Skocz do zawartości

RX 8xxx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na fsr w trybie jakość ustawienia epickie ten 7800 wypluwa 45-50 klatek w 4k bez generatora klatek. W natywnym ten stalker wygląda jakby faktycznie był napromieniowany chyba że coś poprawili bo nie sprawdzałem.

Edytowane przez STALKER
Opublikowano
49 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Zen3 to juz zlom do nowych gpu i sterowniki nic tu ie poprawia wiec sie nie ludz ;) 

Może i złom, ale jak z PT w 4K na 5090 będzie oszałamiające 40 FPS to jeszcze da radę :E 

Opublikowano

Patrząc na te cyrki w branży gpu jakie były różnice pomiędzy starszą generacją, a nowszą to coś czuję, że te nowe rxy będą co najwyżej na poziomie jakiegoś RX 7900 GRE i będzie trochę beka xd

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie prozaicznie im slabsze beda nowe RX tym lepiej :). Szukam dokladnie czegos pomiedzy RX9800 i 7900 z 16GB w cenie 400-450 USD. I wyglada, ze to dostane + nowy FSR.

@Ryza, ale AMD mowilo ze chce atakowac sredni segment wiec z kad zaskoczenie?

Tak samo bajki, ze nie moga zrobic nic mocniejszego. Moga, ale nie chca z jakiegos powodu. W nastepnej generacji pewnie juz wypuszcza.

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano
27 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Moga, ale nie chca z jakiegos powodu.

Dwa słowa: pobór mocy. 

Już 7900 XTX żarł zauważalnie więcej prądu niż 4080, a gdyby chcieli dorównać do 4090 to powstałby smok wawelski na 4 wtyczki 8 pin. 

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Już 7900 XTX żarł zauważalnie więcej prądu niż 4080, a gdyby chcieli dorównać do 4090 to powstałby smok wawelski na 4 wtyczki 8 pin. 

Dokladnie. Mam nadzieje, ze rozwiaza ten problem wraz z seria 9000, a jak nie to w nastepnej. Wydawac smoka walelskiego teraz :) to by bylo po prostu kopanie sie z koniem.

Opublikowano

Trochę może z innej strony zapytam i osób które mają okno w obudowie, pokazując jej zawartość. Odchodząc na moment ok kwestii wydajności kart - czy kupując kartę patrzycie też na wygląd ogólny karty - jej budowę, łącznie z odbiorem wizualnym? Odnoszę wrażenie, że karty są coraz "brzydsze" dla oka, nawet bardziej plastikowe. Też tak macie ?

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że tak ja zawsze byłem tego założenia że jak buda z oknem to pasuje to jakoś kolorystycznie dobrać tak aby do siebie pasowało ;) u mnie kolory szarości/srebra i czerni z lekki białym podświetleniem :E xfx mi najbardziej pasował jak kupowałem kartę ale denerwował mnie ten wielki podświetlany napis z czerwonym "RX" miałem ułatwione zadanie bo była tam przezroczysta folia ochronna od której odrysowałem kształt na czarnej folii samoprzylepnej i zamaskowałem ładnie to miejsce tak aby tylko logo XFX świeciło na biało:

Standardowy wygląd tej karty na włączonym PC:

423102.50caa0f4acfa885322030852b8b613db.

U mnie: 

d305ad6216b50.jpg

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ja mam okno, ale komp pod biurkiem, a okno mi jest potrzebne gdy się schylę to zobaczyć czy wszystko gra. Tak samo jak podświetlenie w środku by oświetlić wnętrze. Karta ma mieć dobre wydajne chłodzenie, by karta nie łapała wysokiego hotspotu, nie grzała się etc etc.

Dla przykładu jak mam fabryczne wentylatory na przodzie i tyle, to nad Fortisem mam Noctuę 140mm z mocowaniem 120mm(jedyny wentylator na topie), więc nie pasuje to do zestawu.

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 4.01.2025 o 07:37, Radio Tirana napisał(a):

XTX aby dogonić 4090 potrzebuje skromne 750W i typ o ile dobrze pamiętam robił to na 2 wtyczkowym XTX chyba powercolorze i nie było problemu. Po jakimś roku od początku produkcji chipy mieli lepsze i jak zrobiłeś capa na shaderach to pi razy drzwi robiłeś wydajność 4080 w zbliżonych watach i to bez żadnego offsetu. No ale to już ręczne nastawy więc się nie liczy do stock vs stock. AMD mogłoby puścić XTX na nowszym procesie ale z drugiej strony wydajność RT byłaby z dupy jak na 2025 bo wysoki zegarek nie wiele pomaga bieda ray akceleratorom AMD.

15 godzin temu, Send1N napisał(a):

Oczywiście że tak ja zawsze byłem tego założenia że jak buda z oknem to pasuje to jakoś kolorystycznie dobrać tak aby do siebie pasowało ;) u mnie kolory szarości/srebra i czerni z lekki białym podświetleniem :E xfx mi najbardziej pasował jak kupowałem kartę ale denerwował mnie ten wielki podświetlany napis z czerwonym "RX" miałem ułatwione zadanie bo była tam przezroczysta folia ochronna od której odrysowałem kształt na czarnej folii samoprzylepnej i zamaskowałem ładnie to miejsce tak aby tylko logo XFX świeciło na biało:

Standardowy wygląd tej karty na włączonym PC:

U mnie: 

d305ad6216b50.jpg

Jak schludnie a u mnie XFX na biało, pasek z płyty na pomarańczowo a ramy w full lgbt rainbow. Chyba muszę nową budę. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, cruzier napisał(a):

Trochę może z innej strony zapytam i osób które mają okno w obudowie, pokazując jej zawartość. Odchodząc na moment ok kwestii wydajności kart - czy kupując kartę patrzycie też na wygląd ogólny karty - jej budowę, łącznie z odbiorem wizualnym? Odnoszę wrażenie, że karty są coraz "brzydsze" dla oka, nawet bardziej plastikowe. Też tak macie ?

Oczywiście, wszystko musi do siebie pasować wizualnie u mnie

Edytowane przez Krzysiak
literówka
Opublikowano

@Krzysiak ma rację. Raczej też ma się w głowie jak to całościowo będzie wyglądało. Jak ktoś ma PC bez okna to tam kij co się znajdzie, ja jak większość mam z oknem i buda stoi na biurku obok monitora i wkurwiałoby mnie gdybym do czarnego builda miał białą grafikę, chociaż też w życiu nauczyłem się, że nie kupuję rzeczy które chce tylko kończę z innymi przez zdrowy rozsądek. Pewne kompromisy itd. No ale są pewne kwestie których oko nie zniesie.

Np. nie wyobrażam sobie w swojej budzie np. tej grafy:
ZOTACSPIDERMAN.thumb.jpg.4da2e70a71edfdc21990a4a59f6d440e.jpg
Albo
tej płyty głównej:
pr_2022_10_18_10_12_29_937_05.jpg

Kwestia gustu i biustu ;)

• Haha 1
  • Upvote 2