Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

To już nie można kupić karty a potem wydać kolejna kasę na inne przyjemności ?

Odwrotnie, kartę można kupić jak będzie w sensownej cenie, dostępności zwłaszcza że przyrost wydajności jest bez szału 

• Upvote 2
Opublikowano
9 minut temu, SebastianFM napisał(a):

Zainteresowało mnie to zamieszczone przez ciebie zdjęcie jednak zupełnie nie rozumiem czemu tak to oceniasz. Obok obudowy stoi potężny MO-RA co sugeruje, że procesor i karta graficzne będą zwodowane. Nie będzie żadnego problemu z ciepłem w obudowie. Do małych to ona nie należy a poza tym tam jest miejsce nawet na 8 wentylatorów, w tym 2 z tyłu.

Ta wiem. Przy pierwszym wrzucie na szybko jakoś mi się to zlało z otoczeniem i nie zauważyłem :E.

Dla tego rozpisałem się o powietrzu. Z wodą ta buda będzie gites malinka oczywiście.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Rzeczywiscie nVidia na 4tym miejscu, spadli w ciagu paru dni, te bogactwo tych firm to jedna wielka spekulacja 

Biggest Companies in the World for Jan 2025
https://www.financecharts.com/screener/biggest

Być może dlatego:

https://www.money.pl/gielda/chinski-deepseek-wywolal-ostra-przecene-firm-ai-na-wall-street-7119026541308704a.html

Oj jak bardzo życzę tej pazernej korpo żeby w te pędy musieli obniżać ceny GPU :) 10 lat temu flagowa karta graficzna kosztowała ok 2000zł, teraz 12000zł... Już ze chciwości nie wiedzą co robić a ludzie i tak będą kupować taki niewypał jak 5090. Tzn to 0,1% ludzi :)

Edytowane przez hubio
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lukadd napisał(a):

Ale szczerze to średnio to widzę w tej budzie z oszklonym topem :E Trzeba będzie dać wincyj rpmów na wentyle w budzie.

Ja mam 6x 140mm wciągające i 4x 140mm wyciągające, ale pewnie i tak będzie piekarnik :) 

Opublikowano
2 minuty temu, Stjepan napisał(a):

Każda bańka kiedyś pęka, bańka dot-com pękła, to i bańka AI pęknie i cyk akcje pana kurteczki będą warte nie 120USD, a 20USD.

Niestety pobożne życzenia... bańka krypto jakoś nie pękła... a AI ma wieksze podstawy od tego spekulanctwa...

Opublikowano
9 minut temu, hubio napisał(a):

10 lat temu flagowa karta graficzna kosztowała ok 2000zł, teraz 12000zł...

Nie no już nie przesadzajmy z tymi 2k pln 10 lat temu za flagowca :E

Nvidia od dawien dawna miała aspirację do wypompowania flagowców w mega cenach.

2014 rok. $999 za Titana

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-gtx-titan-black.c2549

Tyle, że to jeszcze nie były czasy gdzie w takim stopniu jak dziś cieli niższe segmenty GPU dla graczy :E

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, areczek1987 napisał(a):

Z boku masz more a mądry specyficznie Szwab się z ciebie śmieje entuzjasto sprzętu komputerowego.

Tee, entuzjasto sprzętu komputerowego, wiesz że z MORA czy bez to ilość ciepła oddana będzie taka sama i można uznać, że "farelka" w jednym i drugim wypadku jest taka sama

Opublikowano
4 minuty temu, Voodoo2 napisał(a):

Tee, entuzjasto sprzętu komputerowego, wiesz że z MORA czy bez to ilość ciepła oddana będzie taka sama i można uznać, że "farelka" w jednym i drugim wypadku jest taka sama

Kto ma takie wymogi ten takie coś ma... Niżej jest lżej. Można najwyżej w lato wyłączyć klimę siedząc dalej na 4090 z 400W poboru...

• Haha 1
Opublikowano

Ja pamiętam czasy, że 1000zł na GPU to była zawrotna suma, bo wiekszosc kosztowała wtedy 150-400zł i dało sie we wszystko pograć. To teraz jest podobnie z tym, że jakos dziwnie jendno zero doszlo. czyli 10000 to jest powiedzmy sobie szczerze zawrotna suma jak na GPU, ale dla pasjonatow nie straszna. A obecnie na GPU za 1500-4000zl mozna tak samo we wszystko pograć. 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Można najwyżej w lato wyłączyć klimę siedząc dalej na 4090 z 400W poboru..

Z fizyką to Ty po drodze nie miałeś :D

Czy ma MORE czy upchnie wszystko do budy grzac pokoj bedzie identycznie

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Ja pamiętam czasy, że 1000zł na GPU to była zawrotna suma, bo wiekszosc kosztowała wtedy 150-400zł i dało sie we wszystko pograć. To teraz jest podobnie z tym, że jakos dziwnie jendno zero doszlo. czyli 10000 to jest powiedzmy sobie szczerze zawrotna suma jak na GPU, ale dla pasjonatow nie straszna. A obecnie na GPU za 1500-4000zl mozna tak samo we wszystko pograć. 

Grasz wtedy w benchmarki z błogosławieństwem konkretnej marki co stoi za upiększaczami spod konkretnej marki. Można wszystkie te dziadostwo wyłączyć a jak nie jest tak poskładane by się nie chciało. Powinien być wymóg presetów konsolowych jak i łów do wyboru.

1 minutę temu, Voodoo2 napisał(a):

Z fizyką to Ty po drodze nie miałeś :D

Czy ma MORE czy upchnie wszystko do budy grzac pokoj bedzie identycznie

Ale ja to rozumiem. To ty czegoś nie łapiesz. Śmieje się Odin z felerki a pytanie jaką on ma...

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Grasz wtedy w benchmarki z błogosławieństwem konkretnej marki co stoi za upiększaczami spod konkretnej marki. Można wszystkie te dziadostwo wyłączyć a jak nie jest tak poskładane by się nie chciało. Powinien być wymóg presetów konsolowych jak i łów do wyboru.

Ale ja to rozumiem. To ty czegoś nie łapiesz. Śmieje się Odin z felerki a pytanie jaką on ma...

Ej ale to jest mega dobre, te presety. Bo ja pare razy gralem w CP77 preset steam deck bo nei chcailo mi sie ustawiac. I gralo sie spoko. Jakby tworcy gier dawali preset ps5 pst5pro xbox etc całkiem fajna sprawa, wtedy najwyzej sami mozemy dodac cos czy ciupke zmienic i miec dobry FPS. Ale z niewiadomych przyczyn nie ma tego. Pewnie nie chca porownania do konsol, bo wtedy by sie okazalo ze 4060 jest az nadto do gier.

Kupujesz GPU za 1000zł i wlaczasz preset PS5 i masz 100fps, sprzedaz drozszych GPu by poleciala lep na szyje. Szczegolnie w przypadku dobrze zoptymalizowanych tytułów

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

Tu są dwie oddzielne kwestie:

1. Wydajne i ciche wyprowadzenie ciepłego powietrza z budy.

2. Odprowadzenie ciepłego powietrza z nagrzewającego się pokoju/pomieszczenia.

Na takiej Islandii to gamerzy mają full wypas :E, albo na Grenlandii :E

Edytowane przez lukadd
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, areczek1987 napisał(a):

Może nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi. Tylko po co piszesz, że Szwab ma MORE, skoro gdyby jej nie mial grzało by przecież tak samo :D no mniejsza 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Tu są dwie oddzielne kwestie:

1. Wydajne i ciche wyprowadzenie ciepłego powietrza z budy.

2. Odprowadzenie ciepłego powietrza z nagrzewającego się pokoju/pomieszczenia.

To się zapytaj tego swojego kolegi co ci się pochwalił tym zdjęciem co je tutaj przyniosłeś jak to rozwiązał... Jak go stać na takie graty to pewnie i na klimę. Dopiero sobie poskładał pierwszego builda i kupował co mu tam najlepsze wskazali? To się skapnie że czegoś brakuje.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano
Godzinę temu, Meuron napisał(a):

Dobra zwolnilem sie z pracy godzinke wczesniej zeby 30stego walczyc z botami. To ja wylosuje ta jedna sztuke 5090 TUF'a w polsce. Juz wyciagnalem pudelko z 4090, nie ma dla mnie ratunku :E

Ogarnij się i siedź w tej robocie, a nie bzdetami się zajmujesz. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, areczek1987 napisał(a):

To się zapytaj tego swojego kolegi co ci się pochwalił tym zdjęciem co je tutaj przyniosłeś jak to rozwiązał... Jak go stać na takie graty to pewnie i na klimę. Dopiero sobie poskładał? To się skapnie że czegoś brakuje.

Jezu :sciana:, randomowe zdjęcie z neta z forum w de ktoś wrzucił :E W pierwszej chwili nawet jak to wrzucałem to mi się ta chłodnica zlała z otoczeniem i jej nie zauważyłem.

Moje oczy były zwrócone na zasilacz Seasonica w wersji Noctua :E

A buda i chłodzenie jest ciekawym tematem do rozmów. Na powietrzu to bida, ale z wodą inna sprawa.

Więc nie spinajcie się tylko wymieniajcie wiedzę jak wyprowadzić grube setki wat nie tylko z budy, ale również z pomieszczenia gdzie wraz z pełnym zestawem jak np ktoś pyka na TV może to pochłonąć nawet pod 1000W :E

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, areczek1987 napisał(a):

Jak to co, taryfy będą dotyczyć tylko dostaw do USA a ostatecznie i tak producenci będą sobie chcieli odrobić na idiotach z Europy i będziemy mieć jeszcze drożej i nadal drożej od amerykańców xD 

Edytowane przez Mizu
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Więc nie spinajcie się tylko wymieniajcie wiedzę jak wyprowadzić grube setki wat nie tylko z budy, ale również z pomieszczenia gdzie wraz z pełnym zestawem jak np ktoś pyka na TV może to pochłonąć nawet pod 1000W :E

Czarów nie ma. Jak jest 1000W, to musi być ciepło, pani kierowniczko. Takie jest odwieczne prawo natury.
Otwierasz okno, albo włączasz klimę. Tego nie przeskoczy.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
Godzinę temu, lukadd napisał(a):

Ale ta dopłata to jest w zasadzie niewielka jak na zauważalnie cichszą pracę. Z max ~250 zeta może wyjdzie.

Wersja Noctua w Alternate.de jak patrzę to 500euro czyli ~2100pln wychodzi. 

Zuwazalnie czyli ile? 

W proline trochę wieksza byla różnica między PX1600 a noctua, ale mimo tego dla mnie nie warta no chyba żeby dali porządne kable, a w nim jest takie sam okablowanie jak w moim tylko kolor inny, pozatym przez wiekszosc czasu i tak będzie dzialal u mnie w trybie pasywnym we współpracy z 5080 ;)