Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Do 15k.

Siejesz tylko zamęt bez żadnych konkretów.
Blikiem możesz w większości banków do 10k PLN płacić.
W większości sklepów nie zrealizujesz zamówienia na premierę z odbiorem osobistym.

Opublikowano
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

W euro? 6k. Chyba że to zależy od rodzaju towaru. Ale telefony tylko do 6k za pobraniem. 

Wsadziłem tv i pisze 15k.

2 minuty temu, Umpero napisał(a):

Siejesz tylko zamęt bez żadnych konkretów.
Blikiem możesz w większości banków do 10k PLN płacić.
W większości sklepów nie zrealizujesz zamówienia na premierę z odbiorem osobistym.

Mojego czasu też szkoda;)

Opublikowano
2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Wsadziłem tv i pisze 15k.

Mojego czasu też szkoda;)

To jak masz pisać zdawkowo i żałujesz czasu na obszerniejsze i konkretniejsze wypowiedzi to lepiej nie pisz nic dopóki nie znajdziesz czasu aby pisać konkretniej.

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Limity blik macie ustalone przez banki, radze wam sobie to sprawdzić żebyście się nie zdziwili w dniu zakupu ;)

I pesel odblokujcie w mObywatel jak na raty bierzecie;)

1 minutę temu, Umpero napisał(a):

To jak masz pisać zdawkowo i żałujesz czasu na obszerniejsze i konkretniejsze wypowiedzi to lepiej nie pisz nic dopóki nie znajdziesz czasu aby pisać konkretniej.

15K nie było do Blika a pobrania w Euro.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 28.01.2025 o 11:32, cichy45 napisał(a):

Ja nie szukam usprawiedliwienia. Blackwell to drugi ampere, ale 30% to 30%. Nie ważna jak posiadacze 4090 by nie napinali mięśni to z 4090 nie zrobią 5090 i ta zawsze ich objedzie. Nawet mimo bycia gorącą i prądożerną. 

Drugi Ampere, ale jednak Ampere miał większy kop pomimo wzrostów poboru prądu.

23 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Odnosnie Technokraty i jego smiesznych wywodow to chyba nikt go nie lubi, ja na pewno, dlatego nie ogladam jego filmow i nie nabijam mu wyswietlen.

Przecież od dawna jest technologicznym wróżbitą Maciejem. Uwielbia wróżyć z fusów 8:E.

19 godzin temu, Starh napisał(a):

Ale nie powiem lekko śmiesznie jest jak wszyscy płakali o ceny jaka to nvidia be, a teraz z wywieszonym jęzorem po kartę xD a mówią, że Polska to biedny kraj :E

Zastaw się, a postaw się nadal aktualne :E.

18 godzin temu, Umpero napisał(a):

Benchmark to martwe forum.

Trochę ludzi jeszcze tam jest.

15 godzin temu, Mizu napisał(a):

Jak to co, taryfy będą dotyczyć tylko dostaw do USA a ostatecznie i tak producenci będą sobie chcieli odrobić na idiotach z Europy i będziemy mieć jeszcze drożej i nadal drożej od amerykańców xD 

Tak się skończy, że Amerykanie będą mieli jeszcze drożej od nas, zamiast jak jest obecnie, że mają taniej od nas.

12 godzin temu, Brolly napisał(a):

Albo za rok jak wyjdzie 5080 TI 24 gb :wariat:

Och tak, z poborem ~400 W i cenie takiej samej lub nieco wyższej od 5080 i można to brać :D.

12 godzin temu, dawidoxx napisał(a):

Coś czuje ze szybciej dostaniemy nowa generację gpu skoro teraz leci refresh  ady 😁

Za 1,5 roku najszybciej. ;)

5 godzin temu, Joloxx9 napisał(a):

Widziałem ktoś jaki adapter jest dodawany do 5080, 3 czy 4 wtyczki pci-e są potrzebne?

Do 5080 3 wtyczki PCIe. Tak samo było z 4080 i 4080 Super.

2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

O, widze ze nikomu 5080 sie nie podoba - to nawet dobrze, dzieki temu moze uda sie wyrwac FE. 

Akurat na FE to ludzie polują nie tylko ze względu na wydajność i cenę, a także ze względu na to, że to jest limitowana edycja. Zakup FE niemal graniczy z cudem.

• Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

X-kom i Morele odpadają w tych kwotach z pobraniem. Jedyna szansa to media expert, oni raczej nigdy nie mieli limitów kwotowych na pobranie. 

Euro rtv to w ogóle pobranie do 6k :D

2 lata temu bralem AGD za kwotę 13k , pobranie weszło bez problemu w euro rtv . Pieniądz to pieniądz : D im dłużej jest papier tym lepiej dla nas 🫣

Opublikowano
5 minut temu, Spl97 napisał(a):

Tak się skończy, że Amerykanie będą mieli jeszcze drożej od nas, zamiast jak jest obecnie, że mają taniej od nas.

Dzisiaj jest przelicznik $ na Euro + VAT. Znając życie jak amerykanom dowalą to przelicznik na Europę zostanie taki sam. :heu: 

Opublikowano (edytowane)

Lipne te karty. Myślałem, czy by nie wymienić 4090tki na 5080tke albo 5090tke, ale po recenzjach bardzo szybko wybiłem sobie ten pomysł z głowy. Poczekam sobie do premiery 6090/6080 i wtedy zrobię upgrade, może te karty będą w końcu wystarczająco mocne, żebym mógł pograć w Alan wake 2 albo cyberpunka 2077 w 4k i path tracingiem w 60fps bez dlss i generatorów sztucznych klatek :v

Edytowane przez Shiawase
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kabor napisał(a):

Dzisiaj jest przelicznik $ na Euro + VAT. Znając życie jak amerykanom dowalą to przelicznik na Europę zostanie taki sam. :heu: 

Dlatego mocno się zastanowią nad wprowadzaniem drakońskich ceł, bo tak gada Trump :E. Finalnie te cła nie będą tak wysokie, jeśli scenariusz cłowy na półprzewodniki, chipy czy inne towary się ziści. Przecież Trump i cała Partia Republikańska obiecała Amerykanom, że będzie niska inflacja, a to co gadali odnośnie ceł, to jedno przeczy drugiemu xD. Jak cłami chcesz zwalczać inflację czy przywrócić inflację do niskich poziomów?

A TSMC i tak w USA buduje aktualnie swoje fabryki do produkcji tychże półprzewodników, zaawansowanych chipów. Więc prędzej czy później produkcja w USA ruszy pełną parą, tylko kwestia będzie ceny. Nie da się ukryć, że produkcja z USA będzie sporo droższa niż na Tajwanie.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano

Powiem tak - ja wiem, że się zaraz narażę wielu hardwarowym purystom, natomiast patrząc na te nowe RTXy odnoszę wrażenie, że to po prostu Ada Lovelace w przebraniu. Sądzę, że mogę z całą pewnością powiedzieć, iż 100% wzrostu wydajności jaki otrzymaliśmy bierze się tylko i wyłącznie z tego, że nowe karty mają więcej jednostek i wyższe traktowania + GDDR7, a sama architektura Blackwell zmieniła okrągłe ZERO.

Opublikowano

Jeśli faktycznie będzie w granicach 10% to ja nawet nie wiem czy jest sens rozmawiać o tych kartach. Jedyne co zostanie to zbojkotować premierę i nie kupować, tej samej wydajności w wyższej cenie :dupa:

• Upvote 2