Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem ogólnie zadowolony co daje obecny RTX, ale brakuje mi vramu, w wielu grach uniemożliwia mi danie wyższych tekstur, czy nawet opcji graficznych które nawet nie są specjalnie zabójcze dla takiej karty, mimo, często grywam w DLSS balans, ale jest na tyle spoko, że wolę dać takie DLSS + lepsze detale albo dla samego fpsu jeśli czasem brakuje, w 95% gier gram na padzie, więc nawet te 40fps+ nie zawsze mnie wkurza- zależnie od gry.

Będę starał się wypatrzeć RX z 2x 8pin, choć pewnie łatwiej będzie to zrobić przy wersji 9070 bez XT, ale chyba lepiej dopłacić, bo to według przecieków różnica taka jak między 7800XT/GRE, a ~7900XT.

Ogólnie nie zamierzam robić OC na karcie, obecna ma uv i tyle, nawet nie mam podkręconych pamięci na karcie, jedynie zrobiony ustabilizowany zegar na rdzeniu, który trzyma się wyżej niż ten który jest domyślnie.

RX 9070XT referent być może i jakaś wersja, ale są "krowy" gdzie mają 3 wtyczki.

Opublikowano
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Całkiem możliwe, bo chyba wypisuje się z dopłaty przeszło tysiąc złoty do RTX 5070 Ti

Nie masz parcia na ficzery, to pewnie, bierz. Prawda jest taka, że na tej liście 75 gier startowych z tymi super hiper ficzerami Nvidii, jest niewiele gier wartych ogrania (przynajmniej dla mnie), a ile dojdzie - kto to wie. Wystarczy, że ktoś taki jak ja gra głównie w gierki spoza tego głównego nurtu, i korzyść praktycznie żadna. To by miało sens, gdyby te ficzery można było użyć z poziomu sterowników, a nie z poziomu implementacji w grze. No ale jest jak jest.

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Nie masz parcia na ficzery, to pewnie, bierz.

Wiesz miło by pograć w PT w Cyberpunka, aktualnie na moim RTX grałem w RT z niskim fps, ale to mix, bo np Ultra zabijało fps, nie ma szans nawet z DLSS balans, a tryb wydajność w Cyberpunku wyglądał beznadziejnie, już tryb balans był jakoś taki niewyraźny w stosunku do innych gier z takim poziomem dlss. Do tego te dropy do 10fps i wymuszenie restartu gry, wtedy nie domyślałem, że to problem z vramem, a w dodatku to w ogóle trzeba było grać bez RT.

Ale jak zobaczyłem, że nawet obecny RX 7900XT bije na łeb mojego RTX w RT i daje dużo lepszy fps, ta wiem z FSR jak testowali, które jest... ale można użyć Xess który jest lepszy, czy TSR(silnik UE) zależnie od gry. Myślę, że nie powinno być tak tragicznie jakbym chciał się czasem "pobawić".

Co do tego

13 minut temu, raul_ole napisał(a):

Czy przypadkiem tam nie ma uciętego tekstu, że mam RX 9070 bez XT, gdzie tu jest "XT" ?

obraz.png.7d533eb7713dcac3a24c54e5f4e2e61d.png

Opublikowano
1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

Wiesz miło by pograć w PT w Cyberpunka, aktualnie na moim RTX grałem w RT z niskim fps

Kolego, nie oszukujmy się, masz w budzie 3060Ti, ponad 4-letnie GPU z poziomu mid-range, CP2077 to zabójca dla takiej karty - wiem, bo sam ją miałem, i wiem jak musiałem zjeżdżać z ustawień i praktycznie wszystko na off, żeby jakoś to chodziło. Dopiero na 4070 mogłem komfortowo przejść Cybera, włączając DLSS Q, FG i PT, a i tak nie udało mi się utrzymać stabilnych 60fps, miewałem spadki poniżej.

Uwierz, że przeskok na 9070/9070XT to będzie dla Ciebie kosmos, biorąc pod uwagę z jakiego pułapu przechodzisz. Wiem że masz limitowany i określony budżet, jeśli się zmieścisz weź XT, jeśli nie to zwykłą wersję, tak czy siak będziesz zadowolony. A RT, jak będziesz chciał sobie gdzieś tam włączyć, zawsze będziesz mógł jakoś skompensować FSR'em. 

39 minut temu, xtn napisał(a):

a te 3 wtyczki w 9070xt mnie martwią.

A może być jedna 16 pinowa? 

Opublikowano (edytowane)

Ja przez ostatnie dni przeleciałem Ancienta- ten którego wrzucałem z testem lossless scaling, innych youtuberów jak mojego imiennika Daniela, czy jakieś testy na stronach jak ITH purepc itd, praktycznie taki 7900XT daje mi  ok x2 więcej FPS, zapewne średnio z 80-100% zależnie od gry, do tego można grać w natywnym bez FSR bo ma na tyle mocy, a nawet zjechać z kilkoma detalami, i tu bez dwóch zdań jest przeskok jak zmiana z Tico na BMW. Oczywiście większość testów to z prockiem na wypasie 7800X3d czy teraz 9800X3d, ale i tak to co zaoferuje samo GPU da kopa. Choć jeszcze mam pcie 3 dla grafy, zamiast 4 czy 5, ale chyba nie będzie tragizmu. Dlatego taki 9070XT powinien zaoferować podobną "przepaść" jak właśnie 7900Xt do którego też się przymierzałem, jak i porównywałem różnicę. 7900GRE jest słabszy i odstaje, lepiej dopłacić. 

Nowy 9070 to może być ~7900GRE.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
12 minut temu, Reddzik napisał(a):

Nowy 9070 to może być ~7900GRE

W rasterze tak ale w polaczeniu z RT GR zostanie daleko w tyle, dlatego pisalem wczesniej, ze syntetyki bez uzycia calego rdzenia jak smarki to jedno ale gry uzywaja calego rdzenia i tu miedzy RDNA3, a RDNA4 bedzie przepasc niezaleznie do modelu. Dla mnie osobiscie RDNA3 to szrot, kiepska wydajnosc raster/pobor, kiepska wydajnosc w RT i to nieszczesne FSR, tylko vram na plus.

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Ja przez ostatnie dni przeleciałem Ancienta- ten którego wrzucałem z testem lossless scaling, innych youtuberów jak mojego imiennika Daniela, czy jakieś testy na stronach jak ITH purepc itd, praktycznie taki 7900XT daje mi  ok x2 więcej FPS, zapewne średnio z 80-100% zależnie od gry,

Ja przechodziłem właśnie z 3060Ti na 6950XT i wydajność około 80% lepsza więc przy 7900XT możesz spokojnie liczyć na 100%

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Na pewno w RT będzie lepiej jak nowe RX 9000 mają być pod tym względem dużo lepsze. To pamiętam, akurat o RT nie wspomniałem.

Dużo lepsze to i tak może być mniej niż choćby 4xxx. 

Szczególnie z full RT/Path Tracing

Ktoś się może orientuje lepiej w tych kwestiach PT na AMD? Są choćby jakieś demka gdzie PT działa na Radeonach?

Jak wygląda sprawa gier? Czy wypuszczenia Radków tak samo dobrych w PT jak RTXy od razu by naprawiło sytuację czy wszystkie gry z PT są zespawane z zamkniętymi dla Nvidii funkcjami i nadal choćby przez to będzie brak supportu albo katastrofalna wydajność?

Radka nie planuję, ale fajnie jakby marketingowo 9xxx sobie radziły znacznie lepiej, jeśliby naprawili i koślawe FSR 3 (4 ma szansę być na pozioimie DLSS2 lub wyżej) i RT jednocześnie. Konkurencyjność by mocno wzrosła i wsystkim by to wyszło na dobre.

Widziałem dziś w filmiku Hardware Unboxed testy, z których wynika, że AMD nadal nie bardzo ogarnia sterowniki pod gry z DX10/11. Poddali się czy ktoś coś wie o zapowiedziach, że jeszcze będą walczyć? Intel najwyraźniej kompletnie olał DX11, więc pewnie AMD też już położyło łaskę.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Też mam 5600x i zapatruje się na 9070XT, nie patrzę na bootlenecka xD Gram w 1440p. Najważniejsze jest gpu, proc i tak zrobi swoje na tyle ile może.

edit

Dodam, że to nie jest jakiś tam zaraz paździerz, gdzie spowoduje niemożność zagrania w jakąś grę, to nie jest 1600/2600 czy nawet 3600 który też już odstaje, spokojnie powinien zrobić swoje, mając mocną grafę można dopakować detale, zwiększyć rozdzielczość i pobawić się downscalingiem, AMD jak i nVidia mają taką opcję w sterowniku, więc na tyle ile to pomoże warto czasem zastosować, może to pomóc, nie trzeba biec do sklepu po procka. Choć to zależy od naszego budżetu, chęci itd.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Też mam 5600x i zapatruje się na 9070XT, nie patrzę na bootlenecka xD Gram w 1440p. Najważniejsze jest gpu, proc i tak zrobi swoje na tyle ile może.

No tak, rozsądnie podchodzisz do rzeczy.

Ja sam mam RX 9700 XTX i gram w 1440p przy 75Hz, zdarzało mi się już mieć groźby od fanatyków, którzy mówili, ze mnie spala, żeby uwolnić moje GPU. Z tym ze ja dodatkowo mam to z 13900K i z DDR4, normalnie zadki pękały jak pisałem o mojej konfiguracji :)

Panuje opinia ze GPU ma zawsze i wszędzie działać przedziale 95-99% wykorzystania układu.

Wracając do meritum to zobacze testy i byc moze wymienie na nowa serie, jesli bedzie maial porownywalna wydajnosc a mniej pradow pobierala.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Alai_de_Loin napisał(a):

jesli bedzie maial porownywalna wydajnosc

Na pewno nie przebije XTX, więc na to nie patrz, z przecieków widać jakby to było coś podobnego do 7900XT, ale powinno być lepsze w RT, ale nie wiem jak RT w XTX. Zobaczysz testy to sam przemyślisz sprawę czy będzie warto, zapewne dla FSR 4, ale wpierw niech to wszystko zaprezentują, opiszą, pokażą w jakich to będzie w grach i w ilu na początek, bo to też jest ważne.

@Tornado3 Cóż, z jaką to jest grafiką? Pewnie rtx 4090, z RX może być zgoła inaczej, ale wiadomo, że ten proc to aktualnie takie lepsze minimum niż Ryzen 3600, pewnie przez jakiś czas pogra, zapoda wyższą rozdzielczość jak 1440p i będzie mieć downscaling do 1080p, zależnie też od gier w jakie gra, bo jedne mocniej cisną CPU inne słabiej, choć będą takie miejsca gdzie proc i tak ma sporo do powiedzenia jak ulice Cyberpunka, włączenie RT, jakieś większe aglomeracje w grze-osady, miasta itd, ale nagle poza takim obszarem może nie będzie aż tak źle, beznadziejnie.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Na pewno nie przebije XTX, więc na to nie patrz, z przecieków widać jakby to było coś podobnego do 7900XT, ale powinno być lepsze w RT, ale nie wiem jak RT w XTX. Zobaczysz testy to sam przemyślisz sprawę czy będzie warto, zapewne dla FSR 4, ale wpierw niech to wszystko zaprezentują, opiszą, pokażą w jakich to będzie w grach i w ilu na początek, bo to też jest ważne.

W sumie masz racje, ale jeśli będzie działało dobrze, w dodatku FSR4 jeśli będzie wyglądać znośnie i jeśli ktoś to będzie implementował, to się będę zastanawiał, oczywiście aspekt finansowy tez będzie wchodził w grę.

Porównywalna wydajność jak dla mnie to te stabilne 75Hz w moich grach, a nie biegam jakimiś kolorowymi pajacami po dziwnych mapach i brak startującego szwadronu F16 na dopalaczach w tych 75 Hz i oczywiście suwaki na max jest wymagany.

Pomijam tytuły, gdzie chodzę też jakimiś małpami, latam na miotłach, generalnie odpuszczam sobie większość nowych tytułów, bo są do dupy jak dla mnie, ale ja świetnie bawiłem się przy Duke3D więc mam inne wymagania.

Edytowane przez Alai_de_Loin
  • Upvote 2