Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, STALKER napisał(a):

Jak się nie podoba to nie grać i nie zaśmiecać wątku.

Pewnie że nie gram, bo już dawno skończyłem :) Podpytuję tylko czy coś się zminiło na plus....jak widać nie :E

Edytowane przez maras2574
Opublikowano

@maras2574 nie ma jak cytować post sprzed 4 miesięcy :smiech:

Wiesz, że 13 lutego 2025 wyszedł Patch 1.2, w którym wprowadzono ponad 1700 poprawek?

Cyberpunka też oceniasz po wersji gry z 2020 roku, czy opierasz się na aktualnej wersji?

Nie bronię gry, ale takie wysrywy trzeba prostować.

Opublikowano

No bo właśnie wtedy ukończyłem grę ;)

A co mnie obchodzi jakiś KOLEJNY patch, jak gra w grudniu poleciała z dysku i jednak chyba nigdy nie wrócę.

Pszeszedłem-zapomniałem. A z tego co czytam, jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie zanim oni to ogarną. Jeśli w ogóle ;)

I już tak nie broń tego tworu, bo doskonale wiesz że dali ciała po całości.

CP2077 kupiłem na premierę ale nie grałem, stwierdziłem że nie moje klimaty. Podchodziłem jeszcze kilka razy....i jednak nie. Ale jak wjechał DLSS 4, postanowiłem z ciekawości to sprawdzić i....gra mnie dosłownie zassała. Pierwsze posiedzenie 16godz., drugie 14 i gra niestety się skończyła :( O problemach CP2077 nie wiem, bo jak pisałem, gra mnie odrzucała na samym początku. Ukończyłem jak gra była już zrobiona ;)

Opublikowano

https://www.gry-online.pl/newsroom/tworcy-stalker-a-2-szykuja-sie-do-ujawnienia-nowej-roadmapy-aby-w/zd2cbbd

"Studio zapewniło przy tym, iż zobowiązuje się do dalszego aktualizowania gry, tak kolejnymi poprawkami, jak i „nową zawartością”. Patche mają wprowadzić nie tylko obiecany system A-Life 2.0 w pełnej krasie (po dotychczasowych łatkach, które tchnęły nieco życia do Zony), ale też przywrócić zawartość wyciętą z gry przed premierą."

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Docelowo gra i tak jest dead.A life praktycznie nie istnieje. Na chwilę obecną w dalszym ciągu jest więcej problemów niż normalnego grania.Wszystkim odradzam instalacje tej gry do momentu aż faktycznie załatają grę. A obiecywać to oni sobie mogą cuda na kiju.Wieczna pre alfa 😂🤣

Edytowane przez Tooth
Opublikowano (edytowane)

Ktoś ma pomysł dlaczego przy 4070 ti mam spadki co kilkanaście/kilkadziesiąt minut do nawet 4 fps.

Procesora, ramu, vram ani wydajności dysku nie brakuje. Gra chodzi zazwyczaj w przedziale 60-100 fps przy rozdzielczości 3440x1440 

Sterowniki, windows i gra (steam) aktualne

wcześniej nie było tych problemów

Specyfikacja:

ryzen 7700x +alf 2 360

mobo x670 e pro wifii

ssd na gry kc3000 2 tb

64 gb ddr5 6000 cl30

4070 ti 

corsair rmx750 

Edytowane przez marcin2468
Opublikowano

W 4K masz do 100 fps na takiej karcie? :hmm: Chyba w kanałach lub podziemiach, bo jak wejdziesz do Czerwonego lasu, to będziesz miał tam 20fps. Ta gra wymaga szybkiego CPU, a jak zwykle zdajesz pytanie, a my mamy sobie wyjąć z szuflady szklaną kulę i odgadnąć specyfikację skrzynki :stukniety:

Opublikowano
5 minut temu, Alek_M napisał(a):

W 4K masz do 100 fps na takiej karcie? :hmm: Chyba w kanałach lub podziemiach, bo jak wejdziesz do Czerwonego lasu, to będziesz miał tam 20fps. Ta gra wymaga szybkiego CPU, a jak zwykle zdajesz pytanie, a my mamy sobie wyjąć z szuflady szklaną kulę i odgadnąć specyfikację skrzynki :stukniety:

jak wyjaśnisz że mam te 60 fps i gra magicznie spada do kliku fps. 

jak występuję problem wychodzę do menu główne gry, odpalam znowu problematyczną lokalizację i problemu nie ma. 

robiłem misję Stalker 2 - Bułka z masłem: Cymbał 

specyfikacja  dopisana w poprzednim poście 

Opublikowano
W dniu 16.03.2025 o 19:49, marcin2468 napisał(a):

jak wyjaśnisz że mam te 60 fps i gra magicznie spada do kliku fps. 

jak występuję problem wychodzę do menu główne gry, odpalam znowu problematyczną lokalizację i problemu nie ma. 

robiłem misję Stalker 2 - Bułka z masłem: Cymbał 

specyfikacja  dopisana w poprzednim poście 

Masz strasznie roszczeniowy ton wypowiedzi.

Co mam Ci wyjasniać? Może masz wycieki pamięci, przeładowanie gry wtedy pomaga. Stalker jest fatalnie zoptymalizowany, gra działa nierówno stąd dropy fpsów. Kolejna produkcja spod znaku "spaghetti code", gdzie naprawienie jednej rzeczy psuje 10 innych, na starym i niedomagającym silniku. Oni tego nie naprawią bo się zwyczajnie nie da. Coś jak opieka zdrowotna w PL - jak coś się psuje rząd może tylko sypnąć kasą i liczyć na to że jakoś to będzie. Cały system trzeba by zaorać i postawić na nowo ale na to nie ma tyle czasu, jaj, pieniędzy.

Z tą grą jest podobnie ją by trzeba przepisać w nowym silniku praktycznie od nowa a to przekracza możliwości autorów.

• Sad 1
Opublikowano
W dniu 16.03.2025 o 19:41, Alek_M napisał(a):

Do 4k trochę brakuje, więc i fpsów więcej. Z tymi fpsami to prawda, miałem podobnie w tej rozdzielczości, ale na słabszym sprzęcie, tj. 10805k i RTX 3080, miewałem nieraz 100 fpsów. Średnio (mn.w.), nie licząc baz ze skupiskami ludzi i losowych dropów, z 80-90 fpsów. Oczywiście ze wszystkimi wspomagaczami. To było przed patchem 1.2.

I tak, CPU gra gigantyczną rolę, po zmianie platformy na 9800X3D i 3080, doszło na oko 20-30 fpsów (w zależności od lokacji) i mało dropi. Jest stabilniej, jeśli chodzi o fpsy, crashy mnie się weryfikować nie chce.

Tak czy tak, granie w tego kartofla optymalizacyjnego to udręka. Każdemu chodzi inaczej, u mnie rządziły crashe... Przez te ok. 100h stalkerowania, miałem więcej crashy niż przez ponad 30 lat grania ogólnie. xD

Opublikowano

Teraz już mi ta gra freezuje  podczas ładowania oraz w losowych momentach (tak że trzeba grę wyłączyć) do tej pory jakoś się grało, wychodzę z czerwonego lasu, nie wiem ile jszcze zostało do końca ale ja też robie freeza ale od grania w te gre :D

Opublikowano
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Ale dzięki temu gra zostanie już na zawsze w Twej pamięcixD

Pracy tu jeszcze sporo. A dodatki o czym mają być?

jeszcze nie wiadomo. Ale pewnie elektrownie dodadzą i coś z nią związanego.

Przeszedłem na konsoli, bywało różnie :E na pewno zrobię kiedyś drugie podejście, ale to po ostatecznym połataniu i na PC (mody). Na razie gra mnie zmęczyła stanem technicznym i rozwiązaniami. (np. ilosc biegania, brak nokto)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

to tyle w tym temacie. dupy nie urywa, może być, ale optymalizacja kuleje, potrafi zachrupać ze 140 na 40 fps z fejk klatkami (1920x1080 xD)

gdyby nie zbliżający sie zapierdol w robocie i zwolnienie miejsca pod the last of us part 2 to bym nie zmęczył. Końcówka kupa straszna, yebac ulepszenia podstawowych pukawek. Saiga i egzoszkielet i walka na zwarcie zawsze w serduszku :bandyta:

Zrzut ekranu 2025-03-18 193501.png

Zrzut ekranu 2025-03-18 193610.png

Zrzut ekranu 2025-03-18 193618.png

Zrzut ekranu 2025-03-18 193638.png

Zrzut ekranu 2025-03-18 193653.png

Edytowane przez krzysiek_1990