Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można szczerze powiedzieć, że "Piętą Achillesa" kart AMD jest RT, a kart Nvidii jest VRAM ;)

Jak myślę czasem, że za niewielką dopłatą mógłbym łyknąć 7900XT, to aż mnie korci. Jednak w CS2 karty AMD kuleją i Anti Lag jest "taki se", oraz +100W TGP.

Opublikowano
11 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

Albo będzie jak zawsze radeon z 16gb+ vram będize lepszy w rasterze od  5070/70ti 12gb, gorszy w RT i podobnej cenie, Ale ludzie kupią dopiero czerwonych karty w większej ilości jak będzie 15-20% taniej

Pewnie tak, stanieje te 6-12 msc po premierze i można brać. Na premierę oczywiście cena z tyłka i nikt tego nie będzie chciał, nigdy więcej tego błędu nie popełnię (6700XT mi wystarczy).

RT i tak w tej półce jest słabe i można olać.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Nie jest jeśli wymieniasz kartę graficzną co generację

16950186519199704451355.png

A tak szczerze, ja 5070 ma dostać 12GB to trochę biedą wieje.

PS: Patrzyłem przed chwilą jakie FPSy ludzie uzyskują w 1440p na 7900XT w Stalkerze 2 i czar prysł jak sraczka. Zamieniłbym to samo na to samo ;)

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 1
Opublikowano

@cichy45 Gdyby nie rejtrejsing pewnie 95% ludzi w teście A vs B nie zobaczyłoby różnicy między Radkiem a Dżiforsem. Sam od zawsze biorę to co się na daną chwilę bardziej opłaca.
                     U czerwonych boli TGP, dziadowski RT, kulenie w niektórych tytułach (ale raczej robionych pod zielonych), Antilag nie jest tak dobry jak Reflex. Znowu u zielonych sterowniki z interface post-PRL, dziadowanie z VRAMem, gówniane wtyczki zasilające o poziomie fanaberii jak
                     myszki apple ładowane przez USB od strony sensora, upierdliwy undervolting działający czasem jakby to jakiś humanista projektował itd. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ;)

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Znowu u zielonych sterowniki z interface post-PRL

Dla mnie to zaleta no ale to osobiste preferencje.

Nvidia ma dużo zalet, nawet jeśli nie korzysta się z nich na co dzień to są fajnym bonusem a nigdy nie wiadomo kiedy się przyda. Bardzo dobry enkoder/dekoder wideo, bajery typu RTX HDR, Remix, DLDSR, bardzo dobra wydajność AI (choć też ograniczona wspomnianym dziadowaniem na vramie), z AI związany cały przekrój technik DLSS które AMD dopiero goni.

No są różne bajery, poza wydajnością, które powodują że samo bycie 10% tańszym w przypadku AMD po prostu nie zrobi roboty. 

Nvidia pakowała CUDA do swoich GPU od czasów serii 8xxx GT więc od 17 lat co im procentuje teraz. Okazało się że każdy komputer z geforcem może odpalać modele AI których zastosowań będzie tylko coraz więcej. Dzięki temu zdobyli nie tylko popularność wśród domowych entuzjastów ale przede wszystkim naukowców i badaczy - teraz to im procentuje ogromnie patrząc na to ile miliardów dolarów wpychają im wszelkie firmy ustawiając się w kolejce po Blackwelle. Wszystko dzięki temu że 17 lat temu Kurtka postanowił pchać CUDA nie tylko do kart HPC ale do każdego konsumenckiego GPU.

I tu znowu AMD musi gonić ze swoim ROCM którego nikt nie wie jak używać a samo AMD wypina się ze wsparciem tego na całkiem świeżych kartach.

Edytowane przez cichy45