ma się sprzedaż karty, którą obecnie posiadasz do dostępności innej karty.
To tak jak kupujesz mieszkanie. Nie obchodzi kupującego to, że ktoś w danym czasie nie kupił sobie innego mieszkania.
Jego dobrą wolą jest podpisanie aneksu wydłużającego ten czas. Jeśli nie podpiszesz takiego aneksu dwukrotność zadatku przysługuje kupującemu.
Okoliczności, które by sprawiły, że nie musisz płacić podwójnej kwoty to np samoistne zepsucie się tej karty.

Pewnie tak się dogadaliście słownie, ale od strony prawnej gdyby kupujący się uparł to by przysługiwało mu te 400 zeta.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Mylisz się. Nawet bez żadnego dogadania. Aczkolwiek tu wszystko jest w wiadomościach. Mi nie musisz wierzyć, zapytaj prawnika :)

Nie muszę pytać bo kupowałem ostatnio mieszkanie na podobnej zasadzie. Konsultowałem się w tej sprawie z prawnikiem.
Gościówa nie zdążyła sobie znaleźć mniejszego mieszkania więc żeby nie płacić mi podwójnej kwoty zadatku poprosiła o podpisanie aneksu celem dania jej większej ilości czasu.
Dobra koniec tematu. Bo to już mocny offtop leci.
Na pewno wszystko pójdzie po myśli obu stron.

Edytowane przez Umpero
Opublikowano
12 minut temu, Pentium D napisał(a):

Laska metr pięćdziesiąt to i optycznie większy w dłoniach się wydaje :faja:

A tak na serio to karta przy której czuć wydany pieniądz a nie jakaś popierdółka jak 5090 FE choć trzeba oddać, że fajne ma tam rozwiązania. Jak się haczyk ułamie to sam sobie ten part wymienisz a nie do magika i miesiąc czekania. 

Sam sie nad nia zaczynam mocno zastanwiam jesli oczywiacie w PL ja madrze wycenia (ceny z fińskiego proshop napawaja optymizmem i obstawiam 6199 zl) a nie dowala 7 czy 8k :E

Opublikowano
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Umpero Myślisz, że my się spotkaliśmy żeby podpisać umowę przy 200 zł zadatku? 

W przypadku umowy pewnie masz rację że można iść do sądu i może się uda ;)

Ale tu masz wszystko napisane w samym ogłoszeniu, warunki które akceptuje kupujący i wpłacają cy zadatek :)

Tak sobie dywaguje.
Wish you the best :thumbup:

Opublikowano
1 minutę temu, Gret napisał(a):

No mnie to dziwi bo taki deal jest skrajnie nie korzystny dla kupującego i bardzo korzystny dla Ciebie. 

Ale jest też dobrowolny. Ktoś się na takie zasady godzi. Przecież nikt pistoletu do głowy nie przystawia. 

Opublikowano
Teraz, PiPoLiNiO napisał(a):

Dlaczego? A co jak się okaże, że 5090 i 80 padaka, i 4090 wrócą na 7-8k za używkę?

No i co na tym tracisz? zwracasz kasę i tyle było deala. Wystawiasz za 8k. 

Teraz, MarcoSimone napisał(a):

Ale jest też dobrowolny. Ktoś się na takie zasady godzi. Przecież nikt pistoletu do głowy nie przystawia. 

wiem, po prostu mnie to dziwi :P