Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Tak jak pisalem, co premiere amd sa filmy nt stuteru, tylko intel go nie ma, a pozniej kupuje sprzet amd i go nie ma, a jakims magicznym cudem poza yt malo kto o tym pisze takze daruj sobie prosze bo meczacy jestes gosciu ;) 

Ten gość na YT zawsze ma hate bonera na AMD i spopularyzował to całe AMDip, już musiał straszne mentalne gimnastyki robić żeby go znaleźć przy 9800X3D i niezbyt mu się udało :E 
________

CHŁOPY CZEKAJĄCE NA RTX 5090: JAKI BIERZECIE ZASILACZ?

Opublikowano

1000W chyba głupota brać jak następna generacja pewnie zawoła 1200W albo coś większego.. Nie mam pojęcia jaki wybrać, na dziale zasilaczy jest tylko jeden wątek o tak dużej pojemności to może w Polsce nie będzie dużego zainteresowania na 5090 (nadzieja matką głupich) :E 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Dokładnie oszust albo idiota

Screenshot_2025-01-26-20-19-46-771-edit_com.android.chrome.jpg

Pytający też bez polotu...

Jeszcze zaproście inne osoby do wspólnego trzymania się za rączkę 30ego. Oj jakie to będzie słitaśne jak uda się takiemu kółku kupieckiemu zakupić te jedyne trzy sztuki.

Wincyj spraszać i uświadamiać to na pewno będziecie zadowoleni z zakupu. 

Co najwyżej na karteczce sobie będziecie mogli narysować taką karcioszkę :hahaha:

Błykotliwością kolega pytający nie zabłysnął więc czemu by nie eliminować konkurencji ? :konik:

Proponuję wyjść do ludzi, zrobić kampanię plakatową, rozdawać ulotki. Zrobić jakiś hapoening zakupowy z konkursem :czapeczka:

Edytowane przez Umpero
Opublikowano

Ja już stwierdziłem że lepiej brać na zapas. Jak dziewczynie składałem PC to wziąłem 1200 watów mimo że tam jest tylko 7800X3D i RTX 3090. No ale już ma kabel pcie gen 5 więc spokój.

1 minutę temu, Umpero napisał(a):

Jeszcze zaproście inne osoby do wspólnego trzymania się za rączkę 30ego. Oj jakie to będzie słitaśne jak uda się takiemu kółku kupieckiemu zakupić te jedyne trzy sztuki.

Spokojnie, na AIB po 16 tysięcy na pewno nie będzie dużo chętnych to spokojnie kupisz.

Opublikowano
4 minuty temu, Mizu napisał(a):

może w Polsce nie będzie dużego zainteresowania na 5090 (nadzieja matką głupich) :E 

Tylko połowa forum chce kupić, a to ledwo kilkaset osób co najmniej. A kart będzie 10, góra 12 ;) 

Opublikowano
1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

@Umpero Chyba nie wierzysz, że nawet co 3ci czy co 4ty zainteresowany czyta to forum ? lol

Wystarczy popatrzeć sobie na strony sklepów ile obserwujących mają karty 5090 - to są tysiące followers'ów ;)

Z czego 90% to scalperzy :E

Opublikowano
6 minut temu, Mizu napisał(a):

1000W chyba głupota brać jak następna generacja pewnie zawoła 1200W albo coś większego.. Nie mam pojęcia jaki wybrać, na dziale zasilaczy jest tylko jeden wątek o tak dużej pojemności to może w Polsce nie będzie dużego zainteresowania na 5090 (nadzieja matką głupich) :E 

1000W jest wystarczające, a RTX 6090 będzie miał niższy pobór prądu, bo nie będzie wykonany w tym samym procesie technologicznym.

Opublikowano
10 minut temu, Umpero napisał(a):

Co najwyżej na karteczce sobie będziecie mogli narysować taką karcioszkę :hahaha:

Błykotliwością kolega pytający nie zabłysnął więc czemu by nie eliminować konkurencji ? :konik:

Proponuję wyjść do ludzi, zrobić kampanię plakatową, rozdawać ulotki. Zrobić jakiś hapoening zakupowy z konkursem :czapeczka:

Nikt się nie odzywał i tak powinno zostać. Lepiej niż tu dezinformację siać i ciemnotę.

Opublikowano
12 minut temu, Umpero napisał(a):

Ale się zesrałeś :D To forum społecznościowe, a nie WallStreet

Opublikowano (edytowane)

Coś w CP2077 z frametime się zrąbało w 2.21 patrząc po wykresie w 5:50 przykładowo. U mnie msi afterburner też pokazuje takie cuda na driverach 571 i 2.21 z aktywnym FG. Gość mówi że to niby z powodu flip meteringu, no ale na adzie w 4090 tego nie ma a wykres też świruje. 

Edytowane przez cichy45
Opublikowano
7 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Niech wszystko biorą i się z nimi bujają. Idiotę albo bogatego co to utrzymuje nie będzie żal...

Narobiło się masy spekulantów i spragnionych niewiele większej wydajności :lol2:

No nadal są jakieś dziwne anomalie z GPU. Pewne kwestie nie będą już jak kiedyś.

Mnie rozwala, że GPU które kupiłem prawie rok temu kosztuje w sklepie drożej (3035zł) jak w momencie gdy je zakupiłem (2566zł).
Teoretycznie pewnie byłbym w stanie wyjść na zero gdybym puścił na rynek wtórny ew. strata byłaby wręcz symboliczna i można by było prewencyjnie przesiąść się na next-gen (RTX 5070, RX 9070 z lekką dopłatą lub RTX 5070ti/RX9070XT z większą).