Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Dziwne, dostałem z X-kom fakturę proforma. Też dostaliście? Data z dzisiaj. To znaczy, że jest opcja na wysyłkę dzisiaj czy jaki jest tego cel? 

Jak dostałeś fakturę to znaczy, że twoje GPU jest zaklepane i powinieneś je dostać bez większych kombinacji z ich strony w relatywnie niedługim czasie :E

• Upvote 1
Opublikowano

Wyglada że perełka serii rtx50 nie bedzie 90 tylko 60ti :P Bo kurcze zapowiada sie na hit sprzedażowy, o niebo lepsza specyfikacja wzgledem poprzednika... cena niby niższa to może najaśniejszy punkt tej nowej serii.. najlepsza karta dla biedaków....

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No właśnie też mi się wydawało, że oni robią proforma w dniu wysyłki. 

Proforme mam od czwartku na MSI Gaming Trio 5090, do dzisiaj nie wysłana, także ten tego :E

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, sideband napisał(a):

U mnie to tak nie działa wymusza tylko w boost ustawienia i normalnie działa zarządzenie energii.

No u mnie L blokuję napięcie i zegary nawet w idle na stałe. Chyba, że jakoś inaczej to robisz? Ogólnie rzadko z tego korzystam, ale jak chce przetestować jakiś nastaw i punkt na szybko bez robienia krzywej to się przydaje.

4L0Umky.png

Opublikowano
13 minut temu, marioking napisał(a):

Wyglada że perełka serii rtx50 nie bedzie 90 tylko 60ti :P Bo kurcze zapowiada sie na hit sprzedażowy, o niebo lepsza specyfikacja wzgledem poprzednika... cena niby niższa to może najaśniejszy punkt tej nowej serii.. najlepsza karta dla biedaków....

5070Ti. Wydajność po OC będzie na poziomie 5080, za 250$ mniej. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Starh napisał(a):

Ta premiera to jakiś film Monty Pythona

Podejście Jensena do graczy niewiele się różni od

image.png.bf54c973a1ab3b9b46c01c6ba50c0598.png

I fart in your general direction!

BTW. Zgadjnijcie co to?

103 vs 423. Druga to 5090, a pierwsza?

(albo 125 vs. 430, jeśli pierwszą podkręcić i to delikatnie, bo mogła więcej.)

Jak myślicie jak dawno wyszła karta mająca w tej kategorii 4x mniej od 5090 i w czym ta różnica?

Spoiler

Pixel Fillrate.

980 Ti. Dekada temu. Dostajemy nawet nie 2x więcej ROPs po dekadzie.

Bo jakby starą podkręcić do zegarów 5090tki, to 980ti  miałaby ponad połowę tej ważnej dla rastera funkcjonalności co 5090tka, ale przy 8mld tranzystorów. 

Ja wiem, że wykorzystanie ROPs jest inne, że 5090 ma lepsze, że różnica w ilości tranzystorów wynika też z różnic w shaderach i tak dalej.

Ale dali nam kartę za 15000, która się nawet 5% nie różni liczbą ROPs i niektórzy nadal łykają te kity, że to koniec postępu w TSMC, że ściana, że więcej rastara się nie da, i jedyna droga to AI. Ciekawe czy jak segmenty do AI będą miały już 80% powierzchni chipów w przyszłości, to się w końcu ludzie obudzą czy może jednak nigdy.

Dziś już DLSS zjada 20% poboru prądu. A to tylko początek. AI dołoży 2x tyle klatek, ale zajmując miejsce segmentowi do rasteryzacji, i zabierając prąd, który by na to poszedł, a cała branża, jutubery i ludki na forach nadal będą gadać, że AI nas wybawiło, bo w rasterze ściana.

Tymczasem obok leży sobie branża, która mogłaby rozbujać cały PC gaming. VR. No ale zamiast karty za 2000zł, z tą samą mocą w grach z lekkim światłem, silnikiem forward, ale ultrawysoką rozdiałką i MSAA, musimy zapłacić 15000. Bo tak. Bo ponoć nadeszła nowa, wspaniała i ekscytująca era AI (czytaj głosem łysego z Digital Foundry)

Płaćmy 3x tyle za karty, bo projekt GPU taki drogi. Projekt drogi.. a rastera nie ruszyli. Ale gracz i tak za R&D zapłaci, bo zmienili AI.

Obniżajmy wydajność kart, przez kanibalizowanie powierchni chipu, bo AI, AI, AI!

Płaćmy za większy chip, choć mniejszym by się dało uzyskać to samo w rasterze, co już się kiedyś zdarzało. Było nieudane GPU do obliczeń, a potem AMD czy NV wydawała odchudzone GPU, ale bardziej pod gry. I co? I nagle nawet na tym samym procesie się dawało zrobić postęp, pobór prądu spadał, powierchnia chipu malała. Cuda się działy ;) (choćby Fermi 480)

Ale dzisiaj cieszmy się i radujmy, bo nowy DLSS wygląda lepiej i słupki z MFG nam wciskają. 

Przecież Kurtas i eksperci z DF się nie mogą mylić! Hurra! Na 4060 można dzięki AI pograć jak na 3x większej karcie! I co tam, że 4060 kosztuje te 3x więcej. To nie ważne. 

Nie potrafię zrozumieć jakim cudem ten BS marketing Nvidii jest aż tak skuteczny.

Nvidia nam zamienia wydajność rastera na AI, a jakimś cudem gracze łykają kit, że to dla ich dobra.

Na 2nm da się zrobić kartę z 192MB cache L2 i 2x więcej ROPs niż 5090. Zakładamy się o coś, że g..uzik z tego dostaniemy, bo NV nam wepchnie znowu jakieś guano z AI?
Chipu do gier nie będzie żadnego jak z Blackwellem,  bo i tak już  mieli opracowane układy do AI, więc wystarczy je na kolanie dostosować i pchać na półki sklepowe.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
15 minut temu, GAZuOOT napisał(a):

5090 MSI Gaming Trio, niezłe temp i ładne zegary trzyma, ciekawe jak z głośnością

Tragedii nie ma ale przy tych watach i temperaturach na poziomie 65-70 w pokoju będzie bardzo ciepło latem ;/

Ja w sumie już zdecydowałem i zamawiam klimatyzację jakoś w marcu :D

Opublikowano
4 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

Tragedii nie ma ale przy tych watach i temperaturach na poziomie 65-70 w pokoju będzie bardzo ciepło latem ;/

Ja w sumie już zdecydowałem i zamawiam klimatyzację jakoś w marcu :D

Ja tam klimę mam, więc ciepełka się nie boję :D  

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, lukadd napisał(a):

No u mnie L blokuję napięcie i zegary nawet w idle na stałe. Chyba, że jakoś inaczej to robisz? Ogólnie rzadko z tego korzystam, ale jak chce przetestować jakiś nastaw i punkt na szybko bez robienia krzywej to się przydaje.

4L0Umky.png

To nie działa w 50xx

Opublikowano
1 minutę temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Obdzwoniłem dzisiaj większość sklepów pod kątem 5090 i to jest tragedia, wszędzie mówią, że dostępność dramat, a nie mogą się odpędzić od telefonów i wiadomości klientów o 5090tki :D

Biedy nie ma :D

Ciekawe czy Foundersy jeszcze do nas trafią kiedyś. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Joloxx9 napisał(a):

Nie, tak jak napisałem wczesniej, karta ma mieć 2617MHz, raz ma, ponrestarcie znowu 2850, a potem znowu 2595. Raz mi się odpaliła z rdzeniem 2300. 

Na niektórych filmikach na youtubie widziałem ,że mają w booście właśnie ok 2850 na stockowych ustawieniach  co mnie dziwi. U mnie jest +2700 ale nie wychodzi nigdy ponad 2750.

Karta TUF OC. Zarzucam GPU-Z gdzie mam 2700 w booście firmowo

TUFOC.gif

Edytowane przez Alonzo
Opublikowano (edytowane)

Jak będę w domu to zrobię pełny reset afterburnera, restart PC i zacznę notować jak to wyglada. Może rzeczywiście najlepiej zostawic jak jest na tych 2850 o ile taka wartość będzie działać co uruchomienie.

Albo aplikować ręcznie profil jak @tomcugmowil. Na chwilę obecną to już mam metlik w glowie co testowałem i jakie efekty to dawalo.

Edytowane przez Joloxx9