Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Private_mandella Jest drogo (miejscami ponad 200% MSRP) ale za to nie ma towaru.

Jak pisałem w pesymistycznym tonie, że RTX 5090 będą po 14000zł, RTX 5080 po te 8000 czy tam nawet 10000zł, to ludzie uważali za przesadyzm. A tu nie skalperzy a same sklepy przebijają barierę 20000zł :Crash:

~22000zł za GPU do gier :sex:

Kiedyś wejście nowej serii było równoznaczne z potanieniem starszej, a tu widzę wręcz przeciwnie się dzieje.

Nawet moja 4070S zyskuje na wartości. Po ok. roku użytkowania jestem w stanie ją sprzedać w cenie zakupu. :hihot:

Opublikowano
3 godziny temu, Raider napisał(a):

sprzedam opla, bo mi do karty brakuje 

ja byłem szczerbaty na górnym dziąśle przy uśmiechu fatalnie to wyglądało,  wstawiłem sobie implanta po kieszeni uderzyło mocno 7k pln a mogłem sobie rtx-a 5080 kupić bo teraz to mam tylko marnego 3070 :hihot:

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kadajo napisał(a):

W tamtym temacie już posprzątałem wiec luz.

Spróbuj podkręcić pamięci i zobacz jak się zmieni wynik.

Taki chamski 4.3GHz na 1.3v i lekki bump na vram+core.

Jedyne o co się martwię to czy zasilacz nie stwierdzi że chce zmian.

test2.jpg

Edytowane przez Michael_
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Michael_ napisał(a):

3 letni (produkcyjnie 4) RM1000x.

Czyli lecisz kolego od strony zasilacza po 8pin. W ilu kostkach? 3x 8pin? 

Coraz bardziej się skłaniam ku takiemu rozwiązaniu żeby chociaż po stronie zasilacza wyeliminować to dziadowskie 12v-2x6. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano
28 minut temu, Private_mandella napisał(a):

czy Wy widzieliscie jakie ceny dowalil xkom na 5090?

obraz.thumb.png.e5a88da7a1aeadc79515b6cdf6676424.png

Ludzi powinni solidarnie ominąć ta serie, ceny to jakiś ponury żart. 

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

palpatine-star-wars.gif

Jak się odważysz to złapię ci 5070 w cenie MSRP jak już będzie premiera. 

Tylko jaki ma sens dorwanie 5070?
Wedle analizy Daniela Owena na bazie głównie tego co już wiadomo 5070 będzie miała ok. 3% lepszą wydajność od 4070S. Trafiają do mnie jego argumenty i łączenie faktów na których bazuje.

Jaja będą jak i tak się okaże, że te 3% to pobożne życzenie. Gdyby 5070 okazała się gorsza od 4070S co może sugerować między innymi porównanie ich specyfikacji (wiem wiem, generacji nie da się porównać 1 do 1 ale tu paradoksalnie może nie być dużego przeskoku) to byłby wręcz premierowy downgrade (pozdrawiam kolegów którzy pozbyli się 4090 na rzecz 5080). Moje spekulacje na premierę: 5070ti/5070 będzie niewiele, mała część w MSRP, reszta ceny wyższe (np. z ME da się wysupłać ceny 5070ti TUF i TUF OC odpowiednio 4999zł i 5200zł) a i tak ludzie wykupią stock od góry do dołu. Skalperzy będą próbowali sprzedawać karty za 200% MSRP, a potem sklepy zaczną skalpować 200%. Ceny odpowiedników poprzedniej generacji absurdalnie wzrosną i może się pogorszyć dostępność jak to ma miejsce analogicznie do odpowiedników 5090/5080 na chwilę obecną. AMD dopiero w marcu da możliwość nabycia ich 9070XT/9070 ale nie wjedzie na białym koniu bo jeżeli ufać przeciekom, te GPU będą miały zbliżone MSRP do odpowiedników NVIDII, jedynie pewnie będą mieli lepszy stock.

Ogólnie początek roku miał być obiecujący jeżeli chodzi o GPU, a sytuacja na rynku się wręcz wywraca jakby z nagła miała nas zaatakować 3 fala krypto.

Moja sytuacja na chwilę obecną jest taka: mam 7500F bez iGPU, a pechowo nie mam też żadnej awaryjnej karty.
Myślałem o upgrade procka m.in. aby miał iGPU ale nie widzę żadnej sensownej drogi. Jak już to wziąłbym 9800X3D ale w 1440p to raczej korzyści niewspółmierne.
20 lutego może pochylę się nad 5070ti w cenie MSRP, wtedy puszczę 4070S w dobrej cenie. Jak się nie uda to trudno.

Ew. może czerwoni coś ciekawego pokażą ale to trzeba czekać i się domyślać.
Póki co największym wygranym pierwszej premiery są gracze którzy do swoich starych RTX dostali DLSS 4.0 :)

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, RTX4090 napisał(a):

pamięci spokojnie możesz dać na 32000. 

3dmark utyka na standardowym taktowaniu mimo że zmieniam parametry.

Wynik też gorszy od podbicia +1000MHz na pamięciach.

Nic tylko trzeba czekać na lepsze sterowniki i update GPU Tweak/Afterburnera.

Ogólnie, dziwna sytuacja.

https://www.3dmark.com/3dm/125862636

GPU core poleciało niby na 3.5GHz :lol2:

Edytowane przez Michael_
Opublikowano
2 godziny temu, zielony21122 napisał(a):

Ja zawsze patrzę na fps minimalny, nie obchodzi mnie średni fps. 

To akurat nie jest wcale takie głupie jak Ci tutaj będą tłumaczyć forumowicze, ale już dawanie słupków z testów z włączonym FG... 

Przecież FG może (i z tego co widać to i jest) być liczone szybciej na 5090.

11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Myślałem o upgrade procka m.in. aby miał iGPU ale nie widzę żadnej sensownej drogi. Jak już to wziąłbym 9800X3D ale w 1440p to raczej korzyści niewspółmierne.

Dawaj 9800x3d przed zmianą na 4070s na 5070ti.  Chyba, że VRAMu brakuje to co innego. 

Opublikowano
27 minut temu, Michael_ napisał(a):

Można powiedzieć że ubiłem interes życia :lol2:

@Kadajo porozdawaj bany wszystkim, którzy nabyli 5090 do czasu uregulowania się cen i dostępności. Nie może tak być, że się tu nad nami pastwią i chełpią posiadaniem 5090 :lol2:

• Thanks 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Ty w każdym poście powinieneś X-kom pozdrawiać za te Gigabyte 😁😁😁😁

Dawaj mnie tego swojego 4090 bo już mnie coś nosi od tej całej sytuacji. Biorę za te 7530 bez marudzenia %-)
Z resztę kasy sobie złożę stanowisko simracingowe na pocieszenie, że nie mam 5090 :czapeczka:

Edytowane przez Umpero