Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Fajna ta premiera RX w X-Kom, wczoraj o 15:10 kupiłem RX 9070XT z dostawą na dziś, a dopiero dziś ponoć sklep wysłał paczkę, lecz numer przesyłki Fedex nie widnieje w systemie. :smiech:

Nie dość, że przesyłka nie jest darmowa, przepłacasz za kartę graficzną w sklepie X-Kom, a sklep nie potrafi wysłać towaru tego samego dnia. :E

Nie przejmuj się...raz w media expert dopłaciłem za paczkę na sobotę i dostałem ją we wtorek :E

• Haha 7
Opublikowano
5 minut temu, Doamdor napisał(a):

Przesyłka w oddziale FedEx, więc długo zwlekali z wysyłką. :E Na amazonie RX 9070 XT poniżej 3300zł. xD

To jest akurat normalne zazwyczaj. Pamiętam z mojej pracy w obsłudze dużego sklepu elektro, że to zawsze była kwestia, która musiała się pojawić parę razy dziennie. Nie wiem w sumie jak z Fedexem, bo wysyłki były głównie DPD, DHL i UPS, ale zawsze działało to tak, że status aktualizował się w momencie przejścia paczki przez sortownię rozdzielczą kurierki. Tzn. nawet jak kurier odebrał z naszego magazynu o 10 rano, to klient dostawał aktualizację statusu dopiero późnym wieczorem. Zawsze to tak działało.

Opublikowano
2 minuty temu, wkamil73 napisał(a):

Gdzie? Same 9070 w tych granicach.

Amazon de, ale sprzedały się.

1 minutę temu, kociol21 napisał(a):

To jest akurat normalne zazwyczaj. Pamiętam z mojej pracy w obsłudze dużego sklepu elektro, że to zawsze była kwestia, która musiała się pojawić parę razy dziennie. Nie wiem w sumie jak z Fedexem, bo wysyłki były głównie DPD, DHL i UPS, ale zawsze działało to tak, że status aktualizował się w momencie przejścia paczki przez sortownię rozdzielczą kurierki. Tzn. nawet jak kurier odebrał z naszego magazynu o 10 rano, to klient dostawał aktualizację statusu dopiero późnym wieczorem. Zawsze to tak działało.

To nie jest normalne, w x-kom kupuje od początku istnienia tego sklepu i paczki były na drugi dzień, a teraz przy 2 premierach paczki będą w poniedziałek.  W 2020r kupowałem u nich RTX 3070, paczka wysłana po północy, była u mnie tego samego dnia.

Opublikowano

A to nie mówię, że normalne, że wysłali na drugi dzień, tylko, że normalne, że przesyłka pokazuje się na trackerze kurierskim jako faktycznie odebrana od nadawcy dopiero wieczorem. 

Swoją drogą, w mojej paczce, status w Inpoście z "przygotowywana przez nadawcę" na "w oddziale" zmienił się o 2:30 w nocy :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Brolly napisał(a):

Jak ktoś myśli, że to będzie konkurowało z 5080 w oczach chętnych do zakupu 5080tki to się trochę rozczaruje ;)

Ale ciekawe czy nie dadzą np. 32GB VRAMu.

edit: albo 24, bo nie wiem kiedy te kostki 3GB będą dostępne dla AMD.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Jak ktoś myśli, że to będzie konkurowało z 5080 w oczach chętnych do zakupu 5080tki to się trochę rozczaruje ;)

Ale ciekawe czy nie dadzą np. 32GB VRAMu.

edit: albo 24, bo nie wiem kiedy te kostki 3GB będą dostępne dla AMD.

Zawsze trzeba konkurencji zyczyc jak najlepiej im wiecej produktow na rynku tym lepiej dla konsumenta. Nawet jesli karta pomiedzy wydajnoscia 5080/5070ti to i tak znajdzie swoich nabywcow ja tam zycze AMD jak najlepiej bo to co robi nvidia w tej chwili z cenami to jest chore.

• Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, Krzysiak napisał(a):

Nie przejmuj się...raz w media expert dopłaciłem za paczkę na sobotę i dostałem ją we wtorek :E

Dopłacanie do czegokolwiek w Media-expert to jawne wyrzucanie pieniędzy w błoto. Sprawdzone przez ludzi niejednokrotnie. 

• Upvote 1
Opublikowano

Moja ocena ceny AMD potweirdza ich blad.

Mimo iz FSR 4 jest krokiem milowym to jest o jeden uppdate za NV.

Dlatego jedynym atutem AMD byla cena i to skopali. Jak by dali 479 za 9070 to bym zamowil juz teraz, a tak to czekam na rozwoj wydarzen.

DLLS 4 jest lepsze od FSR 4 wiec AMD zamiast robic lanie serii 5000 od NV beda konkurowac ze stara seria 4000 i przy dobrych cenach 4070S/Ti/TI S srogo przegrywac (zakladajac, ze te karty beda poprawnie obslugiwac DLLS 4.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Szybkie tweakowanie i testy 9070 XT Taichi:

GPU: -300MHz

V: -80mV

MEM: 2800MHz

PL: 100

Realnie karta chodzi 3000-3100MHz przy takim ustawieniu,

rpm 1000-1250-1500 (nie ruszalem krzywej jeszcze),

pobor pradu maks 280W

i takie wyniczki z rana:

Time Spy:

Score: 27 788

Graphic Score: 32 095

https://www.3dmark.com/spy/53871009

Port Royale:

Score 19 414

https://www.3dmark.com/pr/3283174

Steel Nomad:

Score: 7 502

https://www.3dmark.com/sn/4215453

Nie jest to poziom 5090.

Ale jesli wezmiemy pod uwage cena/wydajnosc to calkiem porzadne wyniki wg mnie :)

Edytowane przez Zachy
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
1 godzinę temu, Radziuwilk napisał(a):

by dali 479 za 9070 to bym zamowil juz teraz, a tak to czekam na rozwoj wydarzen.

I tak bys nie zamówił bo ceny mrsp a sklepowe to różnica i to pierdololo ze nagle gdyby kosztowało 270zl mniej to byś kupił można wsadzić między bajki. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ju-rek napisał(a):

Mówiłem Ci wyłącz VBS bo ci "zabija" procka.

Wynik na 5250

3dm.PNG.0b8b7b0b2ec920a823fb53d04b712d1b.PNG

mam wyalczone ja zawsze mam gorsze wyniki cpu,

no i Ty masz pewnie ramy puszczone na jakis niski cl przy zabojczych V, a to podbija wynik.

ja mam win 11 24h2 wersje 26100.3025 i to moze byc problem.

robie security update itp nie jade na 'win 10/11 23h2 bo jest lepsza wydajnosc :|"

poza tym nie walcze o kazdy zamkniety proces dla lepszej wydajnosci

cos tam mam pozamykane ale bez szalu.

dzis moze jutro bede updateowal do 26100.3323 juz mam przygotowana instalke.

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

@Tornado3Ani trochę lepiej. Zrób uv na 5070Ti (nawet z OC) i spokojnie do 280W otrzymasz lepszy wynik niż masz na stockowych 300W.

Abstrahując od tego wyniki tych testów wyglądają imponująco

Edytowane przez jankooo
  • Haha 1